Sander’s DIY muziekstreamer avonturen

Fase 3: andere OS’en en software

Ik ben geen Windows fan. Maar ook geen Mac-fan en geen Linux fan. Ik heb eerlijk gezegd een hekel aan dat gesnoef over ‘Mac is beter’ of ‘Alles behalve Windows, Linux is het beste’. Windows heeft zijn goede en slechte kanten, zoals ieder ander operating systeem dat ik ken. Ik werk zakelijk en privé voornamelijk op Windows, en daarom was Windows het eerste Operating System (OS) dat op de CAPS draaide. Maar als een ander OS beter op deze hardware ‘klonk’ dan zou ik daarvoor kiezen.

Daarom heb ik op dezelfde hardware ook Mac OSX geïnstalleerd en Linux. OSX van Apple kun je met wat moeite (kuch, “illegaal zouden sommigen het noemen”. Deze methode heet Hackintosh) ook op sommige niet-Apple hardware installeren. Dat kost wat moeite, maar wonder boven wonder kreeg ik het draaiend op de CAPS streamer. Als muzieksoftware koos ik het gerenommeerde Amarra. Dat draait stand alone en ook als engine op iTunes.

Ik heb er een tijdje mee gedraaid en vond het eigenlijk op deze hardware geen noemenswaardige verbetering ten opzichte van Windows met JRiver. Daar kwam bij dat flac ondersteuning op Apple de nodige haken en ogen kent. En ik wil flac graag blijven gebruiken in verband met indexeerbaarheid. Dit komt omdat alle informatie over de muziek zoals tracknamen, artiestennaam etc. in de flac file zelf zit. Wav kent dit niet of in ieder geval, het is niet gestandaardiseerd in dat formaat.

Volgende halte, Linux.

Wist u dat Linux op eigenlijk alle commerciële streamers draait? Het is lichtgewicht, volledig aanpasbaar en je betaalt geen of lagere licenties (open source). Dat kon niet verkeerd zijn…
Na een inleertijd van een maand had ik in september 2012 een CAPS server met daarop Linux. Het was Linux zonder grafische schil, alleen met command prompt. Bediening gebeurt dus 100% met het toetsenbord en eigenzinnige commando’s en programmatuur. Dat kostte mij best veel moeite om eigen te maken. Maar het lukte. Het geheel kon worden bediend met een mooie iPad applicatie, genaamd mPad. Het lijkt een beetje op iTunes Remote.

Aanvankelijk was er euforie. Maar na een lange tijd luisteren (ook demo gehouden op de clubavond van Audio Club Velsen) kwam ik tot de conclusie dat ik Linux op de CAPS niet goed genoeg klinkend kon krijgen. Het geluid leek, zo zei iemand treffend, omhoog getransformeerd: te weinig body, te aanwezig hoog. Soms ben je zo verliefd op iets of iemand dat de manco’s niet direct opvallen. Maar na verloop van tijd worden ze toch duidelijk.

Hoe ik ook tweakte, ik kreeg het niet goed genoeg. En geloof mij, ik heb het hele internet afgespeurd. Linux kernel vervangen door realtime kernel, configuratiescripts aangepast, memoryplayer toegepast, etc.etc. Eigenlijk kostte mij dit al meer tijd dan mij lief was. En dan nog kreeg ik het niet goed. Het zal misschien aan mij hebben gelegen, maar het lukte niet. Wat nu?

Fase 4: Terug naar Windows

In januari van dit jaar plofte een nieuwe versie van de Windows muzieksoftware JPlay in mijn mailbox. Dit was versie 5. Versie 4 had ik al eens beluisterd maar ik vond het niet veel beter dan JRiver alleen. Men beloofde JRiver integratie maar dit haperde behoorlijk. Het werkte dan weer wel, dan weer niet. Het idee was dat JRiver de bibliotheekfunctie zou behouden en JPlay zou de audio-engine vervangen. Vergelijkbaar met de combinatie iTunes/Amarra. Overigens heeft JPlay ondanks de beginletter J niets met het bedrijf JRiver te maken. Integendeel, de bedrijven leven op gespannen voet met elkaar. JRiver vindt het maar niks dat anderen hun audiosysteem vervangen, en raden dit hun klanten af… een zeer ongelukkige en onnodige houding vind ik. Het werkt namelijk top samen.

7 JPlay settings

7. JPlay settings menu

JPlay versie 5 werkt veel beter dan 4. Het integreert werkelijk naadloos met JRiver en ook bijvoorbeeld Foobar 2000 en vervangt de audio engine van deze muzieksoftware, die dan alleen nog als bibliotheek en interface naar bv. monitor of tablet wordt gebruikt. De geluidskwaliteit ten opzichte van versie 4 op CAPS is een heel grote sprong voorwaarts. Dit bleek ook in een luistersessie met een aantal audiocollega’s. Hierbij vergeleken we de CAPS met 3 PC’s waaronder een Mac Mini voorzien van Vortexbox (Linux) en een Macbook Pro met Amarra.

