Projecten

Laatste ronde voor de DDDAC1794 NOS DAC mk.2 (Update 1-12-2023)

Update 1 december: GOED nieuws!

We hebben het minimum aantal aanvragen bereikt voor een laatste productie batch nieuwe DAC boards  voor de 'Last Buy' actie die hieronder te lezen is! 

Bedankt voor jullie enthousiasme! 

We hebben de benodigde componenten inmiddels in voldoende aantallen kunnen vinden. Dus ja, de DAC boards gaan in productie!

Vergeet niet dat de laatste koop op 10 december sluit.

Onderaan deze pagina op Doede Douma's Blog vind je het formulier om de DDDAC-modules te reserveren.

Het is niet meer mogelijk om nieuwe Mainboards voor DDDAC1794 NOS DAC te bestellen in de shop. We hebben echter nog een zeer gering aantal op voorraad. Informeer bij belangstelling per email (dick@audio-creative.nl).

De DDDAC voedingen blijven gewoon verkrijgbaar.


Bericht 21 oktober 2023: 
Nadat we het bijzondere 10-jarige jubileum van de DDDAC1794 hebben gevierd Is het nu tijd de volgende versie uit te brengen: de DDDAC MK3.  Dat is zoals altijd “goed en slecht nieuws”. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de trouwe groep DDDAC1794 liefhebbers, wereldwijd. 


Wat is het 'slechte nieuws'?

Het is helaas niet anders. De Covid pandemie van 2020/22 heeft de vraag naar elektronica componenten een enorme boost gegeven. Waardoor grote productieproblemen en schaarste zijn ontstaan. Een aantal componenten die we in de DDDAC gebruiken is nog steeds of heel slecht verkrijgbaar (ultra lange levertijd) of worden zelfs helemaal niet meer geproduceerd. Er moest dus zo wie zo omgedacht worden, hoe de DDDAC beschikbaar te houden over een langere tijd voor een breed publiek.

En het goede nieuws?

Doede is inmiddels al enige tijd intensief bezig met het re-design van de DDDAC1794. Het doel was om alle sterke eigenschappen van de huidige DDDAC1794 NOS DAC op het hoge niveau te behouden en waar mogelijk nieuwe inzichten toe te passen. Dat laatste is allesbehalve een gemakkelijke opgave, gezien de grote klasse die de huidige DAC heeft. Maar Doede Douma kennende... We hebben het eerste prototype uitvoerig aan de tand gevoelt, en ook aan hand daarvan nog enkele inputs gegeven die in ook het nieuwe design toegepast gaan worden. 

Andere opzet

In het nieuwe mk.3 design is veel feedback van gebruikers meegenomen. Bijvoorbeeld het PCB board is nu een full-4-Layer design met power en ground planes. De PCB Lay-out is geoptimeerd voor digitale signalen. Daarnaast zijn er de verbeterde I2S buffering en regulatie in het digitale en analoge circuit. Passend voor het nieuwe board is ook de bekende DDDAC voeding nu met actieve gelijkrichters uitgevoerd en meer SMD Componenten voor een (nog) eenvoudigere opbouw. Er is ook een optie voor een CLC-setup welke nog eens een duidelijke verbetering geeft. 

Zodra de eerste batch klaar is, wordt er meer over de techniek gepost natuurlijk. 

Niet meer uitwisselbaar

Maar… de nieuwe modules van de DDDAC1794 zullen niet meer compatibel zijn met de DDDAC die we tot nu toe kennen. De nieuwe opzet wordt qua opbouw compleet anders. Wat wel blijft is het gebruik van de PCM1794 processors. We zouden zo geen betere weten die, én goed verkrijgbaar is, én zo goed klinkt. Mits juist toegepast weliswaar… 

Bij de nieuwe DDDAC1794 is nog maar 1 board met het equivalent van 2 decks (4x PCM1794) voor mono of stereo. Twee boards op elkaar geven dan een dubbel mono setup met het equivalent van een 4 decks DDDAC PBT. Daarmee blijft het gewaardeerde concept van upgraden door meerdere DAC-secties parallel te kunnen zetten, behouden.

Vanwege het enorme aanbod van SPDIF-I2S omzetters (Zoals bijvoorbeeld de Ian Canada FiFoPi), vervalt de separate SPDIF-functie op de nieuwe DDDAC. Het wordt dus universeel I2S input.

Hoe het precies gaat worden en hoe het eruit gaat zien? Dat zal Doede Douma uit de doeken doen als de nieuwe DDDAC1794 gereed voor productie is.

Maar er is meer goed nieuws

Heb je al langer een upgrade van DAC-boards voor je DDDAC1794 in gedachten? Dan is het nu de tijd om knopen door te hakken. Want op is echt op!

Voor het geval dat de huidige voorraad dan echt op is, wordt er tevens een last-time-buy georganiseerd om iedereen een laatste kans te geven een mainboard of dac module te kopen – ook hier zijn er grenzen vanwege beschikbaarheid van de componenten die we in de last time buy regels aangeven.

Blog DDDAC Doede Douma


Als zowel Doede als wij ergens allergisch voor zijn is het wel voor de typische, in onze oren, ‘digitale’ sound van een aantal moderne processors die te pas en te onpas worden ingezet in hedendaagse apparaten. Ik ga geen namen noemen, maar een bepaalde en inmiddels in heel veel huidige DAC’s gebruikte processor heeft in ieder geval de marketing goed voor elkaar en heeft het gebruik van (ook weer naar onze bescheiden mening) beduidend betere processoren behoorlijk uit de markt weten te drukken. Mede geholpen door een desastreuse brand bij een concurrent, een paar jaar terug.

Het is niet voor niets dat je de R2R DAC weer steeds vaker ziet. Deze laten op de meetbank weliswaar vaak niet de ultieme meetcijfertjes zien waar de ‘tekentafel’ DAC’s mee kunnen pronken, maar klinken vaak onbehoorlijk mooier, organischer, inspirerender, dan de DAC’s met de ogenschijnlijk technisch perfecte processoren. 


Laten we zeggen: op naar de volgende 10 jaar!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Laatste ronde voor de DDDAC1794 NOS DAC mk.2 (Update 1-12-2023)

  • Een noodzakelijke ontwikkeling. Zelf heb ik het Dac met twee modules van de 1e generatie. Wat is verstandig? 2 modules van de 2e generatie toevoegen tot 4 in totaal of de twee oude vervangen met 2 nieuwe?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.