Triodedick Cleo 6 voorversterker, de beste?

Triodedick Cleo 6 voorversterker

Perestrojka na een wat ingehouden glasnost….

Triodedick Cleo 5 met verborgen 6N30Ik kreeg steeds meer zin om deze Rus eens in te zetten. Maar ja, moet ik eerst een complete versterker bouwen om het uit te proberen? Cleo V is zo’n beetje compromisloos gebouwd, Dubbel mono, Black Gate WKZ, amorfe chokes… Als er dan een testopzetje wordt gemaakt met budget componenten wordt, waar luisteren we dan naar? Dan wordt het een vergelijking die weinig zal vertellen over de buis zelf. We gaan de 6N30 buis dus in de bestaande Cleo V inbouwen. De laagbufferbuis, de ECC88 gaat er uit om plaats te maken voor de 6N30. De schakeling kan zo relatief simpel worden omgezet.

Grote verschillen, kleine veranderingen…

Ba vs 6N30En zo heeft de Cleo V, schijnbaar onveranderd, een maand of vijf in het audiorek gestaan (foto links en ook boven is de ‘indringer’ te ontdekken). Vrienden die in die tijd op bezoek zijn geweest heb ik, heel sneaky, niks verteld. Alleen dat er aan een nieuwe voorversterker gedacht wordt. ‘Nou, als je deze kwaliteit met een simpeler buisje wilt halen?…’, ‘Och’, zei ik dan, ‘we zullen het wel zien…’, zei ik dan (gnagna…) En ik moet bekennen dat het geluid me zelf ook blij verrast. Het is niet zo dat de Ba even verslagen wordt, als je puur op geluid af gaat. De 6N30 heeft echter andere ijzers in het vuur. De laatste wordt onmiddellijk duidelijk: de versterker is veel stiller. Wat zeg ik: razend stil….ssssttt….hoor eens, nee, niks te horen….. De Ba is de gevoelige diva die met handschoenen aangepakt moet worden. De gainaanpassing op de eindbakken moet echt kloppen. Een iets te hoge versterking van de eindversterker vergroot meteen de nadelen van de Ba uit: de ruis en microfonie. De overdreven gevoeligheid voor instraling en dus brom vergeten we even. Pas je de versterkingen van de voor en eindversterker goed op elkaar aan, heb je in de praktijk geen last van de nukkigheden van de Ba, maar ideaal is anders.

Stilte graag!

Met de 6N30 op de Cleo V krijg ik een voortrap die zo stil is dat het zich bijna met een solid state ontwerp laat vergelijken. De muziek komt uit een inktzwarte achtergrond. Naast de stille werking laat het geluid zelf ook verrekte weinig ruimte voor kritiek. De 6N30 buis heeft een karakter van vlees en bloed, veel kracht, met name het laag is diep en doortekent, maar ook zo subtiel. Stemmen worden echt plastisch in de ruimte gezet… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het blijft naar meer smaken. Maestro muziek! Veel muziek! De Ba gaat exit en komt nooit weer terug… Intussen zijn de Ba buizen en hun buishouders ook fysiek verwijderd en vervangen voor Octal buishouders. Octal? Ja, er zijn heel kort ook 6N30 buisjes in Octal behuizing gemaakt. Ik heb er daar gelukkig een paar van kunnen arresteren. Die staat nu op de Cleo 5 mk.2. Het voordeel is dat er ook een 6SN7 in kan worden gestoken. Wat weer hele leuke vergelijkende avonturen op kan leveren. Maar laat ik niet te ver afdwalen…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

11 thoughts on “Triodedick Cleo 6 voorversterker

 • 08 december 2013 om 15:29
  Permalink

  Hoi Dick,

  Ik wil graag een cleo 6 voorversterker bouwen maar is er ook een bouwbeschrijving van? stap voor stap?

  VG,
  Henk…………..

  Beantwoorden
  • 08 december 2013 om 18:26
   Permalink

   Ha Henk,

   Er wordt wel gewerkt aan een Classic Three kit. De Cleo 6 staat nog niet op lijst, maar ik sluit het ook niet uit dat die ook nog aan de beurt komt.

   Beantwoorden
   • 17 september 2014 om 22:24
    Permalink

    Hello Dick,

    What is the main differences between Cleo VI and Classic Three and how will it effect the performance?

    Sincerely,
    Mikael

    Beantwoorden
    • 15 oktober 2014 om 18:42
     Permalink

     Cleo and Classic lineamps have different ciruits. Both have a fine performance, but it also depends on personal taste.

     Beantwoorden
 • 03 oktober 2014 om 15:17
  Permalink

  Beste Dick,

  Is het een probleem indien de uitgangsspanning van de transfo 10V hoger of lager is en de chokes een iets andere impedantie hebben dan aangegeven in uw schema?Of is dit allemaal vrij kritisch?
  De gelijkspanning aan de versterker zal dan ook uiteraard iets hoger of lager liggen.

  Alvast bedankt op voorhand
  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2014 om 18:38
   Permalink

   Ha Bert,

   Nee, het is gelukkig allemaal niet superkritisch. Een afwijking van + of – 10 volt zal in de regel geen problemen geven. Ook een iets afwijkende inductie of draadweerstand van een choke is geen issue.

   Beantwoorden
 • 26 december 2015 om 00:27
  Permalink

  Hoi Dick,

  Kan ik de cleo 6 opbouwen met slechts één enkele voedingstransfo?
  Ik bedoel mogen 2 dubbeldiodes worden aangesloten op dezelfde gloei en hoogspanning van één transformator?Deze zijn dus niet galvanisch gescheiden als ik het goed begrijp ,of kan dit problemen geven?
  Alvast bedankt op voorhand.

  Vriendelijke groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 17:00
  Permalink

  Dag Dick,

  Even over de fraaie behuizing. Ik vind slechts schoenendoosvormige behuizingen, waarvan de verzendkosten (vaak uit China) net zo hoog zijn als de kast zelf.
  Waar koop jij ze?

  Groet, John

  Beantwoorden
 • 08 juni 2016 om 21:17
  Permalink

  Hi Dick & Marco,
  Toen ik een aantal jaren geleden het plan opvatte een buizenversterker te gaan bouwen stuitte ik al snel op jullie website. Geïnspireerd door jullie projecten en enthousiasme besloot ik de Cleo 6 te gaan bouwen. Na een tijd bezig geweest te zijn met het bedenken van de kast het bij elkaar zoeken van de onderdelen en het uiteindelijke bouwen, speelt de versterker alweer een maand of 3 na volle tevredenheid.
  Nu eerst op vakantie en bij terugkomst begin ik aan de Little C. (Onderdelen liggen al te wachten)

  Met vriendelijke Marcel Kemper

  Beantwoorden
 • 19 november 2016 om 04:22
  Permalink

  dag Dirk,

  Ik ben op zoek naar een sprague vitamin Q voor in mijn gitaar.
  Kan jij mij hier verder mee helpen ?
  mvg,
  Dennis

  Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 17:44
  Permalink

  Die Takmannetjes zijn toch heel erg muzikaal???? Of is er nog beter??
  Als je ff niet naar de prijs kijkt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.