Op de CAPS speelden we met zowel Linux (Vortexbox) als Windows (JPlay). Overigens waren alle computers aangesloten op dezelfde V-Link 192 en dezelfde achterliggende versterkers/speakers en kabels voor een eerlijke vergelijking.
De CAPS speelde in deze test met Windows 8 en JPlay in alle gevallen het muzikaalst, gefocust en meest beheerst. Ik wil niet beweren dat Windows ‘beter’ is dan OSX of Linux, dat is te ongenuanceerd. Maar op deze hardware klonk het wel het fijnst volgens mij en de audiovrienden.

Conclusie uit fase 4: ook de software telt. Zowel het OS, de muzieksoftware en de instellingen. De hardware legt als het ware de basis voor het geluid, maar alleen met goede kwaliteit software haal je er het beste uit. Vergelijk het eens met een stuk kaal mahonie: pas als je het goed behandelt (epoxy/lak) dan krijg je de pracht van het hout, de hardware, echt te zien.

JPlay is momenteel onderwerp in diverse discussies. Sommigen vragen zich af wat het kan toevoegen aan JRiver of Foobar als ook die programma’s al bitperfect zijn. De Mac heeft trouwens ook diverse programma’s die alle bitperfect claimen te zijn. En ook daar hoor je verschillen ten opzichte van elkaar en Apple’s eigen iTunes. Voorbeelden: Audirvana, Amarra, Pure Music. Maar daar speelt die discussie zoals je die hebt bij JPlay wonderlijk genoeg veel minder.

Sander Demarteau

Sander Demarteau pakte na een gedwongen stilte van 7 jaar zijn audiohobby weer op en begon aan de bouw van een eigen muziekserver en streamer.

42 thoughts on “Sander’s DIY muziekstreamer avonturen

 • 07 juli 2013 om 11:12
  Permalink

  Sander wat een goed verhaal. Je geeft me een hoop ideeën om eens uit te gaan werken.
  Heb hier nog twee sigma’s liggen. Kunnen mooi een tweede leven krijgen. ( doen het erg goed op een squeezebox. Erg overkill trouwens. )
  Keep up the good work!

  Beantwoorden
 • 07 juli 2013 om 20:00
  Permalink

  Ik ben een groot fan van JRiver icm NAS (Synology DS710/DS1513), gebruik als aansturing richting m’n DAC een wat oudere Panasonic Toughbook CF-19, SSD en volledig passieve koeling icm Windows 7. Heb ook destijds JPlay gekocht, maar gebruik het niet meer (bugs icm oa 192Khz files en levert in mijn optiek toch niet op…). De discussies op internet (bemoei ik me maar niet mee) zijn niet mals, de bouwer van JRiver verwijt de bouwers van JPlay van alles behalve veel goeds…
  Voorheen speelde ik met een, Macbook Air en Amarra (rib uit je lijf..), wat een hopeloze interface! JRiver is wat dat betreft een geschenk (I hate iTunes!!). Er is qua audio beleving voor mij niet echt een groot verschil tussen Amarra op de Mac en JRiver op de CF-19 (lichte voorkeur), er is overigens ook JRiver voor Mac (werkt zonder iTunes).

  De CF-19 is een zeer discreet opgebouwde laptop, ik weet niet echt of het bijdraagt in de audio beleving, maar ze worden oa gebruikt in onmogelijke omstandigheden (ruggedized) magnesium behuizing, oa SSD en RAM zitten afgeschermd ingebouwd. Wat wel opvalt is dat deze machine qua audio veel beter presteert dan de eerste de beste (moderne) SSD laptop. De opbouw van de machine is dan wel discreet, echter ook de windows 7 installatie is absoluut minimaal, ook dit zal bijdragen. Enfin de CF-19 hangt aan een 4 decks DDDAC 1794 met Sowter uitgangs trafo’s (hierna komen de buizen…), één woord super!! Kritiek, nee alhoewel…’analogue still rules!!’

  Beantwoorden
  • 07 juli 2013 om 20:17
   Permalink

   Xander,

   Wat is er mis met de iTunes interface. Ik vind de laatste versie ronduit geweldig! Gekoppeld aan Amarra blijft er voor mij weinig aan bedieningscomfort te wensen over. J.River gebruik ik al jaren, inmiddels ook op de Mac, ook niks mis mee, maar een betere interface dan de huidige iTunes? Onzin! Amarra is inmiddels ook zover in prijs gedaald dat het ‘rib uit je lijf’ issue al lang niet meer telt.

