PTP Lenco Solid Bearing – een nieuw hoofdlager voor de PTP Lenco
Ik was eerlijk gezegd totaal niet bezig met de vervanging van het hoofdlager van mijn Lenco speler. Maar de nieuwsgierigheid wordt toch wel gewekt als ik er over lees op de site van PTP. Geheel toevallig spreek ik niet lang daarna Peter Reinders, de man achter PTP, in levende lijve met als resultaat dat er een formidabel mooi gemaakt lager op mijn werkbank ligt.
Een nieuw lager voor de PTP Lenco
Waarom een nieuw lager, de oude is toch goed genoeg. Klopt, het bestaande lager kan mits goed onderhouden, met af en toe een beetje cleanen en verse olie een heel lang leven mee. Maar ja, daarvan zijn er inmiddels al wel 40, 45 jaar voorbij. De sinterbronzen bus van het lager van een Lenco L75 zal toch hier en daar, uiteraard eveneens afhankelijk van hoe de Lenco speler behandeld is, wel enigszins door de tand des tijds zijn beïnvloed. Waarmee we in alle redelijkheid mogen verwachten dat het niet meer 100% aan de eisen voldoet waarmee het eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw geproduceerd werd.
Lekkage
Een beetje speling wordt overigens wel opgevangen door de oliefilm die tijdens het draaien wordt gevormd tussen het sinterbrons en de spindel. Maar perfect mag je het oude Lenco lager niet noemen. Het kunststof dopje aan de onderzijde zit er ook niet voor niets, het is om de eventuele olielekkage op te vangen. Het gebeurd namelijk meer dan eens dat de olie langzaam (over maanden tot jaren) uit de lagerbus weg is gesijpeld. Zonder controle en het noodzakelijke ingrijpen, zeker na jarenlang stilstaan op zolder, betekent dat een langzaam droog gelopen lager met alle kans op beschadigingen (aanlopen en krassen!).
Zijn die PTP chassis platen nog wel leverbaar? Die staan niet meer op de site van PTP…
Jawel Robert, die zijn bij Peter Reinders te bestallen via Lenco Heaven. http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?PHPSESSID=adv7qjs36d3fcqau0k1p1bj323&topic=547.0
Wat zal de reden zijn dat er toch vaak een schroefje gebruikt wordt om een spindel uit een Lagerhuis
te halen.Bij onderhoud is het toch veel gemakkelijker om dit niet te gebruiken?
Je haalt de platter en de spindel er dan zo uit vanaf de bovenkant.
Ik zie het bij alle Thorensen ook vaak.Eerst het zinken klemmetje verwijderen vanaf de onderkant om de platter met spindel er vanaf de bovenkant uit te halen!
Of zit hier een bepaalde gedachte achter?
Groet,
Doessie
Hallo Doessie, Klopt wat je zegt en bij de Thorens is het niet echt nodig. Het grote plateau is los geplaatst op het sub plateau. Ik verwijder ook altijd het klemmetje. Bij de Lenco heb je deze borging wel degelijk nodig. Het plateau rust direct op de lagerpen. Door deze precieze passing, klemt het plateau op de pen. Door de borging kun je dan met wat gedoseerde kracht het plateau los halen. Anders komt de lagerpen met het plateau mee omhoog.
Marco bedankt voor de reactie.
Heb er ook wel eens aan zitten denken dat het in die tijd wellicht met garantie te maken had.Zodat de consument deze niet zelf kon openen en er allerlei verkeerde smeersels in deponeerde.
Ik krijg vanmiddag wederom weer een oude F50-8 Lenco binnen.Dus benieuwd hoe deze spindel in het Lagerhuis bevestigd zit. In een lelijke oude jaren 50 koffer geplaatst maar de moeite waard en een uitdaging om deze weer ‘muisstil’ te laten draaien.
Weten jullie misschien de juiste diameter maten van de kogels die gebruikt zijn waar de lagerpen op draait?
3mm voor de Lenco’s met de lichte plateau’s zoals deze F50/B50 serie’s?
5mm diameter voor de Lenco’s met de zwaardere plateau’s zoals in oa. de L75 en L76 gebruikt wordt?
Ik ben nu aan het ’tweaken’ en uitproberen met enkele keramische kogeltjes namelijk.
Wederom Groet,
Doessie