ProjectenVersterker

Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

De volumeregeling

front_klaar_800feb08_slantview_800Dick tipte mij dat Jos van Eijndhoven een fraaie volumeregelaar had gebouwd. Jos is über techneut in de IT en heeft al meerdere audiovernuften op zijn naam staan.
De volumeregelaar is gebaseerd op een ladderschakelaar welke met relais wordt geschakeld. Zo zit er steeds maar een weerstand in de signaalweg. Jos voorziet de print standaard met mooie Vishay-Dale weerstanden. Erg fraai en klankmatig een topregelaar.
volume-1-1Buiten dat, is het gewoon heel erg handig. Er is een mogelijkheid om te schakelen tussen vier kanalen. Voor de meeste mensen is dat ruim voldoende.
Bij de volumeregelaar komt een uitgebreide handleiding om het geheel naar eigen wens in te stellen en in te regelen. Op de site van Jos van Eijndhovenvind je alle benodigde informatie over deze volumeregelaar en andere audio gerelateerde zaken. Zeer de moeite waard.

 

Een bijzondere constructie

Afbeelding 149 kopieDe volumeregelaar wordt bediend middels een piepklein 64 multistep schakelaartje met dubbele functie. Enerzijds geeft deze met links en rechts omdraaien een hoger of lager volume. Daarnaast fungeert de schakelaar bij indrukken als ingang keuzeschakelaar.

Maar als je zo’n grote aluminium volumeknop aan een klein schakelaartje hangt gaat het niet helemaal goed. de schakelaar wordt veel te veel belast en zal in no-time defect raken of zelfs geheel niet functioneren.
Ik heb daarom een speciale constructie bedacht. Een soort cardanische overbrenging van de 6mm. as van de volumeknop naar de 4 mm. as van de minischakelaar.

De grote volumeknop wordt bevestigt aan een hardmetalen as van 6 mm. die wordt doorgevoerd in een bus in de aluminium frontplaat. Achter deze frontplaat wordt een speciale behuizing gemonteerd om de aansluiting van de grote volumeknop op de minischakelaar te realiseren. Lastig te zien maar het is niet meer dan een koppeling van 6mm naar 4 mm. met een stukje stevig rubber. Hierdoor heb je in alle richtingen flexibiliteit die de op en zijwaartse spanning op de kleine as van de minischakelaar opvangt.

cardan-2-1Bovenin heb ik een uitsparing gemaakt om de koppeling te kunnen bevestigen. Het is een hele constructie geworden, maar het werkt perfect. Het draaien aan de grote knop gaat vederlicht en met een zachte druk op de knop kies je eenvoudig een ander keuzekanaal. In de praktijk zal je deze echter niet veel gebruiken en is het werken met een afstandsbediening veel praktischer, althans, dat is mijn ervaring.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

 • Weer zitten genieten van al die ambacht, je hebt gouwe handjes
  Ik heb meerdere artikelen van je gelezen en smul ook van je ideeën en oplossingen
  al lezend kom ik er achter dat deze site een inspiratie bron moet zijn voor vele DHZ met net zulke gouwe handjes, maar is er ook iets in de richting voor de mini hobbyist met alleen een workmate, en wat ander allerdaags gereedschap en is aangewezen op balkon of tuin als er wat moet worden geboord of gezaagd dan bedoel ik iets in kit vorm of op aanvraag leverbaar?

  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik zou graag de cleo 6 in een nieuw jasje willen bouwen, maar ik ben geen elektronica man. Ik heb een audionote kit 1 gebouwd waarbij een stap voor stap handleiding bij zat, dat was goed te doen, zelf de kast gemaakt van AL.
  Bestaat er ook zoiets voor de cleo 6?

  Vriendelijke groeten,
  Henk van den Berg…………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.