   Beantwoorden
 • 07 juli 2013 om 21:59
  Permalink

  Dank voor de complimenten. Ik vond het erg leuk om mijn ervaringen van de laatste anderhalf jaar eens op te schrijven. Hopelijk inspireert dit anderen weer, en kan ik mijn project vervolgens ook weer verbeteren.
  @Xander, de kritieken vanuit JRiver ken ik. Maar de laatste versie is qua functtionaliteit echt een stap voorrwaarts. Enfin, gewoon zelf proberen en kijken wat jou bevalt. Er zijn meerdere weken naar het Audio-Nirvana 😉

  Beantwoorden
 • 07 juli 2013 om 22:42
  Permalink

  Leuk zo iedereen z’n voorkeuren! Dick wat ik eigenlijk bedoelde ik heb nogal moeite met iTunes (bestand ondersteuning) daarom gebruik ik het niet (meer), dan is Amarra minder prettig te gebruiken…

  Ben wel benieuwd naar mensen met ervaringen tussen Windows 7&8, JPlay zou onder Windows 8 beter presteren?? In ieder geval is er nu op het Windows platform voor relatief weinig geld met een hele goede interface dezelfde kwaliteit te halen in de vorm van JRiver en dat heb je prima beschreven Sander! (What’s in the name…)

  Beantwoorden
 • 08 juli 2013 om 00:13
  Permalink

  @ Sander

  De 3m EMI absorber geeft die geen hitte problemen?
  Stel dat ik die bijvoorbeeld op mijn opamps wil gebruiken. Of wellicht op de chips van een dac of zo.

  Beantwoorden
 • 08 juli 2013 om 07:59
  Permalink

  Bedankt Sander voor het delen van jouw ervaring, dat geeft mij wat meer inzicht in streamer zelfbouw en de gebruikte soft/hardware…er zitten voor mij weer wat leuke experimentjes tussen

  Beantwoorden
 • 08 juli 2013 om 13:29
  Permalink

  @zoef, nee geen problemen met de chips die ik heb beplakt. Dit is inclusief DAC chips opamps. Als je apparatuur een tijdje aanzet kun je met je vinger al eens testen of een chip warm wordt van zichzelf. Merk je niet (veel) dan zal zo’n absorber ook niet veel extra aanrichten.

  Het zal een ander verhaal zijn met bijvoorbeeld CPU’s, dat heb ik ook maar niet gedaan. Dit komt ook omdat de processor met koelpasta aan het koellichaam zit. En om daar nu een 3M plak tussen te doen, nee…

  Je kunt natuurlijk ook de achterzijde van de printplaat op die punten aanpakken, dan pak je ’t aan weerszijden aan.

  Beantwoorden
 • 08 juli 2013 om 13:37
  Permalink

  Dag Sander,

  Een erg leuk en onderhoudend verhaal. Ik zit wel met een levensgrote vraag na het lezen van het artikel. Ik heb geprobeerd mij een voorstelling te maken van de invloed van een OS of hardware. In mijn beleving is er geen sprake van muziek vanaf opslagmedium t/m de USB-poort en zelfs verder. De muziek ontstaat pas in de DAC, waar de datastroom wordt omgezet in een analoge representatie.
  Zoals het kopiëren van een bestand vanaf een server naar een desktop bitperfect gaat (altijd of helemaal niet, zelfs bij een matige netwerkverbinding) zo gaat de track als een datastroom over de usb-verbinding naar de DAC. Gezien ieders ervaring met het gebruik van USB, kun je gerust stellen dat wat je er aan de ene kant instopt er aan de andere kant weer uitkomt (gelukkig 🙂 ) Het is dus nog steeds data. Het zwakke punt zou kunnen zitten in een interface, maar als je Doede’s DAC gebruikt met de WaveIO-interface, kan zelfs dat geen probleem zijn. De WaveIO-interface biedt het output-signaal (in I2S-formaat) direct aan aan de DAC. Daar en alleen daar komt de analoge muziek tot stand.
  De doorvoersnelheid van USB2 is veel hoger dan dat de DAC nodig heeft om er een vloeiende stroom muziek van te maken. Jitter zou dus alleen voor kunnen komen als er een grote variatie bestaat in de transmissiesnelheid op de USB-bus en die (af en toe) onder de grenswaarde van de DAC uitkomt (afhankelijk van de mode 16/44.1 t/m 24/192). De WaveIO-interface bepaalt het tempo waarin de server zijn data aan mag bieden, dus tenzij de server hard- of softwarematig een rommeltje is, zou jitter niet voor kunnen komen. Alle andere hoorbare verschillen kan ik niet verklaren, ervan uitgaande dat alle componenten identiek blijven tussen de USB-poort van de DAC en de analoge uitgangen. Misschien sla ik de plank ergens mis, dan hoor ik dat graag.

  Heb je zelf enige verklaring voor de door jou geconstateerde en hoorbare verschillen?

  Ik speel zelf met een Squeezebox Touch met mod tot 24/192, een Windows Server met 2x 3,33GHz, 8GB geheugen, een Promise Raid5 controler, 8TB HD’s, een 100MB Ethernetverbinding tussen server en SQB, een 4 deks DDDAC en een aantal buizenversterkers.

