Mini PC server met Diretta
"Wat zou ik graag met Diretta willen spelen, maar dit is voor mij financieel niet te doen…". Ik heb het de laatste tijd al regelmatig gehoord en in mijn email gelezen. En ik begrijp het helemaal. Maar is het spelen met een volwaardige audioserver met Diretta alleen voor de audioliefhebbers waar het financiële deel nooit een heet hangijzer vormt?
Ik vind van niet en ben eigenlijk al vanaf het begin van dit o zo boeiende Diretta avontuur op zoek naar de mogelijkheid om het fantastische Diretta binnen het bereik van een veel grotere groep liefhebbers te krijgen.
Muziekserver
Onze eigenbouw audioserver waar ik in deel 1 over schreef is inmiddels ook alweer aardig uit de hand aan het lopen. Tja,niets menselijks is mij vreemd. HQPlayer, mooie upgrade maar, hup, weer 240 euro uit de hobbypot. Dan valt het oog op de prachtige Dual NIC (!) netwerkkaarten van JCAT…
Ok, je begrijpt het al. Ik moest weten wat deze voor de audioserver kunnen betekenen. Er is keus uit twee kaarten, eentje van 435 euro en eentje van 800 euro. Daar gaan we weer! Maar in dit verhaal gaan we echt terug naar de basis… en het is me een boeiend avontuur geworden!
Terug naar de basis

Ik ben een beetje aan het surfen op het www als ineens mijn oog valt op een Mini PC. Niks bijzonders, dacht ik eerst en zul je misschien denken, die zijn er wel meer van. Maar dit compacte apparaat wist gelijk mijn aandacht te trekken met de dubbele (Dual NIC) netwerkpoorten. Die zie je niet tot nauwelijks op Intel NUC’s en mini PC’s. Toch even verder lezen…
Intel Celeron processor, 256 GB SSD, 16 GB DDR 4 RAM, Windows 10 pro al geïnstalleerd. Een passief gekoelde behuizing. Ik heb de gok gewoon maar genomen en het apparaat bij Amazon.nl besteld. Twee weken later werd het pakket afgeleverd. De PC zit er prima uit, zowel van buiten en van binnen. Mooie uitdaging!

Aan de slag!
De monitor, keyboard en muis worden op de Mini PC aangesloten. Starten maar. Binnen een halve minuut is Windows 10 opgestart. Eerst Roon gedownload en geïnstalleerd, mijn Qobuz abo aangemeld in Roon en de Diretta ASIO driver voor de Oliospec DUB opgehaald en geïnstalleerd.
Vervolgens wordt de tweede netwerkpoort worden op exact dezelfde wijze geconfigureerd dan in deel 2 van het Diretta avontuur.
De Oliospec DUB komt op de uitgaande netwerkpoort en de altijd voor dit soort experimenten gebruikteMeridian Director USB DAC wordt op de USB-bus van de Oliospec aangesloten. Alles nagenoeg identiek zoals in het vorige deel is geschreven.


Herkenning
De Diretta ASIO driver wordt geopend. En de Oliospec wordt meteen herkent, geselecteerd en (belangrijk!) gesaved. Roon kent de Oliospec DUB ook probleemloos als eindpunt in het ‘instellingen/audio menu’. Zo gemakkelijk zal het toch niet gaan? Nou en of, zo gemakkelijk ging het wel. Ik ben al met al nog geen uur bezig geweest voor echt muziek uit de Meridian DAC komt. Omdat er nog geen muziekschijf aan de Mini PC hangt meteen een album in Qobuz gepakt en spelen maar!
Om niet meteen helemaal opnieuw te hoeven beginnen wordt er eerst een kopie van de Roon database in de ‘grote’ server gemaakt. Deze wordt vervolgens in de Roon versie op de Mini PC opgeslagen. Ook een kopie van de muziekbib op twee externe Samsung USB SSD’s wordt in de USB-aansluitingen op de Mini PC aangesloten. De muziek begint meteen te laden in de Roon bib. Hierdoor heb ik als het laden van de muziek gereed is een kloon van de server in de huiskamer. Met al mijn playlisten en ruim 4000 albums.
Headless
Nu moet de Mini PC nog geschikt worden gemaakt voor het zogenaamde headless gebruik. In het audiorek hangt er immers geen monitor, keyboard en muis aan het apparaat. Ook dat gebeurt op dezelfde wijze dan beschreven bij de andere audioserver. Windows 10 op de Mini PC heeft echter default directe toegang. Dus zonder pincode en/of wachtwoord. Dat maakt het nog simpeler.
De noodzakelijke software, Roon, Fidelizer, moet alleen nog op automatisch opstarten worden ingesteld. Er is al een abo op Anydesk voor de grote servers is genomen wordt de ‘kleine’ hier ook meteen maar mee uitgerust. Kan ik via de iPad altijd even in de PC kijken, mocht dit nodig zijn. Dit is overigens geen noodzaak, alleen erg comfortabel om niet steeds een beeldscherm op de miniserver aan te hoeven sluiten. Verder meteen een aantal automatisch opstartende programma’s op non-actief gezet.
De miniserver wordt een paar keer afgesloten en weer opgestart… Alles werkt zoals het hoort. Ik laat deze opzet maar eens een paar dagen op duurproef in de werkkamer. Intussen luister ik er ook meteen muziek mee op mijn werkkamer en kantoor. Via twee Roon eindpunten op basis van een Rapsberry Pi en Hifiberry hoedjes.

