ProjectenVersterker

Triodedick The General II eindversterker

De bouw

Voor de behuizing is een lage langwerpige aluminium kast gebruikt. De trafo’s en buizen staan op de bovenkant. De eigenlijk versterkerschakeling, de 6N30 voorbuis, de interstagetrafo en de 300B staan aan de voorkant. De gelijkrichtbuis en afvlakcondensatoren vonden hun plaats tussen de achteraan geplaatste voedingtrafo en versterkertrappen. Dat geeft logische korte bedrading in de versterkerkast. De printen voor de heatervoeding en biasautomaat zijn tegen de zijwanden gemonteerd. De bedrading is van PTFE isolatie voorzien, in verschillende kleuren. Houd het lekker overzichtelijk. Rond de buizen en naar de ingang is puur zilverdraad met teflonmantel gebruikt.

Het aluminium van de kast laat zich gemakkelijk bewerken. Boorgaatjes lubberen niet uit als je scherpe boren gebruikt. Het enige speciale gereedschap dat nodig is zijn ponsen om de gaten voor de buishouders en condensatoren te maken. Daar zijn er drie voor nodig: 22,5 mm, 28 mm en 37 mm. Die zijn behoorlijk aan de prijs. Wordt dit het enige versterkerproject dat je denkt te gaan maken? Teken ze netjes af en ga naar een plaatselijk plaatwerkbedrijf. Een tip die mij door milieufreaks misschien niet in dank wordt afgenomen: gebruik geen loodvrij soldeertin. Het huidige spul soldeert niet fijn, koude lassen zijn slecht herkenbaar en de duurzaamheid van de soldeerlas is beroerd en niet duurzaam. Wil je voor jaren en jaren een storingvrije versterker, en waar bouwen we buizenapparatuur anders voor, gebruik het ouderwetse 60/40 tin. Niet te dik, 0,7 mm is fijne diameter. En dat is voor ons, Jan Consument, nog gewoon verkrijgbaar bij een fatsoenlijk geoutilleerde elektronicawinkel.

En als na de nodige dagen of avonden noeste arbeid hét moment daar is dat alle onderdelen op hun plek zitten en met de bedrading met elkaar verbonden zijn, wil je de spanning er graag opzetten. Maar je durft het nog niet goed, dus meet je de spanningen eerst eens zonder de buizen op hun plek… oeps, niet doen, dat is de grootste vergissing die je kunt maken. Een onbelaste voeding meten zegt ook helemaal niks. De gemeten spanningen zijn overal hetzelfde en veel te hoog.

Volg eerst de instelinstructies uit de gebruiksaanwijzing voor de Tentlabs biasmodule. Check dan met je Ohm-meter of je tussen het stuurrooster van de 300B en de GRD aansluiting van de autobiasprint nul Ohm meet, daarna of je 100 kOhm meet tussen aansluiting 7 van de 6N30 buis en voedingmassa. Kijk nog even goed of alle voedingcondensatoren met massa zijn verbonden. Loop nog eens alle spanningtaps na vanaf de voedingtrafo naar hun bestemming. Er kan dan al weinig meer mis gaan. Dus plug je buizen in de versterker en laat de boel maar op temperatuur komen. Na pakweg een halve minuut hoor je een relais schakelen op de biasmodule. Dit is het moment om de spanningen even langs te lopen die in het schema vermeld staan. Er kan hier en daar best een paar volt afwijking te zien zijn, dat is afhankelijk van de gebruikte buisjes. De 300B zal echter keihard op de vooringestelde ruststroom gaan staan, ongeacht of er de ene of andere 300B type wordt gebruikt. Ook de stroombron heater voor het gloeien van de 300B kathode/gloeidraad stelt zich automatisch in op 5 volt.

Zien alle spanningen er gezond uit? Dan kun je met een oscilloscoop en toongenerator aan de slag gaan om de AC signaalverwerking te checken of je sluit een voorversterker en luidspreker aan op de General II.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Triodedick The General II eindversterker

 • Mooi stuk weer Dick, genoten. Fijn ook dat je meetwaarden publiceert.
  – Zijn dit interstages van AE, met de reguliere kern of de amorfe?

  Beantwoorden
  • Hallo Jaap,

   Bedankt voor je reactie!

   Ja, het zijn interstagetrafo’s van AE, met een amorfe kern.
   Het blijkt dat meten erg belangrijk is bij het gebruik van interstagetrafogekoppelde versterkertrappen. De bandbreedte duikelt in elkaar bij een verkeerde aanpassing. Met name de uitgangimpedantie van de voorliggende trap, die de primaire kant aanstuurt, blijkt het meest kritisch. Doe je het goed, dan is de bandbreedte schier onbeperkt, pak je het naïef aan door zomaar een favoriet buisje te gebruiken, dan is de kans groot dat het totaal mis gaat.

   Beantwoorden
 • Dick
  Een vraag: de zwarte stippen in het schema bij de interstage trafo wat houd dat in ?
  moet je de interstage op een speciale manier aansluiten ?

  Eric

  Beantwoorden
  • Eric,

   De stippen geven de faserichting aan. Als je de interstage trafo in tegenfase aansluit stort het frequentiebereik in elkaar.

   Beantwoorden
 • ik heb een kt88 versterker push pull, die heeft op de luidspreker traffo 510volt.
  werkt nu op aangelegde negatieve spanning.
  wil die laten werken op kathode weerstanden, de nul stroom moet 50mamper worden.
  Raa is 6k , welke waarde in weerstand moeten de kathode weerstanden hebben.
  hoeveel ohm.
  Een andere vraag, over een andere buizenversterker met het schema van jou, schema kt88 push pull waarbij de luidspreker traffo Raa 6k moet zijn . stond ooit een fout in je schema, en heb 10k trafo’s laten maken.
  wat gebeurd er als ik de 10k trafo gebruik. welke invloeit heeft dat op de versterker uitgang.
  Krijg ik dan minder vermogen uit de versterker met 10k uitgang trafo. Of is het gebruik van de 10k trafo niet mogelijk?

  Beantwoorden
 • Een vraag
  Hoe kom ik aan het schema van de generaal ?
  Gr pieter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.