ProjectenVersterker

Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

Aan/uit schakelaar

DSC_0002De aan en uit schakelaar is een eenvoudige drukschakelaar gewoon op Ebay.com gekocht. De kosten zijn een paar euro per schakelaar. Deze wordt bevestigt op de aluminium frontplaat. Daarna heb ik er een mooie knop en rand bij gedraaid welke de schakelaar bediend. Ook hier is het dus belangrijk dat het gat precies gecentreerd is. Ander krijg je de drukknop nooit mooi in het midden.

P1010043Werk je met een standaard volumeknop, dan zou je in plaats van een drukschakelaar ook een draaischakelaar kunnen kopen.
De volume-uitlezing in deze versterker is achter de rechteruitsparing geplaatst. Om het mooi en professioneel weg te werken heb ik een aluminium ring gedraaid en deze ingezet met een stukje vensterglas. Gewoon gesneden met een glasmesje. Daarna even een dun laagje zwarte lak aan de binnenzijde van het glaasje spuiten en je hebt een prachtige donker uitleesraampje.

Glimmend aluminium

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor het mooi laten glimmen van de knoppen gebruik ik waterproof schuurpapier. Het is natuurlijk handig als je het polijsten in de draaibank kunt doen, maar pas wel op. Een draaiende klauwplaat genereert erg veel energie en als je doek of je kleding blijft ‘hangen’ is het leed niet te overzien.

Extra aandacht hier en vingers bij de ‘uitknop’ van de draaibank tijdens het werk. En een niet te hoog toerental graag. Ook al is het verleidelijk om snel te werken en lekker hoogtoerig te polijsten. NIET doen dus.

Door een korrelgrootte te gebruiken van opeenvolgend 260 – 400 – 600 en 1000 bereik je een zeer hoge gladheid. Voor de maximale glans gebruik ik als laatste een aluminium polish, gekocht bij de autohandelaar. Een prachtige spiegelglans is het resultaat en door de hoge gladheid blijft het aluminium vrij van corrosie door vingerafdrukken.

De binnenkant

cleo-binnenkant-1Op het versterkerdeel zijn duidelijk de mooie Audio Note condensatoren zichtbaar. Inmiddels heb ik deze al een keer moeten vervangen omdat de papier/olie versie elektrisch bleken te ‘lekken’. Een bekend probleem bij Audio Note condensatoren van dit type. Dit resulteerde in een gelijkspanning op de uitgangsbussen waardoor bij gebruik van gevoelige eindversterkers zoals een set Hypex klasse-D modules de versterkers continu de beveiliging in vlogen.

audio-noteNa een mailtje met Audio Note werd mij verzocht de oude, inmiddels al een 4 jaar oude condensatoren, op te sturen en binnen een week had ik twee nieuwe setjes op de deurmat liggen. Dat is pas service!
De huidige productie heeft een materiaalwijziging ondergaan en er wordt nu geen papier/olie maar mylar/olie toegepast. Klankmatig zijn ze nagenoeg identiek aan de oude serie. Erg mooi, maar wel kostbaar.
Wil je niet zo heel veel kwijt en toch een mooie ronde klank. Kies dan voor mooie Russische condensatoren. Goedkoop, betrouwbaar en klankmatig heel erg goed.

In het voedingscompartiment links vooraan, zie je een standaard voedingsprint welke ik ooit uit een afgedankte  A/D converter heb gesloopt. Bij mijn vorige werkgever werd er zo nu en dan diverse laboratorium apparatuur geruimd en daar stond ik altijd vooraan.
Deze voedingen leveren 0-6.3-0 Volt aan 2 A.
Ideaal dus om de voorversterkerbuizen van een een superschone gloeispanning te voorzien.
Natuurlijk kun je gewoon de schakeling gebruiken die Dick heeft berekend voor de Cleo 6. Net zo mooi en even betrouwbaar.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

 • Weer zitten genieten van al die ambacht, je hebt gouwe handjes
  Ik heb meerdere artikelen van je gelezen en smul ook van je ideeën en oplossingen
  al lezend kom ik er achter dat deze site een inspiratie bron moet zijn voor vele DHZ met net zulke gouwe handjes, maar is er ook iets in de richting voor de mini hobbyist met alleen een workmate, en wat ander allerdaags gereedschap en is aangewezen op balkon of tuin als er wat moet worden geboord of gezaagd dan bedoel ik iets in kit vorm of op aanvraag leverbaar?

  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik zou graag de cleo 6 in een nieuw jasje willen bouwen, maar ik ben geen elektronica man. Ik heb een audionote kit 1 gebouwd waarbij een stap voor stap handleiding bij zat, dat was goed te doen, zelf de kast gemaakt van AL.
  Bestaat er ook zoiets voor de cleo 6?

  Vriendelijke groeten,
  Henk van den Berg…………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.