Op bezoek bij

Dutch Audio Event 2022

Op zondag 9 oktober reis ik samen met een goede vriend na een aantal jaren weer af naar de Koningshof in Veldhoven voor de 2022 editie van het Dutch Audio Event. Persoonlijke omstandigheden en corona waren de oorzaak dat ik het een aantal keren moest overslaan. Vanuit het Alkmaarse is het bijna twee uur reizen en we kwamen iets over tienen aan. Nadat de auto vlakbij de ingang was geparkeerd bleek daar de rij wachtende al te zijn verdwenen en konden we meteen naar binnen om onze verkenningstocht te beginnen.

Het voelde meteen weer “thuis” als we het doolhof van de Koningshof in lopen. De sfeer is goed, er heerst een gezellige drukte en van alle kanten komen flarden muziek ons te gemoed. Omdat de tijd die we hebben te kort is om alles te bezoeken heb ik een aantal op mijn lijstje staan die ik absoluut wil bezoeken maar we duiken ook af en toe een kamer binnen om ons te laten verrassen. 

Te luide muziek

Helaas moest ik constateren dat er op veel plekken nog steeds te hard muziek werd gedraaid. Gelukkig hadden steeds meer deelnemers hun muzikale grenzen wel verlegd en werd er, soms verrassend, goede muziek gedraaid maar nog steeds was er ook genoeg audiofiel geneuzel en was er te vaak Tin pan alley te horen.

Er was één ding wat mij écht irriteerde. Op een paar plekken vond de demonstrateur het nodig om bij de set, en zelfs voor de luidspreker, uitgebreid in gesprek te gaan met een bezoeker wat het luisteren niet prettiger maakte en er zelfs toe leidde dat we zaal hebben verlaten. 

Persoonlijke favorieten

Ik wil een aantal persoonlijke favorieten delen die ik die dag heb mogen, lees kunnen, beluisteren. Dat wil niet zeggen dat de andere slecht waren maar sets die op mij indruk en muziek maakten. Wat natuurlijk ook een stuk persoonlijke smaak is. Niet iedereen houdt van dezelfde weergave. Gelukkig maar...

Pure Audio Project

De modulaire open baffle luidsprekers van het Pure Audio project was voor mij één van de hoogtepunten van de dag. De uit Amerika afkomstige luidsprekers worden geleverd met alle onderdelen die je zelf in elkaar moet zetten.

In hoofdlijnen hebben ze drie variaties, de duet, Trio en Quintet die in verschillende configuraties zijn samen te stellen. De naam van de modellen verklapt het aantal drivers die te vinden zijn in de luidspreker. Daarnaast is er ook een groot aantal kleuren en afwerkingen beschikbaar. 

Wij luisteren naar de Trio met een Voxativ field coil driver. Wat meteen opvalt is de enorme soundstage die echt veel groter is dan de wat (te) kleine ruimte. De balans van het geluidsbeeld is prachtig waardoor een open en rustig geheel ontstaat met een enorme dynamiek.

Een systeem waar je lange tijd onvermoeibaar naar kan luisteren en waar ik al gauw van de muziek genoot en eigenlijk niet meer bezig was met de set luidsprekers waar ik naar luisterde. Precies zoals het hoort dus!

Pure Audio Project verdient het om op een volgende editie eens goed uit te pakken in een grotere ruimte waardoor het misschien ook mogelijk is om de andere modellen te tonen en te horen. 

Rega & Totem 

Op eigenlijk elke show die ik in de loop der jaren bezocht wist de firma Joenit indruk te maken met een vaak zeer betaalbare set samengesteld uit apparatuur van Rega en luidsprekers van Totem.

Ook dit jaar weer een schot in de roos. Wat stond deze set ontzettend fijn muziek te maken en dat ook nog eens met heerlijke muziek.

Het luisterplezier stijgt per maat van de muziek die gespeeld wordt. 

Ondanks het compacte formaat van de luidsprekers weten ze zich heel goed staande te houden in de grote ruimte. Groots zelfs met een mooie gecontroleerd laag. De loepzuivere stem van Chris Taylor, beter bekend als Sohn, wordt zonder enige stress in de ruimte gezet en het intieme gitaarspel met zang van Frank vander Linden is sfeervol zonder klein te worden. 


Sonus Faber & McIntosch

Bij Fine sounds Benelux had Edwin van Rooijen zoals altijd weer een fraaie selectie vinyl uit zijn collectie meegenomen. Mooie muziek uit een heerlijke analoge set die stond opgesteld. De McIntosch draaitafel met Sumiko element en de versterker leveren zo wie zo een prachtig plaatje op om naar te kijken. Maar het is ook een genot om naar te luisteren in combinatie met de compacte Sonus Faber luidsprekers. 

Net zoals bij de vorige twee sets is het de muziek die de hoofdrol heeft. Al valt er wat mij betreft weinig aan te merken aan de “audiofiele” kwaliteiten van deze combinatie. De detaillering is precies maar niet (te) analytisch. Ook de laag weergave gaat dieper dan het formaat van de luidsprekers doet vermoeden.  

