Lenco Tonearm: nieuwe V-blocks + Cardas bedrading
Vervang de V- blocks en de toonarm bedrading van je Lenco L75,L76 of L78
Alle Lenco liefhebbers weten dat de toonarm bekabeling van een originele Lenco arm na 40 jaar behoorlijk kan degraderen. Ik zelf zie zelfs regelmatig groene koperoxidatie in de Lenco toonarm bedrading. Dat dit niet bevorderlijk is voor een goede geluidskwaliteit, hoef ik je niet uit te leggen. Naast de kunststof V- blocks in het Lenco lagerhuis, die letterlijk in de tijd verpulveren, is vervangen van de toonarm bedrading eigenlijk verplichte kost om je Lenco arm weer naar deze tijd te brengen.
Niet moeilijk, wel lastig
Het vervangen van de bedrading is niet zo heel moeilijk, al kan het wel een lastig klusje zijn. De kunststof aansluitingen in de headshell en de armbuis moeten worden verwijderd. Deze zitten in de headshell en armbuis geperst en zitten behoorlijk vast. Ga je daar ongecontroleerd in boren of met een tang aan het werk, is de schade vaak groter dan de winst en dat is erg jammer.
We beginnen bij het verwijderen van de console. Dat is bij Lenco platenspelers niet zo heel erg moeilijk. Met een paar schroeven haal je de bodemplaat los en kun je bij het binnenwerk. Eigenlijk zou je deze ‘waaibomenhouten’ ombouw gelijk in de kliko moeten gooien en vervangen door een solide berken multiplex console. Maar daar zal ik hier niet te veel over uitweiden. Een artikel daarover komt over niet al te lange tijd op Audio-Creative.
Beste Marco.
Leuk geprobeerd. Helaas heb je gelijk in je stelling dat de Lenco arm nooit een hoogvlieger zal worden. Ik zou nog een stap verder willen gaan door te beweren dat de Lenco arm gewoon prul is en blijft, ongeacht hoeveel modificaties je erop los laat. Ik weet heel goed waar ik over praat want ik heb al allerlei modificaties aan Lenco armen doorgevoerd zonder dat het me ooit gelukt is er een goede arm van te maken. In dit kader zou ik iedereen willen aanraden af te zien van het modificeren van een Lenco arm. Spaar liever door tot je een echte toonarm kunt kopen. De audio-creative groovemaster bijvoorbeeld.
Tot slot nog een commentaar over je opmerking dat de messing v- blokjes nagenoeg onverslijtbaar zijn. Dit is helaas onzin. Monteer de messing v-blokjes maar eens over 5 jaar uit je arm en je zult schrikken.
Als gereedschapmaker fijnmechanische techniek met meer dan 20 jaar ervaring kan ik dat heel goed beoordelen. Wil je een echt goed en slijtarm materiaal voor de v-blokjes, neem dan Ampco 21. Lijkt heel erg op messing maar heeft een veel langere levensduur dan messing. Is natuurlijk iets duurder en moeilijker te bewerken. Zelf werk ik ook elke dag met EDM machines (in de volksmond draadvonkmachines genaamd) te weten Charmilles Robofil 440 en Charmilles Robofil 310.
Vergeet die Lenco arm nou maar gewoon. Het was niks , is niks en zal nooit wat worden.
Hallo Maurice, dank voor je input en je advies over het materiaal. Ik heb net even met de leverancier overlegd. De nieuwe serie blokjes worden vanaf nu uit Ampco 21 gemaakt.
Hallo Marco.
Ik weet dat mijn uitspraken betreffende de Lenco arm gewaagd zijn, maar het doet mij deugd dat mijn tip serieus genomen word. Ik heb al voor meerdere vrienden en kennissen lenco en SME armen met dit materiaal gemodificeerd en allemaal zijn ze er zeer tevreden mee. Een van mijn collegas heeft voor zijn motorfiets een ontstekingsverdeelring uit Ampco 21 gemaakt en die ziet er na 150.000 km nog steeds als nieuw uit. Geen enkel spoor van slijtage zichtbaar. Je zult geen spijt hebben van de overstap naar Ampco 21.
