ToneMaster: een variatie op de Klonwall

Een 2” compressie driver voor de Audio Creative ToneMaster

Er zijn voldoende fraaie 2” drivers op de markt. Een leverancier met erg goede producten is Beyma. Deze levert units in het hogere segment van de Pro-audio. ToneMaster-15De Beyma drivers zijn erg mooi gebouwde drivers, maar voor onze toepassing, qua prijs, toch aan de hoge kant. Je bent bijvoorbeeld voor een set Beyma CP800/Ti snel 1200 euro verder. En dan heb je ook nog de bijbehorende hoorns nodig. Die prijs is voor high end begrippen peanuts, maar voor onze  Tonemaster net wat teveel. Wij willen juist de krenten uit de pap halen en voor een acceptabele prijs een top product maken.

Celestion CDX20-3075

Na wat vragen en rondneuzen zijn we uitgekomen op de Celestion CDX20-3075. Dit is een 2” compressie driver met een bereik van 500-18.000 Hz. Met een prijs van € 161,50 per stuk, past dit veel beter in het ToneMaster kostenplaatje.ToneMaster-20ToneMaster-19 De bijbehorende hoorn is wel van Byma TD590. Deze heeft een afstralingshoek van 90-40 graden. Hoe deze ontwikkeling zich verder ontvouwt, weten we nog niet. We zijn er mee bezig en laten het natuurlijk weten als we zover zijn.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Ik vroeg me af wat de diameter van de monacor driver is. Ik krijg dat namelijk nergens gevonden op het net. Is het ook een 2″ driver? En wat zijn de klankverschillen precies in het laag tussen de klonwall en de tonmaster? En er al eens aan gedacht om de woofer en de beide Hoorns ieder met een eigen lm3886 aan te sturen? Dus tussen midden en hoog Hoorn passief filteren en tussen woofer en Hoorns actief?

  Keep ip the good work. Kijk uit naar de rest van de artikelen.

  • Marco Bouwer zegt:

   De Monacor heeft een 2″ spreekspoel en de Celestion een 3″ spreekspoel. Daar zit het grote verschil in. Verschillende versterkers voor de afzonderlijke hoorns hebben we niet geprobeerd, maar zullen zeker verder luisteren en testen.

 2. Jan Deckers zegt:

  Leuk die Pro Audio spullen. En natuurlijk weer een leuk project Marco!! Collega bouwer Tony Gee bouwt ook al jaren en gebruikt regelmatig pro-audio units in zijn mooie ontwerpen.
  Veel van zijn ontwerpen kun je zo downloaden en nabouwen.

 3. Ben Meijer zegt:

  Dit is interessant!
  Een acceptabeler formaat, met dynamiek. Ik ga je verdere avonturen volgen! Meteen gaan budgeteren, wat ik vond in een korte zoektocht:
  – Beyma CP800/Ti : bax-shop en elders €400 pstk, geen 600 dus voor meer mensen wellicht toch de moeite.
  – Belangrijker: de Beyma TD590 hoorn lijkt niet/slecht verkrijgbaar. Is hier een alternatief voor?

 4. Gerard Ruitenberg zegt:

  Beste Marco, is het de bedoeling dat AudioCreative de ToneMaster als set te koop gaat aanbieden? De naam suggereert dat een beetje (analogie met GrooveMaster) en je hebt de intentie een luidspreker in het paket op te nemen wel eens geuit in een artikel, geloof ik. Of blijft de set alleen bij Strassacker te koop?

 5. H.Van Dijk zegt:

  Dit lijkt me een mooi project om te bouwen, zelfs mijn vrouw is enthousiast ;).
  Ik heb geen buizenversterker maar een roksan Caspian versterker. Zou dit matchen? Of heeft een buizenversterker de voorkeur.
  Wat zou het voordeel kunnen zijn van de compressie driver? Wat verwacht je?
  Het frequentie bereik is minder hoog, in een ander artikel heb je goed de toegevoegde waarde van de hoge frequenties omschreven zelfs als het buiten het hoorbare gebied ligt.

