LuidsprekersProjecten

Klonwall: een zelfbouw hoorn luidspreker van formaat

Een man wil toch wat?

Zo, de drivers kunnen worden gemonteerd en dan is de luidspreker klaar voor gebruik!
Best fraai geworden, vind je niet? Zet alvast een mooie vaas met bloemen met een royale fashion-cheque op de speaker. Start een romantisch liedje en roep dan voorzichtig je vrouw in de huiskamer. Klonwall-zelfbouw-luidsprekerNee gekheid, deze speaker ziet er nu erg robuust uit, maar met een mooie fineer of lak en een goed gekozen frontdoek, valt de luidspreker reuze mee en kan het zomaar een modern stuk interieur zijn. Het fijne van deze luidspreker is, dat de positie in  de huiskamer niet eens zo kritiek is. Ook plaatsing relatief dicht tegen de achterwand  is geen probleem.

De eerste klanken van de Klonwall

De luidsprekers moeten een geruime tijd inspelen, aldus de aanbeveling van de Klang &Ton ontwerpers. Logisch natuurlijk. Klonwall-zelfbouw-luidsprekerDe drivers en dan met vooral de woofer, zijn nog stug en met name de starre conusranden moeten door het spelen wat losser worden. Maar man, wat spelen deze jongens al direct goed en gemakkelijk. Weet je wat ik nu zo bijzonder vind van de Heritage Klipsch luidsprekers in het algemeen? Tot nu toe heb ik nog geen enkele Klipsch uit de Heritage lijn gehoord, die klonk als een hoorn. Ook deze Klonwall klinkt heel natuurlijk, zonder ook maar enigszins te ‘toeteren’. Dat is bij  collega’s hoorns echter vaak anders. Helaas heb ik nog geen mogelijkheid gehad om de originele Cornwall te beluisteren, dus ik kan niets zeggen over het verschil of een vergelijk maken. Maar deze Klonwall is, zachtjes uitgedrukt, wel een heel erg fijne speaker.Klonwall-zelfbouw-luidspreker

Ik heb de eerste luistertest samen met Dick gedaan en wij beiden waren zeer onder indruk van de prestaties van deze Klonwall. We hebben tot nu toe nog geen (fabrieks-) luidspreker thuis gehad, die vers van de pers, al zo fijn klonk.  En dat is alleen maar toegenomen na een paar dagen spelen. Het hoog is zacht, gedetailleerd. Stemmen zijn heel erg fraai en het laag is superstrak, snel en precies.
Dit is gewoon een klasse ontwerp en ik denk dat je er menig commerciële  fabrieks-luidspreker naast kunt zetten. Ik durf die wedstrijd wel aan. Ik heb een dergelijke ‘flabbergasting’ luisterervaring/indruk slechts een paar keer gehad. Dat was met de recensie van de WLM monitor/subwoofer set, de Guru QM60 en de Karma 3.2.2. Als je de prijzen van deze luidsprekers even nazoekt , snap je waarom ik met deze Klonwall zo in mijn nopjes ben.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

85 thoughts on “Klonwall: een zelfbouw hoorn luidspreker van formaat

 • een heel fraaie set, Marco. Helaas een beetje groot voor mijn huiskamer….

  Er wordt in April ook een luisterdag in Alphen a.d. Rijn georganiseerd door het Zelfbouw Audio Forum.
  http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=26&t=19752
  Uiteraard zijn jij en Dick daar natuurlijk ook welkom om wat Audio Creative zaken te tonen!
  (Ik kan helaas niet naar Hengelo komen de 15e, dan is mijn dochter jarig…)

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Heb je artikel met veel plezier gelezen. Ik voel mijn vingers weer kriebelen 😉
  Ben ook erg benieuwd naar je tweeter alternatieven!

  Beantwoorden
 • Je hebt weer een mooi stuk geschreven Marco. Ik zou ze dolgraag eens willen beluisteren…

  Beantwoorden
  • Hallo Sander,
   Dan kan natuurlijk.
   Op 15 februari aanstaande,op de Zelfbouw Audio Luisterdag in Hengelo, zijn we met een volledige zelfbouw audioset te zien en te horen.

   Beantwoorden
  • Hoi Marko,

   Erg interessant en wil ze zelf ook gaan bouwen, maar heb kort vraagje, wat is de impedantie van de speaker ? Ik lees bij Klang & Ton 4 ohm als ik naar het bouwvakker kijk !

   Groet Robert

   Beantwoorden
 • Maakt het wat uit als je hem 10 cm smaller maakt maar dan wel weer 10 cm dieper.

  Beantwoorden
  • Ik heb geen idee, maar dan is het geen Cornwall/Klonwall meer. Ook heeft Klipsch deze maatvoering niet zomaar gekozen.
   Je zou het gewoon moeten proberen.

   Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Fijn dat zelf bouwen van luidsprekers weer de aandacht krijgt die het verdient. Als trouwe lezer van het Duitse blad Hobbyhifi, zie ik vaak prachtige ontwerpen voorbij komen. Ik zie weinig of geen initiatieven meer van de Nederlandse zelfbouwwinkels. Is dit ook een typisch voorbeeld van het verschil in ondernemersklimaat in Nederland en Duitsland? Duitse bedrijven nemen de zelfbouwer wel serieus en lopen niet te klagen dat de markt voor hifi nu zo slecht is
  Ik verwacht dat door jullie inspanningen, de zelfbouw van hoogwaardige audioproducten weer de plaats krijgt die het verdient.

