Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

En dan, muziek

orion frontWant, wat is er leuker na weken lang bouwen, solderen en meten, de eerste klanken van je nieuwe set in de luisterruimte te laten klinken. Natuurlijk is dat altijd even wennen. Al ben ik natuurlijk een beetje bevoorrecht aangezien er bij mij vaker grote en vaak kostbare luidsprekersystemen logeren en kun je een set al snel een eerste waardering geven.
Het wennen aan deze Orion set is echter van korte duur.
Binnen no-time zit je heerlijk naar muziek te luisteren en dat terwijl alle units nog moeten inspelen.

Grote dynamiek

Wat als eerste opvalt is de fantastische dynamiek van een deze open baffle luidspreker.
Ongelofelijk snel, krachtig en precies. Totaal anders dan een gesloten kast luidspreker.
Nee, deze speaker houdt je bij de les. Het hoog is geenszins scherp of hard. Nu zijn de Seas Excel tweeters natuurlijk niet een dertien in een dozijn tweeters, maar toch. Eén mooie component maakt nog geen mooi systeem.
Ook het middengebied is erg fraai. De Seas W22EX001 doet zijn goede naam eer aan. Stemmen zijn mooi, direct en levensecht.
Het laag is super strak, ongehoord snel en loopt ver door. De hele luidspreker laat muziek zo ontzettend gemakkelijk beluisteren.

Een alternatieve filter

Ik heb het genoegen gehad om een een poosje te spelen met een DEQX actief filter. Hiermee kun je het actieve filter van Linkwitz vervangen voor een actief digitaal filter. deqx hdp4
Klankmatig is de DEQX heel erg goed. Al moet ik zeggen dat ik niet precies kan zeggen welk filter ik nu prefereer; het filter van Linkwitz of de DEQX. En dat is natuurlijk een ferme schouderklop voor Siegfried Linkwitz.. Ik moet even vermelden dat het filter met de DEQX erg arbeidsintensief is om in te regelen. Dat betekent dat ik mogelijk niet alle potentie uit het DEQX filter heb kunnen halen in de korte tijd die ik heb gehad. Fine-tunen van de DEQX zal hoogstwaarschijnlijk een nog fraaier resultaat kunnen geven.
Het grootste voordeel van de DEQX filtering is dat je naast de actieve filtering ook ongewenste kamerakoestiek kunt meten en ‘elimineren’. En dat is echt alleen maar met een DEQX te doen.
De meerwaarde van de digitale akoestiek aanpassing is een veel rustiger geluidsbeeld en een veel meer gecontroleerd laag. Maar goed, daar hangt natuurlijk een fiks prijsverschil aan. Een DEQX HDP2 is vanaf ongeveer 3000 euro uw eigendom, het topmodel, de DEQX HDP4 komt op euro 4000+. Een filter van Linkwitz koop je kant en klaar voor 900 euro. Zelf bouwen is natuurlijk veel goedkoper. Maar het is fijn te weten dat er altijd mogelijkheden zijn om een dergelijk luidsprekersysteem nog beter te maken.

Klassieke kwaliteiten

Voor welke muziekliefhebber is de Orion geschikt?
Siegfried Linkwitz is een doorgewinterd klassiek liefhebber en je mag vanzelfsprekend aannemen dat de Orion klassiek muziek bij uitstek goed kan weergeven. Ik denk zelfs dat de luidspreker daar grotendeels op is getuned. En dat dat ook zo is, blijkt wel als ik een mooi klassiek stuk beluister. Groot orkestwerk gaat fantastisch mooi. Het vervelende van een orkestraal stuk is dat bij veel luidsprekersystemen het muziekbeeld volledig dichtloopt. Het wordt dan een grote brei van muziek. Door de open baffle constructie is de Orion supersnel in zowel hoog en laag. En dat maakt dat orkestwerk erg dynamisch en open kan klinken.

Wapperende broekspijpen

folderAls ik dan toch bezig ben, dan maar tot het gaatje…..
Met het prachtige Toccata en Fuga van Bach, gespeeld door Ton Koopman, wordt de Orion bijna tot het uiterste gedwongen. Het prachtige Christian Müller kerkorgel (1724-1727) uit de Grote Kerk in Leeuwarden klinkt fris open en diep en heeft iets magisch. Wat heet, dat is magisch. Het innemende spel van Koopman is pakkend, uitmuntend getimed en houdt je continu gefocusseerd. Hier laat de Orion zien dat het echt met dynamiek om kan gaan.
In het allerlaagste octaaf, welke de Orion nog kan reproduceren, wapperen bijna je broekspijpen en wordt het luisteren naar een dergelijk orgelstuk een heerlijke spannende ervaring.
Op de bijgeplaatste youtube registratie krijg je een indruk van dit magistrale orgel welke bedwongen wordt door Neerlands beste organist, Ton Koopman.

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

 • 25 september 2012 om 19:24
  Permalink

  Erg leuk om te lezen, goed verhaal, mooie foto’s, super.

  Vandaag de site ‘ontdekt’, dat wordt nog veel leeswerk maar met dit soort verhalen een groot plezier.