Een paar dagen later
Alles werkt stabiel. Wat me opvalt is het zuinige energieverbruik. De Mini PC gebruikt tijdens het opstarten 15 a 16 watt maar tijdens normaal operationeel gebruik, het spelen van muziek, slechts 7 a 8 watt. Niet zo vreemd dat de behuizing niet meer dan handwarm is na drie dagen continu gebruik. De Oliospec Diretta DUB gebruikt ook maar 2,5 watt. Laten we wel zijn: geen onaardig gegeven in deze woelige tijden als het om energie gaat…
Klein van stuk, groot van daden...
De Mini PC server mag zich nu in de huiskamerset gaan bewijzen. Wat ik al sterk vermoedde na de positieve ervaringen op de werkkamer is dit allesbehalve een straf. De kleine reus geeft ronduit volwassen resultaten. Ik durf zelfs te zeggen dat we hier een volwassen audioserver hebben waar niet veel op aan te merken is.
Het kan altijd nog beter...
Doet de ‘grote’ server het nog beter? Jawel! Maar als je ziet wat daarvoor gedaan en geïnvesteerd moet worden… Dan mag het, wat zeg ik, dat verlang ik ook dat het daarmee nog een stukje beter klinkt. Maar er wordt helemaal niets ‘tegen de muur gespeelt’ om maar een (te) vaak gebezigde holle audiofiele term te gebruiken.
We weten dat audiofielen iedere minimale verandering 100x uitvergroot beschrijven. Niet zelden hilarisch en grote onzin.
En we zien (en horen) weer de wetten van het upgraden van audiospullen. Een goede basis is vaak vlot neergezet, het verder upgraden is een prachtige en boeiende bezigheid, maar juist daarmee wordt het uiteindelijke prijskaartje een heel stuk stroever. Voor iedere paar procent verbetering verdubbeld zo’n beetje de uitgave.
Upgrades
Nu we het toch over het gladde pad van upgraden hebben. Een bijna altijd veilige echte upgrade is het gebruik van een betere voeding. Ook de kleine audioserver reageert hier tevreden op. Met de standaard bij de Mini PC geleverde voeding is het prima leven, maar aangesloten op de Ferrum Hypsos voeding wordt het geluid volbloediger en neemt de ruimteafbeelding verder toe. Maar dit voelt natuurlijk alsof je een mug doodslaat met een voorhamer, gezien de prijs van deze prachtige voeding.
Tijd voor een kleinere versie van de voeding die ook in de ‘grote’ server wordt gebruikt. Dezelfde spanningsmodule van Audiophonics, die afhankelijk van de voedingstransformator en het gebruikte koellichaam 7,5 ampère kan leveren. Uitgerust met mooie Schottky diodes en 56.000 uF als buffer. Ik gebruik hier een kleinere voedingstrafo, een mooie R-core type nog wel. Op de testbank geeft de voeding bij 3 ampère continu nog geen krimp en wordt ook niet overdadig warm. Dit geeft meer dan voldoende headroom voor het voeden van de Mini PC server.

