Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

De voedingcondensatoren…

Ik had en heb een voorkeur voor Black Gate WKZ condensatoren, maar helaas, ze zijn al een paar jaar uit productie gehaald. Ik ben bijna door mijn voorraad heen, er rest mij dus niks anders dan naar mooie alternatieven te gaan zoeken. Cleo 6 heb ik echter nog met mijn geliefde WKZ opgebouwd. Maar ik heb ook Cleo’s gezien en gehoord waarin gewone JJ elco’s zijn gebruikt. En ik kan niet anders zeggen dat het resultaat niet veel valt aan te merken. Het scheelt wel een hele hoop duiten… Laat me eens weten wat jou favo voeding condensator is…

Direct na de gelijkrichtbuis komt een 10 uF MKP in olie condensator, een amorfe choke, dan een 47 uF Black Gate WKZ, de tweede amorfe choke en een 100 uF BeeGee WKZ. Betere voeding c’s vind je niet voor deze versterker, punt. Ja maar… eh…de non-polar Black Gate NX dan? Die is toch ook erg mooi? Nou en of! Maar die zijn er niet in de hoge voedingspanning die Cleo 6 nodig is…. Andere merken of types? BC Components, JJ, Nichicon, zeer bruikbaar allemaal, geven je ook een prima versterker, maar het is maar waar je voor gaat. Ook met een rij Solen MKP’s is een mooie voeding te maken, maar die zijn ook niet goedkoop in de hogere capacteitwaardes. Ik wil de mooist mogelijke voorversterker maken, en dan kan die extra 160 euro voor de BG WKZ er best nog wel af. Het is voor jarenlang luisterplezier.

Koppel condensatoren…

Hier is veel mogelijk door het grote aanbod van kwaliteitscondensatoren. Dat levert meteen twijfel en verwarring op, want het is nogal wat om alle mogelijke condensatoren te beluisteren om de enige echte ware C er uit te pikken… over de kosten die zoiets meebrengt nog maar te zwijgen… Gelukkig is geen enige echte ware condensator, er is met veel merken en types uitstekend te leven. Maar er zijn wel degelijk grote en kleinere verschillen die je net die klik geven waar je naar zoekt. Ik heb een hele bak condensatoren liggen, oude en nieuwere. Het is machtig boeiend werk om die uit te wisselen en de favorieten er uit te filteren.

Mijn persoonlijke ervaringen? Wil je een geluid als van een rechte draad?AuricapNeem de Auricap, een eerlijke condensator die weinig lijkt weg te laten of toe te voegen. Al een paar jaar een grote favoriet van mij. Maar niet ieders kopje thee, blijkt af en toe. Soms moet je de dingen een beetje opleuken met een smaakje of kleurtje. Daar is weer niks op tegen, integendeel, het is een onderdeel van het echte tweaken. Als je de soep wat flauw vind doe je er ook een beetje peper en zout bij, ondanks dat de kok daar misschien anders over denkt…

 

AudioNote koperfolie c'sEen beetje smoother, wat smeuïger, is de door mij ook gewaardeerde Audio Note koperfolie papier in olie condensator. De allerlaatste wordt overigens met mylarfolie gemaakt, niet meer met papier als dielectricum. Er waren teveel klachten over elektrisch lekken. En dat is niet gezond voor de instellingen van een buizenbak…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.