Fyne Audio

Een beursfavoriet was de vintage serie van het Schotse Fyne Audio. Een bedrijf dat gerund wordt door oud-medewerkers van Tannoy.

Zij ontwikkelde het dual concentric principe, waar ik een groot liefhebber van ben. Dit wordt door Fyne nu IsoFlare point source driver genoemd. 

De serie bestaat uit twee lijnen. De Vintage en de Vintage Classic. Die laatste lijkt zo uit de jaren 70 te komen wat op mij in ieder geval een grote aantrekkingskracht heeft.

De connectie met het verleden van de ontwerpers is natuurlijk meteen te zien maar ook te horen. Maar dat ze niet stil gezeten hebben ook.

Het klinkt verfijnd en heel erg mooi uitgebalanceerd met de rust die zo karakteristiek is voor een éénpuntsbron. De luidsprekers werden wisselend ondersteund door een set Townshend audio supertweeters. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de demonstratieruimte het verschil nauwelijks kon waarnemen. 

Luidsprekers waar ik graag nog wel eens een serieuze luistertest mee zou willen doen. 

Ik ben vooral heel erg nieuwsgierig hoe de kleinste telg uit de Vintage Classic serie het zal doen. Een bookshelf model die er niet alleen bloedje mooi uitziet maar volgens mij wel eens hele hoge ogen kan gooien in een huiskamer van normaal formaat.

Jern

Soms loop je langs een kamer waar de muziek op de gang al lekker klinkt. Dat gebeurde bij Daluso die de gietijzeren luidsprekers van Jern liet horen.

Je gelooft eigenlijk je oren niet want wat je hoort past voor je gevoel niet met wat er staat. Een mooi rustig en rijk gedetailleerd geluid met ook nog voldoende body en een verrassend grote soundstage. 

De kleine op Barbapappa gelijkende luidsprekers zijn overigens behoorlijk zwaar. Er stond een exemplaar opgesteld met een briefje erbij met de uitnodiging om hem even op te tillen. 

Omdat je het niet verwacht lijkt het eerst alsof hij op de tafel vastgelijmd staat. Je moet je biceps behoorlijk laten werken om hem de lucht in te krijgen.

Voor eenieder die écht compacte design luidsprekers wil die volwassen klinken is dit een luidspreker die ze zeker op hun wensenlijstje moeten zetten. Je zult verrast zijn. 

Stilla

Nieuw voor mij waren de Stilla luidsprekers van Aequo Audio. Wat meteen opviel was de ontzettende ruimtelijkheid en de grote hoeveelheid lucht tussen de instrumenten. Een akoestische lens zorgen voor een minimale reflectie op de vloer en het plafond en een analoog room adjustment systeem genaamd ARPECTM (Analog Room, Placement & Extension Control) zorgen ervoor dat de luidspreker het ook erg goed doet in lastige ruimtes.

Tijdens de demonstratie die wij hoorden was het actieve laag naar mijn mening en smaak vaak buitenproportioneel. Dat kon een stuk minder. Het klinkt spectaculair maar heeft weinig meer met werkelijkheidsweergave te maken waar audiofielen zo graag mee schermen. 

PrimaLuna

PrimaLuna had op het Dutch Audio Event een echte wereldprimeur met de Evo 100 Phono, een volledig buizen phono voorversterker. Deze stond niet heel erg opvallend statisch opgesteld. Maar zoals je begrijpt ben ik zeer benieuwd naar de eerste bevindingen over deze in het voor het merk zo bekende jasje gestoken phono pre.

Klipsch

We sluiten af met oude audiotechniek. De in 1946 door Paul Klipsch ontworpen Klipschhorn aangestuurd met buizenversterkers van Melody.  De luidsprekers stonden zoals het hoort mooi opgesteld in de hoeken van de luisterruimte en speelde op een zeer aangenaam luistervolume en vulde de hele ruimte met muziek. Er werd duidelijk in alle rust van genoten. 

Een heerlijke afsluiting van een leuke dag met naast de mooie apparatuur en muziek ook weer veel (oude) bekenden ontmoet en gesproken. Want laten we eerlijk zijn dat hoort er ook bij. 

Weer thuis

We stappen in de auto en gaan voldaan huiswaarts. Eenmaal thuisgekomen word ik verwelkomt door de hond die zijn baas gemist heeft en wordt er gezorgt voor de inwendige mens. Ondertussen laat ik de buizen van mijn Cary Audio SLI80 signature versterker en de phonodude opwarmen en gaat er een plaat op de LencoMaster.

Ik heb zin in mijn eigen muziek en de keuze valt op een prachtige testpersing van Solution’s Cordon bleu. En als de muziek uit de Bach luidsprekers klinkt kan ik gelukkig nog steeds concluderen dat ik erg blij ben met mijn set. Om een term van een gewaardeerde collega aan te halen:” Thuis is het geen Hifi maar MyFi

Maar zoals ik al zei zou ik graag een versie van een paar luidsprekers die een diepe indruk op mij maakte hier willen proberen. Wie weet……..

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.