KabelsProjecten

Solid Core zilveren luidsprekerkabel

QM10-2-1-12

Voordat ik je laat zien hoe we Solid Core zilveren luidsprekerkabels gaan maken nog even de volgende aandachtspuntjes. Een luidsprekerkabel is vaak een sluitpost op de muziekinstallatie. Ik zie maar al te vaak dat muziekliefhebbers met zorg een installatie bij elkaar hebben gesprokkeld en de set uiteindelijk aansluiten met een standaard koperen luidsprekerkabel variërend van 0,50 cent tot 20 euro per meter. Niets mis mee overigens.
Als de set goed is uitgekozen is een goed geluid per definitie een feit. En laten we eerlijk zijn, de kant en klare commerciële luidsprekerkabels, zogenaamde geconfectioneerde kabels, zijn meestal niet echt goedkoop. Van een paar honderd euro tot ettelijke maandsalarissen is de gewoonste zaak van de wereld.

Wonderkabel

Wie echter beweert dat een slecht klinkende audioset weer hemels kan klinken met ingestraalde en goudstof opgedampte bling bling kabel, heeft het echt verkeerd begrepen. Trap niet in dergelijke reclamekreten. Heb je het gevoel dat je set niet goed klinkt, te scherp of te mat is, kijk dan eerst eens naar de audiocomponenten zelf. Een grote kans dat hier een verandering van de bron, aanpassing van de versterking of de luidsprekers een veel belangrijkere oorzaak zal zijn in je ‘geluids’probleem.

Investeer je zuurverdiende geld dan liever in het optimaliseren van de basiscomponenten, voordat je met kabels aan de gang gaat.
Met een wonderkabel maak je dat echt niet goed, zelfs niet met een kabel van 5000 euro.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

40 thoughts on “Solid Core zilveren luidsprekerkabel

  • Hoi Marco,

    I.p.v de teflon tube kun je ook ronde katoenen veters gebruiken.
    Deze bestaan meestal uit vier of vijf “lengte-draden” met
    daaromheen gevlochten “buitenmantel”.
    Aan het zilver maak je een klein lusje waar je de lengtedraden aan
    vast knoopt , daarna schuif je buitenmantel over het zilver.
    de buitenmantel kun je dan nog wat uitrekken over het zilver ,
    kabels van 1,5 meter zijn zo probleemloos te maken.
    het twisten moet met beleid gebeuren , de mechanische sterkte is
    fors minder. Ik twist altijd met de hand.

    Je hebt nu voor een nog lagere prijs zilverkabels met katoen
    isolatie.

    ’t Klinkt in mijn oren toch weer iets anders als zilver/teflon.

    grtz

    Ron

    Beantwoorden
  • Hoi Marco

    Ik wil ook proberen om deze kabels te maken.
    Maar heb jij een soort bestel lijstje.
    Zodat ik deze mooie kabels kan proberen te maken.
    Want als ik dit lijstje heb kan ik de spullen bestellen bij AE Europe
    Alvast bedankt voor de moeite.

    Peter

    Beantwoorden
    • Hallo Peter,
      Ik heb onder het artikel even vermeld waar ik de spullen heb gekocht.
      Zo moet het duidelijk zijn.
      Succes met de bouw van de kabels en ik hoor graag wat je van het resultaat vind.

      Marco

      Beantwoorden
  • Ik kom wederom de bewering tegen dat silveroxide goed zou geleiden. Eerst even de feiten :
    De soortelijke weerstand ρ van zilver is 1 x 10^-9 (let op het minteken!)
    De soortelijke weerstand ρ van zilveroxide is 1,6 x 10^8 (let op het plusteken)

    De geleidbaarheid van zilver is dus 62.500.000.000.000.000 beter dan zilveroxide.
    Twee kanttekeningen : het oxideren van zilver gaat minder snel gaat dan bij koper. Het zwart dat we vaak bij zilver constateren is over het algemeen zilversulfide.

