ProjectenVersterker

Triodedick Ceasar II 300B SE

De Keizer is dood…eh, afgetreden, lang leve de Keizer…

Ceasar II schuinbovenaanzicht

Het moest er toch eens van komen, de oude Triodedick Ceasar heeft een waardige opvolger gekregen in de vorm van de Triodedick Ceasar II. Inzichten kunnen veranderen in de loop van de tijd. Is dat niet het geval, dan wordt er ook niks meer bijgeleerd en ben je klaar. Gelukkig borrelen er bij mij dagelijks nieuwe ideeën op, waarvan misschien wel 98% in de proefballontjesfase blijft hangen, meer of minder stof tot nadenken geeft, een glimlacht. Uit de overige ontstaan de nieuwe projecten en dergelijke. De eerste Ceasar stond aan de basis van de latere Big C, Attilla en natuurlijk de Little C(easar). Maar de laatste is in de loop van de tijd naar een niveau geëvolueerd dat zelfs de oude keizer het nakijken gaf.

Waarom een Triodedick Ceasar II? Ik heb toch al de superdeluxe Attilla gebouwd, met z’n volzilver gewikkelde uitgangstransformatoren, of de stevige Goliath, met de 211 eindbuis en joekels van Tango X10 UGT’s. Beide giganten, alleen al fysiek gezien, hebben het huis inmiddels verlaten. Ik kon ze door hun afmetingen niet meer fatsoenlijk kwijt in de huiskamerinstallatie. En is doodzonde natuurlijk.

Het werd ook tijd om me weer eens met een echte klassieke 300B versterker bezig te houden. Geen dubbel vermogende opgevoerde XLS buizenbak, gewoon 8, 9 simpele wattjes, maar wel van de allerhoogste kwaliteit… Ceasar II is dus beslist geen budget versterker. Er is een speciale trafoset voor ontwikkeld, en verder zijn er alleen maar bovengemiddeld mooie onderdelen gebruikt. Hoewel: met aandacht voor de goede verkrijgbaarheid anno nu. Voor de UX4 buishouder gaan we op zoek de beste eindbuis. Een echt Cost No Object project.

CNO …pfff, wat moet ik daar mee…

Cost No Object gezever… Nou, zul je denken: dat gaat dus aan mijn deur voorbij, weer zo’n duur k**ng, onhaalbaar voor m’n hobbyknip… Maar bedenk even dat we wel met onze zelfbouwhobby bezig zijn. Een cost no object project, wat niks meer of minder betekend dat de hand niet op de knip werd gehouden om de versterker naar wens te krijgen, is in de zelfbouw is nog steeds iets totaal anders dan dezelfde kreet bij een kant en klare fabrieksversterker… Voor het geld wat nodig is om de Triodedick Ceasar II (CII) te bouwen heb je in de winkel nog steeds niet meer dan een ‘middle off the road’ versterker, om maar even met engelse uitdrukkingen te blijven strooien. CII is uiteraard kostbaarder om te bouwen dan een Little C, maar onbetaalbaar zal het nooit worden.

CII 300B spin off buizentest?

WE300BCeasar II heeft nog aardig wat veroorzaakt. Gaandeweg het bouw/luister/tweakproces werd het idee opgevat om weer eens met een nieuwe 300B test te beginnen. Het is al weer eventjes geleden dat ik me daar druk voor maakte en toen was het aantal hedendaags geproduceerde 300B buizen bij lange na niet wat het inmiddels is. Om kort te zijn: het is inmiddels uitgegroeid naar een echte Grote 300B Eindbuistest. Er zijn momenteel 12 verschillende merken en types in huis, mede dank zij de prettige medewerking van verschillende toeleveranciers. Onder andere de laatste 300B meshplate van Emission Labs, een vreselijk mooie buis, de exclusieve EAT, uiteraard de Western Electric, zonder wie geen enkel 300B onderzoek compleet zou zijn. Verder onder andere de bekende JJ, Electro Harmonics, Full Music, Shuguang triodes. EAT300B close-upZe worden uiteraard niet alleen op de Ceasar II versterker geluisterd, zou het wel heel beperkt en eenzijdig maken. Nee, ik heb naast de Ceasar II nog drie andere 300B SE versterkers. Met verschillende drivers, biasmethodes, uitgangstransformatoren enz. Het onderzoek loopt momenteel al lang, maar we moeten er ook niet dramatisch over doen. Op het moment dat ik lekker zit te luisteren ‘loopt’ de luistertest natuurlijk automatisch. Het is inmiddels echter al wel compleet uit de hand gelopen met de lange looptijd… maar niet minder boeiend. Ik heb ook de verschillen in karakters tussen de verschillende buizen goed leren kennen. Misschien dat het nu eens tijd wordt om de ervaringen op schrift te gaan zetten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Triodedick Ceasar II 300B SE

 • Hallo
  Gefeliciteerd met jullie mooie site, vandaag ontdekt!

