Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

De Linkwitz Orion luidspreker

Het leuke van deze luispreker is dat er erg veel over te vinden is. In America is er zelfs een groot forum, het Linkwitz Orion Users Forum, waar je alles wat met de Orion te maken heeft kunt bespreken. Als je de bouwtekeningen van Linkwitz koopt krijg je zelfs een aparte inlogcode, welke alleen voorbehouden is aan Orion kopers. De mensen op dat forum zijn ook zeer behulpzaam. Ik heb in de beginfase een redelijk lastig probleem ondervonden. Maar door stapsgewijze adviezen van doorgewinterde Orion bezitters was dit in no-time opgelost. Ook Linkwitz zelf is zo nu en dan actief op dit forum.

De bouwtekening

De bouwtekening is uitstekend en precies. Nu is dit natuurlijk niet zo’n heel moeilijk ontwerp. Een beetje doe het zelver met een cirkelzaag en decoupeerzaag kan deze klus klaren. Een goede freesmachine is ook wel handig, maar niet noodzakelijk.
Linkwitz Orion bouwtekening
Je moet je de ‘looks’ van de Linkwitz Orion wel aanspreken. Het is erg ‘Amerikaans’ vind ikzelf. Het woord oubollig wil ik nog niet gebruiken, liever ‘klassiek’. Ik moet wel zeggen dat de witte uitvoering hierboven, al weer wat moderner oogt. Het voordeel van een open baffle is wel dat je met de vormgeving best kunt experimenteren zonder direct afbreuk te doen aan het gehele concept. Als je zoekt op het internet, vind je diverse Orion gebaseerde open baffle luidsprekers.
Aangezien ik de luidspreker wil nabouwen, zoals Linkwitz het bedoeld heeft, kies ik voor dit ontwerp. Dat neemt natuurlijk niet weg dat iedereen vrij is om de Orion te bouwen naar eigen smaak en inzicht.
Jatoba planken
Ik heb gekozen voor een mooie houtsoort, Jatoba. Bij de lokale parketboer kon ik een restpartij planken kopen en met een beetje passen, meten, schaven en lijmen worden de parketplanken langzamerhand omgetoverd tot een tweetal luidsprekers. Dat schaven heb ik overigens bij een bevriend timmerbedrijf laten uitvoeren. Hierboven zie je de planken welke verlijmd worden ten behoeve van de zijpanelen.woofer behuizingen Allereerst worden beide wooferbehuizingen gemaakt (boven). Ik gebruik hiervoor 18 mm. MDF. Deze kasten worden na verlijming, eerst zwart gespoten. Hierop komt de Jatoba constructie van de midden- en hoogweergever. wooferbehuizing

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “Linkwitz Orion zelfbouw luidspreker

 • 25 september 2012 om 19:24
  Permalink

  Erg leuk om te lezen, goed verhaal, mooie foto’s, super.

  Vandaag de site ‘ontdekt’, dat wordt nog veel leeswerk maar met dit soort verhalen een groot plezier.

  Dank!

  Beantwoorden
 • 13 januari 2013 om 22:22
  Permalink

  Beste

  Open baffles die een bas driver hebben met lagere qts en een shelf filter zijn de beste voor laag, nadeel een wat stevige versterker nodig in de 250 plus watjes, Siegfried heeft veel kennis op dit gebied en doe dan ook het juiste, jij hebt een paar prachtige speakers van zijn wieg, maar je zal wel weer de kriebels gaan krijgen verder te gaan, ik zelf ga binnenkort met 4 18 inch een open baffle maken, een grote oppervlakte van de conussen kan een basbereik geven tot wel de onderste octaven met een shelf filter en een flinke versterker ik werk met analoge filters en een alpass lineleven shelf.

