ProjectenStreaming

Nieuwe ontwikkelingen van de DDDAC1794

DDDAC1794 - DAC boards (2)

De DDDAC1794 zelfbouwmodules (de eerste twee DD’s staan voor de bedenker van de DAC: Doede Douma) heeft afgelopen drie jaar een grote schare fans achter zich gekregen, wat zich uit in werkelijk vele honderden forumpagina’s op meerdere internationale fora, waar alle ins en outs tot de bodem worden uitgespit en tips en tricks om de boel nog verder te verbeteren tot in detail bediscussieerd worden. Met als resultaat soms ronduit bizarre mutaties van het origineel. Maar een aantal keren ook met dingen die ronduit hout snijden. Onder het mom van: met zijn allen weten we meer, mengt Doede zich ook met regelmaat onder de onverwoestbare enthousiastelingen.

Wat is de DDDAC1794 ook al weer?

De DDDAC1794 is in de basis een niet minder dan geweldig klinkende DA-converter. Geënt op het principe van minder is meer. Het is een zogenaamde nono DAC. Dus géén digitale filters en géén oversampling of upsampling, zelfs geen toegevoegde actieve I/V conversie op basis van de bekende opampuitgangen die in 99 van de 100 CD-spelers en DAC’s te vinden is.

Wat niet wil zeggen dat de DDDAC1794 een tot op het bot uitgekleed simplistisch ontwerp is. Binnen de nog steeds complexe DAC schakeling zijn er listige oplossingen te vinden die niet in de standaard applicaties van de chipfabrikant voor komen.

DDDAC1794 SPDIF MB 4-DeckHet is geen geheim dat een moderne upsampling DAC met alle filter toeters en bellen er in en omheen veel betere resultaten op de meetbank laat zien. Daar zijn op de Audio Creative site meer dan genoeg voorbeelden van te vinden. Maar een klankmatig beter klinkende DAC, dat eerder associaties oproept die aan een puur analoge weergave doen denken dan aan een digitaal weergave-apparaat? Tja, die zul je niet zo gemakkelijk vinden. En al helemaal niet voor het geld waarvoor je de DDDAC1794 kit aan kunt schaffen.

Maar kan het nog beter?

Ja, dankzij een robuuste denktank dat een goede forumgroep kan vormen, helaas vaker een uitzondering dan een gewoonte, waarin Doede al vanaf het begin actief in participeert, zijn er in de tijd toch een paar mooie dingen uitgerold die de al zo fijne weergavekwaliteiten van de DDDAC1794 inderdaad nog een streep verder blijken te kunnen brengen.

De eerste is het gebruik van een wat gewijzigde opzet van de interne voeding in de DAC modules. Hier blijkt dat het toepassen van zogenaamde Shuntvoedingmodules een fijne upgrade te zijn. Toen dat eenmaal bekend was zijn er vele DDDAC torentjes met Tentlabs shunts uitgerust. Niet omdat het er zo mooi uitziet, daarover zullen de meningen ongetwijfeld verdeeld zijn, nee, gewoon omdat het ook geluidsmatig een upgrade blijkt te geven. Zelf heb ik mijn eigen DDDAC1794 ook omgebouwd met een aantal Tentshunts en kan niet anders dan dit te onderstrepen.

DDDAC1794 Tentshunt (2)              Hier zie je een viertal Tentlabs shuntvoedingmodules die in mijn eigen DAC zijn ingebouwd.
Een andere optie die door enkele forummannen is omarmd is om de vaste weerstand die voor de bias van de DACchip zorgt te vervangen door een stroombronschakeling. Het begint nu al met al wel veel op lapwerk te lijken en een toenemend rommeltje op de DAC PCB te worden, maar de positieve berichten geven wel inspiratie. Alles voor het goede doel, zullen we maar zeggen.

Dat moet toch ook anders kunnen…

Geïnspireerd door de forumdiscussies en praktische uitwerkingen is Doede na drie jaar weer aan de slag gegaan met de in principe mk.3 versie van de DAC PCB. Een belangrijk uitgangspunt daarbij was dat de verbeterde DAC module 100% uitwisselbaar moet worden met de gangbare (mk.2) PCB.

WebDank zij het feit dat een aantal voedingsonkoppelelco’s op de PCB kunnen vervallen bij gebruik van een shuntvoedingontkoppeling in het analoge deel van de DAC PCB blijkt er voldoende ruimte vrij te komen om de shuntschakeling (opgebouwd met SMD componenten) heel netjes in de schakeling te integreren.DDDAC1794 DACboard leeg Dat lijkt niet alleen veel netter voor het oog dan later opgebrachte shuntmodules, door de nu veel kortere voedingslijntjes zal het niet alleen een technisch mooiere oplossing kunnen zijn…

Powered by Tentlabs

Voor de shuntvoedingschakeling zelf leek het Doede slim om eens contact met Guido Tent zelf op te nemen om te zien of de inmiddels veelgeroemde originele shuntvoedingapplicatie niet gebruikt kan worden op de mk.3 PCB’s. Om het kort te houden: de mannen zijn er na ampel overleg uit gekomen en alle technische issues zijn tot in de puntjes uitgewerkt en in de oorspronkelijke DDDAC schakeling geïntegreerd.

En hoe werkt dat? Ik kan nog niet voor mezelf spreken maar Doede zelf, zo nuchter en cool als hij altijd is, blijkt na de luistersessies bij hem thuis erg enthousiast. En zo lang ik Doede nu al ken (zal inmiddels richting een kwart eeuw gaan) weet ik dat hij alles behalve een typische ‘audiofiel’ is die zich op wat voor manier ook bedient van het roemruchte door audiofielen met verve gebruikte jargon, waarin zelfs de kleinste verschillen 1000x uitvergroot worden.

Alles wat goed is komt in tweeën…

DDDAC1794 PCT proto 2Nu er toch een re-design gedaan moest worden zou ook de optie voor een stroombronsturing voor de bias van de DAC chip een mooie plus kunnen zijn. En zo gedacht zo gedaan: ook een stroombromschakeling krijgt een plekje op de PCB. En het mooiste: de bouwer kan nu zelf kiezen of hij (of zij) de bestaande weerstandmethode of de instelbare stroombron op de PCB wil solderen.

Gereed

 

Inmiddels zijn de nieuwe DAc boards binnen en kunnen de nieuwe DDDAC’s worden gebouwd. Maar waarschijnlijk het allermooiste: wie spinnend tevreden is met zijn huidige DDDAC1794 hoeft niet bang te zijn dat deze ineens tweederangs wordt. De huidige DDDAC1794 is en blijft een geweldig fijne DAC. DDDAC1794 nieuw QuatroDaar doet de upgrade van de nieuwe DAC modules niet aan af. Kun je je drang naar het willen upgraden vroeger of later echter niet meer bedwingen, dan is het slechts een kwestie van de mk.2 DAC PCB’s uitwisselen voor mk.3 PCB’s.

Voor meer informatie of het bestellen van deze mooie DA converter verwijs ik je graag naar onze webshop:

DDDAC TENT kits

 

DDDAC1794 deel 1 inleiding
DDDAC1794 deel 2
DDDAC1794 deel 3
DDDAC1794 deel 4
DDDAC1794 deel 5

DIY Audio Forum

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.