Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

Verder wapperen en rijzende haren

27689Ik ben een liefhebber van Pink Floyd. Wie niet, zou ik haast zeggen. En de geluidskwaliteit van de albums van Pink Floyd is waanzinnig goed, zeker als je luistert naar de laatste digitale remasters, deze zijn stuk voor stuk heel erg goed ‘opgeknapt’.
Toch vind ik de lp versies vaak net wat spannender. Maar dat kan natuurlijk ook aan het moment liggen. Die discussie wil ik nu niet aangaan.
Met het standaard verzamelalbum ‘Collection of Great Dance Songs‘ is het werkelijk genieten op deze Linkwitz Orion luidsprekerset.

Technics SL150 platenspeler

Ik heb zojuist een mooie Technics SL150 platenspeler schoongemaakt en afgeregeld. Gecomplementeerd met een fraaie SME 3009 series III, is het weer een ‘nieuwe’ platenspeler. Als element heb ik hierop een Denon DL160 high output MC element gezet, welke ik nog had liggen. Deze laatste is echt niet de top van elementen, maar klinkt zo ontzettend lekker in deze combinatie. Gewoon een no-nonsens element welke doet waar hij voor gemaakt is; muziek maken.
Deze direct drive platenspelers van Technics worden nog wel eens verguisd, maar geloof me, de jaren 70 platenspelers van Technics zijn vreselijk goed gebouwd. Met een mooie SME arm heb je voor niet al te veel geld een echte topspeler in huis. Opvallend is hoe makkelijk en stil deze Technics SL150 speelt.
In het bijgevoegde filmpje zie en hoor je de Technics platenspeler op de parasound versterker en Orion luidsprekers in de testruimte. Als voorversterker is de Exposure 3010S2 aangesloten. Het geeft een kleine impressie.

In de wereld van de kostbare ‘klassiekers’ als de Garrard 301, Thorens TD124 of zelfs de meer betaalbare belt-drive platenspelers als de Thorens TD160, worden deze direct drive systemen vaak belachelijk gemaakt en als sterk inferieur aan de voorgenoemde platenspelers afgespiegeld. Ik kan je wel vertellen dat veel van deze ‘experts’ nog nooit de moeite genomen hebben om echt naar een direct-drive platenspeler te luisteren. Want deze spelers kunnen echt met de grote jongens meedoen, neem dat maar van mij aan.

Ruimtelijk

Ook prachtig is de ruimtelijke afbeelding die de Orion neerzet. Dit album is lekker dynamisch en vergt veel van het systeem. De Orion geeft geen krimp en laat alles haarfijn horen. Weer valt het prachtige laag op wat de Orion kan neerzetten. Dat kan echt alleen een open-baffle (sub)woofer, volgens mij. Supersnel, open en loeistrak. Het is een echt verslavende bezigheid. Voor je het weet heb je het gehele album voor- en achterkant afgeluisterd.

Plaatsing van de Linkwitz Orion

Dit is wel een punt van aandacht. De Orion heeft ruimte nodig. Minimaal een 80 cm rondom en liefst nog wat meer. Als ik de set andersom, in het lange gedeelte en tevens ook het ruimste gedeelte van mijn luisterruimte neerzet, hebben de luidsprekers een meter of twee vrije ruimte rondom. Met een plafondhoogte van 2,70 meter is dit een riante ruimte. En dan hoor je echt de mooie ruimtelijke afbeelding waartoe deze Orion luidspreker in staat is.
Een kleinere ruimte kan wel, maar dan haal je niet de maximale potentie waartoe een dergelijk luidsprekersysteem in staat is. Linkwitz heeft op zijn site veel informatie over de ideale plaatsing van zijn luidsprekers. Ik geef je even de link naar de site van Linkwitz. Met name section 3 geeft inzicht over het afstraalgedrag van luidsprekers en invloed op de plaatsing hiervan.

