ProjectenVersterker

Triodedick Ceasar II 300B SE

Luisteren en voicen

Na een paar dagen continu op spanning, nodig om de Black Gate voeding een beetje op toeren te laten komen, dat hebben deze condensatoren wel nodig, mag de Ceasar II op het audiorek. De eerste indruk is niet slecht, helemaal niet zelfs. Laat ‘m maar een weekje lekker spelen, rond de klok op stroom. Oeioei Dick, wat zijn we weer lekker ‘groen’ bezig zeg…

De versterker heeft in het begin een fris karakter, waarvan ik hoop dat het nog een beetje beter in balans komt met het midden en laag. De laagweergave is om door een ringetje te halen. Als mensen vertellen dat een single ended versterker geen diep en strakke laagweergave heeft, ik heb ze hier thuis ook wel horen modderen, hebben ze die ervaring opgedaan met een niet ideaal exemplaar van deze soort. Het laag is ronduit schitterend. Nooit boemerig of uitsmerend.

Later…

Dat was beslist geen moeilijke tijd, maar ik had wel wat puntjes die beter moeten. De oorspronkelijke Auricaps gingen er uit voor de weliswaar veel kostbaardere maar ook wat vriendelijker Audio Note koperfolie papier in olie koppel condensatoren. De Auricap lijkt hier minder op zijn plek. Gecombineerd met een vriendelijker rondere 27 of ECC99 buis vind ik de Auricap een erg fijne cap, maar hier werd het allemaal een beetje te puntig. In ieder geval in mijn combinatie van apparatuur en luidsprekers.

AudioNote koperfolie c'sNou, dat was precies wat de dokter voorschreef. Het midden kreeg een tikje meer body en door het iets meer ronde karakter en het minder spitse hoog kreeg ik net meer zijde in de weergave. Niet te vergelijk overigens met de karaktertrekken van de Jensen aluminium pio’s van 15 jaar geleden. Die wisten het geluid echt te naar een lome bruinige sfeer te modden en een eigen karakter op te dringen. Soms heel fraai en meeslepen, maar op de langere termijn bleek het net zo goed compleet mis te kunnen gaan als zegenend te werken.

Een hard vergelijk

condensatorcomparator 1

De huidige koperfolie c’s zijn daarmee niet meer te vergelijken. Maar ja, vier van die dingen in deze versterker betekend zo weer een zak euro’s lichter in de knip… Maar het experiment is er mee geslaagd.

Later ontdekte ik de Russische olie condensatoren, die veel van de klasse van de AN in zich blijken te hebben. Een perfect alternatief voor de kostbare koperfolies voor een fractie vRussische PIOan de aanschafprijs. Ik heb een condensator comparator gebouwd waarin een zestal verschillende types kunnen worden gesoldeerd. Die kunnen on the fly worden omgeschakeld. De condensatoren staan ook zoals in de versterker onder een DC spanning. Kaal klinken ze meestal anders en is de vergelijking niet eerlijk. Deze keiharde vergelijker heeft al voor verrassende uitslagen gezorgd op een paar zelfbouwaudioshows.

 

Binnenkort laat ik stap voor stap zien hoe de Triodedick Ceasar II is gebouwd.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Triodedick Ceasar II 300B SE

 • Hallo
  Gefeliciteerd met jullie mooie site, vandaag ontdekt!

  Ik zou graag de om en nabij prijs van de ceasar II willen weten, zelfbouw.
  Daar ik geiintereseerd ben in 300B SE ik denk dat velen met mij zich afvragen :” Wat Kost dat nou ? ”
  Ik zelf ben niet handig mijn cleo 6 is gebouwd door Jan Deckers als eindversterkers heb ik AudioInnovations the second met 2 A 3 buizen.
  In de voorversterker zijn Jupiter bijenwas condensatoren geplaatst.
  De Interlinks van John van Gent een zeer goed alternatief voor de veel duurdere fabrieks interlinks : De zilver-goud versie 2 van JvG is een meer exlusieve versie (Versie 2) , waarbij de retour ader gelijk is aan de signaal ader, zilver/goud. Dit is vergelijkbaar met volledig gebalanceerde XLR kabels, waarbij de signaalader en retourader altijd gelijk zijn aan elkaar. Misschien kunnen jullie hier aandacht aan besteden: Nederlands fabrikaat van een enthousiaste zelfbouwer.
  zie http://www.jvg-kabels.nl/main.html
  Lees meer : http://my.hifi.nl/index.php?user=3223#ixzz1ufpKZDnj

  Bedankt voor deze mooie nieuwe site “Ja Dirk is back in town samen met Marco”
  Ik stuur deze site door aan mijn audio vrienden want de site is nog niet zo bekend.