  Beantwoorden
  • Dag John,
   Ik ben het niet eens dat je zegt er in nederland weinig gedaan wordt aan de zelfbouw van luidsprekers.Ga maar eens bij Speakerland in Oss langs.of doe ook eens wat meer ondezoek op de internet sites van bv.Tony Gee,etc.Als je dat allemaal gedaan hebt zien we je over een maand wel terug.
   Ik heb trouwens zelf een artikel geschreven over het ontwerp en bouw van mijn eigen luidsprekers,wat nog ergens in een lade van de redactie moet liggen,om ooit gepubliceerd te worden.Echter je moet met alles gewoon geduld hebben.Dan komt het allemaal goed ,ook bij audio-creative.
   Genieten van de artikelen en eruit pikken wat je interesse heeft.
   vr.gr.
   Ben van Druten

   Beantwoorden
   • Ben,

    Je moest eens weten op hoeveel onwil wij afgelopen jaar zijn aangelopen bij de Nederlandse DIY speakerwinkels. We zijn domweg geschoffeerd door Speaker & Co uit Haarlem, aan het lijntje gehouden met beloftes, maar nooit wat bereikt bij Speakerland. Legt Marco contact met Strassacker, bij onze oosterburen, is er het een ander op een zeer prettige wijze en professioneel binnen anderhalve week geregeld. Dan begrijp je wel dat we even niet zo’n hoge pet op hebben van onze Nederlandse luidsprekerzelfbouw winkels. Ze hebben ons eigenlijk eigenhandig de deur van de oostuitgang gewezen. Het internet heeft de wereld inmiddels een heel stuk kleiner heeft gemaakt.

    Tony Gee waardeer ik erg hoog, als persoon en om zijn vakkennis, maar hij heeft geen zelfbouwwinkel. Tony bouwt sinds een aantal jaren beroepsmatig in opdracht van de klant. We hopen overigens nog eens een luidsprekersysteem van Tony voor Audio Creative aan de tand te mogen voelen. Daar wordt aan gewerkt…:-)

    Beantwoorden
    • Sluit mij aan bij de woorden van Dick. (Zonder dat ik nu de discussie wil aanwakkeren)

     Van Tony maak ik altijd dankbaar gebruik van zijn cap-tests. Hij is ook zeker niet te beroerd om zijn advies/mening te geven als je vragen hebt.
     (Uiteraard zijn caps ook onderhevig aan het woord: SMAAK. Het beste advies van Dick dat ik kreeg: doe vooral datgene wat jij goed vind klinken.)

     Heb al eens een ontwerp van Tony gemaakt voor een vriend. Die is zeer tevreden.
     Zelf ben ik erg gecharmeerd van de ontwerpen van Troels Gravesen . Al meerdere gebouwd.
     Momenteel bezig met de Jenzen Seas van Troels.

     De klipschorn staat nog op de verlanglijst.
     Goed bezig marco & dick!

     Beantwoorden
 • Hi Marco,
  Goed nog eens te lezen dat je flabbergasted was van de Guru QM60. Je opmerking over het prijsverschil kan ik begrijpen maar je mag de totaalkosten van de gebruikte componenten van een zelfbouwspeaker niet een-op-een naast de winkelprijs van fabrieksspeakers zetten. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken.
  Hartelijke groeten,
  Ton van der Veeken

  Beantwoorden
  • Hoi Ton,
   Natuurlijk kun je dat niet één op één vergelijken. Maar ik denk wel, dat in de High-End handel, in de afgelopen jaren het prijsverschil tussen werkelijke kosten en verdiensten, enorm uit zijn verband is getrokken. Daar kunnen we nog wel een keer over bomen:-)

   Beantwoorden
   • Mijn ervaring is dat de prijzen gemiddeld haast 10 keer over de kop gaan. (Zelfbouw vs nieuwkoop)
    Een fabrikant zal helaas wel moeten ben ik bang. Een speaker bouwen is 1 maar dan komt de verpakking de manuren de opslag het vervoer het gedeelte voor de dealer etc etc.

    Beantwoorden
 • Binnenkort begin ik met mijn eerste zelfbouw project met name de Cyburg Needle. Heel eenvoudig en prima om te leren. De Klonwall zou dan misschien de volgende kunnen worden. Het enige wat me afschrikt is het filter. Ik heb hier absoluut geen kaas van gegeten. Kun je zoiets kant en klaar verkrijgen?

  Beantwoorden
  • Hallo johan,
   Volgens mij is dit filter, zoals hij beschreven is, niet kant en klaar te koop. Het is een redelijk ingewikkeld filter, maar als je er je tijd voor neemt en het goed bestudeert, is het zeker te doen. Netjes en overzichtelijk werken is dan wel een vereiste en ook een overzichtelijke stap voor stap opbouw, is belangrijk.