  Dank!

  Beantwoorden
 • 13 januari 2013 om 22:22
  Permalink

  Beste

  Open baffles die een bas driver hebben met lagere qts en een shelf filter zijn de beste voor laag, nadeel een wat stevige versterker nodig in de 250 plus watjes, Siegfried heeft veel kennis op dit gebied en doe dan ook het juiste, jij hebt een paar prachtige speakers van zijn wieg, maar je zal wel weer de kriebels gaan krijgen verder te gaan, ik zelf ga binnenkort met 4 18 inch een open baffle maken, een grote oppervlakte van de conussen kan een basbereik geven tot wel de onderste octaven met een shelf filter en een flinke versterker ik werk met analoge filters en een alpass lineleven shelf.

  Zie veel OB die de eminence 15 inch gebruiken met hoge qts van 1.4 die slappe motor maakt de bas langzaam en duf, gaat wel lekker diep. Ikzelf experimenteer met visatons wsp26s 10 inch woofers, eerst in een h frame en nu bezig met een acoustical resistance box, de bas van deze woofers voel je letterlijk, de acoustical box kan een kaarsvlam laten wapperen, al met klein volume als ie goed is gedemt. Ik maak ook zelf versterkers in de vorm van hybrides, dus buizen met mosfets, de laatste is een dual mustage waarbij er geen buizen in cathode schakeling staan ik vind het geluid niet lekker bij deze cathode followers, ik heb nu dus alleen plate followers en dc gekoppeld aan de mosfets, deze kan je met en zonder feedback gebruiken, ze klinkt schoon en erg open, zie link hier onder, er is geen basbox wat je hoord is gewoon even snel een mid en tweeter aan elkaar, mid krijgt dus alles, maar klinkt er fraai lijkt me deze oude phillips mid uit de jaren 70. ik heb meerdere ontwerpen ook van allfet amps, erg simpele single end typen allemaal met current feedback voor snelheid, ik ben niet zo rijk en dus moet ik vogelen, maar het gaat prima al jaren, wellicht kan ik er ooit geld mee verdienen, zeker met de amps omdat boxen voor mij wat nieuw is.

  http://www.youtube.com/watch?v=mAYXzegWnn4&list=UUFM73rUhzLW_bQ8ytUtyt_Q&index=3

  Geluid is natuurlijk niet geheel super met de mobile telefoon camera, maar goed geeft een idee.

  veel geluk met deze mooie hobbie, pas op je oren met volumes.

  vrg kees

  Beantwoorden
  • 19 mei 2014 om 21:01
   Permalink

   Hoi Kees,

   Je hoort verrekte goed dat dit gedoetje potentie heeft!

   Ik ben zelf ook al een tijd aan het experimenteren met een open doos speaker systeem.
   Ik krijg er geen genoeg meer van!

   Ik heb 3 kleine breedbanders in serie en dat parallel aan 2 grotere breedbanders in een open doos gelegd en er gaten in gemaakt voor de conussen uiteraard.
   Per kanaal dus 5 speakers.
   Wat je hoort is een enorm detailrijk midden en het hoog loopt redelijk ver door maar subbas is er echt niet maar dat mis je niet zo.
   Ik begin wel moeite te krijgen met luisteren naar gesloten boxen, er blijven weinig boxen over die mij bekoren.
   De beluisterde versterkers zijn normale fabrieksapparaten en zelfs een transistor juke box versterker deed mee.
   Het gaf altijd een verbetering tov een normale box.
   Wel wil eea ondersteunen met een tweeter maar via een C is het resultaat niet echt je van het.
   Er lijkt dan iets uit faze te staan dus tzt maar weer proberen met een spoel erbij.

   Groet Frank.

   Beantwoorden
 • 14 mei 2013 om 10:19
  Permalink

  @ kees. Welke eminence bedoel je dan?
  Bijv:
  De eminence deltalite ii 2515 heeft een qts van 0.38. Daarbij een gevoeligheid van 99.2 db.
  Dit maakt het hem zeer geschikt voor het gebruik met een laag wattage versterker.
  Een heel mooi project is de obl-11 van Troels Gravesen.
  Zelden zo’n diep en vooral snel laag gehoord. Al helemaal van een ob.
  Voordeel van een hoogrendement ( gevoeligheid) is ook dat bij zeer hoge volumes de woofer amper in beweging is. Dus minder (geen) vervorming.
  Wel gevaarlijk voor het gehoor. Een obl-11 heeft een gevoeligheid van 95db en in combinatie met een lage vervorming nodigd dit uit tot “gas geven”. (Vooral onder de jongeren 🙂 )

  Beantwoorden
 • 21 maart 2021 om 10:23
  Permalink

  goeden morgen ik wilde een speaker kast bouwen met een philips ad 12200 breedbander in een pvc buis met een diameter van 31.5 x 75cm lang zou dit wat kunnen worden de wand van de buis is 1cm dik ik wilde achterzijde open laten

  Beantwoorden
  • 21 maart 2021 om 10:48
   Permalink

   Hallo Frank, helaas is dat niet zo te zeggen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.