ProjectenVersterker

Triodedick The General II eindversterker

Huh, Klasse A2?

Vergeten we de werkelijke uitgangsweerstand van een gemiddeld gebruikte stuurtrap nog even. Er is niet veel inzicht nodig om te zien dat er een afknijpsituatie ontstaat van heb ik jou daar. Het gebied dat we namelijk proberen te betreden is in de volksmond bekent als het Klasse A2 territorium. In de zendtechniek is dat een heel normale situatie. Een powerzendbuis wordt daar keihard aangestuurd (gemoduleerd) met een voorgeschakelde powerversterker. Dit doen we eigenlijk ook een beetje in deze General II versterker.

De 6N30 driver kan het rooster van de 300B een aardig stukje in het positief bespelen en zo een stukje Klasse A2 vermogen maken. Dat blijkt toch snel meer dan 50 % meer headroom op te leveren. Want daar gaat het om: headroom, wat meer ruimte geven aan uithalen in het muzieksignaal zonder dat de boel meteen strikt begrensd. Dat gaat wel gepaard met een veel grilliger vervorming, maar dat is minder belangrijk. De echte muziek zit ‘m in de eerste watt, weet je nog? En dat is verduld geen onzin. Maar het is lekker eten dat als je een beetje extra headroom voor handen hebt. De General II lijkt in de praktijk ook meer uitgangsvermogen te hebben dan ‘ie werkelijk heeft. Wat dat betreft is de missie geslaagd.

Ik moet zeggen dat het totaal resultaat mooier is dan ik had gehoopt. Hebben we hiermee een single ended triodeversterker die de eerste watt beheerst maar ook niet snel door het lint gaat als de volumeregelaar even verder open gaat? Het heeft er alle schijn van. En dat met een gewone standaard 300B eindbuis. Echte headbangers adviseer ik wel om verder te kijken…

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Triodedick The General II eindversterker

 • Mooi stuk weer Dick, genoten. Fijn ook dat je meetwaarden publiceert.
  – Zijn dit interstages van AE, met de reguliere kern of de amorfe?

  Beantwoorden
  • Hallo Jaap,

   Bedankt voor je reactie!

   Ja, het zijn interstagetrafo’s van AE, met een amorfe kern.
   Het blijkt dat meten erg belangrijk is bij het gebruik van interstagetrafogekoppelde versterkertrappen. De bandbreedte duikelt in elkaar bij een verkeerde aanpassing. Met name de uitgangimpedantie van de voorliggende trap, die de primaire kant aanstuurt, blijkt het meest kritisch. Doe je het goed, dan is de bandbreedte schier onbeperkt, pak je het naïef aan door zomaar een favoriet buisje te gebruiken, dan is de kans groot dat het totaal mis gaat.

   Beantwoorden
 • Dick
  Een vraag: de zwarte stippen in het schema bij de interstage trafo wat houd dat in ?
  moet je de interstage op een speciale manier aansluiten ?

  Eric

  Beantwoorden
  • Eric,

   De stippen geven de faserichting aan. Als je de interstage trafo in tegenfase aansluit stort het frequentiebereik in elkaar.

   Beantwoorden
 • ik heb een kt88 versterker push pull, die heeft op de luidspreker traffo 510volt.
  werkt nu op aangelegde negatieve spanning.
  wil die laten werken op kathode weerstanden, de nul stroom moet 50mamper worden.
  Raa is 6k , welke waarde in weerstand moeten de kathode weerstanden hebben.
  hoeveel ohm.
  Een andere vraag, over een andere buizenversterker met het schema van jou, schema kt88 push pull waarbij de luidspreker traffo Raa 6k moet zijn . stond ooit een fout in je schema, en heb 10k trafo’s laten maken.
  wat gebeurd er als ik de 10k trafo gebruik. welke invloeit heeft dat op de versterker uitgang.
  Krijg ik dan minder vermogen uit de versterker met 10k uitgang trafo. Of is het gebruik van de 10k trafo niet mogelijk?

  Beantwoorden
 • Een vraag
  Hoe kom ik aan het schema van de generaal ?
  Gr pieter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.