ProjectenVersterker

Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

En wel een hele luxe jas

cleo6-15-1Een behuizing die misschien niet voor iedereen is weggelegd en de doe-het-zelf lat erg hoog legt. Maar ja, aan de andere kant zijn de versterkers van Dick het dubbel en dwars waard. Laat het je in ieder geval niet afschrikken. Met een mooie stevige standaard kast, zoals Dick de Triodedick Cleo 6 heeft beschreven en gebouwd, is een prima versterker te bouwen. En een ding is zeker. The sound wordt niet bepaald door de looks. Integendeel.
Maar het is natuurlijk wel erg leuk om iets heel aparts en eigens te fabrieken.

Ik wil jullie in ieder geval beschrijven hoe ik de nieuwe kast heb opgebouwd, Ik begrijp best dat niet iedereen bij kunnen is om dit op deze manier te doen. Het vergt nogal wat handigheid en bovenal wat bijzonder gereedschap om een dergelijk kast te maken. Maar het geeft de mogelijk wel nieuwe inspiratie en ideeën op te doen om zelf met een mooie kast aan de slag te gaan.

Op ebay.com bijvoorbeeld, zijn voor een habbekrats erg mooie knoppen te koop, in goud- en zilverkleur. Een standaard kast is gewoon te koop bij Automatic Electric Europe in Schagen. Ook zag ik laatst fraaie kasten op ebay.com staan. Compleet met houten zij- of voorpaneel. Even zoeken dus en er is een ruim aanbod aan mooie behuizingen te vinden. Je kunt hem dus zo fraai en bijzonder maken als je zelf wilt.

Mijn eerste Triodedick Cleo

Cleo-5De eerste buizenvoorversterker die ik heb gebouwd was de Triodedick Cleo 5. Een prachtige versterker met een hele fraaie buis, de BA buis, een mooie globe. Hier rechts op de foto zijn het de goudkleurige buizen. Deze metalen coating was al bedoeld voor afscherming tegen invloeden van buitenaf. Deze buizen dateren tussen 1920 en 1935! En werkelijk onverwoesbaar.

De BA buis was gemaakt om dienst te doen in onbemande zendstations. De levensduur van de buis was bepaald op 25.000 werkuren,voordat de buis buiten specificaties mocht gaan! Oerdegelijk dus, zoals veel buizen uit die tijd. Ik had destijds een hele partij NOS (New Old Stock) van deze globes kunnen kopen.
In het verhaal van Dick, Triodedick Cleo 6 voorversterker, kun je hier het één en ander over lezen. Het vervelende is dat deze buis bijna niet stil te krijgen is. Wat een kr#$ng is dat.
Zelfs Dick heeft veel moeite gehad om dit beestje te temmen.

Brommmmmmmm

Een kleine fout in de constructie of opbouw en je wordt beloont met een stevige brom.  Supermuzikaal is deze buis, dat wel. Dat is dan ook de reden dat de buis in korte tijd zeer populair is geworden. De prijs ging daarmee rechtevenredig omhoog. Ik zag laatst nog een paartje staan voor ruim 150 euro! Veel te veel in mijn ogen, gezien de bromgevoeligheid. Er is best even mee te leven, maar met de tijd ga je echt storen aan die gevoeligheid.

Ik had er zelfs een paar aluminium hulzen om gezet als een kooi van Faraday. Zo kon je de altijd aanwezige brom zo goed als elimineren. Zo goed als, maar nooit helemaal….
Deze versterker heeft geruime tijd zijn werk gedaan en voor zover ik weet doet hij dat nog steeds. De versterkers van Dick zijn sowieso voor de eeuwigheid gebouwd…. Wees daar gerust op, mocht je daar aan twijfelen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Triodedick Cleo 6 in een nieuwe jas

 • Weer zitten genieten van al die ambacht, je hebt gouwe handjes
  Ik heb meerdere artikelen van je gelezen en smul ook van je ideeën en oplossingen
  al lezend kom ik er achter dat deze site een inspiratie bron moet zijn voor vele DHZ met net zulke gouwe handjes, maar is er ook iets in de richting voor de mini hobbyist met alleen een workmate, en wat ander allerdaags gereedschap en is aangewezen op balkon of tuin als er wat moet worden geboord of gezaagd dan bedoel ik iets in kit vorm of op aanvraag leverbaar?

  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik zou graag de cleo 6 in een nieuw jasje willen bouwen, maar ik ben geen elektronica man. Ik heb een audionote kit 1 gebouwd waarbij een stap voor stap handleiding bij zat, dat was goed te doen, zelf de kast gemaakt van AL.
  Bestaat er ook zoiets voor de cleo 6?

  Vriendelijke groeten,
  Henk van den Berg…………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.