LuidsprekersProjecten

Audio-Creative ToneMaster II: deel1

Pro-audio en high end audio.

Het is de marketing heren van de High end audio in de loop van de jaren gelukt om deze tweedelig alleen maar groter te maken. Dat is natuurlijk ook een vak. Maar de pro-audio heeft in zijn ontwikkeling heeft zeker niet stilgestaan.pro-audio studio De technieken en producten die heden ten dagen worden ontwikkeld en  geproduceerd, zijn van topklasse en van een zeer hoog kwaliteits niveau. Een niet onbelangrijk detail: waar in de High-End audio belachelijk hoge prijzen worden gevraagd voor vaak niets meer dan een marketing verhaal of een bling bling jasje, zijn de prijzen in de pro audio zeer acceptabel gebleven. Geen onzinnige over de top geprijsde producten, maar gewoon eerlijke waar voor je geld. Producten die je even later, meestal stiekem in een ander jasje, ziet terugkomen in High-End audio producten. Uiteraard met een spectaculair verhaal en dito prijs…….

Een woofer en een woofer….

Crites CW1526CDe celestion TF-1525, die ik in de Klonwall gebruik, is een erg mooie en goed betaalbare woofer voor een dergelijk hoornsysteem. Ik heb echter nog een paar Klipschorn luidsprekers op zolder staan welke een vervangende woofer hebben voor de Klipsch K-33E woofer, de Crites CW1526C. Ik heb deze ooit gekocht bij Bob Crites  in de US. Crites levert diverse Klipsch producten zoals vervangende filters en luidspreker componenten. Het zijn directe drop-in producten voor de vaak lastig te krijgen originele Klipsch units. De CW1526 is een woofer die gemaakt wordt bij Eminence op specificatie van Bob Crites. Deze 15 “ woofer is  een directe drop-in voor de Klipsch K33-E woofer welke wordt gebruikt in de Klipsch La Scala, Klipschorn en Cornwall. Natuurlijk gaat deze woofer even plaats nemen in de ToneMaster.

De Celestion TF1525 versus Crites CW1526C

In vergelijking met de Celestion geeft de Crites CW1526C een veel meer ‘full body’ sound. Een paar keer omwisselen laat het verschil duidelijk horen. De CW1526C heeft een prachtige mooie volle en warme sound, waar de Celestion hierin wat achter blijft. Ook het klankgebied tot aan 800HZ is erg fraai. De Crites CW1526C is gewoon een betere en mooiere keuze in deze Tonemaster. De prijs is ook helemaal niet verkeerd. Maar ach, we zitten hier in het domein van de pro-audio. Daar is alles goedkoop in onze verwende high end oren… De CW1526C komt op 125 euro per stuk. Het enige vervelende is dat er wat verzendkosten uit de US bij komen. Maar ondanks die extra kosten, is de upgrade naar deze woofer zeer de moeite waard.

Een woofer en nog een woofer

Aangezien ik mijn Klipschorn luidsprekers toch weer wil gaan gebruiken moeten de CW1526C woofers helaas weer uit de Tonemaster en plaatsmaken voor een vervanger. Dan toch maar een extra set CW1526C bestellen bij Crites in America. Uit navraag bij Crites, blijkt dat hij inmiddels een vervanger heeft laten maken speciaal voor de Cornwall, de CW1526F.  In plaats van een gegoten aluminium frame is deze gebouwd rond een stalen frame. Ook de ophanging van de conus is wat soepeler dan de CW1526C. Dat maakt hem net wat beter toepasbaar in de kleinere Cornwall/Tonemaster kast. De specificaties van deze woofer zijn gelijk aan de CW1526C.

De ToneMaster klinkt prima

Wat betreft de klank van de ToneMaster , daar kan ik kort over zijn. Die is gewoon heel erg goed. Ik hoor nauwelijks verschil met de Klonwall. Dat kan ook bijna niet anders. De  midden en hoog weergave wordt verzorgd door dezelfde hoornconstructie. Alleen het laag heeft te maken met de verandering van de kast.