  Peter

  Beantwoorden
  • 27 mei 2015 om 00:10
   Permalink

   -1

   Er is wel degelijk een verschil in hoe de bitstream wordt aangeboden aan de DAC.
   Ik dacht ook goed te zitten, maar er mankeerde nog veel aan een dat werd toch door de software veroorzaakt die bemoeide zich net even teveel ermee.
   Met MPD based streamen bereik ik uitmuntende resultaten. Wat settings betreft zijn een hoop configuraties op internet niet ok voor high end.

   Beantwoorden
 • 08 juli 2013 om 21:58
  Permalink

  Dag Peter, na al die tijd kan ik het nog steeds niet allemaal verklaren. Anders was ik ook veel sneller klaar en nu ook echt klaar! Je had waarschijnlijk anders gehoopt, en stelt vragen die anderen dachten. Sommigen zullen zelfs denken leuk verhaal maar dat is toch allemaal niet logisch. En dat is ook zo, althans voor mij. Hoe kun je nu verklaren dat de switch naar Windows 2012 server bijvoorbeeld tot een betere of in iedere geval andere bas leidt? Dat hoor ik zelf en ook de meeste anderen die dit proberen. Ook asynchrone USB, juist in het leven geroepen om de invloeden vanuit de streamer te elimineren, kan toch met de wijzigingen daarvoor worden beïnvloed.
  Het algemene verhaal is dat jitter zich propageert door de keten heen en op alle plekken in de keten kan worden beïnvloed. Maar wat nu het aandeel van bijvoorbeeld het OS is, of de manier waarop de muziek uit het geheugen wordt gehaald… Ik denk dat ook Microsoft dit OS niet expres heeft gemaakt om de audiofielen te plezieren. Integendeel, bijna.

  Je ziet ik denk me je mee. Vanuit een metafysisch standpunt heb ik prachtige mogelijke verklaringen. Maar de rationele mensen die vaak op fora als deze zitten hebben daar niets aan. Toch, , als je de energie en tijd hebt, neem jezelf voor eens een en ander zelf te gaan ervaren. Ook de Squeezebox zoals jij hebt wordt op Linux niveau helemaal getweakt door de liefhebbers en die zeggen dat te horen.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:08
  Permalink

  Dag Sander,
  Ik ben minder rationeel als het om muziek gaat als je uit bovenstaand verhaal zou denken, want wat jij doet met je systemen, doe ik met mijn buizenversterkers.
  De denkfout die je maakt in de zin:
  “Het algemene verhaal is dat jitter zich propageert door de keten heen en op alle plekken in de keten kan worden beïnvloed. Maar wat nu het aandeel van bijvoorbeeld het OS is, of de manier waarop de muziek uit het geheugen wordt gehaald…”
  is dat er helemaal geen sprake is van muziek in de server. Voor de server is het een bestand en het zou net zo goed een spreadsheet of boekhoud database kunnen zijn.
  Er kan dus helemaal geen sprake zijn van “jitter in de gehele keten” De enige plaats waar jitter kan optreden is tussen de USB-bus van het zendende systeem en de ontvangende/controlerende DAC, zoals ik boven beschreef.

  Klankkleur en staging is een heel ander verhaal. De kwaliteit van de player software is bepalend. Verschillen kunnen optreden door de gebruikte Java- of C-libraries, de compiler en de toegepaste rekenmethoden. In dat verband scheelt het ook nog eens of de berekeningen plaatsvinden op basis 32bit of 64bit woorden.

  Een Squeezebox is in dat verband een dedicated hardware player (en inderdaad op basis van een gestript Linux OS), maar tegenwoordig draaien zelf wandthermostaten op een Linux implementatie en is een vergelijk met een server onterecht.

  Je ziet dat je zelfs op rationele gronden deels gelijk krijgt 🙂 Het is dus ook niet zo dat ik je verhaal probeer af te branden, maar dat ik geïnteresseerd ben in jouw ideeën en onderbouwing voor de betere resultaten. Een “metafysisch standpunt” kan ik niet rijmen in combinatie met hard- en software. Je kunt niet “met gevoel” programmeren. Je kunt wel met verstand van muziek(weergave) functies/operaties bouwen, waarbij het resultaat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt en dat heeft alles te maken met middelen, afronden en timing.

  Beantwoorden
 • 11 juli 2013 om 16:14
  Permalink

  Nogmaals, allen bedankt voor commentaar. Peter, jij natuurlijk ook. Rationeel of niet, er valt nog veel te ontdekken. Als jij vanuit een meer rationeel standpunt nog wat tips en trucs kunt geven (niet nu maar misschien later) dan houd ik mij aanbevolen. Ik ben geen programmeur, probeer alleen de verschillende componenten aan elkaar te breien en hoop anderen te inspireren en echt zelf aan de slag te gaan of bij anderen te gaan luisteren.