   Beantwoorden
   • He beste mensen,
    Ik wil hiermee aan de slag qua zelfbouw. Zijn er nog mensen die deze speakers hebben staan? Zou erg geinteresseert zijn om een keer te luisteren.
    Gr Douwe Osinga

    Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Een korte vraag over de maatvoering van de diverse panelen. Kloppen de aangegeven maten van de panelen voor beide “zaagsnedes”? Dwz, is het maatvoeringstabelletje voor de te zagen panelen van toepassing op het verstekzagen van de kast of het koud op elkaar monteren?

  Of blijven de maten gelijk? (Dacht zelf van niet)

  Beantwoorden
  • Hallo Theo,
   De tekening die ik heb bijgevoegd is voor de kast met 45 graden verbinding. (kun je ook zien aan het vooraanzicht van de speaker)
   Wanneer je een ‘koude verbinding maakt, hou je de maatvoering van de buitenzijde van de kast aan. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Heb jij, of misschien een lezer, ervaring met de alternatieven van de ‘echte’ houtfineer (die je voor het Klipschorn project hebt gebruikt)? Op het web zijn bijvoorbeeld plastic folies te krijgen en zelfklevende vinyl fineer met levensechte hout structuur. Qua prijs beide erg interessant..

  Beantwoorden
  • Hallo Albert,
   Ik weet dat bij de Arnhemse fijnhouthandel ook gefineerde meubelplaten (18 mm.) te koop zijn. Deze zijn te krijgen in verschillende (echte) houtfineren. Met kunststof folies heb ik geen ervaring.

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Die gefineerde meubelplaten die hebben ze bij de plaatselijke bouwmarkt ook wel. Maar dat is schelden in de Klipsch kerk hè! Ik meen ergens gelezen te hebben dat Paul Klipsch faliekant tegen het gebruik van MDF was in behuizingen, laat staan spaanplaat zoals bij meubelpanelen. Ik zou eigenlijk wel heel erg benieuwd zijn naar de daadwerkelijke klankverschillen! Zijn er lezers met ervaring op dit gebied? Zaterdag a.s. eerst maar eens naar jouw berken versie luisteren. (En daarna waarschijnlijk naar huis met een hele grote bos bloemen…)

    Beantwoorden
    • De huidige generatie Klipsch Heritage zijn ook van gefineerd MDF gemaakt…:-) (Goed) fineren is echter niet ieder’s kopje thee. Dan is het berkenplex dat Marco gebruikt een geweldig fijn en mooi materiaal.

     Beantwoorden
     • Paul Klipsch was daar natuurlijk al een tijdje niet meer zo actief.. gefineerd mdf is een behoorlijke kosten reductie bij het productieproces en dus een logische stap. Tenzij het consequenties heeft voor de klank natuurlijk! Ik neem aan dat dat dus wel mee zal vallen.

    • Ik heb in mijn verhaal al eerder genoemd dat plaatmateriaal bij de lokale hobbymarkt ongeschikt is.
     De plaatmaterialen die ik bedoel, zijn gefineerde, hoogwaardige multiplex panelen. Geen spaanplaat of MDF dus.
     Maar daarvoor moet je echt naar de professionele houthandel.

     Beantwoorden
    • Dit is de eerste keer dat ik reageer op berichten van mensen die een zelfbouwproject willen of zijn gestart.
     Kasten of behuizingen van spaanplaat klinken doffer dan die van hechthout of meubelplaat, alhoewel ook hier weer verschillende hardheden en samenstellingen in bestaan.
     Zelf bouw ik hoornkasten al sinds mijn 18e en dat is meer dan 50 jaar geleden. De inwendige vorm van speakerbehuizingen zijn zéér belangrijk om geen valse reflexies te krijgen, waardoor tegengestelde geluidsgolven ontstaan die de klank beïnvloeden. Dit heb ik zover weten te ontwikkelen dat ik geen isolatie meer gebruik in de behuizingen, hetgeen een veel helderder geluidsbeeld oplevert. Ook de baspoorten (zo noem ik die van mij niet meer) zijn gebaseerd op hoornsystemen of vormen, terwijl ook deze vaak meervoudig zijn gevouwen. Grote systemen leveren een beeld op die absoluut niet te vergelijken zijn met gewone luidsprekerbehuizingen. Mensen zeggen wel eens dat hoe harder het geluid is, hoe beter ze gaan klingen (dus niet alleen in zalen, maar ook buiten). Dus geen resonantie, geboem, gedreun of wat dan ook, maar gewoon helder, verstaanbaar en een compleet geluidsbeeld.
     Beluisteren? prima, maar dan moet men wel naar Duitsland afreizen.

     Beantwoorden
 • Marco,

  Ik kwam “ergens” op het www van iemad een uitspraak tegen dat het “beplakken” van de binnenzijde van de middenhoorn met “strips” danwel bijv. velours/vilt klankmatig veel meer zou brengen dan het implementeren van de meest dure type Caps in het filter ed…..

  Heb jij hier een mening over?

  Met dit project schiet je (in ieder geval bij mij) midden in de roos. Was al een tijdje aan het kijken naar iets DIY Klipsch achtigs… Was bijna in je Klipsch horn project “getrapt” maar dat was me toch net even een “bridge to far”…..

  Deze ga ik dus echt maken! Ik neem er rustig de tijd voor want er staat reeds een heerlijke Harbeth set te spelen, geen haast dus….

