ProjectenVersterker

Triodedick Ceasar II 300B SE

De versterkerschakeling

Sovtec 6N30EBEén van mijn mooiste ontdekkingen op buisgebied van de afgelopen jaren is wel de Russische 6N30P. Het blijkt niet voor niets dat bijvoorbeeld Audio Research en Conrad Johnson deze buis gebruiken in hun beste versterkers. In een Mu-stage configuratie is er een grote spanningzwaai te halen, met een prettige lage vervorming en een lage uitgangsimpedantie. Dat stuurt een buis als de 300B krachtig aan zonder enig last te hebben van bandbreedtebeperking die door de Millercapaciteit wordt veroorzaakt.

 

 

Ceasar II Schema

De driverschakeling is verder niet zo veel verschillend met die uit de Attilla of Goliath versterkers, die verschillen door het gebruik van de klassieke 27 triode, een andere persoonlijke favoriet. De Little Ceasar heeft de 6N30P buis ook al gekregen als vervanger voor 5687, een buis die op zich prima is, maar in mijn oren en in vergelijk met de 6N30P minder transparant en levendig is, wat zich vooral in het middengebied en sprankeling in het hoog laat beluisteren. Zo trekken de verschillende versterkers zich steeds weer verder op aan nieuwe ontwikkelingen van hun broers. En geloof me, dit zal altijd door gaan.

Voeding

De voeding van de Ceasar II gaat weer een stapje verder. Als er strak diep laag moet kunnen worden weergegeven moet de voeding daar geen begrenzende factor in zijn. De voedingtransformator is ook een special, gewikkeld op een bandkern. De smoorspoel is uiteraard compromisarm ook met amorfekern uitgerust. De beide Black Gate WKZ dubbel condensatoren mogen de afvlakking en buffering verzorgen. De ene helft van de 47 uF BG zit voor de choke, de andere helft zorgt voor de ontkoppeling van de drivertrap. Daartussen zit de 100 + 100 uF WKZ met beide delen parallel geschakeld. Dit alles levert een superieure stabiele voeding op.

Ceasar II voedingschema

Verdomde jammer dat Black Gate er het bijltje bij heeft neer gegooid. Ik heb nog een kleine gebruiksvoorraad. Maar voor de nabouwers is het prettig om volwaardige vervangers te kunnen kopen. Tips zijn van harte welkom, samples nog meer…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Triodedick Ceasar II 300B SE

 • Hallo
  Gefeliciteerd met jullie mooie site, vandaag ontdekt!

  Ik zou graag de om en nabij prijs van de ceasar II willen weten, zelfbouw.
  Daar ik geiintereseerd ben in 300B SE ik denk dat velen met mij zich afvragen :” Wat Kost dat nou ? ”
  Ik zelf ben niet handig mijn cleo 6 is gebouwd door Jan Deckers als eindversterkers heb ik AudioInnovations the second met 2 A 3 buizen.
  In de voorversterker zijn Jupiter bijenwas condensatoren geplaatst.
  De Interlinks van John van Gent een zeer goed alternatief voor de veel duurdere fabrieks interlinks : De zilver-goud versie 2 van JvG is een meer exlusieve versie (Versie 2) , waarbij de retour ader gelijk is aan de signaal ader, zilver/goud. Dit is vergelijkbaar met volledig gebalanceerde XLR kabels, waarbij de signaalader en retourader altijd gelijk zijn aan elkaar. Misschien kunnen jullie hier aandacht aan besteden: Nederlands fabrikaat van een enthousiaste zelfbouwer.
  zie http://www.jvg-kabels.nl/main.html
  Lees meer : http://my.hifi.nl/index.php?user=3223#ixzz1ufpKZDnj

  Bedankt voor deze mooie nieuwe site “Ja Dirk is back in town samen met Marco”
  Ik stuur deze site door aan mijn audio vrienden want de site is nog niet zo bekend.

  Groet Fred Bouwmeester te Zaandijk

  Beantwoorden
  • Hallo Fred,

   De kosten van de Ceasar II, en dat gaat ook op voor andere (buis)versterkers, worden grotendeels bepaald door die van de trafoset en gebruikte buizen. Je kunt 300B’s kopen voor 160 euro per paar, de toch al echt mooie Electro Harmonix EH300B, maar ook een veelvoud besteden aan een exclusiever paar van bijvoorbeeld Emission Labs. De behuizing kun je zo duur maken als je maar wilt.