  Van de week draaide ik trouwens weer een paar avonden vinyl op mijn ‘nieuwe’ Lenco L75 (door het enthousiaste verhaal van Marco Bouwers aangekocht voor 80 euro). Daar hoor ik dingen in terug, nauwelijks duidbaar, die ik digitaal vaak toch nog mis. En ja, platen hebben ook hun tekortkomingen dat weet ik. Ik zal het niet metafysisch noemen, maar vinyl beroert mij toch vaker iets meer. De twee werelden benaderen elkaar steeds meer, maar we zijn er nog niet. Gelukkig maar, dat houdt de hobby levend 😉

  Beantwoorden
 • 11 juli 2013 om 23:26
  Permalink

  Ok, mijn eerste experimentje heb ik achter de rug, ik heb wat met jplay zitten stoeien en dit gaf een heel leuke extra dimensie aan mijn jriver speler
  De hier al eerder aangehaalde wat kille jaren 80 opnames worden een stuk aangenamer, ook de super analytische opnamen worden aangenamer in het gehoor, analoger zoals je wilt en zo wordt het voor mij makkelijk schakelen naar behoefte tussen de warm en de direkter klinkende drivers
  B.v de wat kil klinkende ” The Lamb Lies Down On Broadway” van Genesis draai ik nu lekker via jplay driver, dat klinkt nu een stuk aangenamer en als ik ” Soultrain” van John Coltrain speel, dan gaat ie gewoon weer terug op de “standaard” Luckit Asio Driver, dat is voor Blue Note de juiste driver in mijn situatie, die laat net even wat meer horen, niet dat er een sluier voor zit als er via jplay driver wordt gespeeld, maar het accent ligt net even anders en die Blue Notes hebben nu eenmaal geen extra warmte nodig , al is het geen straf om ook deze albums via jplay af te spelen
  Het kan mij geen snars schelen hoe hij het doet maar het is een verleidelijk iets die jplay, een beetje verslavend zelfs maar als ik jriver en hydrogen audio moet geloven, is het een hoax of scam, goed het zal allemaal wel, maar mijn oortjes zijn er tevreden mee en ik zal er voorlopig nog wel mee blijven stoeien 🙂

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 15:38
  Permalink

  Dag Sander,
  Een tip die ik je sowieso kan geven om jitter te voorkomen/beperken is het gebruik van een goede USB-kabel (zoals Dick in zijn artikel m.b.t. de DDDAC beschreef) Overspraak en EMI zijn de grote boosdoeners bij het veroorzaken van jitter op communicatielijnen (USB, Sata, PCI-Express, etc) Afhankelijk van de toepassing heb je er meer of minder last van. Jitter in een audio-stream kan degradatie van de resolutie veroorzaken. Een kwaliteitskabel is dan een eenvoudige en (relatief) goedkope oplossing.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 20:29
  Permalink

  Martin, goed! Gewoon proberen dat JPlay. Peter, met USB kabels moet ik ik zeker nog experimenteren, maar het ontbreekt mij nu aan verschillende kabels die ik kan proberen. Iets voor later.

  Beantwoorden
 • 06 augustus 2013 om 19:03
  Permalink

  Mooi Sander! Die fraaie aan/uit kmop “uit Nederland”. Waar komt die weg dan?

  Groet,
  Theo

  Beantwoorden
 • 06 augustus 2013 om 21:36
  Permalink

  Hallo Theo, de knop is van Schlegel, model Rontron. Te bestellen bij Conrad. Diverse uitvoeringsvormen. Er kunnen diverse schakelelementen op worden bevestigd.

  Beantwoorden
  • 06 augustus 2013 om 22:38
   Permalink

   Geweldig, dank je wel. Mooi voor op de kast van de DDDac die ik nu in elkaar aan het solderen ben.

   Beantwoorden
 • 09 augustus 2013 om 21:45
  Permalink

  Zo ik ben er voorlopig klaar mee, op een behuizing na dan, Heb nu draaiend, de DDDAC 1794 die is verbonden met een DIY streamer met als basis een mini itx 1,9 Ghz en 4Gb geheugen
  kale Windows 7 pro OS met Jriver/Jplay combi als player