Conclusie

Siegfried Linkwitz naast een Orion luidsprekerWat een prachtige luidspreker is de Linkwitz Orion. Jarenlang luisteren en tweaken hebben deze luidspreker gemaakt tot wat hij nu is. De man achter de Orion, Siegfried Linkwitz, kan met recht trots zijn op zijn ‘kindje’. Het mooie is dat deze ontwikkeling gewoon doorgaat en de Orion steeds weer verbeterd wordt. Met vaak kleine elektronische aanpassingen, zoals het uitwisselen van een weerstand of condensator, is het sleutelen aan deze luidspreker erg boeiend en blijf je actief met de hobby bezig. Daarbij is het ook nog eens uitermate leerzaam.

De Orion luidspreker kan zich meten met de beste commerciële luidsprekers ter wereld. Een open baffle luidspreker als de Orion heeft wel zijn eigen klankkarakter en heeft wat aandacht nodig wat betreft plaatsing. Maar heb je die faciliteiten en wil je wat aandacht aan je set besteden, dan haal je wel een topsysteem in huis. Een fatsoenlijke luisterruimte is wel een voorwaarde. Met een te kleine ruimte doe je de Orion’s ernstig tekort, al kun je prima de luxe van muziek genieten van deze luidspreker in een kleinere ruimte. Echter in een grotere ruimte waarin de Orion kan ‘ademen’ excelleert deze luidspreker in een zeer dynamische, supersnelle, zeer ruimtelijk afbeeldende luidspreker met een groot podium.

Kant en klaar

De Linkwitz Orion is nu ook kant en klaar te koop via Wood Artistry. De Orion kost dan het lieve sommetje van 14.750 dollar. Dat is wel inclusief ASP filter maar exclusief verzendkosten. Wood Artistry levert de Orion in diverse mooie houtsoorten. Wood Artistry Orion
Maar het leuke is natuurlijk om ze zelf te bouwen. Eventueel kun je de luidspreker ook in delen bestellen en is het mogelijk om de houtpakketten los te bestellen. Maar ja, een beetje handige jongen bouwt ze natuurlijk zelf. Het pakket met instructies, tekeningen, testsignalen en cross-over printplaten komt op $340. Reken op diverse onderdelen en de Seas luidspreker chassis ongeveer 3500 euro. Een heel bedrag, maar dan heb je wel iets bijzonders.

Waar koop je de onderdelen voor de Linkwitz Orion

Hout: plaatselijke parket/hout boer of een komplete kit uit America : Wood Artistry
luidsprekerunits: Madisound of Europe Audio
Weerstanden en condensatoren: Digikey.nl en Mouser Electronics
Luidsprekerkabel en Neutrik stekkers: C&S Delden

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

 • 25 september 2012 om 19:24
  Permalink

  Erg leuk om te lezen, goed verhaal, mooie foto’s, super.

  Vandaag de site ‘ontdekt’, dat wordt nog veel leeswerk maar met dit soort verhalen een groot plezier.

  Dank!

  Beantwoorden
 • 13 januari 2013 om 22:22
  Permalink

  Beste

  Open baffles die een bas driver hebben met lagere qts en een shelf filter zijn de beste voor laag, nadeel een wat stevige versterker nodig in de 250 plus watjes, Siegfried heeft veel kennis op dit gebied en doe dan ook het juiste, jij hebt een paar prachtige speakers van zijn wieg, maar je zal wel weer de kriebels gaan krijgen verder te gaan, ik zelf ga binnenkort met 4 18 inch een open baffle maken, een grote oppervlakte van de conussen kan een basbereik geven tot wel de onderste octaven met een shelf filter en een flinke versterker ik werk met analoge filters en een alpass lineleven shelf.