   Het voordeel van de zelfbouw ligt immers in je eigen wensen invullen. Als ik een nieuwe DIY project opzet komen de componenten over langere tijd mijn huis binnen. Weerstanden heb ik ook vaak wel op voorraad. Condensatoren idem. Ik koop namelijk ook los van vaste plannen leuke dingen op die op mijn weg komen, bij het surfen op Ebay en dergelijke.

   Dat laatste heeft me al mooie dingen opgeleverd voor ronduit weinig kosten. De ontdekking van de 6N6 is daar een voorbeeld van. Recent heb ik nog een partijtje machtig mooie NOS PIO condensatoren gescoord, voor een habbekrats. Rechtstreeks uit Odessa!. Dat is zulk leuk werk. Maar om op je vraag terug te komen: Ik kan het niet exact zeggen wat ik voor het complete onderdelenpakket van de Ceasar II heb uitgegeven.

   Maar ga er maar van uit dat de transformatorset en 300B eindbuis voor 75% het totaalbedrag bepaald.

   Beantwoorden
 • Prachtige site Dick!

  We hebben er lang op moeten wachten; maar het resultaat is ronduit Schitterend!!

  Louis Schaeffer.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik ben naarstig op zoek naar een Biasmeter,maar ik zie ze nergens te koop staan.
  Ongetwijfeld weet jij dat wel,en mag ik dat ook weten,en ook welk type ik het beste kan nemen?
  Je ste is veel duidelijker geworden en leest daardoor een stuk prettiger.
  Hartelijk dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mijn twee monoblokken versterken wel, maar de versterking is niet gelijk.
  De eerste trap van de 2e Ceasar (monoblok) versterkt maar ca de helft.
  Dit in vergelijking tot het andere monoblok. Deze laat zich uitsturen tot ruim 6 watt
  voordat de versterker vastloopt. De 2e nog niet tot de helft. 2e Blok doorgemeten.
  Gelijkspanning anode 6N30P en kathode D3A veel te hoog.
  Gelijkstroom te laag? Teveel afgeknepen?

  Kathode weerstand 6N30 P iets verlaagd naar ca 600 ohm. Gelijkspanningen iets beter,
  De versterking nauwelijks. Wat te doen?

  Vriendelijke groet,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Even een aanvulling op mijn vorige bericht.
  Het probleem is verholpen, de monoblokken versterken nu gelijk. Oorzaak: ahum, één foute verbinding waar ik maar een keer of zes, zeven overheen gekeken had. Schema’s lezen blijft moeilijk!
  Bedankt voor je bouwontwerp, nu kan het luisteren (en genieten) echt beginnen.

  Vriendelijke groeten,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Sorry dat ik het vraag, maar wat koste de trafo’s dan?
  Daarmee zijn dan de kosten in te schatten. Ik zou hem ook graag bouwen..
  Hartelijke groeten,
  Gaston

  Beantwoorden
 • Dick has many transformers made by Automatic Electric Europe B.V – In fact most of their output transformers are named after Dick’s creations .

  http://www.aetransformatoren.nl/pg-27032-7-72508/pagina/audiotransformatoren.html

  Email them and ask , they are quite helpful : info@ae-europe.nl

  They will do any of the transformers in EI , C-core or Amorphous ; and would probably even do custom jobs with silver wire , at a price . I’ve listed the transformers in order of expense , EI-core being more affordable .

  I hope this helps . I am a South African person and have no affiliation to AE Europe , other than wanting to buy their products . 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi,
  welk van jouw voorversterkers matcht het beste met dit setje monoblokken?
  Merci !
  Paul

  Beantwoorden
 • Wat is de nominale gevoeligheid van deze versterker voor maximaal vermogen?
  Ik kan dit nergens vinden.

  Frans

  Beantwoorden
  • Hallo Frans. Met de in het verhaal toegepaste ingangsbuis is de ingangsgevoeligheid voor maximaal vermogen rond 2,5 volt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.