  DDDAC is uitgevoerd met 2 uitgangen, 1x met condensatoren en 1x met Cinemag 15/15 hier besproken , ik was zeer tevreden met de condensatoren, het Type Clarity Cap MR, man wat klonken deze mooi ik was helemaal in mijn nopjes, wel wat wennen aan het naar voren plaatsen van het podium, maar gaf plentie ruimte weer, en heel relaxed….ja heeeeeel relaxed, maar mooi, aardig wat uurtjes blijven hangen om nog een album te “draaien”, ik heb de mazzel dat ik buiten mijn werk verschrikkelijk veel vrijetijd heb en niet aan de klok bent gebonden anders had ik inmiddels al dikke randen onder de oogleden verzameld.
  Nee tijd zat om van muziek te genieten en dat heeft de laatste tijd zelfs nog een behoorlijke boost gekregen, zeker na de aanschaf van de Cinemag 15/ 15, als je denkt klaar te zijn maar toch nog iet wat nieuwsgierig bent naar hoe het nu klinkt met twee van de “opgewonden”standjes, ben je toch weer het haasje, dit niet direkt hoor, nee ik had eerst de C’s eruit gehaald en op zelfde touwtjes de trafo’s aangesloten
  Resultaat, nou niet echt fris…bagger, snapte niet dat ze zo de hemel in geprezen werden, dit was na een week van veel werk en weinig slaap(zeldzame combinatie) 🙂
  Lekker slapen en het spulletje laten spelen….burning in… ja m’n sokken, het was nog steeds bagger, mailtje naar Dick met het hoe en wat…ja ja makker, wat beter opletten, niet de plus en common, maar de plus en neg gebruiken! (niet exact Dick z’n woorden maar zo was het wel geschied)
  Tja dat was andere koek, na de trafo’s juist te hebben aangesloten kreeg ik toch een onverwachtse krop in de keel, wat kan een grote vent zo snel beroeren…het was gewoon een mooi stuk muziek, laten we het daar maar op houden 🙂
  NU heb ik de C’s terug geplaats en de trafo’s een aparte uitgang gegeven, leuk om zo af en toe te wisselen, de C’s klonken mooi zoals gezegd, de 15/15 klinken fantastisch in mijn installatie, t.o.v de C’s klinken ze meer live, een dieper podium en zo…ja hoe moet ik het omschrijven…lekker in het gehoor, er helemaal in zitten, ook relaxed maar dan boordevol pit, een contradictie??? nee hoor gewoon een waarneming 🙂
  Heb dit weekeinde m’n vriend over de vloer gehad, lekker wat muziek gedraaid, hij is ook z’n leven lang audio/muziek gek en een echte vinyl aficionado, die heeft de hele tijd zitten smilen en met de voeten zitten tappen, dat zegt mij genoeg :):)

  Ik was niet uit op bevestiging, maar het is altijd leuk als ook je beste vrienden mee kunnen genieten

  Beantwoorden
 • 11 augustus 2013 om 14:09
  Permalink

  Hallo Martin, dank voor de uitvoerige beschrijving. Goed dat Dick je uit de brand kon helpen. Je zal die trafoos zomaar weg hebben gekieperd! Tip, probeer op termijn eens Windows 2012 server met JPlay, een of twee PC uitvoering. Meer info op het forum aldaar. Volg ook het script van Audiophil. Die stopt er ongelooflijk veel tijd in.

  Beantwoorden
 • 11 augustus 2013 om 16:17
  Permalink

  Zal mij daar tzt ook in verdiepen, op voorwaarde dat ik wel m’n hoesafbeeldingen kan blijven zien

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2013 om 20:16
  Permalink

  Heb op het forum van JPlay aardig wat bladzijde gelezen en lijkt mij het proberen wel waard, alleen de links die er geplaatst zijn werken niet, dus kijk over een tijdje wel of ze werken
  Maar het ziet er veelbelovend uit, ben benieuwd, trouwens, is het een must om vanuit windows 8 pro te werken, ik werk nml onder w 7 pro

  Beantwoorden
 • 13 augustus 2013 om 18:30
  Permalink

  In navolging van wat er met windows server 2012 is gedaan door AudioPhil heb ik op m’n jan boeren fluitjes mijn kale win 7 pro ook aangepast, zo heb ik van de toch al weinige processen er nog heel wat af kunnen halen zonder het systeem instabiel te maken
  Resultaat, kan nu zelfs iso files en high res files zonder stotteren afspelen met de JPlay buffers op “direkt link”

  Sound, tja daar ben ik wat voorzichtig mee, want het klinkt al fantastisch maar zo op het eerste gehoor klinkt het feller, ietwat meer attack, geen verandering in ruimte tot zover waargenomen, maar dat was na aanschaf van trafo’s toch al fantastisch… bespeur ik echt een verbetering… ja in mijn beleving wel, suggestief, misschien, ik kom er nog wel op terug

  Wat heb ik gedaan, nu dat is heel simpel, ik heb via “geavanceerde systeem instelling” > geavanceerd > prestaties,”beste prestaties” geselecteerd en geoptimaliseerd voor programma’s
  Verder heb ik virtueel geheugen naar 16GB opgetrokken, voor ssd makkelijk te doen,
  opstart en herstelinstellingen > systeemfouten uitgeschakeld,
  alle achtergrond scans uitgeschakeld dus minimale beveiliging, geen defender, geen loggen of firewall, geen auto updates of systeem herstelpunten meer
  Het is een computer alleen voor audio dus heb daar wel vrede mee en het reageert ook nog eens een stuk beter

  Beantwoorden
 • 15 augustus 2013 om 23:25
  Permalink

  Hallo Sander,

  Ik lees een stuk je over je zelfbouw PC PSU.
  Ik ben niet electrotechnisch onderlegd, maar ben audiofiel en heb mijn cicsMP2 open source muziek speler gemaakt.
  Door het plaatsen van een tweede PSU heb ik een beter geluid gekregen.
  Je stukje suggereert dat je zelfbouw PSU daar weer een verbetering kan geven, maar ik kan het denk ik niet zelf maken.
  Zou je me kunnen adviseren wat ik allemaal apart zou moeten voeden (het bestaat alleen uit moederbord, geluidskaart en harde schijf)? Elk apart zou geen probleem zijn.
  Zou je eventueel kunnen assisteren bij het bestellen, bouwen en inbouwen van de PSU’s..?