  Beantwoorden
  • Hallo Theo,
   Elke verandering in de luidspreker, elektrisch of mechanisch zal een effect hebben op de uiteindelijke klank. Of dat allemaal positief is, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar dat is nu het leuke van zelfbouw. Gewoon proberen dus.

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,

    Ben me aan het oriënteren om zelf speakers te bouwen, maar ik weet nog niet of het red met een boeketje en een romantisch liedje … maar stel dat … ik heb een serieus gereviseerde Quad 33/303 en Prima Luna Proloque Two, is een van deze wat op de Klonwall, de speaker spreekt me erg aan, lekker tegendraads … of heb je een andere tip.

    Gr Frank, Tilburg

    Beantwoorden
    • Hallo Frank,
     Ik kan het je niet zeggen, aangezien ik beide versterkers niet op de Klonwall beluisterd heb. Echter is de Klonwall een erg makkelijk aan te sturen luidspreker, dus zie ik eigenlijk geen enkel probleem waarom het niet zou kunnen. Het is een kwestie van smaak, welke versterker voor jou het beste klinkt. Eerst bouwen dus en dan lekker gaan uitproberen.

     Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ben je, nu je de Klonwalls al wat langer beluisterd hebt, nog steeds ‘flabbergasted’ van hun geluid?
  Ik denk na over een nieuw zelfbouw-project. Heb een jaar of dertig terug luidsprekers gebouwd met
  twee mooie Electrovoice-units. Een mooie hoorn en een krachtige bass-mid unit.
  Misschien eens tijd voor wat anders.

  Succes met de leuke en informatieve website/projecten!

  Groeten,

  Bert

  Beantwoorden
  • Hallo Bert,
   Ik luister nu nog elke dag met zeer veel plezier naar de Klonwall luidsprekers. Wat ik merk is dat ze steeds beter in balans komen. Het ‘wilde’ is er af. Deze Klonwall heeft echt een tijdje nodig om in te spelen. Wel adviseer ik er een goede supertweeter bij. Dat heb ik al gemerkt bij mijn eigen Klipschorn luidsprekers. Deze Klipschorn luidsprekers profiteren enorm van de extra hoogaanvulling en dat is bij de Klonwall niet anders. Deze week komt mijn verslag over de supertweeters i.c.m. de Klonwall op de site. Dan zal ik nog wat verder uitweiden over de klankmatige kwaliteiten van het gehele luidsprekersysteem.

   Beantwoorden
 • Wat betreft de Heresy…..
  De bedrading erin is nogal gebrekkig,
  Heeft iemand een tip idee zuiver koper of zelf met zilver aan de slag of…
  Een goed zuivere koperen bedrading : welke.. waar …wie .
  Een reeds gebruikte is nu ook heel welkom.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Bij toeval kwam ik dit artikeltje tegen over de Klonwall. In de intro worden Speaker en Co en Speakerland (want daaruit bestaat tegenwoordig de verzameling Nederlandse zelfbouwwinkels) weggezet als ongeïnteresseerde innovatie loze bedrijven.

  Inderdaad hebben we naar aanleiding van de X-fi beurs in 2012 contact gehad over recensies van bouwpakketten op jullie site. Ik heb je toen meerdere malen, via email en telefonisch, uitgenodigd om hier in de winkel samen na te gaan op welke manier dat vorm kon krijgen. Je voorstel om een set bouwpakketten aan te leveren, dat te bouwen en te recenseren en vervolgens te verloten onder de lezers vond ik in het geval van de Vivace 2012 wat te ver gaan. Vandaar mijn verzoek om hier van gedachten te wisselen.
  Je bent echter nog nooit hier in de winkel geweest.

  Het lijkt erop dat jullie insteek m.b.t. audio hobbyisme anders is dan dat van ons, de zelfbouwwinkels. Wij gaan uit van praktisch bruikbare kwaliteits luidsprekerontwerpen die potentieel geïnteresseerden eerst goed kunnen beoordelen voor aanschaf. Een winkel met luisterruimten en daarnaast technische ondersteuning en faciliteiten zoals de meetkamer zijn daarbij altijd, al sinds 1985, de uitgangspunten geweest. Kwaliteit en betrouwbaarheid, daarom bestaan we al 28 jaar en die andere winkels die er ooit waren niet meer.

  Jullie kiezen nu voor een bedrijf dat hier 450 km vandaan ligt, zonder winkel, alleen een webshop. Ze verkopen alle bouwpakketten die ze kunnen vinden, bedenken zelf nagenoeg niets. Ze hebben geen houtpakketten. Vergelijkbaar met wat Intertechniek doet. Wat schieten jullie lezers op met dat samenwerkingsverband? Dit soort firma’s heeft de echte zelfbouwwinkels die er in Duitsland waren al lang geleden weggeconcurreerd. de hobbyisten moeten het nu doen met een keuze op theoretische gronden of wat de zelfbenoemde “deskundigen” er over zeggen.

  In de reactie van Dick zegt hij door Titus van Speaker en Co geschoffeerd te zijn. Inderdaad is Titus kwaad geworden omdat jullie je flyers bij ons op stand en op de gang naast onze stand achterlieten. Dick noemde dit zelf ‘guerrilla reclame’.

  Naar mijn mening dus een zeer misplaatste intro en reactie op jullie site.

