ProjectenVersterker

Triodedick Ceasar II 300B SE

Gemist?

Mocht je nog een buis missen in het rijtje? Ik ontvang een paartje kandidaten met open armen. Hoe meer zielen….eh… 300B’s, hoe meer vreugd en gewicht het deze waarschijnlijk toch never ending monstertest geeft. Wat ik er al over kwijt wil: echt slechte exemplaren ben ik nog niet tegengekomen. Met de meest betaalbare 300B is het al uitstekend leven, hoewel er ook een paar boven het maaiveld uitkomen. En de al dan niet speciaal voor deze gelegenheid uitgedachte nieuwe versterkers zie je binnen afzienbare tijd ook nog op deze site verschijnen. Twee er van zijn al eens in de Elektor Audio Zelfbouwspecials gepubliceerd, maar zijn inmiddels ook verder doorgetweakt.

Nieuwe versterker, nieuwe uitgangstransformator

Ceasar II

De uitgangstransformator blijkt de grootste uitdaging. De wens is een amorfe kern UGT die zowel bij 20 Hz presteert als bij de hogere frequenties. De eerste twee prototypes zijn verre van verkeerd, klinken verfijnd en meten ook goed. Maar 20 Hz op vol vermogen zit er (nog) niet in. Tot 40 Hz gaat het meestal wel goed met single ended uitgangstrafo’s, dan begint de verzadiging dank zij de eenzijdige DC ruststroom zijn tol te eisen en de vervorming toe te nemen.

Als er dan bij 20 Hz nog eenderde of de helft van het maximale vermogen wordt gehaald zijn we vaak al blij. Dat maakt de UGT op zich niet beroerd, maar zou daar niet een verklaring kunnen zitten van het vaak wat minder strakke laag in de laagste octaven? Een kern van amorfe materiaal is nog weer extra in het nadeel omdat het kernmateriaal veel sneller in de verzadiging gaat. Vandaar de al grotere kernen die je bij amorfe trafo’s ziet vergeleken met een band of EI kern. Een gewone band of EI silicium ijzer kern is domweg minder gevoelig voor dit fenomeen.

Nummer 8… bingo!

Na het tweede exemplaar, met een aangepast wikkelrecept, waar klankmatig al weinig op aan te merken valt, maar nog steeds zijn die allerlaagste frequenties nog niet wat we voor ogen hebben, wordt er overgeschakeld op een verdubbeling van de toch al niet kleine kern. Dat geeft wel een zwaar joekel van een UGT, maar het ziet er meteen hoopgevender uit. Er wordt veel met de dikte van de luchtspleet gevarieerd om verzadiging en bandbreedte te bestuderen. Het wikkelschema wordt nog verder bijgeslepen en bij trafo nummer nummer 8 is het raak.

Een sublieme laagweergave en mooie eigenschappen voor de hoge frequenties. Hoewel ook wel weer blijkt dat je niks voor niks krijgt en het -3 dB punt in het hoog enkele tientallen kHz in heeft moeten leveren. Waar de ‘kleine’ kern rond 100 kHz zit, moet de fysiek grotere broer het met ongeveer 60 kHz doen. Wat nog steeds zeer acceptabel is.

Maar het doel: een gebalanceerd presteren over het gehele gehoorgebied lijkt toch gehaald. De vervormingcijfers zijn nu de laagste van alle geteste trafo’s. De trafo’s die, uiteraard naast het wassende aantal prototypes, ter vergelijk steeds meededen op de meetbank waren amorfe types uit de vorige generatie, een grote bandkern, een Amplimo SE ringkern (die ook verrassend goed is in de laagste regionen), een later ingeschoven Lundahl (ook mooie kwaliteit, waar ik nog wat mee ga doen) en een drietal fameuze Tango’s, uit de oude ‘made by Hirata’ serie.

Na trafo 8 worden er nog een paar afwijkende dingen geprobeerd maar beter wordt het eigenlijk niet meer. Uit dit arbeidsintensieve onderzoek zijn in ieder geval drie trafo’s over gebleven die de oude amorfe serie beduidend verbeteren. De beste is wel groot en zwaar geworden (Voor de duidelijkheid: op de bovenstaande foto’s is de ‘kleine’ UGT nog op de versterker gebouwd. Alleen op de foto met de gloeiende Full Music buis zie je de grotere uiteindelijke uitvoering). Het resultaat is een 300B versterker met meer controle en druk in het laag met de voordelen die we al kennen van amorfe kern trafo’s.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “Triodedick Ceasar II 300B SE

 • Hallo
  Gefeliciteerd met jullie mooie site, vandaag ontdekt!

