Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

Onderdeks

De uitgangstrafo’s worden eerst voorzien van aansluitdraden die duidelijk worden gelabeld om aansluitfouten te voorkomen. Als de trafo’s eenmaal op het chassis zijn vastgeschroefd is niet meer te zien waar de draden naar toe gaan. Ik had een grote vierkante gaten onder de uitgangstrafo’s kunnen zagen, maar dan kan daar niks meer gemonteerd worden. En die ruimte kon ik nu goed gebruiken om de gloeistroomvoedingsprinten te 300B te monteren.

De behuizing is niet echt supergroot te noemen, er moet dus met een beetje beleid gepast en geschoven worden om de verschillende onderdelen een nette plek te geven. Dat is uiteindelijk prima gelukt overigens. De versterkerkast oogt ondanks de relatieve compacte bouw netjes en overzichtelijk.

Als de trafo’s zijn vastgeschroefd kan de kast op de kop op de werkbank worden gezet. De cinchaansluitingen, de speakerterminals, de toggleschakelaar en de IEC netaansluiting worden in de al aangebrachte gaten geschroefd. Het begint zowaar al op een versterker te lijken…

Bedraden

Voor de 6,3 gloeidraden van de voorbuisjes worden stevig in elkaar getwiste draden gebruikt. Iets wat overigens je met alle bedrading moet doen die wisselstroom (AC) voeren. Goed twisten voorkomt bromuitstraling en onderlinge beïnvloeding. Ik doe dat zelf met hulp van een accuboormachine. Als alle bedrading op zijn plaats zit worden de weerstanden en ontkoppelelco’s in de versterker gesoldeerd. Het komt dit keer mooi uit dat de voedingontkoppelcondensator dicht bij de voortrappen zit. Dit geeft een heel compact circuit waar de weerstanden zonder extra draadsteun te gebruiken op hun plek zijn gesoldeerd.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 thoughts on “Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

 • 24 juni 2012 om 14:09
  Permalink

  Beste Dick,

  Ik heb deze versterker een aantal jaren geleden ook gebouwd, met de 6N6 en 6N30.
  Bij deze versterker,had ik problemen met oscilleren.
  Met het blote en geoefende oor was het niet waarneembaar.
  Als je echter naar de gloeidraad van de 300B buis keek, zag je ,dat bij luide passages de gloeidraad feller ging branden; foute boel dus.
  Op de scoop was te zien, dat i.d.d de versterker heel hoog stond te oscilleren (130kHZ)
  Ook op de gloeispanning, zag je hetzelfde beeld terug.Zelfs met een simpele voltmeter zag je de gloeispanning ongelofelijk variëren tussen de 5 en 6 volt.
  De gloei units verwisseld, geen resultaat.
  buizen verwisseld , geen resultaat.
  Uiteindelijk heb ik de stopweerstanden op het rooster van de 300B vergroot; weg oscillatie!
  Louis Schaeffer, Mijdrecht.

  Beantwoorden
  • 29 juli 2012 om 16:24
   Permalink

   een “varkensneusje” ferrietkraaltje wil ook wel eens helpen !

   Beantwoorden
 • 15 oktober 2012 om 21:42
  Permalink

  Hallo Dick,

  Bij de update van de Classic Two versterker (16-6-2012) is er iets mis gegaan, denk ik.
  Bij de tekening van het versterker deel, staat onder de tekening 5670/2c51.
  Maar de pin layout is niet correct. Volgens mij zittende gloeidraden op 1 en 9, de eerste triode helft is correct.
  Bij de tweede triode helft word pin 4 de anode aansluiting,pin 3 het stuurrooster, en pin2 de kathode. De afscherming tussen de 2 buishelften zit dan aan pin 5.

  Groet: Louis Schaeffer

  Beantwoorden
  • 17 oktober 2012 om 16:40
   Permalink

   Ha Louis,

   De vergissing is recht gestreken. Bedankt voor je positieve feedback!

   Beantwoorden
 • 17 augustus 2015 om 10:57
  Permalink

  Hallo Dick,
  In het voedingsschema zet je zowel de 5U4 als de 5R4 als geschikte gelijkrichterbuis. De 5R4 mag echter volgens de datasheets die ik kan vinden slechts max 4 uF als ingangs C zien terwijl de 5U4 volgens specs 40 uF mag hebben. Jij zet er echter in je schema al ruim 60 achter. Geeft dat geen problemen en meer in het bijzonder bij het gebruik van een 5R4 ?

  Beantwoorden
  • 17 augustus 2015 om 11:07
   Permalink

   Hallo Marcel,
   Die maximale 4 uF geldt als je de 5R4 op zijn maximale anodespanning gebruikt van 900 volt. Bij een ‘normale’ voedingspanning van zeg maar 350, 400 volt geeft een hogere capaciteit van 60 uF geen problemen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.