    Het zou wellicht wijs zijn om de tekst aan te passen.

    groet,
    Aat

    Beantwoorden
  • goedemorgen marco,
    nog makkelijker is het om bij Amplimo 1mm zilverdraad met kaptonisolatie te bestellen.

    zo kun je probleemloos iedere lengte maken.

    ik heb er nog geen ervaring mee maar zal het eens proberen.

    met zilver kan je ook mooie interlinks maken volgen de methode van Alan Wright beschreven in zijn “supercable cookbook”.
    absolute topklasse

    m vr gr
    leo heijmans

    Beantwoorden
  • Dag Aat,

    De laatste keer dat ik de SW van koper en zilver heb opgezocht was dat resp:
    1,67 *10-8 en 1,59*10-8. Wat zilveroxide betreft heb je gelijk, ware het niet dat koperoxide (groen) niet of nauwelijks geleidt.

    Beantwoorden
  • Ter bevestiging van Aat’s woorden:
    Zilveroxide is een zout. Hierin komen de zilveratomen voor als Ag+ ionen, wat betekent dat ze hun buitenste electron zijn kwijtgeraakt aan het zuurstof. Dit buitenste electron zorgt voor de geleiding, zolang het aan een zilveratoom gebonden is; wanneer het wordt afgestaan in een chemische reactie, verdwijnt het vermogen electrische stroom te geleiden.
    Dit is vrij basale theorie. Wanneer zilveroxide hierop een uitzondering zou maken, zou dat in iedere database met chemische eigenschappen terug te vinden zijn. Dat is echter niet het geval, het wordt alleen geponeerd in verband met audio, zonder degelijke bronvermelding. Mijn handboek anorganische chemie maakt ook op geen enkele manier melding van deze zeldzaamheid. Mijn conclusie is dus dat de geleiding van zilveroxide op een misverstand berust.

    Beantwoorden
  • Hoi Marco,

    Mooi artikel. Ik vraag mij alleen af of de beschreven zilverkabel met een diameter van 0,8mm niet te dun is. Zo’n dunne kabel heeft volgens mij een enorme invloed op de dampings-factor. Zeker bij een kabellengte van 3.5 meter. Of is het in de praktijk allemaal minder ernstig.

    Beantwoorden
    • Daarom gebruik 4 aders in ieder hun eigen tube voor de plus en 4 voor de min. Op deze manier heb je een kabel van 2mm2. Overal kun je lezen dat je deze dikte nodig hebt bij zo’n 3 – 4 meter. Het klinkt fantastisch, vooral duidelijk, van hoog tot laag. Koperen aders lijken wat natuurlijker te klinken dan zilveren. Ik wil nog verguld-koper gaan proberen.
      gr.
      Wil

      Beantwoorden
  • Hallo Roel,
    Waarom denk je dat deze dunne zilverkabel van invloed is op de dempingsfactor? Ik heb van mijn kabel even de weerstand gemeten en wil je vragen wat jij denkt dat de weerstand is van deze zilverkabel en vanaf welke weerstand de dempingsfactor wordt beïnvloed? Daarna zal ik je vertellen wat ik gemeten heb 🙂

    Beantwoorden
    • Berekening

      Hoi Marco,

      Ik heb een mooi atikel gevonden van Floyd E. Toole. Erg verhelderend allemaal. Verplichte kost lijkt mij.

      http://documents.jordan-usa.com/Famous-Articles/Damping-Damping-Factor-and-Damn-Nonsense-Floyd-Toole.pdf

      Maar nog even terugkomend op de weerstand van de zilverkabel. Uitgaande van een kabellengte van 3.5m, een diameter van 0,8mm (0,5mm2) en de soortelijke weerstand van zilver 0,0161. Kom ik uit op een weerstand van ongeveer 0,22 Ohm (inclusief retourleiding, 7m).

      Komt dit in de buurt van de gemeten waarde?

      Beantwoorden
      • Ofwel: 8 Ohm gedeeld door 0.22 geeft een dempingsfactor van 36. Bij de meest laagohmige torrenbak een verhoging, bij een buizenbak heeft het niet tot nauwelijks invloed, afhankelijk van de mate van tegenkoppeling die de versterker gebruikt. En aangezien de maximale stroom uit een gemiddelde buisversterker ook er beneden de maximale stroom ligt die je door een 0,5 kwadraat draad mag sturen, zal deze speakerkabel geen belemmering vormen.