  Ik weet dat ik misschien wat veel vraag..

  Hartelijke groeten,

  Gaston

  Beantwoorden
 • 16 augustus 2013 om 23:06
  Permalink

  Dag Gaston, natuurlijk wil ik helpen waar ik kan. Laten we dit buiten het forum doen. Mail me maar op vullis[at]planet punt nl

  Beantwoorden
 • 19 november 2013 om 16:42
  Permalink

  Mooi artikel Sander

  Ik hou het bij mijn Windows 7 Audio PC waar de nodige instellingen zijn veranderd, op deze pagina staan diverse goede tips om niet gebruikte processen uit te schakelen en de PC te optimaliseren: http://www.pc-music.com/content/audio-tweaks-windows-7-revisited

  Zelf gebruik ik AlbumPlayer, zie: http://www.albumplayer.com/
  Het is jammer dat er op internetfora zo weinig aandacht aan dit programma wordt gegeven want het is echt een mooi programma waar je veel plezier aan kan beleven, geen ellenlange opsommingen maar alle albums worden als afbeeldingen weergegeven met hun cover waarbij je het uiterlijk kan veranderen in een CD doosje of LP hoes (gebruik ik voor gedigitaliseerde LP’s, EP’s en singeltjes), dit programma kan over het volledige beeld worden weergegeven waarbij alle Windows elementen niet meer zichtbaar zijn, je kan dus de programma snelkoppeling kopiëren naar “Alle programma’s > Opstarten” waardoor je alleen nog maar de computer hoeft aan te zetten.

  Je kan het programma instellen op “Party modus” zodat niemand veranderingen kan doorvoeren en het kruis rechtsboven om het programma te sluiten kan ingesteld worden op “Shutdown System” (PC afsluiten), dit geeft rust want niemand vraagt of ze “even mogen computeren” omdat niemand ziet dat het een computer is en iedereen denkt dat het een ander apparaat is, zeker als je een ITX moederbord(je) gebruikt, deze zijn maar 17 x 17 cm groot en passen in een mooie kleine computerkast ter grootte van een CD/DVD speler waarin niemand een computer verwacht, een Solid State Disk voor Windows en een 500 GB harde schijf voor de muziek maken het compleet, de TV wordt als beeldscherm gebruikt.

  Het toetsenbord is alleen nodig als je tags wilt veranderen want je kan de volledige player met een (draadloze) muis bedienen, via FireWire is op het moment een M-Audio FireWire Audiophile interface aangesloten.

  Beantwoorden
 • 25 juli 2014 om 17:15
  Permalink

  Dank voor je reactie Simon. Het is opmerkelijk dat er nog steeds reacties op dit al (!) 1 jaar oude artikel binnen komen. Momenteel draai ik nog steeds met JPlay op Windows 2012, met de twee PC configuratie. Dat geeft al aan hoe tevreden ik er nog steeds over ben.

  Maar, misschien ga ik in de herfst eens de dan beschikbare alternatieven beluisteren. HQPlayer is er ook één van (nu ook beschikbaar op OSX). Daphile is een Linux variant, kan ook erg interessant zijn. Immers, vrijwel alle commerciële streamers draaien op dat OS. Alhoewel het mij in DIY tot nu toe niet heeft te weten overtuigen.

  Beantwoorden
 • 30 juli 2014 om 16:56
  Permalink

  Hoi Naamgenoot,

  Lees pas net het hele verhaal en kom erachter dat we zo ongeveer dezelfde reis hebben gemaakt! Erg grappig om te lezen en ook wel fijn om te zien dat het niet alleen mij veel moeite en twijfels heeft gekost…

