Projecten

The AC tape chronicles: De Bandjesfabriek

Recentelijk was ik op bezoek bij de Bandjesfabriek in Lochem. De enige producent van voorbespeelde cassettes in ons land. De Bandjesfabriek is een bijzonder bedrijf onder leiding van de gedreven en immer enthousiaste eigenaar Thomas Baur, dat afgelopen jaren al meerdere keren in de nationale pers heeft gehaald. 

Thomas en zijn cassetteloader

Wedden dat...?

Wees eens eerlijk: wie had er zijn geld op de terugkeer van de cassette durven zetten? Het medium dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw dankzij enorme kwaliteitsprongen een volwaardig opnamemedium werd en dat pakweg 30 jaar lang vol wist te houden om na de millenniumwissel langzaam maar zeker de vergetelheid tegemoet ging om nooit weer terug te keren... dacht iedereen...

Cassette comeback

Maar in het kielzog van de renaissance van het vinyl is de cassette alweer een tijdje bezig met een heerlijke comeback. Artiesten brengen hun albums naast vinyl ook steeds vaker weer op cassette uit.

Voor de kleinere zelfstandig opererende artiesten en bands is het zelfs een prachtig medium om hun muziek op uit te brengen. Het lijkt allemaal klein, maar de verkoop van een paar cassettealbums bij een optreden of via online verkoop brengt voor de artiest een veelvoud op van duizenden keren streamen via bijvoorbeeld Spotify.

Beleving

Het is dus een heel mooi uniek tastbaar product. Ok, vergeleken bij de markt voor het muziekstreamen is het allemaal in de marge, maar een fysiek medium als vinyl of cassette heeft wel veel meer charme en beleving.

Een cassettetape schuif je bewust in je cassettedeck (of Walkman!), drukt op ‘play’ en je luistert minimaal de hele kant A en/of B af. Onderwijl nog even de bijgesloten j-card lezend. Man, dit vind ik zo leuk!

En kom me niet aan met de cassette is een low-fi medium. Een goed gemaakte cassette afgespeeld op een fatsoenlijk cassettedeck kan heel fijn klinken!

Meer dan alleen de Bandjesfabriek

Aangekomen in Lochem, een stadje in de Achterhoek, loop ik bij binnenkomst in de werkplaats gelijk tegen een enorme berg vintage Philips apparatuur aan. De andere tak van Thomas’ bedrijf dat onder de naam MFB Freaks al jarenlang een begrip is onder liefhebbers van Philips audioapparatuur.

Ik kijk mijn ogen uit naar de apparaten uit de gouden jaren van onze voorheen vaderlandse trots uit Lampegat. Als zelf oud-medewerker van Philips, en destijds vast bezoeker van de personeelswinkel, is het een feest der herkenning.

Veel gebruikers van de oude Philips audioapparatuur weten de weg naar de Bandjesfabriek/ MFB Freaks inmiddels blindelings te vinden om hun geliefde maar defect geraakte apparaten te laten repareren.

Roots

Hier liggen de roots van Thomas, als pur sang specialist van Philips audioapparatuur, zoals we die we in de catalogi uit de jaren zeventig/ tachtig weer kunnen vinden die gedigitaliseerd op de MFB Freaks site zijn te vinden.

De Motional Feedback (MFB) luidsprekersystemen zijn een hele belangrijke pijler onder het bedrijf. Hier kunnen de MFB-luidsprekers weer in optima forma worden gebracht.

MFB walhalla...

Ik moet toegeven dat ik niet eerder zoveel Philips MFB-luidsprekersystemen bij elkaar heb gezien dan hier. Alle mogelijk MFB types, van de kleine twee-weg tot de grootste jongens die ooit gebouwd zijn staan hier gebroederlijk bij elkaar. Wat me ook opvalt is in wat voor goede staat de meeste MFB-luidsprekers na pakweg veertig, vijftig jaar nog verkeren. En zeker ook hoe goed ze nog steeds klinken.

Music on Cassette

Het was echter de cassetterelease van het Stephanie Struik album: ‘Lekker zo’ dat me zo enthousiast maakte om eens afspraak voor een bezoek aan de Bandjesfabriek te maken.

