Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

De luidsprekerbezetting

Seas T25CF002 Tweeter

Seas T25CF-002Op de luidsprekerunits is door Linkwitz in geen enkel opzicht bezuinigt. Voor het hoog wordt een mooie Seas Excel T25CF002 tweeter ingezet. Wat heet, maar liefst twee stuks per kanaal. De Seas T25CF002 is één van de mooiste en beste soft dome tweeters ter wereld en wordt in de meest kostbare high luidsprekers gebruikt.
In de Linkwitz Orion worden deze tweeters achter elkaar geplaatst, een naar voren gericht en de ander naar achter. De tweeters worden onderling ‘uit fase’ aangesloten.

Seas W22EX001 middentoner

Seas W22EX001Voor het middengebied wordt ook een Seas unit gebruikt en wel de fameuze Seas W22EX001. Deze middentoner is een 8” luidsprekerunit met een magnesium coating heeft nauwelijks eigen resonanties en is gebouwd volgens zeer nauwe specificaties.

22-08-06-01Er is ook een hele fraaie ontkoppeling van de middentoner voorhanden. Die kun je natuurlijk ook gewoon zelf maken, want zo moeilijk is het niet. Daardoor komt de midden weergever zo goed als vrij in de ruimte te hangen, los van de baffle en is daardoor veel meer vrij van kasttrillingen.
Ik heb deze aanpassing nog niet doorgevoerd maar ik zou zeker aanraden om dit eens te proberen, mocht je een Orion gaan bouwen. Het mooie is, wanneer het niet bevalt, de weg terug zo is gemaakt. Het maakt van de Orion, ook bouwtechnisch, een zeer dynamisch luidsprekerconcept, welke wordt gestuurd door een bewogen en zeer actieve muziekliefhebber, Siegfried Linkwitz.

Peerless 10” XLS 830452 woofer

Peerless XLS-830452De laagunits zijn van Peerless; De Peerless 10” XLS 830452 is een langeslag woofer met een uitstekende specificatie en dito reputatie.
Wie nu op de site van Linkwitz kijkt zal zien dat de Peerless woofer is vervangen door een Seas L26RO4Y. Ook de opbouw van de kast is iets aangepast.
De vraag is wel of het de extra investering van deze constructie en kostbare Seas units wel waard is. De Seas L26RO4Y, die Linkwitz gebruikt, kost een slordige 200 euro, tegenover een 100 euro voor een Peerless unit. Besef dat je er vier van nodig hebt. Volgens insiders, die de beide luidsprekers hebben kunnen beluisteren, zijn de verschillen erg klein.
Beide woofers worden parallel aangesloten. Althans bij mij. Wanneer je een 12 kanaals versterker gebruikt kunnen alle units separaat worden aangestuurd. Daarover straks wat meer.

De luidsprekerkabel

Onder in de kast wordt de aansluiting gemaakt voor de diverse luidsprekerkabels door middel van een Neutron Speakon connector.orion-1-7
Ik heb hiervoor een 8 polige Neutrik NL8MPR speakon chassisdeel en Neutrik NL-8FC speakon plug gebruikt.
Rapco_nl8mprEen perfecte keuze voor deze toepassing. Voor de luidsprekerkabel gebruik ik een 8 aderige kabel, met een dikte 8 x 2,5 mm2. Deze is gewoon te koop in de pro-audio winkel. En voor 7 euro per meter praten we hier over heel andere prijzen dan wij gewend zijn in de high-end audio. Natuurlijk kun je hier ook stoeien met verschillende audio luidsprekerkabels, al wordt het dan wel een stuk prijziger. imagesDe 8 aderige pro-audio kabel is erg robuust, soepel en van goede kwaliteit. Volgens Linkwitz is de luidsprekerkabel klankmatig ook van ondergeschikt belang, evenals de keuze in versterking. Stabiliteit en degelijkheid hebben bij hem prioriteit.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

 • 25 september 2012 om 19:24
  Permalink

  Erg leuk om te lezen, goed verhaal, mooie foto’s, super.

  Vandaag de site ‘ontdekt’, dat wordt nog veel leeswerk maar met dit soort verhalen een groot plezier.

  Dank!

  Beantwoorden
 • 13 januari 2013 om 22:22
  Permalink

  Beste

  Open baffles die een bas driver hebben met lagere qts en een shelf filter zijn de beste voor laag, nadeel een wat stevige versterker nodig in de 250 plus watjes, Siegfried heeft veel kennis op dit gebied en doe dan ook het juiste, jij hebt een paar prachtige speakers van zijn wieg, maar je zal wel weer de kriebels gaan krijgen verder te gaan, ik zelf ga binnenkort met 4 18 inch een open baffle maken, een grote oppervlakte van de conussen kan een basbereik geven tot wel de onderste octaven met een shelf filter en een flinke versterker ik werk met analoge filters en een alpass lineleven shelf.