  Ik speel nu al een tijdje met een Win Server 2012 R2 met Jriver. Sinds kort ben ik een trial aan het doen met Daphile en.. ik was zeer blij verrast door de geluidkwaliteit. Samen met de enorme eenvoud van de oplossing is het voor mij een zeer goed alternatief en makkelijk uit te proberen, heb hem nu als dual boot om a-b testen te kunnen doen. Belangrijke winst tov ander linux oplossing is de extreem minimale en voor audio aangepaste linux versie die daphile gebruikt met goede drivers. En kimmo (de maker) luistert heel goed naar de kritiek/vragen van zijn gebruikers. De verschillen met Jriver zijn in mijn systeem echt heel heel miniem, zowel positief als negatief tov van jriver. Tevens ben ik nu bezig met een directe I2S verbinding naar de dddac ipv via usb. Afhankelijk van het weer staat dit voor deze zomer ergens gepland 🙂 Mijn systeem: Intel NUC + OS vanaf SD met zelfgebouwde voeding > WaveIO met AMB 5v voeding > dddac met gemodificeerde AMB 12v voeding > cinemag uitgangstrafo’s > audiosector versterker > jm reynaud duet. Lekker hoor! En zo leuk om te blijven freubelen…

  Groet,

  Sander

  Beantwoorden
 • 28 januari 2015 om 22:19
  Permalink

  hoi Sander,
  Ik vond het een erg leerzaam en leuk artikel.
  Ik heb voor mijn HTPC (audio streamer pc) gekozen voor JRiver vanwege de fijne JRemote App
  en dat deze software ook DSD en SACD ISO’s kan afspelen (ook naar DAC’s die native geen DSD) ondersteunen.

  groetjes, Audio Dandy

  Beantwoorden
 • 07 februari 2015 om 12:03
  Permalink

  @ Sander en Dick.
  Is er van een pc een i2s signaal te halen?
  Ik heb een echt goede reclocker gevonden om de dddac van i2s te voorzien. (I2FIFO met dual xo, in bestelling) dit werkt mooi rechtstreeks vanaf een raspberry pi (loopt nu via spdif) maar heeft een pc dit ook als uitgang/is dit er vanaf te halen?

  Beantwoorden
  • 08 februari 2015 om 20:03
   Permalink

   Ik heb de vraag even aan Doede doorgespeeld, die antwoordde:
   Nee I2S is niet van een pc te halen, dat wordt in feite door de USB receiver gedaan (de WaveIO) De Raspberry heeft een (heel jitterige) I2S uitgang en met de reclocker breng je dat weer in orde.
   Ik zelf prefereer de kracht van een PC of MAC om mooie audioplayers te laten lopen

   Beantwoorden
   • 09 februari 2015 om 15:37
    Permalink

    Dat idee had ik al, dat het niet mogelijk was.
    De raspberry is inderdaad rijkelijk voorzien van jitter, op diy audio is hier een oplossing voor gevonden. (De reclocker waar ik het over had.)
    Deze oplossing zal ik met de raspberry pi 2 gaan testen via de i2s op de dddac.
    De nieuwe raspberry (quad core) doet met de volumio software niet meer onder voor een pc.
    In mijn beleving loopt het zelfs vlotter. Nu de jitter nog…….

    Beantwoorden
 • 10 februari 2015 om 09:55
  Permalink

  Als je even zoekt via Google, kun je al snel PCI en PCI-e kaarten vinden met een I2S uitgang.

  Beantwoorden
 • 10 februari 2015 om 19:54
  Permalink

  Hee peter, daar heb ik op gezocht, maar kon geen goede vinden. (Of niet goed gekeken natuurlijk ha!)

  Beantwoorden
 • 21 maart 2015 om 17:18
  Permalink

  Hoi Sander, ik gebruik Jplay net zoals jij, in 2 pcmode. Klinkt aanmerkelijk beter dan met 1 laptop. Met wat vóor ethernetkabels heb je e.e.a verbonden? Ik had eerst standaardkabels, en dat klonk al wel aardig, maar een poosje geleden heb ik ethernetkabel van Audioquest geprobeerd en was meteen verkocht, zoveel beter.. Vind trouwens dat Jplay goed bezig is. Versie 5.2.1 was al weer een stuk mooier dan de versie daarvoor en nu de beta6. Ik heb deze zelf nog niet goed beluisterd, ik heb deze afgelopen week gedownload, maar gezien de reacties… Heb onlangs zowel control als audiolaptop voorzien van ssd en ben van plan deze apart te voeden. Je verhaal werkt trouwens erg inspirerend. Windows server 2012 zou ik eigenlijk ook wel willen, alleen ik weet niet of dat mogelijk is met Dirac roomcorrectie +Jplay. Moet ik nog maar eens uitzoeken .Dirac is dan virtuele geluidskaart.

  Beantwoorden
 • 27 oktober 2021 om 13:14
  Permalink

  Hallo Sander, ik heb zelf ook al diverse builds achter de rug, altijd windows en na Jplay nu al een paar jaar Audiophile optimizer, erg mooie software om het meest muzikale uit je pc te halen, een aanrader!

  gebruikt de Pink Faun Spdif bridge met clock upgrade en de JCAT NET CARD FEMTO netwerkkaart, deze + de ssd en de bridge gevoed door een lineaire 5V PSU, klinkt erg goed! maar je bent nooit klaar..

  Heb je ervaring met AO? kwam een (illegale gratis versie tegen op torrent sites trouwens)

  mvg
  William

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.