Met het aanpassen van het kast formaat is deze Klonwall wel veel beter toepasbaar in de meeste luisterruimtes. Ook de WAF is behoorlijk toegenomen….

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

22 thoughts on “Audio-Creative ToneMaster II: deel1

 • Ik vroeg me af wat de diameter van de monacor driver is. Ik krijg dat namelijk nergens gevonden op het net. Is het ook een 2″ driver? En wat zijn de klankverschillen precies in het laag tussen de klonwall en de tonmaster? En er al eens aan gedacht om de woofer en de beide Hoorns ieder met een eigen lm3886 aan te sturen? Dus tussen midden en hoog Hoorn passief filteren en tussen woofer en Hoorns actief?

  Keep ip the good work. Kijk uit naar de rest van de artikelen.

  Beantwoorden
  • De Monacor heeft een 2″ spreekspoel en de Celestion een 3″ spreekspoel. Daar zit het grote verschil in. Verschillende versterkers voor de afzonderlijke hoorns hebben we niet geprobeerd, maar zullen zeker verder luisteren en testen.

   Beantwoorden
 • Jan Deckers

  Leuk die Pro Audio spullen. En natuurlijk weer een leuk project Marco!! Collega bouwer Tony Gee bouwt ook al jaren en gebruikt regelmatig pro-audio units in zijn mooie ontwerpen.
  Veel van zijn ontwerpen kun je zo downloaden en nabouwen.

  Beantwoorden
 • Dit is interessant!
  Een acceptabeler formaat, met dynamiek. Ik ga je verdere avonturen volgen! Meteen gaan budgeteren, wat ik vond in een korte zoektocht:
  – Beyma CP800/Ti : bax-shop en elders €400 pstk, geen 600 dus voor meer mensen wellicht toch de moeite.
  – Belangrijker: de Beyma TD590 hoorn lijkt niet/slecht verkrijgbaar. Is hier een alternatief voor?

  Beantwoorden
 • Beste Marco, is het de bedoeling dat AudioCreative de ToneMaster als set te koop gaat aanbieden? De naam suggereert dat een beetje (analogie met GrooveMaster) en je hebt de intentie een luidspreker in het paket op te nemen wel eens geuit in een artikel, geloof ik. Of blijft de set alleen bij Strassacker te koop?

  Beantwoorden
   • ik ben wel nieuwsgierig, zit er nog ontwikkeling in deze speaker , wordt er nog aan gesleuteld en gebouwd ? zal hij als kit worden aangeboden ?
    Alvast bedankt voor een reactie

    Beantwoorden
 • Dit lijkt me een mooi project om te bouwen, zelfs mijn vrouw is enthousiast ;).
  Ik heb geen buizenversterker maar een roksan Caspian versterker. Zou dit matchen? Of heeft een buizenversterker de voorkeur.
  Wat zou het voordeel kunnen zijn van de compressie driver? Wat verwacht je?
  Het frequentie bereik is minder hoog, in een ander artikel heb je goed de toegevoegde waarde van de hoge frequenties omschreven zelfs als het buiten het hoorbare gebied ligt.

  Beantwoorden
  • De ToneMaster kan zeker worden aangestuurd met een transistor versterker. Dat is geen enkel probleem.
   Het voordeel van een 3″ compressiedriver is dat in het belangrijke frequentiegebied geen overgangen plaatsvinden. Deze drivers hebben een bereik van 500-18.000 Hz. Een supertweeter is enkel een aanvulling en kan een positieve invloed hebben op het gehele frequentiegebied.

   Beantwoorden
 • De Eminence Kappa 15C zou er misschien ook wel geschikt voor zijn.
  Word wel vaker voor Cornwalls en la Scalla’s gebruikt en is ook wat makkelijker te krijgen.

