ProjectenVersterker

Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

De biasautomaat

De biasinstelling van een eindbuis is op meerdere manieren te doen, met een (ontkoppelde) kathodeweerstand, een aparte negatieve roosterspanning of zoals het hier doen: met een volautomatische bias of ruststroomregeling. De schakeling en praktische uitvoering hiervan is een collaboratie tussen Menno van der Veen en Guido Tent van Tentlabs. De laatste verkoopt de biasmodules als een compleet werkend geheel dat ook zonder al te veel problemen in veel bestaande versterkers kan worden ingebouwd.

Ik moet zeggen dat ik bijzonder gecharmeerd ben van het gemakkelijke gebruik en de perfecte werking van deze bias module. Ik heb deze modules in meerdere versterkers ingebouwd en al weer een paar jaar in gebruik. Het werkt echt foolproof. Er kunnen vier eindbuizen per module mee bediend worden die na het instellen op de gewenste ruststroom als een rots blijven staan. Met een paar jumpers kan van te voren worden ingesteld of het regelbereik van de negatieve spanning op 0 – 85 of op 0 – 160 volt moet staan. Ik heb de eerste mogelijkheid gekozen. Dat dekt alle 300B’s goed af en regelt vanuit een sympathieke lage bias snel op naar de gewenste 70 mA als de bij de module ingebouwde inschakelvertraging omschakelt.

De voeding

Er is een enkele voedingstransformator gebruikt maar de voeding is vanaf de secundaire wikkelingen geheel dual-mono opgebouwd.5R4 Patato mesher 3 De gelijkrichting van de voedingspanning gebeurd met een buis, nog steeds hoorbaar de beste optie in een single ended versterker. Mogelijke diodebuizen zijn de bekende maar kostbaar geworden GZ37/CV378, de 5U4, ook in een prima Russische uitvoering te koop, of een 5R4, waarvan er nog veel uit de oude voorraden verkrijgbaar zijn. Met name de oerdegelijke potato masher uitvoering is hier perfect perfect op zijn plaats. Ziet er ook heel apart uit… 5R4 Patato mesher

De eerste afvlakcondensator is een relatief kleine 10 uF MKP motorstarter van Icar. Maar een ander merk kan uiteraard even goed. Dan volgt een 5 Henry smoorspoel, ik heb een mooie amorfe kern choke laten wikkelen, en daarna een 470 uF Nichicon elco. Dat geeft een stabiele schone voeding voor de eindbuis. De voortrap is vandaar uit nog eens ontkoppeld met een 2K2 weerstand en een 10 uF MKP condensator, in dit geval ook weer eentje van Icar. Het zijn niet veel componenten, maar ze nemen wel de nodig ruimte in.Classic Two eindversterker voeding Het schema is hier getekend met de bij de metingen genoemde optionele extra capaciteit achter de gelijkrichtbuis.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Triodedick Classic Two 300B Single ended stereo eindversterker

 • Beste Dick,

  Ik heb deze versterker een aantal jaren geleden ook gebouwd, met de 6N6 en 6N30.
  Bij deze versterker,had ik problemen met oscilleren.
  Met het blote en geoefende oor was het niet waarneembaar.
  Als je echter naar de gloeidraad van de 300B buis keek, zag je ,dat bij luide passages de gloeidraad feller ging branden; foute boel dus.
  Op de scoop was te zien, dat i.d.d de versterker heel hoog stond te oscilleren (130kHZ)
  Ook op de gloeispanning, zag je hetzelfde beeld terug.Zelfs met een simpele voltmeter zag je de gloeispanning ongelofelijk variëren tussen de 5 en 6 volt.
  De gloei units verwisseld, geen resultaat.
  buizen verwisseld , geen resultaat.
  Uiteindelijk heb ik de stopweerstanden op het rooster van de 300B vergroot; weg oscillatie!
  Louis Schaeffer, Mijdrecht.

  Beantwoorden
  • een “varkensneusje” ferrietkraaltje wil ook wel eens helpen !

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Bij de update van de Classic Two versterker (16-6-2012) is er iets mis gegaan, denk ik.
  Bij de tekening van het versterker deel, staat onder de tekening 5670/2c51.
  Maar de pin layout is niet correct. Volgens mij zittende gloeidraden op 1 en 9, de eerste triode helft is correct.
  Bij de tweede triode helft word pin 4 de anode aansluiting,pin 3 het stuurrooster, en pin2 de kathode. De afscherming tussen de 2 buishelften zit dan aan pin 5.

  Groet: Louis Schaeffer

  Beantwoorden
  • Ha Louis,

   De vergissing is recht gestreken. Bedankt voor je positieve feedback!

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  In het voedingsschema zet je zowel de 5U4 als de 5R4 als geschikte gelijkrichterbuis. De 5R4 mag echter volgens de datasheets die ik kan vinden slechts max 4 uF als ingangs C zien terwijl de 5U4 volgens specs 40 uF mag hebben. Jij zet er echter in je schema al ruim 60 achter. Geeft dat geen problemen en meer in het bijzonder bij het gebruik van een 5R4 ?

  Beantwoorden
  • Hallo Marcel,
   Die maximale 4 uF geldt als je de 5R4 op zijn maximale anodespanning gebruikt van 900 volt. Bij een ‘normale’ voedingspanning van zeg maar 350, 400 volt geeft een hogere capaciteit van 60 uF geen problemen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.