LuidsprekersProjecten

Audio-Creative ToneMaster II: deel1

Aangezien de Klonwall een relatief forse luidspreker is met wat onhandige afmetingen, heb ik deze luidspreker omgebouwd naar een ander formaat. Wat blijkt? Klipsch heeft zelfs een dergelijke luidspreker in haar pakket gehad: de Klipsch Chorus.Klipsch Chorus

Een brede jongen die Klonwall

Ik heb nu al ruim een jaar de Klonwall spelen in mijn huiskamer. Klankmatig is het een erg fijne luidspreker, die eigenlijk niet aangepast hoeft te worden. Het concept klopt helemaal. De kast is gebouwd volgens de gulden snede. Dat wil zeggen dat de verhoudingen van de kast zodanig zijn gekozen, dat er de minste kans is op het ontstaan van staande golven in de kast. Paul Klipsch wist wel degelijk hoe hij luidsprekers moest bouwen….

De gulden snede

gulden snedeVoor wie luidsprekers bouwt is deze gulden snede iets om mee te nemen in je ontwerp.
Zoals gezegd is de gulden snede een bepaalde verhouding van de hoogte breedte en lengte van de kastwanden, waar de minste kans bestaat op het ontstaan van staande golven in de kast.

Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Geven we het grootste deel aan met a en het kleinste deel met b, dan is de verhouding van beide zo dat a : b = (a+b) : a.
gulden snedeAl in de oudheid werd gebruikt gemaakt van deze gulden snede en je ziet het vaak terugkomen in schilderijen, kunst en schoonheid. Voor de luidspreker bouw kun je grofweg de volgende verhouding aanhouden: 1 : 1,6 : 2,6. Naast deze verhouding zijn natuurlijk meer verhoudingen met een goed resultaat. Waar je op moet letten is dat B, H, D niet gelijk of elkaars product zijn. Immers de verdeling 1 : 1,5 : 3 heeft ook 3 verschillende waardes, maar zijn elkaars product/deel. Bij basreflex luidsprekers zonder schotten moet je zeker dit soort verhoudingen gebruiken.
Wie wat meer wil weten over de gulden snede en verhoudingen van luidspreker, moet maar eens googelen. Er zijn voldoende leerzame  projecten en wetenschappelijke stukken over te vinden.

Breedte van de Klonwall

Ondanks dat de Klonwall een luidspreker is die eigenlijk geen verandering of verbetering nodig heeft, vind ik wel dat de kast eigenlijk te breed is. Mijn luistergedeelte is niet al te breed (4,5 mtr) en is gesitueerd in de huiskamer. Met aan beide zijden ook nog een kast, zijn dergelijke brede luidspreker kasten als die van de Klonwall al snel te breed. Wat ik heb gedaan is de kastverhouding aangepast en de Klonwall smaller, dieper en hoger gemaakt. Uiteindelijk kom ik op een binnen afmeting van 56,2 x 39,0 x 96,5 cm. (b x d h). Wel heb ik de baspoort ook aangepast. Deze is nu 8 cm. hoog i.p.v.  6 cm. bij de Klonwall. Natuurlijk blijft het een stevige luidspreker, maar de kast is nu veel beter in de luisterruimte in te passen. ToneMaster-6

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

22 thoughts on “Audio-Creative ToneMaster II: deel1

 • Ik vroeg me af wat de diameter van de monacor driver is. Ik krijg dat namelijk nergens gevonden op het net. Is het ook een 2″ driver? En wat zijn de klankverschillen precies in het laag tussen de klonwall en de tonmaster? En er al eens aan gedacht om de woofer en de beide Hoorns ieder met een eigen lm3886 aan te sturen? Dus tussen midden en hoog Hoorn passief filteren en tussen woofer en Hoorns actief?

  Keep ip the good work. Kijk uit naar de rest van de artikelen.

  Beantwoorden
  • De Monacor heeft een 2″ spreekspoel en de Celestion een 3″ spreekspoel. Daar zit het grote verschil in. Verschillende versterkers voor de afzonderlijke hoorns hebben we niet geprobeerd, maar zullen zeker verder luisteren en testen.

   Beantwoorden
 • Jan Deckers

  Leuk die Pro Audio spullen. En natuurlijk weer een leuk project Marco!! Collega bouwer Tony Gee bouwt ook al jaren en gebruikt regelmatig pro-audio units in zijn mooie ontwerpen.
  Veel van zijn ontwerpen kun je zo downloaden en nabouwen.

  Beantwoorden
 • Dit is interessant!
  Een acceptabeler formaat, met dynamiek. Ik ga je verdere avonturen volgen! Meteen gaan budgeteren, wat ik vond in een korte zoektocht:
  – Beyma CP800/Ti : bax-shop en elders €400 pstk, geen 600 dus voor meer mensen wellicht toch de moeite.
  – Belangrijker: de Beyma TD590 hoorn lijkt niet/slecht verkrijgbaar. Is hier een alternatief voor?

  Beantwoorden
 • Beste Marco, is het de bedoeling dat AudioCreative de ToneMaster als set te koop gaat aanbieden? De naam suggereert dat een beetje (analogie met GrooveMaster) en je hebt de intentie een luidspreker in het paket op te nemen wel eens geuit in een artikel, geloof ik. Of blijft de set alleen bij Strassacker te koop?

