Nieuwe 300B testkandidaten
Ik heb weer twee mooie kandidaten toe kunnen voegen aan ‘het ‘never ending’ Grote 300B onderzoek. En geen alledaagse buizen mag ik zeggen.
Schatgraven
De eerste is de Shuguang 300B-Z uit de ‘Treasures’ serie. Een vreselijk mooi gebouwde buis.
Ken je net als ik Shuguang nog uit de tijd dat het buizenlicht bijna gedoofd leek maar deze Chinese fabriek gewoon door ging of er niks aan de hand was, dan weet je waarschijnlijk ook wel dat de buizen niet altijd van topkwaliteit waren. Maar verduld nog aan toe wat hebben we veel te danken aan deze vasthoudende Chinezen. Western Electric was ook al gestopt en de prijzen daarvan schoten als een raket de lucht in. Cetron, een merknaam van het Amerikaanse Richardson, maakte nog een tijd een meer dan fatsoenlijke 300B, een goede buis maar flink aan de prijs natuurlijk.
Shuguang
Shuguang buizen werden al snel ontdekt en met fraaie fantasienamen gestempeld. Golden Dragon bijvoorbeeld, heeft jarenlang goede zaken kunnen doen in de verschralende buizenmarkt. Mede dank zij een strakke marketing en bewerken van de media wist je op een gegeven moment niet anders dan dat GD buizen het puikje van de zalm waren, beter zelfs dan wat voor oude productie. Toen we er met zijn allen achter waren dat het iets genuanceerder lag waren er al veel versterkers met deze buizen uitgerust, ondanks de niet malse prijskaartjes.
Shuguang is vandaag de dag één van de allergrootste buizenproducenten op deze aardkloot. De productiekwaliteit van Chinese buizen in het algemeen is in de loop der jaren beter en beter geworden. Om het 50 jarig jubileum te vieren hebben ze bij Shuguang eens extra hun best gedaan om speciale buizen te maken. De 300B-Z ziet er dan ook echt speciaal uit, met de gezwarte binnenkant van het glas, wat in vroegere jaren regelmatig gedaan werd. Bij beter kijken is te zien dat er een quasi-meshplate anodeconstructie is gebruikt. Echte mesh is van gaas gemaakt, hier zie je een met kleine gaatjes geperforeerde anodeplaat. Net zoals we bijvoorbeeld kennen van de Full Music 300B.
Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar de prestaties van deze buis. Met alleen mooi zijn red je het niet natuurlijk. Hoewel de buis pas vier dagen op de Ceasar II versterker staat en ik de definitieve uitslag nog lang niet kan geven kan ik wel zeggen dat het naar meer smaakt. Als de 300B-Z de geweldig mooie E.A.T. 300B vervangt, een ‘big bottle’ van de huidige Europese generatie, gemaakt om meer stroom dan gemiddeld te kunnen leveren, hoor ik zeker wel verschillen. Het laag is wat ronder, waar de E.A.T. retestrak is, het midden plastisch en het hoog heeft een zijdeglans. Laat ‘m eerst nog maar eens wat uren maken, dan zien we wel verder. De eerste indruk is echter een goede. Een aanwinst. Ik ga eerst maar eens op zoek naar alle ins en outs over deze 300B-Z.
Vol Muziek?
Full Music is al lang geen onbekende naam meer. Wie kent niet de quasi-meshplate 300B waar dit merk, ook wel te vinden onder de oorspronkelijke naam ‘Tianjin’ een jaar of tien terug furore begon te maken en anno nu een gevestigde naam is. Maar Full Music maakt ook nog een 300B/c, waar de ‘c’ voor carbon, ofwel koolstof, staat.
Ook hier is de afwerking weer geweldig fraai. De globevorm is de oudste buisvorm. In de jaren 20 van de vorige eeuw zag je ze veel. De ‘50’ globe bijvoorbeeld, is nog steeds fameus, én knallend duur als je er nog een paar van kunt vinden. De oude globes hebben echter geen mica ondersteuning boven in de buis maar een stevige frameconstructie. Dat maakt de buis vooral gevoelig voor zijwaartse krachten die bij het verzenden rond de wereld toch gemakkelijk kunnen ontstaan bij een topzware anode die alleen in de buisvoet vast zit. Dat durven de moderne fabrikanten niet aan. Er is dus wel een extra mica schijf ter ondersteuning in de top van de globe gemaakt. Maar je kunt zeggen wat je wilt: dit is toch wel de allermooiste buisvorm…
Je ziet aan de detailfoto’s dat de afwerking van een hoog niveau is. Vergeet niet dat de montage van buizen nog stuk voor stuk met de hand wordt gedaan, hier vind je geen gerobotiseerde productielijnen, maar puur ambachtelijk vakmanschap.
