ProjectenVersterker

Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

A star is born

cleo6-2Maar ja, toen kwam Dick met de Cleo 6. Een uitermate vriendelijk te bouwen voorversterker op basis van de D3a en 6N30 buis. Muzikaal en zo stil als een muis. Nee, nog stiller…..
Dus nadat ik eerst gedacht had om de Cleo 5 te slopen en er een Cleo 6 van te maken heb ik uiteindelijk besloten om een geheel nieuwe kast te bouwen voor deze voorversterker.

Dit ook omdat Dick mij op een mooie volumeregelaar van Jos van Eijndhoven attendeerde.
Deze volumeregelaar is met een afstandsbediening te sturen en dat is wel zeker zo makkelijk en modern. En aangezien je daar iets meer ruimte voor nodig hebt is een grotere kast wel praktisch.

Het ontwerp

Het begin is het eenvoudigst en ook erg leuk. Nadenken hoe je het wilt hebben binnen de mogelijkheden die je hebt. Het www afstruinen voor ideetjes, tekenen en schetsen maken. Met vragen als: wat heb ik daarvoor nodig, wat kan ik zelf en is het eventueel uit te besteden, ben je wel even bezig. Nodig is in ieder geval een goede set basisgereedschap zoals een cirkelzaagmachine, kolomboormachine en freesmachine. Als je iets meer wilt weten hoe mijn gereedschapskist eruit ziet, en wat ik gebruik om mijn mooie versterkers en luidsprekers te bouwen, kijk dan even naar mijn artikel: gereedschap voor de luidspreker zelfbouwer.

Begin eerst met de aanschaf van een mooie basiskast. Dat scheelt een hoop werk. Natuurlijk kun je de gehele kast ook zelf maken maar ik ben uitgegaan van een standaard 19” brede kast met een 6 mm. aluminium front. Door er een mooie voorkant voor te maken wordt het gewoon een hele nieuwe kast met een luxe uitstraling.

cleo-6-binnezijdeDe kast heb ik aan de binnenzijde verdeeld in compartimenten. Zo kun je mooi de verschillende versterkerdelen scheiden. De voeding compartimenten aan de linkerachterzijde en linkervoorkant en de gevoelige versterkerschakeling rechts bovenin dicht bij de volumeregelaar en de in- en uitgangsbussen. Dit is niet alleen praktisch maar geeft een uitstekende elektromagnetische afscherming.

Wat ik echter verzuimd heb is dat de versterker eigenlijk van de onderkant te benaderen moet zijn. Nu moet ik, wanneer ik de versterker wil nakijken of aanpassen de complete schakelingen verwijderen. Niet handig dus en een leer voor de volgende keer. Neem dat dus mee in je eigen ontwerp.

paneelDe verschillende versterkeronderdelen zoals de voeding, het versterkercircuit en de scheidingspanelen heb ik gemaakt van afzonderlijke aluminium platen welke met afstandssteuntjes aan de bodemplaat zijn bevestigt. De aluminium platen kun je gewoon zagen met de cirkelzaag met een fijn getande houtzaag. Leg de aluminium plaat wel even tussen twee triplex plaatjes. Dan krijg je veel mooier werk en ook veel minder rommel.

Doe je dat niet dan vliegen de stukjes aluminium je om je oren en kun je dagen daarna de aluminium splinters nog op de meest vreemde plekken terugvinden…
paneel-coating
Ook zou ik één apart zaagblad alleen voor aluminium gebruiken. De slijtage is natuurlijk veel groter dan zagen in hout en wanneer je de zagen door elkaar gebruikt, zit je straks met allemaal bot gereedschap.
Zorg dat je daarna de randen en de gaten netjes afbraamt en even in een kleurtje spuit. Dat ziet er wel zo professioneel uit en het werkt ook veel prettiger.

Precies

front-cleo-6De 6 mm. dikke aluminium frontplaat van de standaard kast geeft ook direct mooi houvast voor de volumeknop en de aan/uit schakelaar. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een grote ronde volumeknop,welke ook prominent aanwezig moest zijn in het front. Wel moet deze netjes en precies in het front vallen.
Aan de linkerkant bevind zich dan de aan/uitknop en de rechterkant de uitlezing van de volumeregelaar, alsmede de IR ontvanger van de afstandsbediening.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

 • Weer zitten genieten van al die ambacht, je hebt gouwe handjes
  Ik heb meerdere artikelen van je gelezen en smul ook van je ideeën en oplossingen
  al lezend kom ik er achter dat deze site een inspiratie bron moet zijn voor vele DHZ met net zulke gouwe handjes, maar is er ook iets in de richting voor de mini hobbyist met alleen een workmate, en wat ander allerdaags gereedschap en is aangewezen op balkon of tuin als er wat moet worden geboord of gezaagd dan bedoel ik iets in kit vorm of op aanvraag leverbaar?

  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik zou graag de cleo 6 in een nieuw jasje willen bouwen, maar ik ben geen elektronica man. Ik heb een audionote kit 1 gebouwd waarbij een stap voor stap handleiding bij zat, dat was goed te doen, zelf de kast gemaakt van AL.
  Bestaat er ook zoiets voor de cleo 6?

  Vriendelijke groeten,
  Henk van den Berg…………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.