  • Marco Bouwer zegt:

   De ToneMaster kan zeker worden aangestuurd met een transistor versterker. Dat is geen enkel probleem.
   Het voordeel van een 3″ compressiedriver is dat in het belangrijke frequentiegebied geen overgangen plaatsvinden. Deze drivers hebben een bereik van 500-18.000 Hz. Een supertweeter is enkel een aanvulling en kan een positieve invloed hebben op het gehele frequentiegebied.

 6. De Eminence Kappa 15C zou er misschien ook wel geschikt voor zijn.
  Word wel vaker voor Cornwalls en la Scalla’s gebruikt en is ook wat makkelijker te krijgen.

  Groeten Paul

 7. De kappa 15c is inderdaad een goede keuze in een la scala of cornwall. (Cornscala is ook een mooi project. Kijk maar eens op de site van Bob Crites of het Klipsch forum.)
  Je krijgt met de kappa vooral veel “bang for the buck”. Ze zitten nu geloof ik rond de 100 euro per stuk.
  Er zijn echter wel een paar beperkingen. De kappa gaat minder laag. Nu zal dat in een la scala geen probleem zijn. Daar tegenover staat wel dat een kappa 15c betere prestaties laat zien in de wat hogere frequenties. Zo tot 600hz. Echt een pluspunt. La scala speelt nog mooier.
  Waar je op moet letten bij de kappa 15c is de xmax. Die is maar 2.3mm. En als je geen gebruik maakt van de door eminence aangeraden 40hz high pass moet je erg uitkijken hoeveel versterking je gebruikt. Meer dan een goede buis zou ik niet doen. Al zul je waarschijnlijk ook niet meer vermogen nodig hebben in de huiskamer 🙂
  Met beleid aan de knop een erg fijne upgrade.

 8. jeffrey amerlan zegt:

  hallo, na de bouw van m.n. buizen versterkers hoort daar natuurlijk ook een zelfbouw luidspreker set bij. Maar ik vroeg mij af: is de tonemaster binnen afmeting 39 diep? (zoals in de tekst staat omschreven) of 42 diep? (zoals de bouw tekening aangeeft)
  Ook vroeg ik mij af wat de impedantie is na de impedantie correctie electronica 8 Ohm ?

 9. Hallo!
  Bedankt voor dit mooie artikel. Ik ben al benieuwd naar jullie ervaringen met de Beyma tweeter.
  Groeten
  Arjen

 10. Emile Kneppers zegt:

  Hoi Marco,
  Zijn er al verdere ontwikkelingen met de flilterset voor rrn tonemaster met de 2” ‘long range’ compressie drivers?
  Vriendelijke groet,
  Emile

 11. Sander zegt:

  Dag Marco, zoals ik al eerder schreef ben ik in het bezit van deze klonwall die door jou gebouwd zijn.
  Nu lijkt het me mooi om de woofer aan te passen naar de crites versies…kan dat zonder aanpassingen in het filter??
  vrgr
  Sander

 12. Marco Bouwer zegt:

  Hallo Sander, de woofer kan zonder aanpassingen gewoon vervangen worden door een Crites woofer.

 13. Joris Weijters zegt:

  Hoi Marco,

  Heb jij nog voortgang met de tonemaster?

  Mvg,

  Joris

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Joris, er komt een variant op de Tonemaster.De eerste versie is niet naar mijn zin. Ik heb inmiddels het hout besteld en ga er na de zomervakantie mee beginnen.

 14. Franky Le Moine zegt:

  Hallo Marco,
  Ik wilde je eens vragen of je al aan het project mini klipschorns bent gestart ?
  Verder knap werk wat je allemaal doet.

 15. @Marco

  Ik heb een vraag over de kast.
  De 965 is dit de hoogte van het frontpaneel. De hoogte tot de “shelf” (van de poort). Of de totale binnenmaat.

  Daarnaast, welke dikte plaat het je gebruikt.

  Groet René

Laat wat van je horen

*