ProjectenVersterker

Triodedick The General II eindversterker

De dienende elektronica

Voor de gloeistroom van de 300B is net als in de eindversterker uit de vorige Elektor Special een Tentlabs heater ingezet. The General II Tentlabs HeaterVoor het strak op peil houden van de ruststroom zie je de eveneens vorig jaar gebruikte Tentlabs biasautomaat. ‘Never change a winning team’ is het toch? Sla voor een eventuele gewenste uitleg het blad van vorig jaar er even op na.

De 6N30 wordt gewoon op AC gegloeid. Het is nergens voor nodig om op dit niveau in de versterkerkring gelijkstroom te gebruiken. Zelfs op een hoogrendement speakersysteem is de versterker bromarm. Door het gebruik van de interstagetrafo is het aantal nodige weerstanden tot een minimum beperkt: twee aan de ingang van de versterker en eentje aan de kathode van de voorbuis. Hoe simpel kan een mooie versterker zijn.

De voeding

The General II voeding jpeg

Geen versterker zonder voeding, sterker nog: de kwaliteit van een versterkervoeding is van doorslaggevend belang voor het eindresultaat. Hoewel dit misschien een wat onhandige uitdrukking is. Na de voedingtransformator wordt de spanning gelijkgericht met een dubbele diodebuis. Ik gebruik zelf graag een CV378/ GZ37. Als alternatief zijn ook de veel beter verkrijgbare 5R4 of 5U4 perfect inzetbaar. Een GZ34 geeft een lagere spanningdrop waardoor de B+ voedingspanning ongeveer 20 volt hoger uitvalt. Niet altijd handig bij het gebruik van sommige types 300B. De buizen met geperforeerde quasi-mesh anode (Full Music) of echte mesh (gaas) anode (Emission Labs) hebben een iets lagere maximale anodedissipatie. Let daar wel op als de bias op een bepaalde waarde is ingesteld en er wordt van gelijkrichter gewisseld. Gelijkrichtbuizen houden niet van hoge condensatorcapaciteiten direct achter de kathode. The General II VoedingcondensatorenIk heb het hier op 10 uF gehouden en daarvoor een mooie polypropyleenfolie (MKP) in olie condensator voor gebruikt. Dit recept gebruik ik al jaren met goed resultaat en heb nog nooit een uitgefikte gelijkrichter gehad. Wat je ook niet graag wilt als je de inmiddels behoorlijk kostbare CV378 buizen gebruikt. Achter de afvlakcondensator komt een choke van 10 mH die met een amorfe kern is uitgevoerd. Daarachter een flinke buffer in de vorm van een 470 uF Nippon Chemicon elco. Deze overbekende bruine elo’s hebben prachtige audiokwaliteiten en zijn goed betaalbaar en verkrijgbaar. Vanaf dit punt wordt de eindbuis gevoed. De voortrap wordt naar een lagere spanning gebracht via een 22 kOhm dropweerstand en nogmaals een 10 uF MKP in olie condensator als ontkoppeling. Het resultaat is een stabiele stille voeding.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Triodedick The General II eindversterker

 • Mooi stuk weer Dick, genoten. Fijn ook dat je meetwaarden publiceert.
  – Zijn dit interstages van AE, met de reguliere kern of de amorfe?

  Beantwoorden
  • Hallo Jaap,

   Bedankt voor je reactie!

   Ja, het zijn interstagetrafo’s van AE, met een amorfe kern.
   Het blijkt dat meten erg belangrijk is bij het gebruik van interstagetrafogekoppelde versterkertrappen. De bandbreedte duikelt in elkaar bij een verkeerde aanpassing. Met name de uitgangimpedantie van de voorliggende trap, die de primaire kant aanstuurt, blijkt het meest kritisch. Doe je het goed, dan is de bandbreedte schier onbeperkt, pak je het naïef aan door zomaar een favoriet buisje te gebruiken, dan is de kans groot dat het totaal mis gaat.

   Beantwoorden
 • Dick
  Een vraag: de zwarte stippen in het schema bij de interstage trafo wat houd dat in ?
  moet je de interstage op een speciale manier aansluiten ?

  Eric

  Beantwoorden
  • Eric,

   De stippen geven de faserichting aan. Als je de interstage trafo in tegenfase aansluit stort het frequentiebereik in elkaar.

   Beantwoorden
 • ik heb een kt88 versterker push pull, die heeft op de luidspreker traffo 510volt.
  werkt nu op aangelegde negatieve spanning.
  wil die laten werken op kathode weerstanden, de nul stroom moet 50mamper worden.
  Raa is 6k , welke waarde in weerstand moeten de kathode weerstanden hebben.
  hoeveel ohm.
  Een andere vraag, over een andere buizenversterker met het schema van jou, schema kt88 push pull waarbij de luidspreker traffo Raa 6k moet zijn . stond ooit een fout in je schema, en heb 10k trafo’s laten maken.
  wat gebeurd er als ik de 10k trafo gebruik. welke invloeit heeft dat op de versterker uitgang.
  Krijg ik dan minder vermogen uit de versterker met 10k uitgang trafo. Of is het gebruik van de 10k trafo niet mogelijk?

  Beantwoorden
 • Een vraag
  Hoe kom ik aan het schema van de generaal ?
  Gr pieter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.