  Zie veel OB die de eminence 15 inch gebruiken met hoge qts van 1.4 die slappe motor maakt de bas langzaam en duf, gaat wel lekker diep. Ikzelf experimenteer met visatons wsp26s 10 inch woofers, eerst in een h frame en nu bezig met een acoustical resistance box, de bas van deze woofers voel je letterlijk, de acoustical box kan een kaarsvlam laten wapperen, al met klein volume als ie goed is gedemt. Ik maak ook zelf versterkers in de vorm van hybrides, dus buizen met mosfets, de laatste is een dual mustage waarbij er geen buizen in cathode schakeling staan ik vind het geluid niet lekker bij deze cathode followers, ik heb nu dus alleen plate followers en dc gekoppeld aan de mosfets, deze kan je met en zonder feedback gebruiken, ze klinkt schoon en erg open, zie link hier onder, er is geen basbox wat je hoord is gewoon even snel een mid en tweeter aan elkaar, mid krijgt dus alles, maar klinkt er fraai lijkt me deze oude phillips mid uit de jaren 70. ik heb meerdere ontwerpen ook van allfet amps, erg simpele single end typen allemaal met current feedback voor snelheid, ik ben niet zo rijk en dus moet ik vogelen, maar het gaat prima al jaren, wellicht kan ik er ooit geld mee verdienen, zeker met de amps omdat boxen voor mij wat nieuw is.

  http://www.youtube.com/watch?v=mAYXzegWnn4&list=UUFM73rUhzLW_bQ8ytUtyt_Q&index=3

  Geluid is natuurlijk niet geheel super met de mobile telefoon camera, maar goed geeft een idee.

  veel geluk met deze mooie hobbie, pas op je oren met volumes.

  vrg kees

  Beantwoorden
  • 19 mei 2014 om 21:01
   Permalink

   Hoi Kees,

   Je hoort verrekte goed dat dit gedoetje potentie heeft!

   Ik ben zelf ook al een tijd aan het experimenteren met een open doos speaker systeem.
   Ik krijg er geen genoeg meer van!

   Ik heb 3 kleine breedbanders in serie en dat parallel aan 2 grotere breedbanders in een open doos gelegd en er gaten in gemaakt voor de conussen uiteraard.
   Per kanaal dus 5 speakers.
   Wat je hoort is een enorm detailrijk midden en het hoog loopt redelijk ver door maar subbas is er echt niet maar dat mis je niet zo.
   Ik begin wel moeite te krijgen met luisteren naar gesloten boxen, er blijven weinig boxen over die mij bekoren.
   De beluisterde versterkers zijn normale fabrieksapparaten en zelfs een transistor juke box versterker deed mee.
   Het gaf altijd een verbetering tov een normale box.
   Wel wil eea ondersteunen met een tweeter maar via een C is het resultaat niet echt je van het.
   Er lijkt dan iets uit faze te staan dus tzt maar weer proberen met een spoel erbij.

   Groet Frank.

   Beantwoorden
 • 14 mei 2013 om 10:19
  Permalink

  @ kees. Welke eminence bedoel je dan?
  Bijv:
  De eminence deltalite ii 2515 heeft een qts van 0.38. Daarbij een gevoeligheid van 99.2 db.
  Dit maakt het hem zeer geschikt voor het gebruik met een laag wattage versterker.
  Een heel mooi project is de obl-11 van Troels Gravesen.
  Zelden zo’n diep en vooral snel laag gehoord. Al helemaal van een ob.
  Voordeel van een hoogrendement ( gevoeligheid) is ook dat bij zeer hoge volumes de woofer amper in beweging is. Dus minder (geen) vervorming.
  Wel gevaarlijk voor het gehoor. Een obl-11 heeft een gevoeligheid van 95db en in combinatie met een lage vervorming nodigd dit uit tot “gas geven”. (Vooral onder de jongeren 🙂 )

  Beantwoorden
 • 21 maart 2021 om 10:23
  Permalink

  goeden morgen ik wilde een speaker kast bouwen met een philips ad 12200 breedbander in een pvc buis met een diameter van 31.5 x 75cm lang zou dit wat kunnen worden de wand van de buis is 1cm dik ik wilde achterzijde open laten

  Beantwoorden
  • 21 maart 2021 om 10:48
   Permalink

   Hallo Frank, helaas is dat niet zo te zeggen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.