  Met vriendelijke groet

  Ruud Jansen
  Speakerland
  http://www.speakerland.nl
  jansen@speakerland.nl
  0412-647650

  Beantwoorden
  • Dag Ruud,
   Ik denk dat je het allemaal een beetje te zwart wit ziet en de zaken uit zijn verband trekt. Maar ik denk dat dit niet de plaats is om hierover te discussiëren. Een en ander ging redelijk moeizaam en misschien niet zoals jij het wilde, maar ik ben best bereid hier eens een keer over te praten. We zijn soms wel een beetje guerrilla’s, maar schieten niet altijd met scherp….

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Leuk artikel! Ik heb zelf (ook uit Klang & Ton, 1/2011, even uit mn hoofd..) de Tangband W8-1772, full range. Klinkt goed, en is ongefilterd. In K&T geven ze ook nog een voorbeeld met 2 filters, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. In hoeverre zou een super tweeter effect hebben? Het wordt nu ondersteund met een sub. Mogelijk zijn er ook mensen met ervaring met de breedbander van Tangband (de W8-1772, 95dB).
  Groeten,
  Altjo

  Beantwoorden
 • Indien iemand eens het verschil wil horen tussen een standaard Heresy en een Klonwall dan neem mijn Heresy ’s graag mee naar Alphen.
  Klonwall heb ik helaas niet doch misschien zijn die er aanwezig.

  Het enige wat ik er aan heb verandert is het filter.
  Twee 2 uf elco’s uit de jaren tig….en een 33uF nichicon voor industriele doeleinden.

  Ondanks dat het speakers zijn — zo uit het schuurtje– redelijk klinken doch de andere elco’s waren geen slechte zet. D.w.z ik kan er niet meer naar terug.

  Weet iemand of ik deze speakers kan gebruiken voor een Klonwall uitvoering..?
  Er zit in een K22-EF – Laag
  Een K53 midhoorn
  Een K77-M hooghoorn

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik heb deze mooie set laten bouwen. maar ik zoek nu eigenlijk een goede versterker.
  Welke versterker is goed geschikt. het liefst een transistor versterker indien mogelijk?
  Op internet kan ik daar geen wijs uit worden.mijn Sony Mosfet klinkt helaas veel te mager

  Mvg Creek

  Beantwoorden
  • Bekend is dat ze liever een lekker fijnbesnaard buizenbakkie lusten

   Beantwoorden
 • Dag allemaal,
  Ik ben wel benieuwd naar de prestaties vergeleken met het origineel, de Cornwall 3.
  Iemand ze al eens vergeleken? Is het vergelijkbaar of is het ontwerp naar een hoger niveau getild.

  Groet

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik liep al jaren met het idee om zelf boxen te bouwen, maar het moesten ook echte zijn.
  Dus ben ik na jou inspirerende project over de klonwell maar begonnen en heb ze nu klaar.
  Ze zijn gewoon geweldig wat een super geluid komt er uit.
  De lp’s van pink floyd en moody blues op mijn dual 701 klinken weer zoals ze bedoeld zijn.
  Binnenkort meld ik me nog wel een keer voor een nieuwe element, maar de euro’s zijn eerst op.
  Groetjes Gerard Kroon.

  Beantwoorden
  • Hoi Gerard,
   Mooi dat je ze zo goed vind 🙂 Bij mij staan ze ook nog steeds in de huiskamer te spelen.
   Ze hebben ook nog een tijdje nodig om in te spelen, dus ik vermoed dat ze nog beter gaan klinken in de tijd. Veel luisterplezier!

   Beantwoorden
 • ik wil graag bouwtekeningen van bv de klipsch rp-450 .. of van de klipsch rp-280 fa.waar kan ik deze vinden? ik ben helemaal idolaat van alles wat met klipsch heeft te maken. aub een reaktie van wie dan ook.

  Beantwoorden
 • Hoi Marco, ik heb al een tijdje naar de Klonwall gekeken en heb besloten om met het nieuwe jaar er aan te beginnen, het is wel weer een heel tijdje geleden dat ik weer een box hebt gebouwd maar dat zal wel lukken.
  maar even een paar vragen, ik kan het beste denk ik die boxen compleet als bouwpakket bestellen maar zit daar ook het hout bij? en moet ik de achterkant aan de binnenkant ook bekleden met die isolatie?
  Oja nog 1 vraag is er in het komend jaar 2016 ergens in het land een luister demonstratie te horen? want dat is belangrijk voor de jeugd ja me zoon is inmiddels al weer 27jaar maar ik kan dan wel uitleggen hoe een goede box klinkt maar dat moeten ze toch zelf horen.
  Groetjes Hennes en iedereen een goede 2016 alvast.

  Beantwoorden
 • Mooi project. Ook ik ben op zoek naar een goed zelfbouwontwerp en deze KlonWall lijkt me wel wat. Niet zo heel duur en toch veel luidspreker/kwaliteit voor het geld, zo op het eerste gezicht. Maar om zo maar wat te gaan bouwen zonder deze zware jongens eerst gehoord te hebben durf ik niet aan. Ook ik zou graag deze luidsprekers een keer willen beluisteren, net zoals HvdHeuvel één bericht boven mij. Wie weet een gebeurtenis, of luistersessie ergens in het land dit jaar?