Hallo Maurice
Iedereen mag bij ons zijn mening en ervaringen geven, mits gegrond en onderbouwd.
Natuurlijk staan we open voor nieuwe ideeën en ervaringen. Daar kunnen we onszelf en anderen weer mee van dienst zijn.
Het feit is dat veel mensen erg veel plezier hebben met het restaureren van een Lenco en de desbetreffende arm.
En binnen het gegeven budget is er niets mis om daar ervaring en heel veel (luister) plezier mee op te doen.
Hallo Marco,
Bedankt voor dit informatieve artikel. Ik denk nu dat ik toch maar overstap op een nieuwe arm.
Marcel
Hallo Marco,
Bedankt voor het informatieve beschrijving. Ik denk dat ik toch maar voor een nieuwe arm voor mijn Lenco ga sparen.
Marcel
Iets afkatten is makkelijk, maar deze arm komt uit een ander tijdperk, met de messing V-blokjes zul je een resultaat beter dan de originele nieuwstaat halen, dus uit restauratie oogpunt zijn ze heeel interessant, als je ze dan uit Ampco21 maakt is het nog leuker, sla de handen dus maar in 1 zou ik zeggen.
Het geeft ook te denken, namelijk hoe goed de messing SME lagers de tijd doorstaan?, wellicht interessant dus om ook hier met Ampco21 aan de gang te gaan, daar moet een enorme markt voor zijn.
Wat je ook doet, er komt altijd muziek uit een apparaat, dat iets verbeterd kan worden is logisch, het is helemaal leuk als iedereen ervan kan profiteren, en een originele Lenco met eigen arm mag best gezien worden.
Doorsparen kan voor een toparm kan altijd, maar dan moet je ook gelijk een echt element erbij kopen, ben je voor de combi toch snel 1.700,-€ kwijt, de Lenco arm pimpen samen met een eenvoudig High Output MC element kost je niet meer dan 300,- € denk ik, wat is daar op tegen?
De door jouw genoemde Ampco 21 mods heb ik al lang uitgeprobeerd, zowel met Lenco toonarmen alsook met SME armen. Je hoeft ook geen 1700,- Euro voor een top toonarm/element combi uit te geven.
Een Rega RB250 met AT 95E voor ca 500,- Euro speelt elke nog zo zwaar gemodificeerde Lenco arm tegen de muur. De Lenco wrijfwielplatenspelers verdienen beter dan de originele arm. Ik blijf bij mijn stelling dat de originele Lenco toonarmen prul zijn en elke cent die je eraan uitgeeft vergeefse moeite is. Kun je je geen arm/element combi van 1700,- permiteren, probeer dan een Rega RB250/AT 95E combi. Met een beetje geluk kun je voor een habbekrats een goede gebruikte Rega arm op de kop tikken. De AT 95 elementen zijn sowieso spotgoedkoop.
Er wordt weer typische audiofielen taal gebruikt… ‘Tegen de muur spelen’… alsjeblieft Maurice…
Een Rega RB250 is een leuke arm, en zijn geld zeker waard, maar een echte hoogvlieger? Ik dacht het niet.
Toevoeging:
Wil je voor relatief weinig geld een absoluut topelement, laat dan een AT 95 met de zgn. Room Cantilever modificeren. Met deze mod kan een AT 95 makkelijk de concurrentie met bv. een Ortofon SPU aan.
Hier de link:
http://www.schiller-phono.de/en/room-cantilever
Maurice, Iets vertelt mij dat je de SPU nog nooit in volle bloei hebt meegemaakt…:-)
hoort de motor het wiel en het plateaua van een op te knappen L58 volkomen geruisloos te lopen? die van mij maakt een mechanisch geluidje..ehh ja een motir die draait..wordt dat een probleem voordat ik verder ga met mn samengestelde speler? ik kan ik het radlerwiel overzetten op mn b51. en naar een andere basismachine uitzien voor mn zelfbouwproject?
