Maak zelf houten record dividers
Het is soms een lastig klusje: de juiste plaat vinden in je platenkast. Als je net als ik platen draait in het moment, bij de juiste sfeer of stemming dan herken je dit zeker wel. Verdulleme, die plaat stond toch hier? Of je kijkt er over heen of hij staat net op een ander plek. Waar begon de ‘C’ ook alweer… Zeker als je platencollectie aan het groeien is, is een goede ‘weg’bewijzering een must. Tot nu toe deed ik het met wat plastic stroken met daarop de betreffende alfabet letter geschreven. Werkt prima maar echt fraai is het niet. Mmm…, dat kan toch veel mooier. Zeker! Ik had al eerder een hele mooie oplossing gezien: houten record dividers.
Houten dividers uit America
Een tijd geleden kwam ik een mooie oplossing voor de categorisering van mijn Lp’s in mijn platenkast tegen: houten record dividers van een Amerikaans bedrijf. Helaas heeft dit bedrijf problemen met het plaatsen van hun foto. en heb ik nu alle informatie verwijderd. Het is beter om gewoon even verder te lezen.... 😉
Destijds dacht ik, die ga ik bestellen, dacht ik. Maar daar ben ik snel op terug gekomen. Naast dat de set van 26 letter dividers 409 USD kost, zijn de verzendkosten exorbitant hoog. De verzendkosten waren maar liefst 278 USD. Tel daarbij de bij invoer verplichte BTW en douanekosten op en je snapt dat dit voor een paar houten plankjes wel erg veel geld is. Ik ben best bereid te investeren in mijn hobby en zeker om te betalen voor kwaliteit, maar dit is voor mij toch ook een brug te ver.
Zelf dividers maken?
Natuurlijk, dat kan ik best zelf. Maar geloof me. Het is wel even wat werk om 26 dividers te zagen, schuren af te werken en van letters te voorzien. In mijn geval 2 x 26 letters…. Ik kan Dick toch niet met die lelijke plastic dingen laten zitten. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en materiaal besteld.
Materiaal bestellen
De keuze voor het materiaal stond snel vast: mooie berken multiplex panelen met een dikte van 6 mm. Tot zover was het niet zo heel moeilijk. Het frezen of zagen van de panelen is ook geen enkel punt. Een grotere uitdaging was het aanbrengen van de belettering op het hout.
Een laser graveermachine zou een oplossing kunnen zijn. Op het moment van schrijven heb ik zelfs een mooie laser graveermachine in mijn werkplaats staan. Echter is deze machine is niet geschikt om een panelen van 30 x 30 cm in te plaatsen. Daar heb je echt grote professionele graveermachines voor nodig om de platen in te spannen.

Dan maar kijken of ik het kan uitbesteden. Een prijsopvraag bij een professioneel laser-graveer bedrijf loopt ook vast. Prijstechnisch is het niet interessant. De panelen moet per stuk worden bewerkt, behandeld en van verschillende letters voorzien aan beide zijden. De kosten zijn dan zo hoog dat ik beter een set in de US kan bestellen.
Marktkraam idee!
Tot ik op de markt liep en zag dat op een aantal oude kisten prachtige belettering aangebracht. Veel nieuwe kisten voor fruit, aardappelen en transport worden nog steeds op deze zelfde manier gestempeld.


Even googelen en ik vond bij de firma Seton alfabet letter-sjablonen in diverse maten, gestanst uit een dunne metalen plaat. Door deze op een ondergrond te plaatsen kun je met een spuitbus of verfroller heel eenvoudig een letter aanbrengen. Snel bestellen dus.
Het maken van de houten divider panelen
Het maken van de houten panelen kan op verschillende manieren. Aangezien ik veel houtbewerking-gereedschap heb, heb ik gekozen voor het uitfrezen van de panelen. Gezien de dikte van 6 mm. is dit prima te doen.
Voor de juiste maat heb ik eerst een mal gemaakt waar de panelen in worden geplaatst. Zo kun je redelijk eenvoudig alle panelen uitfrezen. Het grote voordeel is dat alle panelen exact gelijk zijn en ook de hoeken in één bewerking een fraaie radius hebben.

Heb je nu geen freesmachine tot je beschikking dan zou je de dividers kunnen uitzagen met een decoupeerzaag. Dat vraagt wel wat aandacht en nauwkeurig werken. Neem dan wel een decoupeerzaag met een antisplinter zaag of hulpstuk. Je wilt namelijk aan beide kanten een mooie uitsnede hebben. Ook zou je kunnen overwegen het zaagwerk uit te besteden. Een professioneel bedrijf zou dit voor een redelijk bedrag moeten kunnen verzorgen.



De letters aanbrengen
De sjablonen zijn gemaakt van dun, aluminium plaatmateriaal en worden op de ondergrond geplaatst, waarin met een spuitbus of roller, de coating wordt aangebracht. Ik heb voor nu gekozen voor een spuitbus. Ik heb natuurlijk een aantal keren getest hoe de letters het mooiste aan te brengen zijn. Direct aanbrengen op het ‘kale’ hout was geen succes. Doordat de verf uit een spuitbus erg dun is en het hout de verf snel opzuigt, krijg je versmering van verf onder het sjabloon. Een wat dikkere verf zou misschien wel werken of misschien stempelen. Dat heb ik niet geprobeerd. Wat wel goed gaat is de panelen vooraf schuren en afwerken met 2 lagen blanke lak. Ik gebruikte hiervoor Gamma eigen merk watergedragen vloerlak.

Dit is een erg goede lak met uitstekende vloei eigenschappen. Wanneer je deze met een roller aanbrengt is de lak na drogen alsof hij met de verfspuit is aangebracht. Daarna kun je zonder problemen de letters aanbrengen met een spuitbus. Het resultaat is dan een perfect strakke letter. Druk wel het sjabloon strak tegen het paneel en zet het vast met wat masking tape. Stelregel is wel dat je de lak dun aanbrengt. Even oefenen is hier wel op zijn plaats.
Resultaat
Het resultaat mag er wezen, vind ik zelf. De dividers hebben een solide en kwalitatief hoogwaardige uitstraling. Voor wie nu niet zo heel veel Lp’s heeft kun je ook kiezen voor wat minder dividers. Op elke divider komt dan een verzameling van een aantal alfabet letters. Enfin, mogelijkheden genoeg.

Mooie tip ik ga aan de slag!Thanx Mariska