Wat is De Bandjesfabriek en wat doet de Bandjesfabriek precies? Je kunt er als artiest je muziek als een mooi cassettealbum laten maken. Naast het dupliceerwerk van opdrachtgevers is Thomas echter ook ‘muziekuitgever’ geworden.

Onder het label ‘Music on Cassette’, met artiesten als Fleur, (leuke frisse Franstalige muziek), Les Robots (dat Joe Meek uit zijn graf laat herrijzen), singer/songwriter Judy Blank die zelfs speciaal voor de cassetterelease een unplugged album opnam onder de titel ‘Morning Tapes!, en het Amsterdamse ‘A Balladeer’. En nieuwe releases staan gepland.

Het verbaast me eerlijk gezegd niet dat steeds meer indie artiesten, de weg naar de Bandjesfabriek weten te vinden. Deze muzikanten zijn niet meer met handen en voeten gebonden aan een grote platenlabel maar bepalen hun eigen weg.

Vroeger ondenkbaar maar anno nu met het wereldwijde web onder handbereik kun je jezelf ook meer dan goed promoten. Een album release, naast vinyl, op een mooi vormgegeven Musicassette, met mooi artwork en al, is dan toch ook iets waar je je mee kunt onderscheiden.

De onder het Music on Cassette uitgebrachte cassettes van Fleur en Les Robots klinken erg goed. A Ballandeer is moderne popmuziek die al eerder geleden op CD is verschenen.

Dupliceerbank

De Akai recorder dupliceerbank wordt gevuld met cassettes

In de werkruimte waar de cassettes geproduceerd worden loop ik tegen een enorme wand met Akai cassettedecks aan. Die worden net gevuld met lege cassettetapes om met muziek te worden gevuld.

Halverwege het process worden de cassettes omgedraaid...

Als dat is gebeurd wordt de boel op scherp gezet en alle gevulde recorders met een druk op de knop gestart.

Over pakweg 20 minuten is deze kant met muziek gevuld. Daarna is het alle cassettes omdraaien, weer scherpzetten en “klik”…

Maar voor de cassettes met muziek kunnen worden gevuld moeten eerst lege shells, cassetteomhulsels met alleen aanlooptape er nog in, ingespoeld worden met de juiste lengte tape.

De tape wordt aangevoerd van zogenaamde pancakes. Die wordt tussen de twee aanlooptapes in de shell bevestigd. Geautomatiseerd en in een razend tempo.
https://fb.watch/4FxU4WeUV_/ (De machine in actie)

Thomas verteld dat de dupliceerbank met Akai recorders op de duur wordt vervangen door zijn laatste aanwinst, een Otari high speed dupliceerstation met alles er op en eraan. Een high tech machine en besturing uit 1998, en destijds enorm kostbaar. De Otari is inmiddels na een grondige servicebeurt weer zo goed als operationeel. Ik moet zeggen dat ik enorm kan genieten van de techniek die achter deze machines schuilt…

Thomas voor zijn "nieuwe" Otari high speed dupliceermachine

Prachtig bedrijf

Het was een boeiend bezoek. MFB Freaks/ De Bandjesfabriek is een prachtig bedrijf, met mensen met passie voor hun werk.

Voor mij is Thomas Baur in Nederland, anno 2021 de beste ambassadeur van het cassettebandje die ik mij voor kan stellen!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “The AC tape chronicles: De Bandjesfabriek

  • In de 70er jaren was in Rotterdam de Hr.Broekhoven een begrip met zijn 150 copieer Nakamichi,s systeem.Pure klasse.
    Luister maar eens cassette liefhebbers naar een live opname op metal cassette opgenomen.Dan weet je dat de cd het toch moeilijk zal krijgen.
    ik praat niet over toepassing dolby B of C.
    Via een Nakamichi beluisteren is een streling voor onze oren.
    Ik luister zelf nog af en toe naar mijn metal cassettes via mijn Nakamichi LX3.
    Goed artikel.Daar heeft de jeugd iets aan,want alleen maar via een oortje luisteren is pure armoe.Tot volgende artikel.,
    Ben van Druten

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.