  Beantwoorden
   • ik ben wel nieuwsgierig, zit er nog ontwikkeling in deze speaker , wordt er nog aan gesleuteld en gebouwd ? zal hij als kit worden aangeboden ?
    Alvast bedankt voor een reactie

    Beantwoorden
 • Dit lijkt me een mooi project om te bouwen, zelfs mijn vrouw is enthousiast ;).
  Ik heb geen buizenversterker maar een roksan Caspian versterker. Zou dit matchen? Of heeft een buizenversterker de voorkeur.
  Wat zou het voordeel kunnen zijn van de compressie driver? Wat verwacht je?
  Het frequentie bereik is minder hoog, in een ander artikel heb je goed de toegevoegde waarde van de hoge frequenties omschreven zelfs als het buiten het hoorbare gebied ligt.

  Beantwoorden
  • De ToneMaster kan zeker worden aangestuurd met een transistor versterker. Dat is geen enkel probleem.
   Het voordeel van een 3″ compressiedriver is dat in het belangrijke frequentiegebied geen overgangen plaatsvinden. Deze drivers hebben een bereik van 500-18.000 Hz. Een supertweeter is enkel een aanvulling en kan een positieve invloed hebben op het gehele frequentiegebied.

   Beantwoorden
 • De Eminence Kappa 15C zou er misschien ook wel geschikt voor zijn.
  Word wel vaker voor Cornwalls en la Scalla’s gebruikt en is ook wat makkelijker te krijgen.

  Groeten Paul

  Beantwoorden
 • De kappa 15c is inderdaad een goede keuze in een la scala of cornwall. (Cornscala is ook een mooi project. Kijk maar eens op de site van Bob Crites of het Klipsch forum.)
  Je krijgt met de kappa vooral veel “bang for the buck”. Ze zitten nu geloof ik rond de 100 euro per stuk.
  Er zijn echter wel een paar beperkingen. De kappa gaat minder laag. Nu zal dat in een la scala geen probleem zijn. Daar tegenover staat wel dat een kappa 15c betere prestaties laat zien in de wat hogere frequenties. Zo tot 600hz. Echt een pluspunt. La scala speelt nog mooier.
  Waar je op moet letten bij de kappa 15c is de xmax. Die is maar 2.3mm. En als je geen gebruik maakt van de door eminence aangeraden 40hz high pass moet je erg uitkijken hoeveel versterking je gebruikt. Meer dan een goede buis zou ik niet doen. Al zul je waarschijnlijk ook niet meer vermogen nodig hebben in de huiskamer 🙂
  Met beleid aan de knop een erg fijne upgrade.

  Beantwoorden
 • hallo, na de bouw van m.n. buizen versterkers hoort daar natuurlijk ook een zelfbouw luidspreker set bij. Maar ik vroeg mij af: is de tonemaster binnen afmeting 39 diep? (zoals in de tekst staat omschreven) of 42 diep? (zoals de bouw tekening aangeeft)
  Ook vroeg ik mij af wat de impedantie is na de impedantie correctie electronica 8 Ohm ?

  Beantwoorden
 • Hallo!
  Bedankt voor dit mooie artikel. Ik ben al benieuwd naar jullie ervaringen met de Beyma tweeter.
  Groeten
  Arjen

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Zijn er al verdere ontwikkelingen met de flilterset voor rrn tonemaster met de 2” ‘long range’ compressie drivers?
  Vriendelijke groet,
  Emile

  Beantwoorden
 • Dag Marco, zoals ik al eerder schreef ben ik in het bezit van deze klonwall die door jou gebouwd zijn.
  Nu lijkt het me mooi om de woofer aan te passen naar de crites versies…kan dat zonder aanpassingen in het filter??
  vrgr
  Sander

  Beantwoorden
 • Hallo Sander, de woofer kan zonder aanpassingen gewoon vervangen worden door een Crites woofer.

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Heb jij nog voortgang met de tonemaster?

  Mvg,

  Joris

  Beantwoorden
  • Hallo Joris, er komt een variant op de Tonemaster.De eerste versie is niet naar mijn zin. Ik heb inmiddels het hout besteld en ga er na de zomervakantie mee beginnen.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik wilde je eens vragen of je al aan het project mini klipschorns bent gestart ?
  Verder knap werk wat je allemaal doet.

  Beantwoorden
  • Hallo Franky, ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘mini Klipschorns’. Maar na het Klonwall avontuur zijn er een aantal verschillende ontwerpen geweest gebaseerd op Cornwall van Klipsch. De laatste versie is de ToneMaster II. De nieuwe ontwikkeling kun je hier vinden: https://audio-creative.nl/hifi/audio-creative-tonemaster-ii/

   Beantwoorden
 • @Marco

  Ik heb een vraag over de kast.
  De 965 is dit de hoogte van het frontpaneel. De hoogte tot de “shelf” (van de poort). Of de totale binnenmaat.

  Daarnaast, welke dikte plaat het je gebruikt.

  Groet René

  Beantwoorden
 • Hallo
  ik zou graag de speaker eens willen beluisteren, is dat mogelijk.
  Kan namelijk niets vinden ivm de klank van de speaker op YouTube of andere pagina.
  Met het rendement van deze speaker moet het toch aardig kunnen klinken op een el84pp versterkertje.

  mvg
  V.Hendriks

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.