Separate massa aansluiting op de Thorens TD160 platenspeler
Aanvulling op de Thorens TD160 console
Ik kreeg een tip van een mede hobbyist over de aansluiting van een massapunt op de Thorens TD 160 console. Een kleine, eenvoudige aanpassing, die een hoop ellende kan voorkomen.
Massa via RCA aansluiting
Op de standaard Thorens TD160 serie is namelijk geen separate aansluiting voor het massapunt aanwezig. Er wordt massa gemaakt via één van de min-aansluitingen van de RCA stekkers. Dat dit niet de beste oplossing is, blijkt weer uit een vraag die wij onlangs kregen van een mede-hobbyist. De beste man was ten einde raad doordat hij een brom in zijn platenspeler niet kon verhelpen. In dit geval was door het aansluiten van de sub-chassis massa aan de RCA stekkers, een vervelende aardlus gemaakt, met als gevolg een vette brom. Geloof me, een aardlus vinden is niet het makkelijkste klusje en kan behoorlijk wat frustratie opleveren. Ik spreek hier uit ervaring.
Voorkomen is beter dan genezen
Een betere oplossing is om de massa van het sub-chassis en de toonarm, separaat aan te sluiten. Hiervoor gebruik ik een Neutrik chassis aansluiting.
Door de RCA bus eruit te halen, komt er ruimte voor een standaard banaan aansluiting. Zo kan de massa van het sub-chassis van de platenspeler en de toonarm via een eigen kabel naar de voorversterker worden gevoerd. Een simpele oplossing om een lastig probleem te voorkomen.
Bij mij werkt het al een tijdje naar behoren, zo zie je maar weer dat je door al dat geëxperimenteer je leuke dingen kan bedenken, want nu hou je de aansluitingen in dezelfde stijl.
Ik heb zelf de MultiContact stekkerbus gebruikt van Conrad, deze is verguld.
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/730897/MultiContact-LB-I4R-A-Laboratoriumbus-Bus-inbouw-verticaal-Stift-4-mm-Geel-1-stuks?ref=list
Maakt in principe niet uit welke stekkerbus je gebruikt als de gatmaat maar 8mm is
Mocht ik weer zoiets bedenken dan laat ik het weten.
Dirk, bedankt voor deze mooie tip!
Hoi Marco,
Ik had deze modificatie ook al in gebruik. ik heb echter ipv een bananenbus een M4 messing draadeind gebruikt. Aan de binnenkant gefixeerd met een moer, daar de aarde aangesoldeerd en aan de buitenkant een bolkop M4 moertje. Het aarddraadje naar de RIAA is voorzien van een soldeeroog die ik dan vastklem met de bolkopmoer. Indien gewenst kan ik wel even een fototje maken.
Roland
beste Marco
ik heb een mooie 160 TD mk1 gekocht die ik helemaal wil upgrade
Ben nu met de aarde bezig
Als ik naar het schema kijk zie ik het orgineel en de modificatie
Het orgineel snap ik maar de modificatie niet
Waar gaat de aarde van de toonarm naar toe?
graag je reactie
met vriendelijke groet
Vic
Het is belangrijk dat je alle signaaldraden (4x) en de toonarm/chassis aarde een eigen aansluiting geeft en van elkaar zijn losgekoppeld.
In de originele situatie zitten de beide min signaaldraden van het element aan het chassis/toonarmaarde gekoppeld.
Als je het zo aansluit en je krijgt toch een aardebrom, dan moet je even goed kijken naar het aansluitpunt van de toonarm bedrading.
Daar zit heel vaak een sneaky verbinding met de signaal kabels wat een aardlus veroorzaakt.
Hoi Marco & anderen,
Dank!
Ik had al drie keer alles weer open geschroefd om te kijken of ik het echt goed had aangesloten. Had al nieuwe kabel erop gezet. Nu de aarde vd tone arm direct aan de tulp vastgezet. Et voila! Die vd sub gewoon laten zitten.
Beste Marco,
Ik heb de aardingsmodificatie uitgevoerd op mijn TD 150 mk2 en de aarding van het element ook na gezien maar hou een lichte hoge aardtoon.
Rcakabelaansluitingen zoveel mogelijk verwijderd van 220 volt kabels…
Wat zie ik over het hoofd?
Gr Arjan
Hallo Marco, een kennis van mij heeft een thorens td160 gekocht maar had er een brom in zitten. Ik heb eerst volgens jou instructie de bedrading van de arm vernieuwd, de oude bedrading had een weerstand van ca 20 ohm ( zonder element uiteraard;) dus die had zijn beste tijd wel gehad. Ik heb de oude bedrading vast gesoldeerd aan een dunne draad zodat die met het uittrekken van de oude bedrading meegetrokken werd. Met het monteren van de nieuwe draad hoefde ik dus alleen het proces achterste voren uit te voeren en hoefde de arm niet uit elkaar. Gemak dient de mens nietwaar?
Dat scheelde heel veel gebrom met de nieuwe bedrading maar het was nog niet helemaal verdwenen. Uiteindelijk bleek dat de motorbehuizing geaard moest worden en nu is de platenspeler muisjesstil . Bedankt voor je enthousiaste platenspeler en reparatie verhalen, het is erg inspirerend.
Graag gedaan en veel luisterplezier!
Beste ik heb een Thorens td 160 gekocht,probleem is als ik de naaldarm aanraak heb ik altijd gekraak bij het aanraken ,wat kan ik eraan doen,hij speelt wel goed Mvg mr smet
Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Een slecht contact, defecte bedrading of een slecht aarding. Lastig om te vinden.
Ik heb dat probleem ook. Voor de rest is de platenspeler geheel zonder brommen. Waaraan zit de aardedraad verbonden in de toonarm?