De anodeplaat is van een dik materiaal gemaakt. Het lijkt inderdaad van koolstof te zien, zoals we kennen van de 211 en 845 buizen. Maar ik moet nog het een en ander verder onderzoeken.
(klik op de foto’s voor grotere afbeeldingen, en geniet van dit mooie staaltje van buizentechniek)
Aan de slag
Ik kan in ieder geval weer aan de slag met deze twee bijzondere 300B’s….
Mijn dank gaat uit naar de firma AE-Europe, voor het welwillend beschikbaar stellen van deze mooie buizen uit hun uitgebreide buizencollectie. Grote dank!
Websites:
Shuguang
Full Music
Als je echt een mooie 300B wilt horen moet je eens naar de Full Music 300B/SE luisteren. Deze heeft de body van de 300B/c maar met veel meer (ragfijn) detail.
Hallo Ronald,
Ik zal eens kijken of ik die ook nog te pakken kan krijgen. Ik heb nu de FM 300B/c op de versterker staan en ben zeer blij verrast met het resultaat. De carbon anode maakt het toch tot een ander beestje dan de algemeen bekende Full Music met geperforeerde plaat. De carbon versie heeft meer ‘power’ en drive.
Hallo Dick,
Ik zit met smart op de resultaten te wachten hoe deze twee 300B buizen zich klankmatig gedragen.
Wanneer komt de uiteindelijke test?
een muzikale groet,
Hatno
Zeg hallo Dick,
Mijn gevoel zegt dat het de hoogste tijd wordt om de resultaten van het “Grote 300B Onderzoek” met ons te delen.
Gezien de tijd die nu is verstreken kunnen we volgens mij spreken van een representatief onderzoek met dito resultaten 😉
Hartelijke groet,
René Elsinga
Ha René, Marco en ik hebben afgelopen anderhalf jaar vooral intensief gewerkt aan de inhoud en vorm van de Audio-Creative site. Het slokte het leeuwendeel van de tijd op maar op de achtergrond is er echter ook stevig tijd en materiaal geïnvesteerd in nieuwe zelf te bouwen audioprojecten. In die anderhalf jaar is het ons langzaam aan duidelijker geworden waarin bezoekers het meest geïnteresseerd zijn. Dat zal de komende maanden met name te zien aan meer zelfbouwactiviteiten, met nieuwe projecten, van groot tot klein. En daar valt de 300B test natuurlijk ook onder. We geven daarbij ook graag ruimte aan mannen die hun eigen zelfbouw audio willen delen met de andere lezers.
Hoi Dick,
Mijn WE 300B ’s zijn nu 18 jaar oud en 1 doet het niet , is het mogelijk om op de komende zelfbouwdag
In het oosten van het land mijn buizen te laten doormeten. Of waar raad jij mij dit aan om dat te laten doen, of waar is dat mogelijk, woon bij Leiden? als ik nieuwe wil/ moet wat raad je mij dan aan, 300B suitproberen kan volgens mij niet, dus ik moet wel afgaan op wat mensen aanraden….
Henk van den Berg…..
Vandaag de shuguang 300bz geinstalleerd in een audio note se eindtrap. Ter vervanging van de we.de eerste indruk is een aangename kennismaking. Ik wacht eens af wat het geven gaat.
Ik luister nu een aantal maanden naar de 300bz. De buis dient een 150 uur ingebrand te worden en komt dan lekker los. Ik kan alleen een mening geven over het midden/hoog, omdat ik horizontaal biamp.
De 300bz staat op het midden/hoog. Deze buis is zeer detailrijk alsof ze er naar op jacht is. De fijnste details komen helder zeer natuurlijk en ruimtelijk naar voren. Stemmen en zang zijn uitmuntend en zeker vergelijkbaar met een western electric. Ik vind ze zelfs nog iets zijdiger, voller en dynamischer.
De buis leent zich voor stevige rock tot klassiek. Zeker eens naar luisteren, een aanrader. Zal naar mijn mening niet tegenvallen.
Hmmm, misschien als vervanger tzt van mijn electro harmonix-gold. Deze vind ik overigens heel mooi klinken op mijn Caesar-2.
Heb net de buizentest eens doorgelezen en wat mij opvalt is dat ik geen een buis in Nederland kan kopen! Of kijk ik niet goed?