  Ik zou graag de om en nabij prijs van de ceasar II willen weten, zelfbouw.
  Daar ik geiintereseerd ben in 300B SE ik denk dat velen met mij zich afvragen :” Wat Kost dat nou ? ”
  Ik zelf ben niet handig mijn cleo 6 is gebouwd door Jan Deckers als eindversterkers heb ik AudioInnovations the second met 2 A 3 buizen.
  In de voorversterker zijn Jupiter bijenwas condensatoren geplaatst.
  De Interlinks van John van Gent een zeer goed alternatief voor de veel duurdere fabrieks interlinks : De zilver-goud versie 2 van JvG is een meer exlusieve versie (Versie 2) , waarbij de retour ader gelijk is aan de signaal ader, zilver/goud. Dit is vergelijkbaar met volledig gebalanceerde XLR kabels, waarbij de signaalader en retourader altijd gelijk zijn aan elkaar. Misschien kunnen jullie hier aandacht aan besteden: Nederlands fabrikaat van een enthousiaste zelfbouwer.
  zie http://www.jvg-kabels.nl/main.html
  Lees meer : http://my.hifi.nl/index.php?user=3223#ixzz1ufpKZDnj

  Bedankt voor deze mooie nieuwe site “Ja Dirk is back in town samen met Marco”
  Ik stuur deze site door aan mijn audio vrienden want de site is nog niet zo bekend.

  Groet Fred Bouwmeester te Zaandijk

  Beantwoorden
  • Hallo Fred,

   De kosten van de Ceasar II, en dat gaat ook op voor andere (buis)versterkers, worden grotendeels bepaald door die van de trafoset en gebruikte buizen. Je kunt 300B’s kopen voor 160 euro per paar, de toch al echt mooie Electro Harmonix EH300B, maar ook een veelvoud besteden aan een exclusiever paar van bijvoorbeeld Emission Labs. De behuizing kun je zo duur maken als je maar wilt.

   Het voordeel van de zelfbouw ligt immers in je eigen wensen invullen. Als ik een nieuwe DIY project opzet komen de componenten over langere tijd mijn huis binnen. Weerstanden heb ik ook vaak wel op voorraad. Condensatoren idem. Ik koop namelijk ook los van vaste plannen leuke dingen op die op mijn weg komen, bij het surfen op Ebay en dergelijke.

   Dat laatste heeft me al mooie dingen opgeleverd voor ronduit weinig kosten. De ontdekking van de 6N6 is daar een voorbeeld van. Recent heb ik nog een partijtje machtig mooie NOS PIO condensatoren gescoord, voor een habbekrats. Rechtstreeks uit Odessa!. Dat is zulk leuk werk. Maar om op je vraag terug te komen: Ik kan het niet exact zeggen wat ik voor het complete onderdelenpakket van de Ceasar II heb uitgegeven.

   Maar ga er maar van uit dat de transformatorset en 300B eindbuis voor 75% het totaalbedrag bepaald.

   Beantwoorden
 • Prachtige site Dick!

  We hebben er lang op moeten wachten; maar het resultaat is ronduit Schitterend!!

  Louis Schaeffer.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik ben naarstig op zoek naar een Biasmeter,maar ik zie ze nergens te koop staan.
  Ongetwijfeld weet jij dat wel,en mag ik dat ook weten,en ook welk type ik het beste kan nemen?
  Je ste is veel duidelijker geworden en leest daardoor een stuk prettiger.
  Hartelijk dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mijn twee monoblokken versterken wel, maar de versterking is niet gelijk.
  De eerste trap van de 2e Ceasar (monoblok) versterkt maar ca de helft.
  Dit in vergelijking tot het andere monoblok. Deze laat zich uitsturen tot ruim 6 watt
  voordat de versterker vastloopt. De 2e nog niet tot de helft. 2e Blok doorgemeten.
  Gelijkspanning anode 6N30P en kathode D3A veel te hoog.
  Gelijkstroom te laag? Teveel afgeknepen?

  Kathode weerstand 6N30 P iets verlaagd naar ca 600 ohm. Gelijkspanningen iets beter,
  De versterking nauwelijks. Wat te doen?

  Vriendelijke groet,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Even een aanvulling op mijn vorige bericht.
  Het probleem is verholpen, de monoblokken versterken nu gelijk. Oorzaak: ahum, één foute verbinding waar ik maar een keer of zes, zeven overheen gekeken had. Schema’s lezen blijft moeilijk!
  Bedankt voor je bouwontwerp, nu kan het luisteren (en genieten) echt beginnen.

  Vriendelijke groeten,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Sorry dat ik het vraag, maar wat koste de trafo’s dan?
  Daarmee zijn dan de kosten in te schatten. Ik zou hem ook graag bouwen..
  Hartelijke groeten,
  Gaston

  Beantwoorden
 • Dick has many transformers made by Automatic Electric Europe B.V – In fact most of their output transformers are named after Dick’s creations .

  http://www.aetransformatoren.nl/pg-27032-7-72508/pagina/audiotransformatoren.html

  Email them and ask , they are quite helpful : info@ae-europe.nl

  They will do any of the transformers in EI , C-core or Amorphous ; and would probably even do custom jobs with silver wire , at a price . I’ve listed the transformers in order of expense , EI-core being more affordable .

  I hope this helps . I am a South African person and have no affiliation to AE Europe , other than wanting to buy their products . 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi,
  welk van jouw voorversterkers matcht het beste met dit setje monoblokken?
  Merci !
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.