        Beantwoorden
  • Ik heb een weerstand gemeten van een paar tiende Ohm. Dat klopt zoals je hebt berekend. Dit geeft geen enkel probleem voor versterkers. Dat kun je in de uitleg van Dick lezen.
    Veel plezier!

    Beantwoorden
  • Ls,

    Heb de zilverkabel ook gemaakt , min of meer als laatste experiment. Invloeden die worden toegeschreven aan kabels lees en hoor ik vaak met een skeptische houding. In het verleden van alles geprobeerd (nordost,siltech,audioquest,etc) maar een absoluut oordeel is bijna niet te geven omdat de verschillen simpelweg te gering maar toch nog een poging… Nog een tip, connectoren etc kun je goedkoop bestellen bij Eltim. Hoe klinkt het ? Een fractie dunner geluid dan ik gewend ben en geen enkele verbetering tov mijn standaard koper stranded kabel, een fractie dunner is wellicht te verklaren door de toegepaste 0,8 mm zie hier het commentaar van a shaw (harbeth):

    OK, we can calculate the cable resistance. Enter your cable diameter of 0.8m, and 500cms (5m) into the calculator here and you will see that the resistance of the cable is about 0.2 ohms (rounded-up). Now that’s when the cable is not carrying much current, but as the music signal increases and the speakers draw more current, that resistance will increase as the cable heats. These parameters are absolutely fixed and certain, read here. Let’s guess that when carrying a loud music signal for a minute or two the resistance has crept up to, a guess, 0.25 or 0.3 ohms.

    If we consider that the impedance minima of the loudspeaker (it’s never flat across the audio band, and there is always a minima, typically around 300Hz) of, say, 4 ohms, the cable resistance represents, say, (0.3/4.0) = 7.5%. In round numbers again, that represents about 1dB of loss, just detectable by a critical listener. So, yes, substituting this super-thin cable for something with more copper, and less resistance, would give you an immediate increase in loudness (sound quantity) which the human ear would misinterpret as a beneficial change in sound quality.

    Mijn advies, vandamme bv blue series 2,5 mm conrad 5 euro/m1 beter is er niet

    Groet,
    Hendrik

    Beantwoorden
  • Ja ik ben het wel een beetje met de stellingen eens.
    * je moet weten wat je wil horen of kunt horen…. d.w.z. je moet het een beetje kunnen toetsen aan je eigen ervaring in de praktijk .. toch
    * de apparatuur moet kloppen.. uiteraard
    * de stroomvoorziening en de kabeltjes moeten ook een beetje passen bij het niveau…..
    Dat is nog hoorbaar en toetsbaar. Het enige verschil wat ik hoor is zilver en koper … scherpte en dik en dun….. diepte. Wat is dan de goed kabel?
    ….. Ik kom er niet uit…

    Beantwoorden
  • Heeft iemand al eens speakerkabels gemaakt met gouddraad ipv koper of zilver? Zou dat ook alweer verschil geven omdat goud toch een echt edel metaal is . Of platina ?

    Altjo

    Beantwoorden
    • Goud is een slechtere geleider dan zilver

      Zilver geleidt het beste (16·10-9 Ohm/meter)
      Gevolgt door koper (17·10-9 Ohm/meter)
      Gevolgt door goud (22·10-9 Ohm/meter)