  Marco, ik vind dat je echt wat toevoegt aan de zelfbouwaudiogemeenschap. Ik lees je artikelen met veel plezier. Ga zo door.

  Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Een vraagje over de gebruikte hoorn voor de ku-516. In het eerste pakker zat de img stage line mpt-196, deze werd kort daarna uit de handel genomen en vervangen door een Nederlandse clone: de dap audio hp-2.
  Echter nu is deze ook niet meer te krijgen, geloof me, ik heb zelfs elke (buitenlandse) aanbieder gebeld en gemaild.
  Welke hoorn zou de mpt-196/dap hp-2 kunnen vervangen?
  Ik vind nergens een 100×30 hoorn, wat ik wel vind is met dezelfde buitenmaat een 90×40 hoorn.
  Welk effect heeft dit op de klank? Of is dit sterk af te raden? Heb je dit zelf eens geprobeerd?
  Alles kopen, bouwen en dan maar hopen dat het net zo goed klinkt als een ‘originele’ Klonwall gaat mij te ver.
  Ik hoop dat je een goede tip voor mij hebt en gezien al jouw goede verhalen over de heritage lijn en ervaring met Klipsch en de Klonwall vertrouw ik er eigenlijk wel een beetje op 😉
  Met vriendelijke groet,
  Bas

  Beantwoorden
  • Beste Bas
   Heb reeds alle spullen binnen behalve de hoorn voor de middentonen ,heb ook van alles afgebeld en gemaild maar niet meer te verkrijgen deze DAP HP 2 .
   Ik heb nu de procraft LH-515 besteld deze is inderdaad 90 40 in plaats 100 30 maar ik hoop (denk) dat het verschil minimaal is ,
   Misschien dat de spreiding iets anders wordt .
   Vrgr Henk

   Beantwoorden
   • Radio Heutink in Enschede heeft nog een setje DAP HP 2 hoorns liggen!

    Beantwoorden
    • Beste Albert,
     Bedankt voor de tip, hij heeft er nu géén meer 😉
     Groetjes,
     Bas

     Beantwoorden
    • Beste Marco,

     Ik ben me aan het oriënteren om een luidspreker te bouwen en de Klonwall spreekt me wel aan. Alleen die hoorn…
     Na uitgebreid googlen kwam ik deze tegen:
     Sound Lab PA-Horn Piezo L054BC

     Weer een variant daarvan is hier te vinden:
     https://www.neqtiq.eu/products/60-w-15×5-piezo-horn.html

     Is dat een goede optie? Of zie ik iets over het hoofd?

     Met vriendelijke groet,
     Martijn Pot

     Beantwoorden
  • Hallo Bas, ik durf het zo niet te zeggen. Ik heb ze niet geprobeerd.

   Beantwoorden
   • Hello there, i am thinking about build these Klonewalls. Can anyone suggest them? I listen to jazz,pop,rock metal music…have a 50 m² room, where can sittuate them. Also own magnat all ribbon 6, which have an excellent sound….thanks for your answers

    Beantwoorden
 • beste marco,

  ik wil graag deze luidsprekers bouwen. jammer genoeg zijn de stageline tweeters uitverkocht.
  nou heb ik wel gezien dat Eminence mooie tweeters heeft. de APT150V2. alleen zijn deze 105db per watt. dus mijn vraag was of dit zou gaan werken met uw crossover design.

  als de APT150V2 werkt met uw crossover is het dan misschien ook mogelijk om de Eminence kappa 15c te gebruiken in plaats van de celestions. deze zijn 101 db per watt en 4 ohm. deze worden vaak gebruikt als replacement voor de driver die in de originele cornwall zit.

  weet u misschien ook een adres waar ik de filters kan crossovers kan laten maken want ik ben daar zelf niet zo geleerd in (misschien was dat al duidelijk in deze paar vragen).

  Beantwoorden
  • Beste Kenneth,
   De IMG Stage Line tweeters zijn te verkrijgen via Conrad.nl (8-10 dagen levertijd) en bij het duitse lautsprechershop zijn ze op voorraad.
   Als vervanging de de woofer zou je de door Marco getipte woofers kunnen kopen bij B&K Sound via critesspeakers.com.
   De middentoner is afgestemd op het rendement van de woofer en tweeter, pas je dus iets aan, dan zal je het hele filter moeten aanpassen.
   Ik had zelf ook nog nooit een filter gemaakt of uberhaupt zelfs gesoldeerd, maar op Youtube staan heel veel goede voorbeelden.
   Succes met bouwen.
   Groetjes,
   Bas

   Beantwoorden
   • Beste bas,
    Bedankt voor deze info. Hetgene wat ik een beetje raar vind is dat ze zeggen dat de stageline zonder driver word geleverd. Vind 37 euro best duur voor een stukkie plastic. Ik zal ze hierover bellen.
    Groetjes,
    Kenneth

    Beantwoorden
 • Dag, leuk artikel om te lezen.

  Is het misschien mogeiljk om een update te doen van de hyperlinks? en / of alternatieve onderdelen. De duitse leverancier levert de onderdelen niet meer bijvoorbeeld.

