Klonwall: een zelfbouw hoorn luidspreker van formaat

De demping van de Klonwall

Klonwall-zelfbouw-luidsprekerZoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om een Klonwall luidsprekerkast in elkaar te zetten. Als de kasten klaar zijn ga ik beginnen met het aanbrengen van de demping-matten. Per kast heb je  6 pakken van 2 matten nodig. De Klonwall wanden worden rondom de woofer met één laag dempingsmat bekleed. De matten worden met een elektrische tacker hier en daar vastgeniet. Lijmen mag ook, maar geeft vaak een kliederbende. Klonwall-zelfbouw-luidsprekerDe resterende matten worden bovenin, rond de hoorn van de midden driver en de tweeter bevestigt. Voordat de matten erin gaan heb ik wel de luidsprekerkabels alvast doorgevoerd naar de buitenzijde. Uiteraard kun je het filter ook gewoon in de kast plaatsen. Dan kun je volstaan met een tweetal luidsprekerklemmen aan de buitenzijde. Zo, dat schiet op.

Klonwall-zelfbouw-luidsprekerKlonwall-zelfbouw-luidsprekerDe kunststof hoorn van de tweeter en de midden driver worden met een zelfklevende foam rand beplakt. Klonwall-zelfbouw-luidsprekerDit is om een luchtdichte afdichting te krijgen, wanneer de speaker drivers in de kast worden geplaatst. Dit wordt uiteraard ook gedaan rondom de woofer.

Klonwall-zelfbouw-luidsprekerNatuurlijk worden de verbindingen van de kabels netjes aan de aansluit lippen van de drivers gesoldeerd. Hier gebruik je natuurlijk geen goedkope faston klemmetjes.Konwall-zelfbouw-luidspreker-33Klonwall-zelfbouw-luidspreker

 

Daar hebben we in het verleden nogal wat aandacht aan besteed. Die faston klemmetjes oxideren na verloop van tijd en geven dan een slechte contactverbinding. Niet doen dus en het solderen van deze verbinding is totaal geen zware klus.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Robert Daems zegt:

  een heel fraaie set, Marco. Helaas een beetje groot voor mijn huiskamer….

  Er wordt in April ook een luisterdag in Alphen a.d. Rijn georganiseerd door het Zelfbouw Audio Forum.
  http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=26&t=19752
  Uiteraard zijn jij en Dick daar natuurlijk ook welkom om wat Audio Creative zaken te tonen!
  (Ik kan helaas niet naar Hengelo komen de 15e, dan is mijn dochter jarig…)

 2. Hoi Marco,
  Heb je artikel met veel plezier gelezen. Ik voel mijn vingers weer kriebelen 😉
  Ben ook erg benieuwd naar je tweeter alternatieven!

 3. SanderT zegt:

  Je hebt weer een mooi stuk geschreven Marco. Ik zou ze dolgraag eens willen beluisteren…

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Sander,
   Dan kan natuurlijk.
   Op 15 februari aanstaande,op de Zelfbouw Audio Luisterdag in Hengelo, zijn we met een volledige zelfbouw audioset te zien en te horen.

 4. Maakt het wat uit als je hem 10 cm smaller maakt maar dan wel weer 10 cm dieper.

  • Marco Bouwer zegt:

   Ik heb geen idee, maar dan is het geen Cornwall/Klonwall meer. Ook heeft Klipsch deze maatvoering niet zomaar gekozen.
   Je zou het gewoon moeten proberen.

 5. John Musterd zegt:

  Hoi Marco,
  Fijn dat zelf bouwen van luidsprekers weer de aandacht krijgt die het verdient. Als trouwe lezer van het Duitse blad Hobbyhifi, zie ik vaak prachtige ontwerpen voorbij komen. Ik zie weinig of geen initiatieven meer van de Nederlandse zelfbouwwinkels. Is dit ook een typisch voorbeeld van het verschil in ondernemersklimaat in Nederland en Duitsland? Duitse bedrijven nemen de zelfbouwer wel serieus en lopen niet te klagen dat de markt voor hifi nu zo slecht is
  Ik verwacht dat door jullie inspanningen, de zelfbouw van hoogwaardige audioproducten weer de plaats krijgt die het verdient.

