Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

Wil de echte Cleo 6 nu opstaan?

Cleo 6 schuinvoorZo, nu wordt het tijd om een ‘echte’ Cleo 6 te gaan bouwen. Door de vernieuwingen wordt het een relatief gemakkelijk te bouwen voorversterker. Ik gebruik dit keer een kant en klare aluminium behuizing, waar alleen nog zelf de gaten in gemaakt worden. Dat lijkt een hele klus, maar het aluminium blijkt gemakkelijk te bewerken. Het is van een hoge kwaliteit waardoor boren en ponsen erg netjes gaat. Nette gaatjes boren met een handboormachine is geen enkel probleem. Het eindresultaat is een voorversterker die door een audiofabrikant gebouwd had kunnen zijn. DIY hoeft niet onder te doen voor dure kant en klaar gekochte apparatuur, integendeel, ik ken maar weinig fabrieksversterkers waar je een ladderregelaar, amorfe chokes of Black Gate WKZ voedingelco’s in kunt vinden en ook nog zonder extra hypotheekje haalbaar is.

Maak het naar eigen wens

Fabrikanten scheppen vaak al op als er een merkloze standaard MKP koppel condensator wordt gebruikt. De hobbyist heeft de mogelijkheid om de allerbeste onderdelen toe te passen, geheel naar eigen inzicht en smaak. Vind je de houten behuizing mooier, geen punt, gewoon gebruiken, de opbouw van de C6 is niet echt anders dan Cleo V. De trafoset is identiek, de voedingcondensatoren ook. De volumeregelaar is dit keer een 24-staps ladder, opgebouwd met Dale weerstanden. Dankzij het verre oosten is dit mooie spul nu voor leuke bedragen te koop. Waar je nog niet zo lang geleden honderden euro’s moest neertellen voor een ladderregelaar, ben je nu met 50 á 60 euro klaar.

Cleo 6 achterkantHet aluminium chassis maakt het mechanische werk sowieso een aangenaam klusje. Niet dat we het daarom doen, het zijn ook nog eens verduld mooie behuizingen waar we een paar jaar geleden nog van droomden. Als je toen een kant en klare kast wilde kopen zat je vast aan zo’n foeilelijk zwart 19″ ding uit dun blikwerk. Die tijd is gelukkig geweest, er zijn nu echt mooie kasten te koop, uit stevig mooi afgewerkt aluminium en nog betaalbaar ook. Het uiterlijke eindresultaat hoeft niet onder te doen voor een fabrieksversterker van vele duizenden euro. Kijk je ook nog naar de super onderdelenkwaliteit die we kunnen gebruiken, die je zelden in productieapparatuur tegenkomt, dan hebben wij zelfbouwers het anno 2012 toch goed voor elkaar.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.