ProjectenVersterker

Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

De spanning er op…

Check alles dubbel voor de spanning op het apparaat gaat. Het is gelukkig vaak niet meteen desastreus als er een aansluiting in de voortrappen verkeerd is gesoldeerd. Dat spreekt voor de degelijkheid van de buiselektronica, maar je wilt niet dat een je dure eindbuis een felrode anode krijgt doordat er ergens een vergissing is gemaakt.

En al doe je het anders misschien nooit…

…maar lees die handleiding van de Tentlabs biasmodules nou eerst even…Ik geef het toe: ‘k ben zelf ook een slechte handleidingenlezer, pas al ik ergens niet uitkom haal ik het boekwerk er maar eens bij. Maar hier moet ik echt strikt aanraden om de gebruiksaanwijzing even goed door te nemen. Niemand zit te wachten op een paar uitgefikte dure 300B buizen die alleen nog voor tentoonstelling in een vitrinekastje geschikt worden gemaakt voor er maar één hemelse muzieknoot door versterkt kon worden. `Kijk zoon, dit zijn nou de mooie jaren zestig Western Electric buizen die papa na heel lang zoeken en voor heel veel euro´s op Ebay gevonden heeft…´.

Zo heftig zal het niet snel lopen, maar kijk even uit. Een biasautomaat is in wezen net zo´n dom ding als een computer. Je moet ´m wel even goed vertellen wat je van ´m wilt verwachten, maar daarna heb je er ook weinig omkijken meer naar.

In de handleiding van de autobiasmodule wordt een juiste wijze van aansluiting en het vooraf controleren of alles goed werkt stap voor stap behandeld. Het aansluiten van de autobiasautomaat is alles behalve complex, maar het moet wel goed gebeuren. Als er verder geen gekke dingen te zien zijn gaan we de spanningen stuk voor stuk nameten. Een gouden regel van vroeger: nooit met twee handen tegelijk in het apparaat prutsen als de spanning er op staat. Stop de hand die niks doet maar in je broekzak. En de andere hand aan de meetpen.

Als je een scoop en sinusgenerator hebt kun je die uiteraard mooi gebruiken. Sluit wel eerst de luidsprekeruitgangen af met een 8 Ohm/ 25 Watt weerstand.

Ben je niet in het gelukkige bezit van meer meetgereedschap? Geen probleem. Als alle gemeten spanningen er gezond uit zien gaan we maar meteen over op muziek. Sluit een luidspreker aan op de daarvoor bedoelde uitgangen en een voorversterker op de ingangen. Let wel, de versterker is waarschijnlijk niet gevoelig genoeg om met een uitgangsignaal uit bijvoorbeeld een CD-speler of DAC tot vol vermogen uit te sturen. Ik heb deze eindversterker echt bedoeld om achter een actieve voorversterker te worden gebruikt (een potmeter plus keuzeschakelaar samen in een kastje geschroefd wordt om een of andere voor mij onbegrijpelijke reden vaak ‘passieve voorversterker’ genoemd. Waarschijnlijk  door hetzelfde slag mensen die een Limburgse hamster Korenwolf hebben genoemd).

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

 • Beste Dick,

  Ik heb deze versterker een aantal jaren geleden ook gebouwd, met de 6N6 en 6N30.
  Bij deze versterker,had ik problemen met oscilleren.
  Met het blote en geoefende oor was het niet waarneembaar.
  Als je echter naar de gloeidraad van de 300B buis keek, zag je ,dat bij luide passages de gloeidraad feller ging branden; foute boel dus.
  Op de scoop was te zien, dat i.d.d de versterker heel hoog stond te oscilleren (130kHZ)
  Ook op de gloeispanning, zag je hetzelfde beeld terug.Zelfs met een simpele voltmeter zag je de gloeispanning ongelofelijk variëren tussen de 5 en 6 volt.
  De gloei units verwisseld, geen resultaat.
  buizen verwisseld , geen resultaat.
  Uiteindelijk heb ik de stopweerstanden op het rooster van de 300B vergroot; weg oscillatie!
  Louis Schaeffer, Mijdrecht.

  Beantwoorden
  • een “varkensneusje” ferrietkraaltje wil ook wel eens helpen !

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Bij de update van de Classic Two versterker (16-6-2012) is er iets mis gegaan, denk ik.
  Bij de tekening van het versterker deel, staat onder de tekening 5670/2c51.
  Maar de pin layout is niet correct. Volgens mij zittende gloeidraden op 1 en 9, de eerste triode helft is correct.
  Bij de tweede triode helft word pin 4 de anode aansluiting,pin 3 het stuurrooster, en pin2 de kathode. De afscherming tussen de 2 buishelften zit dan aan pin 5.

  Groet: Louis Schaeffer

  Beantwoorden
  • Ha Louis,

   De vergissing is recht gestreken. Bedankt voor je positieve feedback!

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  In het voedingsschema zet je zowel de 5U4 als de 5R4 als geschikte gelijkrichterbuis. De 5R4 mag echter volgens de datasheets die ik kan vinden slechts max 4 uF als ingangs C zien terwijl de 5U4 volgens specs 40 uF mag hebben. Jij zet er echter in je schema al ruim 60 achter. Geeft dat geen problemen en meer in het bijzonder bij het gebruik van een 5R4 ?

  Beantwoorden
  • Hallo Marcel,
   Die maximale 4 uF geldt als je de 5R4 op zijn maximale anodespanning gebruikt van 900 volt. Bij een ‘normale’ voedingspanning van zeg maar 350, 400 volt geeft een hogere capaciteit van 60 uF geen problemen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.