  Groet Fred Bouwmeester te Zaandijk

  Beantwoorden
  • Hallo Fred,

   De kosten van de Ceasar II, en dat gaat ook op voor andere (buis)versterkers, worden grotendeels bepaald door die van de trafoset en gebruikte buizen. Je kunt 300B’s kopen voor 160 euro per paar, de toch al echt mooie Electro Harmonix EH300B, maar ook een veelvoud besteden aan een exclusiever paar van bijvoorbeeld Emission Labs. De behuizing kun je zo duur maken als je maar wilt.

   Het voordeel van de zelfbouw ligt immers in je eigen wensen invullen. Als ik een nieuwe DIY project opzet komen de componenten over langere tijd mijn huis binnen. Weerstanden heb ik ook vaak wel op voorraad. Condensatoren idem. Ik koop namelijk ook los van vaste plannen leuke dingen op die op mijn weg komen, bij het surfen op Ebay en dergelijke.

   Dat laatste heeft me al mooie dingen opgeleverd voor ronduit weinig kosten. De ontdekking van de 6N6 is daar een voorbeeld van. Recent heb ik nog een partijtje machtig mooie NOS PIO condensatoren gescoord, voor een habbekrats. Rechtstreeks uit Odessa!. Dat is zulk leuk werk. Maar om op je vraag terug te komen: Ik kan het niet exact zeggen wat ik voor het complete onderdelenpakket van de Ceasar II heb uitgegeven.

   Maar ga er maar van uit dat de transformatorset en 300B eindbuis voor 75% het totaalbedrag bepaald.

   Beantwoorden
 • Prachtige site Dick!

  We hebben er lang op moeten wachten; maar het resultaat is ronduit Schitterend!!

  Louis Schaeffer.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik ben naarstig op zoek naar een Biasmeter,maar ik zie ze nergens te koop staan.
  Ongetwijfeld weet jij dat wel,en mag ik dat ook weten,en ook welk type ik het beste kan nemen?
  Je ste is veel duidelijker geworden en leest daardoor een stuk prettiger.
  Hartelijk dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mijn twee monoblokken versterken wel, maar de versterking is niet gelijk.
  De eerste trap van de 2e Ceasar (monoblok) versterkt maar ca de helft.
  Dit in vergelijking tot het andere monoblok. Deze laat zich uitsturen tot ruim 6 watt
  voordat de versterker vastloopt. De 2e nog niet tot de helft. 2e Blok doorgemeten.
  Gelijkspanning anode 6N30P en kathode D3A veel te hoog.
  Gelijkstroom te laag? Teveel afgeknepen?

  Kathode weerstand 6N30 P iets verlaagd naar ca 600 ohm. Gelijkspanningen iets beter,
  De versterking nauwelijks. Wat te doen?

  Vriendelijke groet,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Even een aanvulling op mijn vorige bericht.
  Het probleem is verholpen, de monoblokken versterken nu gelijk. Oorzaak: ahum, één foute verbinding waar ik maar een keer of zes, zeven overheen gekeken had. Schema’s lezen blijft moeilijk!
  Bedankt voor je bouwontwerp, nu kan het luisteren (en genieten) echt beginnen.

  Vriendelijke groeten,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Sorry dat ik het vraag, maar wat koste de trafo’s dan?
  Daarmee zijn dan de kosten in te schatten. Ik zou hem ook graag bouwen..
  Hartelijke groeten,
  Gaston

  Beantwoorden
 • Dick has many transformers made by Automatic Electric Europe B.V – In fact most of their output transformers are named after Dick’s creations .

  http://www.aetransformatoren.nl/pg-27032-7-72508/pagina/audiotransformatoren.html

  Email them and ask , they are quite helpful : info@ae-europe.nl

  They will do any of the transformers in EI , C-core or Amorphous ; and would probably even do custom jobs with silver wire , at a price . I’ve listed the transformers in order of expense , EI-core being more affordable .

  I hope this helps . I am a South African person and have no affiliation to AE Europe , other than wanting to buy their products . 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi,
  welk van jouw voorversterkers matcht het beste met dit setje monoblokken?
  Merci !
  Paul

  Beantwoorden
 • Wat is de nominale gevoeligheid van deze versterker voor maximaal vermogen?
  Ik kan dit nergens vinden.

  Frans

  Beantwoorden
  • Hallo Frans. Met de in het verhaal toegepaste ingangsbuis is de ingangsgevoeligheid voor maximaal vermogen rond 2,5 volt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.