Marantz 7C phono kloon
Ik vond onlangs op Ebay een paar PCB’s (printed circuit board) met daarop de schakeling van een beroemde phonovoorversterker: de Marantz 7C. Dat was een mooie gelegenheid om hiermee een leuk project te starten.
Marantz 7C
De Marantz 7C is een echte klassieke buizen voorversterker uit de beroemde Marantz fabriek. De Marantz 7C werd gebouwd tussen 1960 en 1966. Destijds was dit al een topversterker in het hogere segment. Nu is deze Marantz 7c uitgegroeid tot een echte klassieker. Ook de ingebouwde phono RIAA correctie van deze versterker is erg goed. Die laatste ga ik dan ook maken, los van de lijnversterker.
Marantz van toen en heden
Marantz is één van de grote merken uit de audio geschiedenis. Beroemd om zijn zeer muzikale ontwerpen en prachtig opgebouwde buizenversterkers. Destijds was Marantz dan ook toonaangevend in de audiomarkt. De Marantz van destijds, opgericht door Saul Marantz, heeft overigens niets meer te maken met de huidige Marantz. Net zoals vele grote merken (Sansui, Lenco) zijn deze merknamen in de loop van de tijd verkocht en wordt eigenlijk alleen de merknaam op een ander apparaat geplakt. Al moet ik zeggen dat ik de huidige kwaliteit van de Marantz producten zeker kan waarderen. Ze doen de oude Marantz naam zeker eer aan. Dat geldt overigens niet voor de nieuwerwetse Lenco draaitafels. Dat is echt regelrechte rommel en heeft niets met de Zwitserse kwaliteitsdraaitafels van weleer te maken, al wil men je dat soms graag doen geloven.
RIAA corectiefilter
Ik ga natuurlijk niet de gehele voorversterker nabouwen, maar de separate RIAA correctie. Dit filter of phono versterker heeft een tweetal functies. Het corrigeren van het muzieksignaal door middel van de RIAA correctie en het versterken van het zwakke muzieksignaal tot lijnniveau.
Een originele Marantz 7C is onbetaalbaar
Helaas heb ik de Marantz 7C nog nooit kunnen beluisteren. Deze versterker is inmiddels zo prijzig geworden, dat dit hoogstwaarschijnlijk ook wel niet zal gebeuren. Wil je een originele Marantz 7C scoren, in mint kwaliteit, zorg dan wel dat je een 8000 – 10.000 euro meeneemt. Want dat is wat deze klassiekers heden ten dage moeten opbrengen. Dat is natuurlijk ver over de top. Maar het is uiteindelijk de verzamelwaarde wat de uiteindelijke prijs bepaald.
Ik vermoed ook dat het met name de Japanse verzamelaars zijn, die zoveel geld in deze klassiekers investeren. Van de Marantz 7C zwerven er ook niet zo heel veel meer rond en dat drijft de prijs ook op. Wie een originele Marantz 7C koopt, is vaak nog niet klaar. Het vraagt een nauwkeurige, precisie restauratie. Of de Marantz 7C dan zo heel veel beter is dan de moderne buizen voorversterkers?
Mmm, ik betwijfel dat. Ook onder de ‘moderne’ varianten zijn er genoeg erg goede versterkers te vinden. In deze ‘league’ spreken we ook niet meer van beter en best. Het gaat meer om ‘anders’. Een vergelijk met het origineel is dus niet aan de orde. Maar dat vind ik geen probleem.
Ha Marco!
Mooi verslag! Er zijn inderdaad legio mooie projecten te vinden op ebay. (Hier staat bijvoorbeeld een mooie Pass Labs kloon op de werkbank.) De kwaliteit en service is altijd prima. En voor de prijs hoeven we het al helemaal niet te laten. Ook geven 9 van de 10 verkopers prima technisch advies. Zelfs als je upgraden hoog in het vaandel hebt staan.
Condensator tip: Naast de veel gebruikte Russiche groene jongens, de K42Y-2 PIO’s zijn de K75-10 regelrechte aanraders. (ook groen trouwens haha, alleen een slag groter.)
SGM zilver mica’s zijn ook erg fijn.
Keep up the good work!!
Groet Zoef
Dag Marco,
Dat is een mooie project om zoiets te durven copieren.Jammer dat je de originele Marantz C7 nooit hebt gehoord.Ik ook niet,maar ik heb wel bezwaar met de 7 c-s in de signaal weg.
Dat moeten wel een heel bijzonder soort zijn die ze toen gebruikten.Maar een platgeslagen pannekoek blijft ook rond,hoe dik hij ook is.Verder is het een uitdaging er dan toch een mooie geluidsweergave mee te krijgen.
Succes met jullie volgende projecten.
vr.gr.
Ben van Druten
Dag Ben,
Je hebt die C’s nodig omdat ze een functie hebben in de RIAA correctie. Dat zie je ook terug in het Phonodude ontwerp van Dick, en daar ontkom je niet aan. Maar zo bijzonder zullen die C’s in de originele Marantz 7C niet zijn. Waarschijnlijk zullen het papier in olie types zijn geweest zoals de Sprague vitamin Q. Deze laatste zie je vaak worden aangeboden als vervanger in dergelijk klassieke versterkers. Ik vermoed dat ze wel op gelijkwaardigheid zijn geselecteerd. De klank wordt natuurlijk ook niet alleen bepaald door die C’s. De schakeling, type buis, en de match die die componenten bij elkaar maken, bepaald uiteindelijk hoe een versterker klinkt.
Beste Marco,
Dank voor het artikel, even een vraag je hebt het in bovenstaand artikel over 8 aderige pro-audio luidsprekerkabel kan je mij vertellen waar ik dat kan kopen?
Veel dank
Harry
Hallo Harry,
Deze kabel wordt gewoon in de pro audio gebruikt en kun je bij elke DJ shop of geluidsapparatuur voor de PA kopen.
Ik heb hem gekocht bij C&S beeld en geluid in Delden
Mooie set zeg!
Hoe kan ik zoiets vinden op ebay?
Mvg. Kevin
Besta Marco,
Zelf heb ik de lege printplaat (zonder onderdelen) doch mis ik de componenten lijst: op de printplaat is niet alles even duidelijk.
Is het mogelijk om alsnog de stukslijst te ontvangen via e-mail? zou geweldig zijn!
Hallo Gerard, het project is al weer van 2013. Ik heb de gegevens zo niet meer liggen. Wel staan de componenten volgens mij duidelijk op de printplaat vermeld en moet het goed te doen zijn deze te verzamelen.