LuidsprekersProjecten

Audio-Creative ToneMaster II: deel1

Een inspirerend voorbeeld geeft de ToneMaster vleugels….?

Het leuke is dat als je goed rondkijkt bij de kleinere audio leveranciers en luidsprekerbouwers, je vaak producten uit de pro audio terug ziet komen. Zo waren Dick en ik vorig jaar op de AAA Analoog show in Krefeld in Duitsland. Daar waren we zeer onder de indruk van de audio producten van Reinhard Thöress.Thoress audio set Thöress ontwikkelt en bouwt hoogwaardige, eigenzinnige audio apparatuur voor het hogere audio segment. Thoresss 300B amplifierMooie 300 B versterkers met een zeer fraai industrieel uiterlijk. Versterkers met een geheel eigen look. Niet de goedkoopste set, maar wel een goedgebouwd concept met hoogwaardige materialen. De beste man is zelf een muziekliefhebber pur sang. Dé belangrijkste voorwaarde om een goede audio set te bouwen, volgens mij.
Op deze show speelde Reinhard Thöress met zijn 2CD12 MKII luidspreker. Een simpel ontwerp met een 12” woofer in een quarter wavelength behuizing Thoress loudspeakervoor het laag en een hoorn met compressie driver voor de rest van het audio spectrum. Dat betekent dus een bereik van maar liefst 500 hZ. to 20 kHz. voor deze driver! Voor zover wij konden zien werd hier een 2” compressie driver gebruikt in combinatie met een hoorn van Beyma. Voor het gebied boven de 20 KHz. is een supertweeter parallel aan de middenhoorn gekoppeld.

Kan de ToneMaster nog beter?

Het luidspreker ontwerp van Thöress heeft ons geïnspireerd om de Tonemaster te gaan bouwen met een paar 2” ‘long range’ compressie drivers.ToneMaster-16Bij deze configuratie komt de tweeter te vervallen. Eventueel kan er wel worden aangevuld met een supertweeter. Wel moet het filter worden aangepast en opnieuw worden ontworpen. Uitgangspunt is een simpel tweeweg filter. Wij gaan binnenkort aan de slag met het optimaliseren en aanpassen van dit filter.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

22 thoughts on “Audio-Creative ToneMaster II: deel1

 • Ik vroeg me af wat de diameter van de monacor driver is. Ik krijg dat namelijk nergens gevonden op het net. Is het ook een 2″ driver? En wat zijn de klankverschillen precies in het laag tussen de klonwall en de tonmaster? En er al eens aan gedacht om de woofer en de beide Hoorns ieder met een eigen lm3886 aan te sturen? Dus tussen midden en hoog Hoorn passief filteren en tussen woofer en Hoorns actief?

  Keep ip the good work. Kijk uit naar de rest van de artikelen.

  Beantwoorden
  • De Monacor heeft een 2″ spreekspoel en de Celestion een 3″ spreekspoel. Daar zit het grote verschil in. Verschillende versterkers voor de afzonderlijke hoorns hebben we niet geprobeerd, maar zullen zeker verder luisteren en testen.

   Beantwoorden
 • Jan Deckers

  Leuk die Pro Audio spullen. En natuurlijk weer een leuk project Marco!! Collega bouwer Tony Gee bouwt ook al jaren en gebruikt regelmatig pro-audio units in zijn mooie ontwerpen.
  Veel van zijn ontwerpen kun je zo downloaden en nabouwen.

  Beantwoorden
 • Dit is interessant!
  Een acceptabeler formaat, met dynamiek. Ik ga je verdere avonturen volgen! Meteen gaan budgeteren, wat ik vond in een korte zoektocht:
  – Beyma CP800/Ti : bax-shop en elders €400 pstk, geen 600 dus voor meer mensen wellicht toch de moeite.
  – Belangrijker: de Beyma TD590 hoorn lijkt niet/slecht verkrijgbaar. Is hier een alternatief voor?

  Beantwoorden
 • Beste Marco, is het de bedoeling dat AudioCreative de ToneMaster als set te koop gaat aanbieden? De naam suggereert dat een beetje (analogie met GrooveMaster) en je hebt de intentie een luidspreker in het paket op te nemen wel eens geuit in een artikel, geloof ik. Of blijft de set alleen bij Strassacker te koop?

  Beantwoorden
   • ik ben wel nieuwsgierig, zit er nog ontwikkeling in deze speaker , wordt er nog aan gesleuteld en gebouwd ? zal hij als kit worden aangeboden ?
    Alvast bedankt voor een reactie

    Beantwoorden
 • Dit lijkt me een mooi project om te bouwen, zelfs mijn vrouw is enthousiast ;).
  Ik heb geen buizenversterker maar een roksan Caspian versterker. Zou dit matchen? Of heeft een buizenversterker de voorkeur.
  Wat zou het voordeel kunnen zijn van de compressie driver? Wat verwacht je?
  Het frequentie bereik is minder hoog, in een ander artikel heb je goed de toegevoegde waarde van de hoge frequenties omschreven zelfs als het buiten het hoorbare gebied ligt.