  Beantwoorden
  • Helaas heb ik geen actuele links of updates. Het beste kun je bij Strassacker zelf even informeren. Inmiddels is de Klonwall al een paar keer getransformeerd tot ToneMaster. Op dit moment zijn we bezig met een zeer fraaie variant. De resultaten zijn veelbelovend

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik heb eindelijk de Klonwall luidsprekers gebouwd.
  Ze klinken erg goed, alleen mis ik de diepte van de bas.

  Kan jij mij een paar ideetjes geven hoe ik dat op kan lossen?
  Of komt dat geleidelijk goed met het inspelen?

  alvast bedankt
  Henk

  Beantwoorden
  • Hallo Henk, dat kan natuurlijk aan veel factoren liggen en is natuurlijk erg relatief: akoestiek van de kamer, versterker keuze, opstelling of te veel demping in de kast. Ik heb de ervaring dat demping in dit type luidspreker het laag behoorlijk in de weg zit en heb zelf alle demping eruit gehaald. Zie ook het Cornscala verhaal van Bob Crites: https://critesspeakers.com/cornscala.html

   Beantwoorden
  • Beste Henk,

   welke middentoon hoorn heb je dan gebruikt voor je cornwalls?

   Alvast bedankt,

   Koen

   Beantwoorden
 • Bedankt Marco, ik heb de demping bij de woofer weggehaald en nu is er een mooi bas geluid te horen.
  Nu zei je dat je alle demping weggehaald heb, heb je dan geen last dat de tweeter erg schel gaat klinken?
  Ik heb nu de demping die rondom de woofer zat naar boven gevouwen tegen de middentoner en tweeter aan en vastgezet met nieten.

  Beantwoorden
  • Hallo Henk, nee. Geen probleem. De compressie driver en tweeter zijn beide horns. Die zijn onafhankelijk van de kast. Je kunt ze zelfs buiten de kast plaatsen.

   Beantwoorden
 • Klonwall een mooi project, ga ik ook bouwen maar hoe kom ik aan de middentoon hoorn?
  Ik zoek me groen en geel op het internet maar kan ook geen gelijkwaardig product vinden. De MPT-196 of de DAP-HP-2 bestaan niet meer. Nu is het project al weer van enige tijd geleden maar toch…..

  Met vriendelijke groet,

  Peter de Roo

  Beantwoorden
  • De hoorn is idd niet meer leverbaar. Ik zou ook zo geen vervanger weten. Wij gebruiken inmiddels een andere hoorn + driver. Zie het artikel over de ToneMaster

   Beantwoorden
  • Ik heb nog een nieuw setje DAP-HP-2 liggen, dus als je geïnteresseerd bent kun je mij bellen.
   nulzes 1endertig vijfenvijftig achtentachtig 1endertig.

   groet, Ron

   Beantwoorden
   • Beste Ron,

    Heb je toevallig de dap hoorns nog liggen?

    Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ondanks dat dit al weer een ouder artikel is wil ik toch even zeggen dat het erg leuk en informatief is om te lezen.

  Even een vraag over het crossover filter. Stel dat ik de mogelijkheid wil tot biamping (passief) of biwiring.
  Kan ik dan simpelweg in het schema de filters van de tweeter en mid gekoppeld laten en die naar 1 paar binding posts leiden en het filter voor de sub loskoppelen en die naar de 2e set binding posts?
  Alvast bedankt.
  Mvg
  Jan Maarten

  Beantwoorden
  • Hallo Jan Maarten,
   Ik beantwoord dit even voor Marco. Je kunt de drie filtersecties naar wens in losknippen en ieder een eigen ingangterminalpaar geven. Of alleen de laagkant, zoals jij aangeeft.
   Alleen het RCL correctiefilter aan de ingang komt in dat geval te vervallen. Die is er alleen om het complete systeem te linialiseren voor bijvoorbeeld buisversterkers met een lage dempingfactor. Het is dus sowieso een optioneel circuit.

   Beantwoorden
   • Beste Dick,
    Nog bedankt voor je snelle antwoord! Het filter zit inmiddels in elkaar en de speaker vordert gestaag. 1 ding in het schema laat me niet los en blijf ik raar vinden. Als ik het schema bekijk lijkt het erop dat de + en – van de MHD-190 verkeerd staan aangegeven en dus omgekeerd word aangesloten als je de andere speakers bekijkt. Nu is het plaatje niet helemaal scherp en heb ik de digitale Klang & Tone ook bekeken en daar staat het hetzelfde aangegeven. Klopt het schema? Of is er een foutje in geslopen en moet ik de + en – van de hoge tonen MHD-190 omdraaien.

    Alvast bedankt!
    Mvg
    Jan Maarten

    Beantwoorden
    • Ha Jan Maarten,
     De fase van de tweeter is omgepoold omdat het cross-over filter de fase verschoven heeft. Dan worden de units in tegenfase aangesloten om weer in lijn te komen.

     Beantwoorden
   • Hallo Dick,
    Het is alweer een tijdje geleden maar hier even een vervolg vraag.
    Ik heb inmiddels de Klonwalls aangesloten op een Prima Luna Prologue 2 buizenamp. Klinkt al echt een stuk beter. Maar aangezien ik compleet nieuw ben in de buizen wereld, vroeg ik me het volgende af:
    Ik heb ze nu aangesloten op de 8 ohm uitgang omdat de drivers ook 8 ohm zijn en ik heb het RCL correctie filter (wat in het schema staat in geval van buizenamp) niet aangesloten. Ik moet eerlijk zeggen het klinkt prima zo. Moet ik bij deze buizenamp toch het RCL correctie filter maken en er tussen plaatsen? Is het gebruik van de 8 Ohm uitgang juist?