      Goud en platiena zijn edelmetalen die bijna niet oxideren

      Beantwoorden
  • Beste audiofanaten,
    ik wist niet dat dit nog bestond. Let wel, ik ben vroeger ook lid geweest van Audio en Techniek en heb de beurzen bezocht. Mooie dingen gehoord, maar dit is absoluut los van de dagelijkse werkelijkheid; hypotheek, kinderen in je open speakers, trillende vloeren, resonerende kamers en exgenoten met ander prioriteiten dan speakers op de juiste plaats voor de luisteraar. Het verbaast me dat het geouwehoer over kabeltjes en dempingsfactor nog steeds hetzelfde is als 40 jaar geleden!
    Met de komst van internet, klasse-D en actieve luidsprekers is het tweaken van kabeltjes en draaitafels toch historie. De hele signaalweg is tegenwoordig digitaal en als dat niet zo is, is er stiekem een digitale factor in de keten.
    Oftewel actief gesplitst, versterkers (klasse D) in de speakers, digitale inregeling (gewoon door de fabrikant, die heeft de spullen). Goed voor een feestje, en via het internet een feest van ontdekking van nieuwe en oude muziek, waarvan je niet eens wist dat het bestond!
    Moet je zien wat een fantastische materialen er tegenwoordig gebruikt worden, Berylium-domes, neodynium magneten en carbon-conussen en afschuwelijk vermogende versterkers voor een habbekrats.
    De platenkast is verruild voor Spotify, I-tunes en wat dies meer zij.
    Tegenwoordig heb ik een klein kastje waar het mooiste geluid uitkomt, dat ik in ieder geval in huis gehad heb, in mijn audiofiele carrière. Ik ga hier geen merkreclame maken, maar als je geluidkwaliteit uit zou kunnen drukken in Courics per Euro staat dit kastje op no 1 en op een absolute schaal ruim boven het gemiddelde. Ik luister nu gewoon naar muziek, en daar begon het mee.
    Hopelijk voelt niemand zich hiermee aangevallen, want dat is zeker niet de bedoeling.
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Hallo Attennoje,

      Het maakt helemaal niks op wat voor wijze iemand zijn muziekbeleving invult, als het in de eerste plaats maar om de muziek gaat. Zonder muziek zijn alle ‘randverschijnselen’ overbodige blingbling.

      Beantwoorden
    • Beste Attennoje,
      Ik hoop dat juist jij je niet aangevallen voelt: niet iedereen beschikt nl. over een goed gehoor.
      Groeten,
      Wil

      Beantwoorden
    • Leuke reactie maar ik vind het juist erg vervelend dat je niet wilt delen welk simpel kastje juist die goede klank maakt!!! En ik had het nog wel juist aangenomen van een oude rot in het vak die al ruim 40 jaar zich verdiept in muziek. Misschien wil iemand dit simpele kastje wel in zijn garage, keuken etc..

      Deel het svp!

      Thnx!
      Gr,
      Roog

      Beantwoorden
  • Zou het effect hebben als ik er nog een draadje koper bij het zilver doe?

    Beantwoorden
  • Ik maak regelmatig opnames, van klassiek tot jazz. Live m.b.v. 2 Schoeps microfoons op een Jecklin schijf. Via een zelf gebouwde microfoon versterker met 5534 opamp en 48 volt fantoom voeding. Geen brom of ruis te horen, alleen muziek, op 2 DAT recorders synchroon gezet en dan van deze gelijke Sony DAT recorders met gelijke koptelefoon beluisterd.
    Zilver geeft bij mij de voorkeur. Meer details en schoner. Verder uitgerekte frequenties (? -red.). Koper blijft iets achter. Ik heb dit beluisterd tijdens de opname, waarbij het instrument(en) ik apart kon volgen.
    Wie het weet mag het zeggen. Met deze opnames gaat het recht toe zoals het daar klonk. Geen toevoegingen of weglatingen. Welke studio durft dit nog aan tegenwoordig?
    Allen Wright had toch gelijk met zijn gebruik van HELE dunne draadjes.etc. Schone oren. Geen spelen met dynamiek!!

    Beantwoorden
  • Hoi Marco,

    Maak je deze kabels ook in opdracht?