  Beantwoorden
  • De ToneMaster kan zeker worden aangestuurd met een transistor versterker. Dat is geen enkel probleem.
   Het voordeel van een 3″ compressiedriver is dat in het belangrijke frequentiegebied geen overgangen plaatsvinden. Deze drivers hebben een bereik van 500-18.000 Hz. Een supertweeter is enkel een aanvulling en kan een positieve invloed hebben op het gehele frequentiegebied.

   Beantwoorden
 • De Eminence Kappa 15C zou er misschien ook wel geschikt voor zijn.
  Word wel vaker voor Cornwalls en la Scalla’s gebruikt en is ook wat makkelijker te krijgen.

  Groeten Paul

  Beantwoorden
 • De kappa 15c is inderdaad een goede keuze in een la scala of cornwall. (Cornscala is ook een mooi project. Kijk maar eens op de site van Bob Crites of het Klipsch forum.)
  Je krijgt met de kappa vooral veel “bang for the buck”. Ze zitten nu geloof ik rond de 100 euro per stuk.
  Er zijn echter wel een paar beperkingen. De kappa gaat minder laag. Nu zal dat in een la scala geen probleem zijn. Daar tegenover staat wel dat een kappa 15c betere prestaties laat zien in de wat hogere frequenties. Zo tot 600hz. Echt een pluspunt. La scala speelt nog mooier.
  Waar je op moet letten bij de kappa 15c is de xmax. Die is maar 2.3mm. En als je geen gebruik maakt van de door eminence aangeraden 40hz high pass moet je erg uitkijken hoeveel versterking je gebruikt. Meer dan een goede buis zou ik niet doen. Al zul je waarschijnlijk ook niet meer vermogen nodig hebben in de huiskamer 🙂
  Met beleid aan de knop een erg fijne upgrade.

  Beantwoorden
 • hallo, na de bouw van m.n. buizen versterkers hoort daar natuurlijk ook een zelfbouw luidspreker set bij. Maar ik vroeg mij af: is de tonemaster binnen afmeting 39 diep? (zoals in de tekst staat omschreven) of 42 diep? (zoals de bouw tekening aangeeft)
  Ook vroeg ik mij af wat de impedantie is na de impedantie correctie electronica 8 Ohm ?

  Beantwoorden
 • Hallo!
  Bedankt voor dit mooie artikel. Ik ben al benieuwd naar jullie ervaringen met de Beyma tweeter.
  Groeten
  Arjen

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Zijn er al verdere ontwikkelingen met de flilterset voor rrn tonemaster met de 2” ‘long range’ compressie drivers?
  Vriendelijke groet,
  Emile

  Beantwoorden
 • Dag Marco, zoals ik al eerder schreef ben ik in het bezit van deze klonwall die door jou gebouwd zijn.
  Nu lijkt het me mooi om de woofer aan te passen naar de crites versies…kan dat zonder aanpassingen in het filter??
  vrgr
  Sander

  Beantwoorden
 • Hallo Sander, de woofer kan zonder aanpassingen gewoon vervangen worden door een Crites woofer.

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Heb jij nog voortgang met de tonemaster?

  Mvg,

  Joris

  Beantwoorden
  • Hallo Joris, er komt een variant op de Tonemaster.De eerste versie is niet naar mijn zin. Ik heb inmiddels het hout besteld en ga er na de zomervakantie mee beginnen.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik wilde je eens vragen of je al aan het project mini klipschorns bent gestart ?
  Verder knap werk wat je allemaal doet.

  Beantwoorden
  • Hallo Franky, ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘mini Klipschorns’. Maar na het Klonwall avontuur zijn er een aantal verschillende ontwerpen geweest gebaseerd op Cornwall van Klipsch. De laatste versie is de ToneMaster II. De nieuwe ontwikkeling kun je hier vinden: https://audio-creative.nl/hifi/audio-creative-tonemaster-ii/

   Beantwoorden
 • @Marco

  Ik heb een vraag over de kast.
  De 965 is dit de hoogte van het frontpaneel. De hoogte tot de “shelf” (van de poort). Of de totale binnenmaat.

  Daarnaast, welke dikte plaat het je gebruikt.

  Groet René

  Beantwoorden
 • Hallo
  ik zou graag de speaker eens willen beluisteren, is dat mogelijk.
  Kan namelijk niets vinden ivm de klank van de speaker op YouTube of andere pagina.
  Met het rendement van deze speaker moet het toch aardig kunnen klinken op een el84pp versterkertje.

  mvg
  V.Hendriks

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.