Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

Weerstanden..

De verschillen tussen weerstanden zijn minder ‘dramatisch’ dan bij condensatoren. Maar verschillen zijn er zijn er wel degelijk tussen de verschillende types. Maar verschil hoeft niet minder of beter te zijn, hou dat altijd in het achterhoofd. De verbetering zit vaak in de persoonlijke voorkeur. Maar het kan ook goed mis gaan met de verkeerde weerstand op de verkeerde plek. Bouw voor de lol (hoe audio masochistisch kun je zijn?) eens een 24 staps serieregelaar op met oude carbon weerstandjes. Je vindt ze nog wel eens, die mooie kleine achtste watters Alan Bradley weerstandjes. Nou, als je alle leven uit je versterker wilt halen moet je dat doen. Terwijl je denkt dat je iets fantastisch moois gemaakt hebt… Werkt gewoon niet. Tenminste, het heeft nog nooit goed bij mij gewerkt.

Allen Bradley carbon weerstandenHier en daar een AB in de kring kan net dat smaakje toevoegen dat je zoekt, maar pas op, als gridstopper kunnen die dingen ook vreselijk de signaal/ruis verhouding van de schakeling om zeep helpen. Ik heb het meerdere keren meegemaakt. Net of die dingen defect kunnen raken en in een ruisbron veranderen. De ene keer gaat het prachtig, de andere keer is het sh*t. Dan liever een moderne carbon weerstand, die zijn sowieso erg stabiel én binnen de specs.

En de ruiseigenschappen zijn beter dan verwacht. Zelfs een 5 % carbon weerstand zit meestal ruim binnen 1 % van zijn opgegeven waarde. Is dat belangrijk? Ja, het maakt dat je de beide stereokanalen veel beter gelijk aan elkaar kunt maken, wat minstens zo belangrijk is dan een type weerstand op zich. Als alle instellingen rotsvast staan staat vaak ook je stereobeeld rotsvast. In een phonotrap hoort sowieso geen carbon, daar is metaalfilm dé weerstand, of je moet van een ruisende achtergrond houden… Daarbij is een RIAA correctie in een phono trap een strak getimed filter dat alleen met stabiele nauwkeurige componenten optimaal werkt.

Als je ruis en brom in een lijntrap hebt wordt die nog eens dubbel en dwars versterkt door de eindversterker. De volumeregelaar zit aan het begin van de kring en dempt dus niet de ruis die in de schakeling daar achter ontstaat.

Wat voor weerstanden kan ik hier gebruiken?

Altijd goed zijn de bekende blauwe Beyslag 1-watters, een metaalfilm weerstand die toch mooi smeuïg klinkt en al jaren een goede keus. De Beyslag heeft wel een eigen klankkarakter, maar die overheerst eigenlijk nooit hinderlijk. Aan de andere kant van de markt heb je de Bulk Foil Metal weertanden. Die krijgen binnenkort een luisterbeurt. Ik ben er zeer benieuwd naar. Duur spul, maar in een single ended versterker of voorversterker heb je er niet zo veel nodig.

Cleo 6 Takman weerstandenDe nieuwe Takman carbon weerstanden mag ik heel graag gebruiken. Nieuwe productie, mooie kwaliteit, voor een nette prijs.Kiwame heeft een goede naam opgebouwd met hun weerstanden. Die zijn bovendien in lekker ruime wattages te koop.

Ik heb zelf goede ervaringen met de paarse carbon weerstanden die je op de foto’s ziet. Ik liep er een paar jaar geleden toevallig tegen aan. Mijn goede audiobuddy Jan D. wees me er destijds op, hij kocht ze bij de plaatselijke elektronicawinkel. Voor een dubbeltje op de eerste rang? Bijna wel. Ik gebruikte graag dure Riken Ohm weerstanden, helaas uit productie, erg mooi spul, maar 6, 7 keer zo prijzig. En de kwaliteit is echt geen 6, 7 keer minder, integendeel.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.