Het is mij gelukt het pennetje in de toonarm eruit te trekken met een kniptangetje. Dus gebruikt als nijptang. Het plastic busje in de kop is ook geborgd met zo’n pennetje, maar daar kan je niet bij, want dat zit aan de bovenkant. Klein gaatje boren van onderaf en dan wegduwen lukt wel!
Past een stax arm ua 7 op een Lenco
en zoja welke
en zoniet op welke speler past een ua 7 goed
Hallo Henk,
Een Stax arm kan altijd op een Lenco worden gemonteerd, zoals iedere andere arm.
Hallo Dick,
Ik bedoel dan 1 op 1 zonder dat het gat op een andere plek komt
Hee Marco,
Bedankt voor de overzichtelijke uitleg!
Ik loop echter vast bij het verwijderen van de aansluitbussen in de arm en headshell. Deze zitten stevig vast en het is mij tot nog toe niet gelukt ze eruit te krijgen. Echter lijkt het erop dat je de aansluitbussen in de laatste pagina helemaal vaarwel hebt gezegd. Klopt dit? het voordeel lijkt mij dat hoe minder aansluitingen je hebt, de minder kans op storing er is. Echter weet ik niet hoe dit zich vertaald in de stevigheid van de aansluiting van de headshell. Zou je mij hier wat meer over kunnen vertellen?
Met vriendelijke groet, Tim
Hallo Tim, in de headshell zit een kunststof bus waar de aansluitpennen zitten. Die heb ik verwijderd. Dan ontstaat er een gat waar je de bedrading kan doorvoeren. De headshell bajonet aansluiting blijft gewoon bestaan en zijn functie behouden. Om deze plastic insert te verwijderen heb ik een tooltje gemaakt waarmee je de bus uit de headshell kunt drukken.
Beste Marco,
Ik probeer een Lenco 76/S in haar oude luister te herstellen nadat de vorige eigenaren haar hebben leeggeroofd. De klassieke dingen zoals gewichtjes, arm en stofkap ontbreken maar gek genoeg niet de plaat met motor. Kun je mij vertellen of de 76/S Jelco arm wel een hoogvlieger kan worden? Ik heb er nu 1 en twijfel om haar aan te sluiten of eerst de bedrading te vervangen of toch maar een andere arm. Bij een andere arm, wat is dan een betaalbaar alternatief dat wel goed is? Met betaalbaar denk ik aan max 200 Euro.. eventueel 2e hands. Ook ben ik benieuwd wat de beste koop is als element en naald passende bij bv zo’n Jelco arm van de /S serie. Dank je voor je uitgebreide beschrijvingen die zijn geweldig! Groeten, Andre
Hallo Andre,
De Jelco arm is een stuk beter dan de Lenco arm. Als je deze weer netjes in orde maakt en goed afstelt is het een prima arm. Voor een element zou je kunnen denken aan de Ortofon 2M red or blue. die passen daar prima in. Maar ook Audio Technica heeft fijne en betaalbare elementen.
Dag Marco,
Is een Rega arm eenvoudig te monteren op een Lenco 75? Of is het beter om voor een SME arm te kiezen?
Groet, Peter
Ik denk dat het voor beide armen een lastig verhaal wordt. Naast dat het gat on de arm te plaatste niet dezelfde diameter heeft heeft de Lenco een vaste p2s afstand van 210 mm.
Ook de hoogte instelling zal een probleem worden, tenzij je de Lenco in een nieuwe plint of console gaat plaatsen.
Dag Marco,
Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga de bedrading van de bestaande arm vervangen
volgens jouw aanwijzingen.
Groet, Peter
Dank voor de heldere uitleg.
Misschien een vreemde vraag maar waarom is de Lenco arm zo slecht?
Ik heb zelf twee L78 ’s die ik na jaren opslag weer toonbaar wil maken en in gebruik nemen.
Hallo Peter, ‘zo slecht’ is wellicht te veel van het goede. Maar de arm is wat constructie en ontwikkeling geen hoogvlieger. Ten eerste is het heel lastig om de arm te reviseren. De armbedrading is zonder tools nauwelijks goed te doen. De V-blokjes zij altijd verteerd. Daarbij is de arm gevoelig voor resonanties door de meslager constructie.
helder dank je.