    Vriendelijke groeten, Mart

    Beantwoorden
  • Ook ik heb me begeven op het vlak van de airforce DiY-ers/fanaten. Allereerst een interlink gemaakt, deze zit tussen mijn DAC en de voorversterker. Hiervoor heb ik 0.8 mm zilver gebruikt in een ‘oversized’ tube (5 mm). Daarnaast heb ik ook luidsprekerkabels gemaakt, deze zijn slechts 1 meter lang door gebruik van monoblokken. De luidsprekerkabel bestaat uit een getwiste 0.8 mm zilverdraad ook weer in een ‘oversized’ tube (8 mm). Ervaring? in één woord geweldig, strak laag, gedetailleerd midden en helder hoog. Mijn twijfel of ik laag zou missen is onterecht gebleken, ook was ik bang voor een harde SSSS-klank, eveneens onterecht. Wel duurt het even voordat het goed ingespeeld is.
    J.

    Beantwoorden
  • Hallo,

    In een eerdere posting werd er aanbevolen om 4 draden van 0.8mm doorsnee voor de minpool, en 4 draden van 0.8mm doorsnee voor de pluspool te gebruiken.
    Alle draden dienen afzonderlijk met teflon te worden voorzien en daarna (per pool) te worden getwist.

    Ik heb een conversie tabel samengesteld met betrekking tot kabeldikte en deze tegen de berekeningen van popschool Maastricht aangehouden.
    De berekeningen van popschool Maastricht houden eveneens rekenschap met de impedantie van de speaker (in mijn geval 4ohm), evenals maximaal wattage, voltage ed.
    Een speaker met een impedantie van 4 ohm varieert nogal wat in de benodigde kabeldikte. Doorgaans komt de berekening bij een kabel van 2 meter en met een verlies van 1%, uit op een benodigde kabeldikte van rond de 1.6 mm2. Valt nog goed binnen de 2.0 mm2 als er 4 draden van 0.8mm doorsnee worden gebruikt voor 1 pool.
    In de markt zijn er echter ook kabeldiktes van 2mm doorsnee te koop. Deze hebben een oppervlakte van 3.14 mm2. Ruimschoots voldoende dus, maar wel met als voordeel dat er geen vier draden “getwist” hoeven te worden. Naar wat ik zo van fora op internet begrijp, geniet het ook de voorkeur om 1 kabelader per pool te gebruiken ipv bijvoorbeeld 4 kleiere kabeladertjes per pool. M.i. alleen maar voordelen die spreken voor 2mm zilverkabels.
    De vragen:
    Levert het twisten van de kabels een (geluidstechnisch of praktisch) voordeel op, die ik wellicht over het hoofd zie?
    Als ik voor de minpool alleen een kabel van 2mm gebruik en voor de pluspool een kabel van 2mm gebruik mogen deze twee kabels samen ook getwist worden, of moet daar perse een “buffer” tussen zitten (in de vorm van een 5 mm aquariumbuisje, zoals op de website van triode dick wordt aangegeven)?
    Als een zilverkabel op een spade of bananaplug vastgeklemd zit, is het dan verstandig om nog te gaan (zilver)solderen?

    Grt. Erik

    Beantwoorden
  • Ik ga hier niet teveel woorden aan vuil maken, heb kabels gebouwd met 2×1,6 mm zilverdraad . ( 2×0,8 mm getwist)
    Wat een fantastisch helder geluid, mooi laag, alles klopt naar mijn smaak, subliem.
    Mijn AQ Rockets (44) mogen naar de maan.
    Was alles bijelkaar een kleine 200€ armer maar zeer de moeite waard.
    Volgende stap is om te gaan naar bi-wirering. Dus in totaal 30 mtr zilverdraad, en dan 3×0,8=2,4 mm voor het laag. Alleen nog ff doorsparen.
    Groetjes, Rob

    Beantwoorden
    • hallo allemaal,

      voor die gene die deze kabels al gemaakt hebben,
      ik ben van plan een set kabels te maken.
      maar ik ergens gelezen in een review van Alpha audio, dat de zilver kabels van Art-Speak die op de zelfde manier gebouwd zijn als de omschreven kabels een systeem warmer kan gaan klinken.
      ik gebruik namelijk een Arcam A32 met een P35 eindversterker die al warm genoeg klinkt met Eichmann express kabels . ( dynaudio contour 1,8 mkii luidsprekers )
      de interlinks heb ik zelf gemaakt van 0,2mm 999 zilver met silver bullets .
      alles klinkt super maar het mag eigenlijk iets opener .

      wat is jullie ervaringen ?