  Ik zou graag de om en nabij prijs van de ceasar II willen weten, zelfbouw.
  Daar ik geiintereseerd ben in 300B SE ik denk dat velen met mij zich afvragen :” Wat Kost dat nou ? ”
  Ik zelf ben niet handig mijn cleo 6 is gebouwd door Jan Deckers als eindversterkers heb ik AudioInnovations the second met 2 A 3 buizen.
  In de voorversterker zijn Jupiter bijenwas condensatoren geplaatst.
  De Interlinks van John van Gent een zeer goed alternatief voor de veel duurdere fabrieks interlinks : De zilver-goud versie 2 van JvG is een meer exlusieve versie (Versie 2) , waarbij de retour ader gelijk is aan de signaal ader, zilver/goud. Dit is vergelijkbaar met volledig gebalanceerde XLR kabels, waarbij de signaalader en retourader altijd gelijk zijn aan elkaar. Misschien kunnen jullie hier aandacht aan besteden: Nederlands fabrikaat van een enthousiaste zelfbouwer.
  zie http://www.jvg-kabels.nl/main.html
  Lees meer : http://my.hifi.nl/index.php?user=3223#ixzz1ufpKZDnj

  Bedankt voor deze mooie nieuwe site “Ja Dirk is back in town samen met Marco”
  Ik stuur deze site door aan mijn audio vrienden want de site is nog niet zo bekend.

  Groet Fred Bouwmeester te Zaandijk

  Beantwoorden
  • Hallo Fred,

   De kosten van de Ceasar II, en dat gaat ook op voor andere (buis)versterkers, worden grotendeels bepaald door die van de trafoset en gebruikte buizen. Je kunt 300B’s kopen voor 160 euro per paar, de toch al echt mooie Electro Harmonix EH300B, maar ook een veelvoud besteden aan een exclusiever paar van bijvoorbeeld Emission Labs. De behuizing kun je zo duur maken als je maar wilt.

   Het voordeel van de zelfbouw ligt immers in je eigen wensen invullen. Als ik een nieuwe DIY project opzet komen de componenten over langere tijd mijn huis binnen. Weerstanden heb ik ook vaak wel op voorraad. Condensatoren idem. Ik koop namelijk ook los van vaste plannen leuke dingen op die op mijn weg komen, bij het surfen op Ebay en dergelijke.

   Dat laatste heeft me al mooie dingen opgeleverd voor ronduit weinig kosten. De ontdekking van de 6N6 is daar een voorbeeld van. Recent heb ik nog een partijtje machtig mooie NOS PIO condensatoren gescoord, voor een habbekrats. Rechtstreeks uit Odessa!. Dat is zulk leuk werk. Maar om op je vraag terug te komen: Ik kan het niet exact zeggen wat ik voor het complete onderdelenpakket van de Ceasar II heb uitgegeven.

   Maar ga er maar van uit dat de transformatorset en 300B eindbuis voor 75% het totaalbedrag bepaald.

   Beantwoorden
 • Prachtige site Dick!

  We hebben er lang op moeten wachten; maar het resultaat is ronduit Schitterend!!

  Louis Schaeffer.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik ben naarstig op zoek naar een Biasmeter,maar ik zie ze nergens te koop staan.
  Ongetwijfeld weet jij dat wel,en mag ik dat ook weten,en ook welk type ik het beste kan nemen?
  Je ste is veel duidelijker geworden en leest daardoor een stuk prettiger.
  Hartelijk dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mijn twee monoblokken versterken wel, maar de versterking is niet gelijk.
  De eerste trap van de 2e Ceasar (monoblok) versterkt maar ca de helft.
  Dit in vergelijking tot het andere monoblok. Deze laat zich uitsturen tot ruim 6 watt
  voordat de versterker vastloopt. De 2e nog niet tot de helft. 2e Blok doorgemeten.
  Gelijkspanning anode 6N30P en kathode D3A veel te hoog.
  Gelijkstroom te laag? Teveel afgeknepen?

  Kathode weerstand 6N30 P iets verlaagd naar ca 600 ohm. Gelijkspanningen iets beter,
  De versterking nauwelijks. Wat te doen?

  Vriendelijke groet,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Even een aanvulling op mijn vorige bericht.
  Het probleem is verholpen, de monoblokken versterken nu gelijk. Oorzaak: ahum, één foute verbinding waar ik maar een keer of zes, zeven overheen gekeken had. Schema’s lezen blijft moeilijk!
  Bedankt voor je bouwontwerp, nu kan het luisteren (en genieten) echt beginnen.

  Vriendelijke groeten,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Sorry dat ik het vraag, maar wat koste de trafo’s dan?
  Daarmee zijn dan de kosten in te schatten. Ik zou hem ook graag bouwen..
  Hartelijke groeten,
  Gaston

  Beantwoorden
 • Dick has many transformers made by Automatic Electric Europe B.V – In fact most of their output transformers are named after Dick’s creations .

  http://www.aetransformatoren.nl/pg-27032-7-72508/pagina/audiotransformatoren.html

  Email them and ask , they are quite helpful : info@ae-europe.nl

  They will do any of the transformers in EI , C-core or Amorphous ; and would probably even do custom jobs with silver wire , at a price . I’ve listed the transformers in order of expense , EI-core being more affordable .

  I hope this helps . I am a South African person and have no affiliation to AE Europe , other than wanting to buy their products . 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi,
  welk van jouw voorversterkers matcht het beste met dit setje monoblokken?
  Merci !
  Paul

  Beantwoorden
 • Wat is de nominale gevoeligheid van deze versterker voor maximaal vermogen?
  Ik kan dit nergens vinden.

  Frans

  Beantwoorden
  • Hallo Frans. Met de in het verhaal toegepaste ingangsbuis is de ingangsgevoeligheid voor maximaal vermogen rond 2,5 volt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.