  • Ben van Druten zegt:

   Dag John,
   Ik ben het niet eens dat je zegt er in nederland weinig gedaan wordt aan de zelfbouw van luidsprekers.Ga maar eens bij Speakerland in Oss langs.of doe ook eens wat meer ondezoek op de internet sites van bv.Tony Gee,etc.Als je dat allemaal gedaan hebt zien we je over een maand wel terug.
   Ik heb trouwens zelf een artikel geschreven over het ontwerp en bouw van mijn eigen luidsprekers,wat nog ergens in een lade van de redactie moet liggen,om ooit gepubliceerd te worden.Echter je moet met alles gewoon geduld hebben.Dan komt het allemaal goed ,ook bij audio-creative.
   Genieten van de artikelen en eruit pikken wat je interesse heeft.
   vr.gr.
   Ben van Druten

   • Ben,

    Je moest eens weten op hoeveel onwil wij afgelopen jaar zijn aangelopen bij de Nederlandse DIY speakerwinkels. We zijn domweg geschoffeerd door Speaker & Co uit Haarlem, aan het lijntje gehouden met beloftes, maar nooit wat bereikt bij Speakerland. Legt Marco contact met Strassacker, bij onze oosterburen, is er het een ander op een zeer prettige wijze en professioneel binnen anderhalve week geregeld. Dan begrijp je wel dat we even niet zo’n hoge pet op hebben van onze Nederlandse luidsprekerzelfbouw winkels. Ze hebben ons eigenlijk eigenhandig de deur van de oostuitgang gewezen. Het internet heeft de wereld inmiddels een heel stuk kleiner heeft gemaakt.

    Tony Gee waardeer ik erg hoog, als persoon en om zijn vakkennis, maar hij heeft geen zelfbouwwinkel. Tony bouwt sinds een aantal jaren beroepsmatig in opdracht van de klant. We hopen overigens nog eens een luidsprekersysteem van Tony voor Audio Creative aan de tand te mogen voelen. Daar wordt aan gewerkt…:-)

    • Sluit mij aan bij de woorden van Dick. (Zonder dat ik nu de discussie wil aanwakkeren)

     Van Tony maak ik altijd dankbaar gebruik van zijn cap-tests. Hij is ook zeker niet te beroerd om zijn advies/mening te geven als je vragen hebt.
     (Uiteraard zijn caps ook onderhevig aan het woord: SMAAK. Het beste advies van Dick dat ik kreeg: doe vooral datgene wat jij goed vind klinken.)

     Heb al eens een ontwerp van Tony gemaakt voor een vriend. Die is zeer tevreden.
     Zelf ben ik erg gecharmeerd van de ontwerpen van Troels Gravesen . Al meerdere gebouwd.
     Momenteel bezig met de Jenzen Seas van Troels.

     De klipschorn staat nog op de verlanglijst.
     Goed bezig marco & dick!

 6. Hi Marco,
  Goed nog eens te lezen dat je flabbergasted was van de Guru QM60. Je opmerking over het prijsverschil kan ik begrijpen maar je mag de totaalkosten van de gebruikte componenten van een zelfbouwspeaker niet een-op-een naast de winkelprijs van fabrieksspeakers zetten. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken.
  Hartelijke groeten,
  Ton van der Veeken

  • Marco Bouwer zegt:

   Hoi Ton,
   Natuurlijk kun je dat niet één op één vergelijken. Maar ik denk wel, dat in de High-End handel, in de afgelopen jaren het prijsverschil tussen werkelijke kosten en verdiensten, enorm uit zijn verband is getrokken. Daar kunnen we nog wel een keer over bomen:-)

   • Mijn ervaring is dat de prijzen gemiddeld haast 10 keer over de kop gaan. (Zelfbouw vs nieuwkoop)
    Een fabrikant zal helaas wel moeten ben ik bang. Een speaker bouwen is 1 maar dan komt de verpakking de manuren de opslag het vervoer het gedeelte voor de dealer etc etc.

 7. Beeckaert Johan zegt:

  Binnenkort begin ik met mijn eerste zelfbouw project met name de Cyburg Needle. Heel eenvoudig en prima om te leren. De Klonwall zou dan misschien de volgende kunnen worden. Het enige wat me afschrikt is het filter. Ik heb hier absoluut geen kaas van gegeten. Kun je zoiets kant en klaar verkrijgen?

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo johan,
   Volgens mij is dit filter, zoals hij beschreven is, niet kant en klaar te koop. Het is een redelijk ingewikkeld filter, maar als je er je tijd voor neemt en het goed bestudeert, is het zeker te doen. Netjes en overzichtelijk werken is dan wel een vereiste en ook een overzichtelijke stap voor stap opbouw, is belangrijk.

 8. Theo Waning zegt:

  Hoi Marco,

  Een korte vraag over de maatvoering van de diverse panelen. Kloppen de aangegeven maten van de panelen voor beide “zaagsnedes”? Dwz, is het maatvoeringstabelletje voor de te zagen panelen van toepassing op het verstekzagen van de kast of het koud op elkaar monteren?