      Beantwoorden
      • Beste,

        Ik heb een vraag over het artikel met D.I.Y. kabels en de benodigdheden die ik zou kunnen bestellen. De links naar de webshop van http://www.ae-europe.nl/ is geen webshop meer. Of hebben jullie een andere webshop waar ik eventueel de benodigdheden zou kunnen bestellen?

        M. vr. gr. Jeroen Zwakhoven

        Beantwoorden
    • 0,8 komt overeen met 0,5 mm2
      3 x 0,8 k.o.m. 1,5 mm2
      2,4 k.o.m. 4,8 mm2

      2 x 0,8 k.o.m. 1,0 mm2

      Beantwoorden
    • Super, die link was ik naar op zoek! Bedankt. Mvg, Richard

      Beantwoorden
  • Ik heb hier zilver wikkel draad liggen van de hoogste kwaliteit (99,999%) komt uit laboratoria. Is ideaal voor audio toepassingen en voor de kabel hobbyisten. Dikte is 0,18mm (Ideale dikte interlink, gebruik je meerdere strands kan je er een luidspreker kabel van maken) ik doe er eigenlijk niet veel mee dus mag voor groothandel prijs weg.
    Ik verdien er dan niets op. Ook weer leuk voor de hobbits 🙂

    Beantwoorden
  • ik heb in eerste instantie een Art Speak solid core kabel gekocht via Marktplaats en getest.
    mooie kabel maar ik vond het toch wat de warm klinken .
    Nu heb ik een combi gemaakt van 2×1 mm zilver en 1×1,5 mm ofc koper van een opgeofferde eichmann express six kabel .
    ik heb per kanaal 1 losse kabel gemaakt met een actieve afscherming . hier heb ik een UTP cat6 kabel voor gestript en 2 adres om de kabel heen gebonden en vervolgens alleen aan de versterker zijde aan gesloten .

    het effect na 12 uur inspelen is een prachtig natuurlijk geluid en zeer ruimtelijk.
    de NBS kabels kunnen weer in de verkoop met een nieuwwaarde van meer dan 2000 euro .

    Beantwoorden
    • ik heb in eerste instantie een Art Speak solid core kabel gekocht via Marktplaats en getest.
      mooie kabel maar ik vond het toch wat de warm klinken .
      Nu heb ik een combi gemaakt van 2×1 mm zilver en 1×1,5 mm ofc koper van een opgeofferde eichmann express six kabel .
      ik heb per kanaal 1 losse kabel gemaakt met een actieve afscherming . hier heb ik een UTP cat6 kabel voor gestript en 2 adres om de kabel heen gebonden en vervolgens alleen aan de versterker zijde aan gesloten .

      het effect na 12 uur inspelen is een prachtig natuurlijk geluid en zeer ruimtelijk.
      de NBS kabels kunnen weer in de verkoop met een nieuwwaarde van meer dan 2000 euro .

      deze kabel inmiddels voorzien van een extra draad als afscherming om de ptfe tube heen , en de kabel verpakt in een laagje aluminium tape.
      het effect is meer diepte en een diepere bas . ( vreemd genoeg heeft dit toch een effect )

      Beantwoorden
  • Hallo Allemaal
    Graag jullie advies over de samenstelling van L.S. kabel met Grimm TPG. Deze bestaat uit twee dunne binnenkabel(blauw en wit), daarom heen pvc afgeschermd, dan een metalen afscherming en dan de pvc buitenkant. Hoe kan ik de stekkers aan de Luidspr.kant het best monteren, en hoe die aan de versterkerzijde het beste.

    Beantwoorden
  • Nog even voor de duidelijkheid, je zou denk de witte en blauwe binnen- ader kunnen verbinden, maar is dat slim. Je krijgt dan voor de min een kabel (met 2 aders), en voor de plus ook een.

    Beantwoorden
  • Is het ook mogelijk om eerst de zilveren aders te twisten, en daarna de getwiste zilveren aders door een grotere diameter teflon tube te voeren ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.