  Zie veel OB die de eminence 15 inch gebruiken met hoge qts van 1.4 die slappe motor maakt de bas langzaam en duf, gaat wel lekker diep. Ikzelf experimenteer met visatons wsp26s 10 inch woofers, eerst in een h frame en nu bezig met een acoustical resistance box, de bas van deze woofers voel je letterlijk, de acoustical box kan een kaarsvlam laten wapperen, al met klein volume als ie goed is gedemt. Ik maak ook zelf versterkers in de vorm van hybrides, dus buizen met mosfets, de laatste is een dual mustage waarbij er geen buizen in cathode schakeling staan ik vind het geluid niet lekker bij deze cathode followers, ik heb nu dus alleen plate followers en dc gekoppeld aan de mosfets, deze kan je met en zonder feedback gebruiken, ze klinkt schoon en erg open, zie link hier onder, er is geen basbox wat je hoord is gewoon even snel een mid en tweeter aan elkaar, mid krijgt dus alles, maar klinkt er fraai lijkt me deze oude phillips mid uit de jaren 70. ik heb meerdere ontwerpen ook van allfet amps, erg simpele single end typen allemaal met current feedback voor snelheid, ik ben niet zo rijk en dus moet ik vogelen, maar het gaat prima al jaren, wellicht kan ik er ooit geld mee verdienen, zeker met de amps omdat boxen voor mij wat nieuw is.

  http://www.youtube.com/watch?v=mAYXzegWnn4&list=UUFM73rUhzLW_bQ8ytUtyt_Q&index=3

  Geluid is natuurlijk niet geheel super met de mobile telefoon camera, maar goed geeft een idee.

  veel geluk met deze mooie hobbie, pas op je oren met volumes.

  vrg kees

  Beantwoorden
  • 19 mei 2014 om 21:01
   Permalink

   Hoi Kees,

   Je hoort verrekte goed dat dit gedoetje potentie heeft!

   Ik ben zelf ook al een tijd aan het experimenteren met een open doos speaker systeem.
   Ik krijg er geen genoeg meer van!

   Ik heb 3 kleine breedbanders in serie en dat parallel aan 2 grotere breedbanders in een open doos gelegd en er gaten in gemaakt voor de conussen uiteraard.
   Per kanaal dus 5 speakers.
   Wat je hoort is een enorm detailrijk midden en het hoog loopt redelijk ver door maar subbas is er echt niet maar dat mis je niet zo.
   Ik begin wel moeite te krijgen met luisteren naar gesloten boxen, er blijven weinig boxen over die mij bekoren.
   De beluisterde versterkers zijn normale fabrieksapparaten en zelfs een transistor juke box versterker deed mee.
   Het gaf altijd een verbetering tov een normale box.
   Wel wil eea ondersteunen met een tweeter maar via een C is het resultaat niet echt je van het.
   Er lijkt dan iets uit faze te staan dus tzt maar weer proberen met een spoel erbij.

   Groet Frank.

   Beantwoorden
 • 14 mei 2013 om 10:19
  Permalink

  @ kees. Welke eminence bedoel je dan?
  Bijv:
  De eminence deltalite ii 2515 heeft een qts van 0.38. Daarbij een gevoeligheid van 99.2 db.
  Dit maakt het hem zeer geschikt voor het gebruik met een laag wattage versterker.
  Een heel mooi project is de obl-11 van Troels Gravesen.
  Zelden zo’n diep en vooral snel laag gehoord. Al helemaal van een ob.
  Voordeel van een hoogrendement ( gevoeligheid) is ook dat bij zeer hoge volumes de woofer amper in beweging is. Dus minder (geen) vervorming.
  Wel gevaarlijk voor het gehoor. Een obl-11 heeft een gevoeligheid van 95db en in combinatie met een lage vervorming nodigd dit uit tot “gas geven”. (Vooral onder de jongeren 🙂 )

  Beantwoorden
 • 21 maart 2021 om 10:23
  Permalink

  goeden morgen ik wilde een speaker kast bouwen met een philips ad 12200 breedbander in een pvc buis met een diameter van 31.5 x 75cm lang zou dit wat kunnen worden de wand van de buis is 1cm dik ik wilde achterzijde open laten

  Beantwoorden
  • 21 maart 2021 om 10:48
   Permalink

   Hallo Frank, helaas is dat niet zo te zeggen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.