    Alvast bedankt.

    Mvg
    Jan Maarten

    Beantwoorden
 • Hallo allemaal, het lijkt erop dat die DAP-HP-2 weer te verkrijgen is in duitsland? Maar voor wie nog op zoek is? Deze hoorns zitten ook o.a. in zeer goedkope ‘PA’ achtige luidspreker: Phonic SE 715, en die staan vaak op MP voor weinig (50- 80 euro). Groet R

  Beantwoorden
  • Hoi Ronald, ik heb dit nu geprobeerd, maar het schroefdraad van deze 2 klopt dus niet. Krijg dus m’n driver niet op de hoorn

   Beantwoorden
 • Hallo allen,

  Het bouwpakket is inmiddels gewoon weer verkrijgbaar bij lautsprechershop.de. Heb alles inmiddels af en het klinkt als een trein. Had nog nooit eerder gesoldeerd of een speaker gebouwd, maar met de handleiding en dit artikel is het goed te doen. Bij het monteren moet je de schroefdraad van de middenhoorn goed in de gaten houden. Deze is van vrij zacht plastic gemaakt en moet op de metalen schroefdraad van de driver geschroefd worden. Als je niet voorzichtig te werk gaat beschadigd dit en wordt het erg moeilijk om nog te monteren. Het is al even geleden, maar bedankt Marco! Je artikel heeft me naar deze speaker geleid en het was erg leuk om te bouwen.

  Met vriendelijke groet,

  Jard

  Beantwoorden
 • Na een tijdje luisteren was ik nog niet helemaal tevreden met de bas en heb ik de demping verwijderd. De bas klinkt nu iets beter maar ik ben nog steeds niet tevreden. Nu heb ik de in de handleiding aanbevolen filtercomponenten besteld om de bas wat meer te boosten. Heeft iemand hier dat al eens geprobeerd? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar jullie ervaring.

  Beantwoorden
  • Hallo Jard,
   Ik had exact hetzelfde probleem als jij. De klonwall gemaakt van zwart mdf voor en achter zijde en ombouw van amerikaans noten gefineerd MDF. Het crossover filter gebouwd met Mundorf coils en Clarity caps (goede kwaliteit dus). Ik had in 1 speaker ook de demping verwijderd en de andere niet, ik hoorde daar echt maar minimale verbetering in (de demping verwijderd).
   Ik had de speakers eerst op een quad 33 maar daar kwam te weinig power uit. Daarna op mijn Rotel 1080B en dit was al een stuk beter maar nog steeds bij diverse muziek gebrek aan laag en bij luidere muziek een te veel aan hoog. Op fora’s vind je toch diverse Klipsch eigenaars die een Hersey of Cornwall op een Rotel gebruiken en daar zeer tevreden over zijn.
   Sinds gisteren een buizenamp (Prima Luna Pro Logue 2 ) in mijn verzameling en wauw eindelijk het geluid wat ik verwacht uit deze speaker.
   Wat ik wil zeggen is, als je de mogelijkheid hebt, experimenteer eens met een andere versterker.

   Mijn ervaring is dat het even zoeken is naar een correcte match.

   Maar ben ook zeker benieuwd of je aanpassingen in het filter helpen.

   Mvg,
   Jan Maarten

   Beantwoorden
   • Hoi Jan Maarten,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels een paar dingen geprobeerd met het filter. Ik heb eerst een +/- 20% grotere spoel voor het laag geïnstalleerd, een kleinere weerstand voor het midden, en iets meer weerstand voor het hoog, zoals wordt aanbevolen in de handleiding voor meer bass. Deze aanpassingen maakten het geluid eigenlijk alleen maar ‘modderiger’. Ik heb alles behalve de grotere spoel voor het laag teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Ik zit er zelfs over te denken om het laag ook weer terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Ik had gehoopt dat de bas iets meer punch zou krijgen en ook beter het echte laag zou kunnen weergeven, maar dit is niet het geval.

    Ik heb inmiddels 2 versterkers geprobeerd, een Marantz en sinds kort een Willsenton R8. Met de Willsenton is het geluid al veel beter geworden maar het diepe laag moet echt nog beter. Andere versterkers heb ik nog niet kunnen proberen.

    Ik zit er nu aan de denken om een subwoofer toe te voegen aan het systeem. Ik heb de indruk dat de Celestion TF 1525 niet echt uitblinkt in hele diepe bas, met name wanneer er tegelijkertijd ook andere klanken moeten worden geproduceerd. Heb jij hetzelfde idee? Of is het met de Prima Luna helemaal opgelost?

    Mvg,
    Jard

    Beantwoorden
 • Hoi jard.

  Ik heb nu een paar maanden geleden deze klonwalls zelf gebouwd van populierenmultiplex en zwart mdf( voor en achterzijde), maar ik had het tegenovergestelde probleem. Teveel laag dus. Dit heb ik opgelost met ook de betere condensatoren en meer demping in de kasten.
  Nu is mn luisterruimte maar 7m2

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.