Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

Vitamientjes met een Q

De oude Sprague Vitamin Q is een optie. Ik heb pas nog weer een kwartetje van de Majoor gekregen, een man die volgens mij buiten zijn militaire werkzaamheden continu, en minutieus, de aarde afspeurt naar oude audiojuweeltjes… (mocht de brave borst inmiddels gepromoveerd zijn, dan hoor ik wel..haha…). Die VQ’s gaan nog een tijdje in de versterker. Mocht je ook een paar van die c’s hebben liggen? Wel flink de tijd geven om tot volle bloei te komen. Mundorf maakt mooie zilver/olie en goud/zilver/olie c’s. Erg aan de prijs, maar ook erg mooi spul. Maar geef vooral de silver/oil tijd, veel tijd. Die dingen gaan na enkele tientallen uren gebruik gewoon tegenstaan. Het geluid zwabbert van dood als een pier tot aardig met een scherp randje. Tot het ineens stabiel begint te worden en het geluid volbloedig en uitgebalanceerd wordt. De zilver/goud Mundorf heeft minder last van dit gedoe, waarschijnlijk door de andere samenstelling. Ik kom er nog op terug, want het wordt weer eens tijd voor een mooie vergelijking. Er zijn weer verschillende nieuwe sterren bijgekomen.

Wil je of kun je niet te veel geld kwijt aan koppelcondensatoren? De bekende zwarte Solen, SCR of Intertechniek Audyn MKP’s, die zijn mooi in een luidsprekerfilter of voedingschakeling, maar minder optimaal als koppel c. Maar slecht zijn ze zeker ook niet. De Audyn is naast de standaard lijn ook in een betere Audyn Plus cap, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. De Solen of Audyn tinfolie c’s vind ik zelf te donker klinken, met een verlies aan detail. Opvallend, die dingen doen het wel erg mooi in speakerfilters.

Solen heeft inmiddels ook Teflon caps, maar die heb ik ook nog niet in de versterker gehad. Een alternatief is de bekende rode Wima MKP. Die heeft ook zijn eigen karakter, maar blijft altijd vriendelijk. Deze condensator kom je ook tegen in héél veel, ook hele prijzige fabrieksapparatuur. Gewoon degelijke kwaliteit voor redelijk geld te koop.

Rusland blijft een mooie bron

Russische PIO

De Russische militaire Teflon caps die via Ebay verkocht worden laten ook positieve berichten horen. Ze zijn ronduit goedkoop en superdegelijk gebouwd, maar worden (of werden?) blijkbaar niet in hogere capaciteit dan 0,1 uF gemaakt. Jammer… Ik heb er twee op de plank liggen, maar heb ze nog niet in de praktijk getoetst. Maar zoals gezegd, later meer… Dan hebben we nog een aantal USA made condensatoren als Multicap, Sonicap, Dynamicap (uit de bekende Wondercap stal) en nog meer. Er is nog genoeg uit te proberen als je er zin aan hebt…

Maar ga er vooral zelf mee bezig, verwissel eens een paar koppelcondensatoren en gebruik daarvoor vooral je eigen oren. Tweaken is één van de leukere dingen in onze hobby, maar geeft veranderingen wel de tijd. Ga niet als een idioot iedere dag dingen uitwisselen en zeker geen meerdere dingen tegelijk. Want hoe kun je dan weten wat de verbetering of verslechtering veroorzaakt. En schaam je vooral niet om de oude dingen weer terug te solderen mocht een ‘upgrade’ alsnog niet in de smaak blijken te vallen. Tweaken is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Je kunt wel een hele doos van de allerduurste componenten aan elkaar solderen waarvan het totaalresultaat je tegenvalt, terwijl zorgvuldig uitgezochte betaalbare componenten wel voor een team zorgen dat de cup wint.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.