Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

Overwegingen…

Om een echt goede vergelijking te maken tussen verschillende weerstanden moet je er steviger induiken en 1 op 1 gaan vergelijken. En de wisseling moet snel gemaakt kunnen worden. Als je eerst de versterker uit het rek moet halen en op de kant moet zetten waardoor een uur of wat tussen het vergelijken zit weet je ook niet meer of het om suggestie of echte realistische verschillen in kwaliteit gaat. Het mooiste is om speciaal voor dit doel een versterker te bouwen waar weerstanden (én condensatoren) snel geschakeld of omgestoken kunnen worden, het liefst on the fly.

Bij audiofielen speelt het zich te vaak tussen de oren af. Daarop is zelfs een hele Voodoo en Snakeoil handel gebouwd. Er wordt bij de minste of geringste verandering of toevoeging van onverklaarbare dingen al snel over enorme verbeteringen gesproken. Terwijl mijn ervaring is dat de echt enorme verschillen vooral bij de luidsprekers bestaan. Daar klinkt er niet eentje hetzelfde als de andere. En we hebben het toch over HiFi: het natuurgetrouw weergeven van ingeblikte muziek. Maar wat is dan de enige echte HiFi weergever? Toch zijn er genoeg luidsprekersystemen die, ondanks de grote onderlinge verschillen, veel luisterplezier kunnen geven.

Nuances

Bij de elektronica ligt het toch wat genuanceerder en zijn er meerdere wegen naar het audionirvana. Nu we toch afdwalen: neem bijvoorbeeld de versterker waar je iedere dag met veel plezier naar luistert. Die versterker bestaat uit een goede kwaliteit weerstanden, buisjes, condensatoren, trafo’s enz. Een beetje tweaken hier en daar geeft je een geluid wat nog meer voldoening geeft. Een schitterende hobby waar ik zelf veel lol aan beleef en soms resultaten geeft die een brede glimlach tevoorschijn tovert. Maar wil je bijvoorbeeld een echt grotere stap voorwaarts maken, dan moet de portemonnee op zijn kop.

Het is een vreemde manier om het uit te leggen, want het is geen tastbare materie. Ik doe het toch: wil je een geluid dat 50% beter wordt dan je huidige apparaten je geeft, reken dan maar op een uitgave die 5 á 10 keer je huidige budget overtreft. Een goede condensator kost je een paar euro, een super exemplaar snel 10, 20 of meer euro. Een prima weerstand heb je voor 20 cent, een hoorbaar betere gaat voor een paar euro per stuk over de toonbank. Een mooie uitgangstrafo heb je al voor enkele tientjes, maar een supermooie amorfe of Permaloy exoot kost je soms bij wijze van spreken  evenveel als een vakantie naar zonnig palmenstrand of een leuke tweedehands auto. Het is maar waar je zelf de grens legt.

Beleef er vooral plezier aan

Bedenk echter altijd dat er voor heel redelijk geld wél een mooie buizenbak te bouwen is, waar je jarenlang plezier aan kunt hebben. Het hoeft echt niet onbetaalbaar te zijn om op de eerste rang in je eigen concertkamer, thuis, te zitten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.