  Groeten Paul

  Beantwoorden
 • De kappa 15c is inderdaad een goede keuze in een la scala of cornwall. (Cornscala is ook een mooi project. Kijk maar eens op de site van Bob Crites of het Klipsch forum.)
  Je krijgt met de kappa vooral veel “bang for the buck”. Ze zitten nu geloof ik rond de 100 euro per stuk.
  Er zijn echter wel een paar beperkingen. De kappa gaat minder laag. Nu zal dat in een la scala geen probleem zijn. Daar tegenover staat wel dat een kappa 15c betere prestaties laat zien in de wat hogere frequenties. Zo tot 600hz. Echt een pluspunt. La scala speelt nog mooier.
  Waar je op moet letten bij de kappa 15c is de xmax. Die is maar 2.3mm. En als je geen gebruik maakt van de door eminence aangeraden 40hz high pass moet je erg uitkijken hoeveel versterking je gebruikt. Meer dan een goede buis zou ik niet doen. Al zul je waarschijnlijk ook niet meer vermogen nodig hebben in de huiskamer 🙂
  Met beleid aan de knop een erg fijne upgrade.

  Beantwoorden
 • hallo, na de bouw van m.n. buizen versterkers hoort daar natuurlijk ook een zelfbouw luidspreker set bij. Maar ik vroeg mij af: is de tonemaster binnen afmeting 39 diep? (zoals in de tekst staat omschreven) of 42 diep? (zoals de bouw tekening aangeeft)
  Ook vroeg ik mij af wat de impedantie is na de impedantie correctie electronica 8 Ohm ?

  Beantwoorden
 • Hallo!
  Bedankt voor dit mooie artikel. Ik ben al benieuwd naar jullie ervaringen met de Beyma tweeter.
  Groeten
  Arjen

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Zijn er al verdere ontwikkelingen met de flilterset voor rrn tonemaster met de 2” ‘long range’ compressie drivers?
  Vriendelijke groet,
  Emile

  Beantwoorden
 • Dag Marco, zoals ik al eerder schreef ben ik in het bezit van deze klonwall die door jou gebouwd zijn.
  Nu lijkt het me mooi om de woofer aan te passen naar de crites versies…kan dat zonder aanpassingen in het filter??
  vrgr
  Sander

  Beantwoorden
 • Hallo Sander, de woofer kan zonder aanpassingen gewoon vervangen worden door een Crites woofer.

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Heb jij nog voortgang met de tonemaster?

  Mvg,

  Joris

  Beantwoorden
  • Hallo Joris, er komt een variant op de Tonemaster.De eerste versie is niet naar mijn zin. Ik heb inmiddels het hout besteld en ga er na de zomervakantie mee beginnen.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik wilde je eens vragen of je al aan het project mini klipschorns bent gestart ?
  Verder knap werk wat je allemaal doet.

  Beantwoorden
  • Hallo Franky, ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘mini Klipschorns’. Maar na het Klonwall avontuur zijn er een aantal verschillende ontwerpen geweest gebaseerd op Cornwall van Klipsch. De laatste versie is de ToneMaster II. De nieuwe ontwikkeling kun je hier vinden: https://audio-creative.nl/hifi/audio-creative-tonemaster-ii/

   Beantwoorden
 • @Marco

  Ik heb een vraag over de kast.
  De 965 is dit de hoogte van het frontpaneel. De hoogte tot de “shelf” (van de poort). Of de totale binnenmaat.

  Daarnaast, welke dikte plaat het je gebruikt.

  Groet René

  Beantwoorden
 • Hallo
  ik zou graag de speaker eens willen beluisteren, is dat mogelijk.
  Kan namelijk niets vinden ivm de klank van de speaker op YouTube of andere pagina.
  Met het rendement van deze speaker moet het toch aardig kunnen klinken op een el84pp versterkertje.

  mvg
  V.Hendriks

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.