  Zie veel OB die de eminence 15 inch gebruiken met hoge qts van 1.4 die slappe motor maakt de bas langzaam en duf, gaat wel lekker diep. Ikzelf experimenteer met visatons wsp26s 10 inch woofers, eerst in een h frame en nu bezig met een acoustical resistance box, de bas van deze woofers voel je letterlijk, de acoustical box kan een kaarsvlam laten wapperen, al met klein volume als ie goed is gedemt. Ik maak ook zelf versterkers in de vorm van hybrides, dus buizen met mosfets, de laatste is een dual mustage waarbij er geen buizen in cathode schakeling staan ik vind het geluid niet lekker bij deze cathode followers, ik heb nu dus alleen plate followers en dc gekoppeld aan de mosfets, deze kan je met en zonder feedback gebruiken, ze klinkt schoon en erg open, zie link hier onder, er is geen basbox wat je hoord is gewoon even snel een mid en tweeter aan elkaar, mid krijgt dus alles, maar klinkt er fraai lijkt me deze oude phillips mid uit de jaren 70. ik heb meerdere ontwerpen ook van allfet amps, erg simpele single end typen allemaal met current feedback voor snelheid, ik ben niet zo rijk en dus moet ik vogelen, maar het gaat prima al jaren, wellicht kan ik er ooit geld mee verdienen, zeker met de amps omdat boxen voor mij wat nieuw is.

  http://www.youtube.com/watch?v=mAYXzegWnn4&list=UUFM73rUhzLW_bQ8ytUtyt_Q&index=3

  Geluid is natuurlijk niet geheel super met de mobile telefoon camera, maar goed geeft een idee.

  veel geluk met deze mooie hobbie, pas op je oren met volumes.

  vrg kees

  Beantwoorden
  • 19 mei 2014 om 21:01
   Permalink

   Hoi Kees,

   Je hoort verrekte goed dat dit gedoetje potentie heeft!

   Ik ben zelf ook al een tijd aan het experimenteren met een open doos speaker systeem.
   Ik krijg er geen genoeg meer van!

   Ik heb 3 kleine breedbanders in serie en dat parallel aan 2 grotere breedbanders in een open doos gelegd en er gaten in gemaakt voor de conussen uiteraard.
   Per kanaal dus 5 speakers.
   Wat je hoort is een enorm detailrijk midden en het hoog loopt redelijk ver door maar subbas is er echt niet maar dat mis je niet zo.
   Ik begin wel moeite te krijgen met luisteren naar gesloten boxen, er blijven weinig boxen over die mij bekoren.
   De beluisterde versterkers zijn normale fabrieksapparaten en zelfs een transistor juke box versterker deed mee.
   Het gaf altijd een verbetering tov een normale box.
   Wel wil eea ondersteunen met een tweeter maar via een C is het resultaat niet echt je van het.
   Er lijkt dan iets uit faze te staan dus tzt maar weer proberen met een spoel erbij.

   Groet Frank.

   Beantwoorden
 • 14 mei 2013 om 10:19
  Permalink

  @ kees. Welke eminence bedoel je dan?
  Bijv:
  De eminence deltalite ii 2515 heeft een qts van 0.38. Daarbij een gevoeligheid van 99.2 db.
  Dit maakt het hem zeer geschikt voor het gebruik met een laag wattage versterker.
  Een heel mooi project is de obl-11 van Troels Gravesen.
  Zelden zo’n diep en vooral snel laag gehoord. Al helemaal van een ob.
  Voordeel van een hoogrendement ( gevoeligheid) is ook dat bij zeer hoge volumes de woofer amper in beweging is. Dus minder (geen) vervorming.
  Wel gevaarlijk voor het gehoor. Een obl-11 heeft een gevoeligheid van 95db en in combinatie met een lage vervorming nodigd dit uit tot “gas geven”. (Vooral onder de jongeren 🙂 )

  Beantwoorden
 • 21 maart 2021 om 10:23
  Permalink

  goeden morgen ik wilde een speaker kast bouwen met een philips ad 12200 breedbander in een pvc buis met een diameter van 31.5 x 75cm lang zou dit wat kunnen worden de wand van de buis is 1cm dik ik wilde achterzijde open laten

  Beantwoorden
  • 21 maart 2021 om 10:48
   Permalink

   Hallo Frank, helaas is dat niet zo te zeggen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.