PlatenspelerProjecten

PTP Lenco Solid Bearing – een nieuw hoofdlager voor de PTP Lenco

PTP Lenco luisterenMaar hoe klinkt het?

Het punt is dat me de Lenco platenspeler zoals die was. Met de oude lagerbus, die door Marco natuurlijk wel goed was compleet was gecleand en met verse olie was gevuld, zoals in dit verhaal te lezen is, me tot nu toe tot een buitengewoon tevreden platendraaier had gemaakt. De voeding uit dit verhaal deed zijn nobele werk al een tijdje.
Toch bekruipt me na een paar vinylalbums het gevoel dat het allemaal een paar strepen verder gaat. Het is met name te horen in de weergave van muziekdetails in de diepte, die vallen me wel op. Een toegenomen rust in de weergave lijkt meer ruimte voor microdetails te geven.

Het is geen kwestie van het bekende overdreven audiofiel gekakel als ‘deze modificatie speelt de vorige compleet tegen de muur’… Dat niet, maar potjandorie zeg, naast de voorheen al retestrakke weergave, dat een idler aangedreven draaitafel vaak typeert, is de omhullende detailrijkdom zeker duidelijker aanwezig… erggg mooi… Het totaalbeeld is daarmee zeker nog fraaier dan het voorheen al was. Ik ben werkelijk spinnend tevreden.

Epiloog

Het is het verhaal over het nog fijner maken van een al hele fijne draaitafel. Laten we zeggen: als je het niet weet mis je het ook niet, maar als je het wel weet zou je wensen het eerder gehad te hebben…

Ga je voor de aanschaf van een kant en klare PTP Lenco, vooral niet dralen en meteen dit fraaie PTP Lenco Solid Bearing mee bestellen. Het is een relatief geringe meerprijs bij de aanschaf.

Bij de DIY platenspelers die gebouwd zijn met de chassisplaten van PTP zal er zeker langer tegen de prijs worden aangehikt. Een lagerbus is toch een ding dat je verstopt en de rest van zijn draaibare leven compleet aan het zich is onttrokken. Maar bedenk dat het een uitgave is waar je dit lange leven lang ook geen omkijken meer naar hebt. Ik zeg alleen nog: zeer warm aanbevolen!

PTP Lenco hoofdlager: 250 euro

PTP Audio site

Lenco Heaven

PTP Lenco zonder arm (2)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “PTP Lenco Solid Bearing – een nieuw hoofdlager voor de PTP Lenco

 • Zijn die PTP chassis platen nog wel leverbaar? Die staan niet meer op de site van PTP…

  Beantwoorden
 • Wat zal de reden zijn dat er toch vaak een schroefje gebruikt wordt om een spindel uit een Lagerhuis
  te halen.Bij onderhoud is het toch veel gemakkelijker om dit niet te gebruiken?
  Je haalt de platter en de spindel er dan zo uit vanaf de bovenkant.

  Ik zie het bij alle Thorensen ook vaak.Eerst het zinken klemmetje verwijderen vanaf de onderkant om de platter met spindel er vanaf de bovenkant uit te halen!

  Of zit hier een bepaalde gedachte achter?

  Groet,

  Doessie

  Beantwoorden
  • Hallo Doessie, Klopt wat je zegt en bij de Thorens is het niet echt nodig. Het grote plateau is los geplaatst op het sub plateau. Ik verwijder ook altijd het klemmetje. Bij de Lenco heb je deze borging wel degelijk nodig. Het plateau rust direct op de lagerpen. Door deze precieze passing, klemt het plateau op de pen. Door de borging kun je dan met wat gedoseerde kracht het plateau los halen. Anders komt de lagerpen met het plateau mee omhoog.

   Beantwoorden
   • Marco bedankt voor de reactie.
    Heb er ook wel eens aan zitten denken dat het in die tijd wellicht met garantie te maken had.Zodat de consument deze niet zelf kon openen en er allerlei verkeerde smeersels in deponeerde.

    Ik krijg vanmiddag wederom weer een oude F50-8 Lenco binnen.Dus benieuwd hoe deze spindel in het Lagerhuis bevestigd zit. In een lelijke oude jaren 50 koffer geplaatst maar de moeite waard en een uitdaging om deze weer ‘muisstil’ te laten draaien.

    Weten jullie misschien de juiste diameter maten van de kogels die gebruikt zijn waar de lagerpen op draait?
    3mm voor de Lenco’s met de lichte plateau’s zoals deze F50/B50 serie’s?
    5mm diameter voor de Lenco’s met de zwaardere plateau’s zoals in oa. de L75 en L76 gebruikt wordt?
    Ik ben nu aan het ’tweaken’ en uitproberen met enkele keramische kogeltjes namelijk.

    Wederom Groet,

    Doessie

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.