Triodedick MonoBill Classic

De cirkel weer rond

Triodedick MonoBill Classic schuinvoorToen ik het oorspronkelijke plan voor het bouwen van geïntegreerde versterker ‘Bill’ en later de afgeleide monoblok versterker ‘MonoBill’ destijds begon uit te werken was het de bedoeling om de schakeling zo klassiek mogelijk te houden. Een beetje als eerbetoon aan het goede werk van D.T.N. Williamson. De push pull schakeling van Williamson is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor het leeuwendeel van de hedendaagse buisversterkers. Gepubliceerd in de april en mei edities van 1947 van het “Wireless World” magazine onder de titel: “Design for a High-quality Amplifier”. De schakeling werd echter al snel bekent onder de naam “Williamson Amplifier”. Een uitgebreid en boeiend verhaal over de Williamson versterkers vind je onder meer in dit artikel van Stan White.

Bill en MonoBill perikelen

Triodedick MonoBill II stroombronGeïntegreerde versterker Bill heeft echter een bijna even zo klassieke ‘Long tail’ fasedraaier gekregen en tijdens de denk en opbouwfase van de Triodedick MonoBill liep ik tegen de Dalojan site aan, inmiddels een goede en gewaardeerde audiovriend. Jan gebruikt een simpele stroombron in de kathodecircuits van de fasedraaier/driver. Na wat experimenten is deze hybride fasedraaier in de eerste Triodedick MonoBill terecht gekomen. Ook MB II begon zijn bestaan met deze opzet.

 

Triodedick MonoBill II stroombronMaar ik had wel de mogelijkheid ingebouwd voor verdere uitwerkingen door meteen een extra buishouder op het chassis te zetten. Het plan om de oorspronkelijk klassieke Williamson schakeling, waar Bill en MonoBill in feite hun naam aan te danken hebben, nog eens te gebruiken bleef altijd wel op de achtergrond spelen. MonoBill II is in den beginne dan ook niet veel anders dan een MonoBill uno in een aluminium behuizing in plaats van de houten omlijsting. Het is dat deze schakeling me ook zo goed bevalt, anders was ik ongetwijfeld wel eerder met de uitwerking van de klassieke schakeling bezig gegaan.

Afbouw en wederopbouw

Twee jaar geleden, het zal op een regenachtige middag geweest zijn, heb ik de Triodedick Monobill II alsnog gedeeltelijk ontmantelt. Het is het verhaal van Triodedick MonoBill II en de latere Triodedick MonoBill Classic die je hier kunt lezen. En het verhaal is hierna nog niet af. Er zijn heet van de naald nieuwe ontwikkelingen die ik de komende weken uit ga werken. De uitgangstrafo van Bill is, en dat durf ik hier hardop te zeggen, buitengewoon goed. Voor het vinden van een echt betere push pull trafo’s zul je heel erg je best moeten doen, en waarschijnlijk ook flink dieper in de knip moeten tasten.

Stop de persen!

Triodedick MonoBill UGT met CFB tapsMaar er blijkt nog een bonus mogelijk, hoewel ik besef dat dit woord inmiddels een wat nare bijsmaak geeft… Samen met de maker van de MonoBill uitgangstrafo heb ik wat heen en weer gesproken om wat extra wikkelingen toe te passen die het mogelijk moet maken om kathodefeedback te kunnen gebruiken. Zoals dat in de oude fameuze Quad versterkers wordt gedaan. Ook Audio Research past het al lange tijd toe bij hun beroemde buizenbakken. En dat is niet het meest beroerde voorbeeld, lijkt me. Na het bestuderen van de Quad methode, die het wiel al succesvol heeft uitgevonden, enkele prototypes heen en weer sturen en veel meten is het definitieve recept bepaald. Afgelopen week zijn de eerste complete versies bij mij op de deurmat gezet. Je leest er binnenkort ongetwijfeld meer over op deze site.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • In order to build a pair of Mono Bill Classic Amps I tried to order the applicable set of transformers from ae-europe but it seems, they stopped the delivery and I got no answers on my emails. Any suggestions?
  Dirk from Berlin/D

   • Thank you for the quick answer Dick, i’m going to enlarge the timeframe for the project (the winter comes for sure) so I can wait a bit longer.
    Regards
    Dirk

 • Olá vou montar o Bill push-pull I só que no diagrama esquemático, o tráfo de saída é um 5K6 posso usar um tipo excelente que tenho, só que 6K6? Thank You!!

 • Nou, ik ben erg benieuwd!
  Ik gebruik momenteel de VDV GIT80 met kathodefeedback via de secundaire, daar ben ik erg van gecharmeerd. Die AE’s met een aparte feedbackwikkeling zijn dan natuurlijk helemaal mooi.

 • Hallo Dick
  Ik kijk uit naar de schema’s en resultaten van de mono-bill’s.
  Ik heb er inmiddels 3 gebouwd, L/R en voor men center en heb de nieuwe AE UGT’s.
  Gr
  Paul

 • Hallo Dick,

  bedankt voor al het goede werk en de verdere evolutie van deze kennelijk erg populaire versterker. Mij eigen KT88 blocs zijn over de jaren steeds verder in de richting van dit voorbeeld geevolueerd, alleen de stroombron (LM317) en de uitgangen (6k5 UL custom van AE) zijn nu nog anders dan het monobill schema.
  Een woord van waarschuwing bij de toepassing van Auricaps: de exemplaren die ik in de la heb liggen zijn 450vdc. Tenzij je je erg zeker voelt in je discipline van het gebruik van de standby schakelaar is dat echt te weinig, ook gezien het feit dat het een fixed bias versterker betreft.
  Ik heb er zo eens een keer 1 door laten slaan, dat wil je dus echt niet. Voor mij geen koppelcaps onder de 500v meer op die plaats…..er is meer dan genoeg keuze in de 630v categorie.
  Ik kan niet echt terugvinden of Audience die dingen nu van een ander, hoger gespecificeerd dielectriek heeft voorzien.

 • Dick,

  Is MonoBill Classic ook zonder preamp te gebruiken of is de gain dan te laag?
  Ik zit over een stereo variant te brainstormen.

  Groet,

  Robert Daems.

  • Hallo Robert,

   De MonoBill Classic heeft ruim voldoende ingangsgevoeligheid om gewoon met een volumeregelaar aan de ingang te worden gebruikt.
   Je kunt dus zonder verdere kunstgrepen een stereovariant maken die als geïntegreerde versterker kan dienen.

 • >