ProjectenVersterker

Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

Maestro, muziek!

De versterker mag na de afbouw eerst een paar dagen op het audiorek tot rust komen. Hij gaat dan op een dieet van zo veel mogelijk muziek. Laat maar eens lekker inspelen die handel. Het geluid is een beetje laidback en het ontbreekt nog wat aan het transparantie en echt lekker los komen. Een normale ontwikkeling. Alle componenten zijn nieuw uit de winkel of van de plank.

24/7

De versterker staat in deze periode rond de klok op stroom en de ontwikkelingen van het geluid zijn iedere dag te beluisteren. Ik vind zelf dat een vers gebouwde versterker zijn potentie al vanaf het begin moet kunnen laten doorschemeren, en met een dag of drie, vier moet er nog een duidelijk beter geluid te beluisteren zijn. Er zijn genoeg mensen die het inspelen onzin vinden. Mooi laten lullen, vertrouw maar op je eigen oren. Als je dagelijks even lekker ontspannen in je luie stoel of op de bank gaat zitten voor een mooi stukje muziek merk je waarschijnlijk zelf wel dat je glimlach steeds breder wordt. Ook deze Classic Two is daar geen uitzondering op.

Meteen al geen wensen meer?

Welnee. Wat na een paar dagen spelen blijft is mezelf een net te ingehouden, te brave weergave. Toch eens wat met de koppelcondensator tweaken. Russische PIODe als mooi smooth bekend staande Jantzen Silver (slechts een titel, er is geen zilver in verwerkt) condensator moet wijken voor een Russische K-40 papier in olie condensator. Een militaire condensator, superieur gebouwd met een metalen behuizing en glas gesealde zijkanten.

Deze condensatoren zijn de laatste jaren massaal op de markt gedumpt, in verschillende capaciteiten, te koop voor ronduit weinig geld. Grijp je kans nu het kan. Er zijn er waarschijnlijk veel van geproduceerd, maar oneindig zal de voorraad niet zijn. Als de bodem in zicht komt zullen de prijzen van deze mooie componenten snel omhoog gaan. Koop gewoon lekker een voorraadje voor op de plank, altijd handig.

Deze koppel condensator maakt het geluid meteen meer open, geeft wat meer presentie in het midden en de doortekening en afbakening van instrumenten en zangstemmen vaart er wel bij. Dit past me al beter.

Jupiter Beeswax Paper HTEr is vanzelfsprekend een ruime keus aan koppelcondensatoren: Mundorf, Audyn, Solen, Auricap, Jupiter Beewax, Aura Teflon enz enz… Tweak er lekker mee, zoveel je wilt. Als laatste heb ik een ‘Grand Crue’ koppelaar in de versterker gesoldeerd in de vorm van een Audio Note Silver (wel met echt zilver). Vreselijk kostbaar, maar als ik eerlijk moet zijn ook wel allermooiste die tot nu toe in mijn versterkers heb gebruikt. De rijkste detaillering, in harmonie van laag tot hoog, vloeiend als honing, maar zonder de bekende bruinige kleuring die vaak nog (ten onrechte!) aan een typisch buizengeluid wordt toegeschreven. Beter zul je ze haast niet vinden. Veel duurder ook niet.

Laat je niet dollen door al die verhalen over koppel condensatoren, zelfs met goedkope maar helemaal niet verkeerde Wima’s, de bekende rode blokjes, krijg je een hele fijne versterker.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

 • Beste Dick,

  Ik heb deze versterker een aantal jaren geleden ook gebouwd, met de 6N6 en 6N30.
  Bij deze versterker,had ik problemen met oscilleren.
  Met het blote en geoefende oor was het niet waarneembaar.
  Als je echter naar de gloeidraad van de 300B buis keek, zag je ,dat bij luide passages de gloeidraad feller ging branden; foute boel dus.
  Op de scoop was te zien, dat i.d.d de versterker heel hoog stond te oscilleren (130kHZ)
  Ook op de gloeispanning, zag je hetzelfde beeld terug.Zelfs met een simpele voltmeter zag je de gloeispanning ongelofelijk variëren tussen de 5 en 6 volt.
  De gloei units verwisseld, geen resultaat.
  buizen verwisseld , geen resultaat.
  Uiteindelijk heb ik de stopweerstanden op het rooster van de 300B vergroot; weg oscillatie!
  Louis Schaeffer, Mijdrecht.

  Beantwoorden
  • een “varkensneusje” ferrietkraaltje wil ook wel eens helpen !

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Bij de update van de Classic Two versterker (16-6-2012) is er iets mis gegaan, denk ik.
  Bij de tekening van het versterker deel, staat onder de tekening 5670/2c51.
  Maar de pin layout is niet correct. Volgens mij zittende gloeidraden op 1 en 9, de eerste triode helft is correct.
  Bij de tweede triode helft word pin 4 de anode aansluiting,pin 3 het stuurrooster, en pin2 de kathode. De afscherming tussen de 2 buishelften zit dan aan pin 5.

  Groet: Louis Schaeffer

  Beantwoorden
  • Ha Louis,

   De vergissing is recht gestreken. Bedankt voor je positieve feedback!

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  In het voedingsschema zet je zowel de 5U4 als de 5R4 als geschikte gelijkrichterbuis. De 5R4 mag echter volgens de datasheets die ik kan vinden slechts max 4 uF als ingangs C zien terwijl de 5U4 volgens specs 40 uF mag hebben. Jij zet er echter in je schema al ruim 60 achter. Geeft dat geen problemen en meer in het bijzonder bij het gebruik van een 5R4 ?

  Beantwoorden
  • Hallo Marcel,
   Die maximale 4 uF geldt als je de 5R4 op zijn maximale anodespanning gebruikt van 900 volt. Bij een ‘normale’ voedingspanning van zeg maar 350, 400 volt geeft een hogere capaciteit van 60 uF geen problemen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.