De 12 volt PCB wordt tegen de dikke frontplaat bevestigd.
Duo bewoning
Verder gaat er gelijk een 5 volt voeding in de kast om ook de Oliospec Diretta DUB van een mooie schone stroom te voorzien. Hier komt een oude bekende PCB om de hoek, die perfect inzetbaar is voor dit soort klusjes. De LM317 vind ik hier net iets te mager om hier te gebruiken. Hoewel deze bij spectrummetingen op de AP ook niet slecht blijkt.
De opgevoerde versie waar de LM317 plaats maakt voor een Sparkos SS1117 spanningsregelaar laat de ruisvloer echter rond 25 dB verder zakken.
Een belangrijk gegeven is dat deze Sparkos spanningsregelaar een identieke pinning dan de LM317 heeft. Dat maakt deze upgrade tot een fluitje van een cent maakt.

Ik heb ook een NCD Ultra Low Noise regulator geprobeerd in te passen. Maar dat blijkt, hoe goed het resultaat ook daarvan is, een niet zo gemakkelijk klusje om het goed te doen. Fröbelen met het verleggen van korte draadjes in een nauwe ruimte. De kans op sluiting is niet gering.

PCB aanpassing
Er is slechts een kleine wijziging nodig op de PCB, omdat de Sparkos een vaste 5 volt uitgangsspanning geeft. De potmeter en de weerstand kunnen worden weggelaten. Op de plaats van de condensator die in de reguliere opbouw met de LM317 over de potmeter staat, wordt een draadbrugje gesoldeerd. Er is een 6 volt ringkerntrafo van Amplimo gebruikt. Dit geeft na gelijkrichten ruim voldoende werkruimte om de Sparkos regulator optimaal te laten werken.
Epiloog
Tel je alles bij elkaar op, dan blijkt het zeker mogelijk om een betaalbare maar volwaardige muziekstreamer met het superieure Diretta protocol te bouwen. Het enige dat nog nodig is, is een DAC met USB-ingang. Mission Accomplished zou Ethan Hunt zeggen!
Wordt vervolg…
Mooie artikel serie ❤️ en wat een mooie tijd om zó van muziek en techniek te genieten!
Heel mooi collega’s…..hier staat in een Audirvana setup de Fidata Soundgenic server samen met de Diretta Dub te bewijzen dat Diretta in klankmatige zin een echte kwaliteitsstap geeft. Dat werd vastgesteld zowel op een iFI NEOiDSD dac als op de MolaMola Tambaqui.
Leuk project zo’n miniPC voor regenachtige dagen
NB: het is jammer dat Fidata de verkoop van de Soundgenic buiten Japan heeft gestopt..
Prachtig artikel! Wat klinkt nu beter usb 3 of usb 2?
Groet Bas van den Berg
Beste Bert, ikzelf heb nu ook een oliosopec DUB tussen mijn PC (Audirvana draait daar op) hangen. Het werkt nog niet omdat ik denk dat Audirvana de driver niet ziet van oliosopec. Heb jij enige tips om dit probleem op te lossen waar moet ik in de instellingen van mijn computer of Audirvana dit probleem oplossen. Alvast bedankt voor de tips. Mvrg Jos Haverkort
De “oude bekende PCB” herken ik niet. Welke is dat?
Ha Jan,
Dat is het 5 volt voeding PCB’tje. We hadden hier vroeger een bouwkitje van. Je vind deze PCB’s ook in de PhonoDude.
vriendelijke groet, Dick
Wat de hobby op digitaal vlak lastig maakt (mijn ervaring) is de invloed van, ja bijna alles. Voor mijn Oliospec DUB heb ik intussen meerdere computer configuraties gebruikt. Wat nu staat is een 7e generatie NUC met een usb-c (zeker geen gewone usb) als tweede ethernet adapter, en een odroid h3 mini pc. Beide met alleen de asio driver en audirvana software. De odroid klinkt beter, met windows server dan windows 11 als os. De nuc doet het beter met windows 11. De odroid, met z’n simpele behuizing weer beter dan de hiervoor gefabriceerde behuizing.
De invloed van elk detail is soms bizar te noemen. Voor de knutsel supper leuk natuurlijk maar soms moet het af zijn. Daar lijkt het vooralsnog niet op.
Waarbij dan ook de vraag opkomt wat een dedicated en ‘dure’ hiervoor gemaakte audioserver toevoegd. Want dat zou maar zo per situatie kunnen verschillen.
Streaming is erg bijzonder wat dat betreft.
Gelukkig is het nooit ‘af’… dan valt er niks meer te hobbyen…:-)