  Of blijven de maten gelijk? (Dacht zelf van niet)

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Theo,
   De tekening die ik heb bijgevoegd is voor de kast met 45 graden verbinding. (kun je ook zien aan het vooraanzicht van de speaker)
   Wanneer je een ‘koude verbinding maakt, hou je de maatvoering van de buitenzijde van de kast aan. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

 9. Hallo Marco,
  Heb jij, of misschien een lezer, ervaring met de alternatieven van de ‘echte’ houtfineer (die je voor het Klipschorn project hebt gebruikt)? Op het web zijn bijvoorbeeld plastic folies te krijgen en zelfklevende vinyl fineer met levensechte hout structuur. Qua prijs beide erg interessant..

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Albert,
   Ik weet dat bij de Arnhemse fijnhouthandel ook gefineerde meubelplaten (18 mm.) te koop zijn. Deze zijn te krijgen in verschillende (echte) houtfineren. Met kunststof folies heb ik geen ervaring.

   • Hallo Marco,
    Die gefineerde meubelplaten die hebben ze bij de plaatselijke bouwmarkt ook wel. Maar dat is schelden in de Klipsch kerk hè! Ik meen ergens gelezen te hebben dat Paul Klipsch faliekant tegen het gebruik van MDF was in behuizingen, laat staan spaanplaat zoals bij meubelpanelen. Ik zou eigenlijk wel heel erg benieuwd zijn naar de daadwerkelijke klankverschillen! Zijn er lezers met ervaring op dit gebied? Zaterdag a.s. eerst maar eens naar jouw berken versie luisteren. (En daarna waarschijnlijk naar huis met een hele grote bos bloemen…)

 10. Theo Waning zegt:

  Marco,

  Ik kwam “ergens” op het www van iemad een uitspraak tegen dat het “beplakken” van de binnenzijde van de middenhoorn met “strips” danwel bijv. velours/vilt klankmatig veel meer zou brengen dan het implementeren van de meest dure type Caps in het filter ed…..

  Heb jij hier een mening over?

  Met dit project schiet je (in ieder geval bij mij) midden in de roos. Was al een tijdje aan het kijken naar iets DIY Klipsch achtigs… Was bijna in je Klipsch horn project “getrapt” maar dat was me toch net even een “bridge to far”…..

  Deze ga ik dus echt maken! Ik neem er rustig de tijd voor want er staat reeds een heerlijke Harbeth set te spelen, geen haast dus….

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Theo,
   Elke verandering in de luidspreker, elektrisch of mechanisch zal een effect hebben op de uiteindelijke klank. Of dat allemaal positief is, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar dat is nu het leuke van zelfbouw. Gewoon proberen dus.

   • frank bekker zegt:

    Hallo Marco,

    Ben me aan het oriënteren om zelf speakers te bouwen, maar ik weet nog niet of het red met een boeketje en een romantisch liedje … maar stel dat … ik heb een serieus gereviseerde Quad 33/303 en Prima Luna Proloque Two, is een van deze wat op de Klonwall, de speaker spreekt me erg aan, lekker tegendraads … of heb je een andere tip.

    Gr Frank, Tilburg

    • Marco Bouwer zegt:

     Hallo Frank,
     Ik kan het je niet zeggen, aangezien ik beide versterkers niet op de Klonwall beluisterd heb. Echter is de Klonwall een erg makkelijk aan te sturen luidspreker, dus zie ik eigenlijk geen enkel probleem waarom het niet zou kunnen. Het is een kwestie van smaak, welke versterker voor jou het beste klinkt. Eerst bouwen dus en dan lekker gaan uitproberen.

 11. Hier een behoorlijk uitgebreide test van de originele Cornwall: http://files.computeraudiophile.com/2013/1202/Klipsch_Cornwall_Test_Report.pdf

 12. Bert Bergman zegt:

  Hallo Marco,

  Ben je, nu je de Klonwalls al wat langer beluisterd hebt, nog steeds ‘flabbergasted’ van hun geluid?
  Ik denk na over een nieuw zelfbouw-project. Heb een jaar of dertig terug luidsprekers gebouwd met
  twee mooie Electrovoice-units. Een mooie hoorn en een krachtige bass-mid unit.
  Misschien eens tijd voor wat anders.

  Succes met de leuke en informatieve website/projecten!

  Groeten,

  Bert

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Bert,
   Ik luister nu nog elke dag met zeer veel plezier naar de Klonwall luidsprekers. Wat ik merk is dat ze steeds beter in balans komen. Het ‘wilde’ is er af. Deze Klonwall heeft echt een tijdje nodig om in te spelen. Wel adviseer ik er een goede supertweeter bij. Dat heb ik al gemerkt bij mijn eigen Klipschorn luidsprekers. Deze Klipschorn luidsprekers profiteren enorm van de extra hoogaanvulling en dat is bij de Klonwall niet anders. Deze week komt mijn verslag over de supertweeters i.c.m. de Klonwall op de site. Dan zal ik nog wat verder uitweiden over de klankmatige kwaliteiten van het gehele luidsprekersysteem.

 13. Wat betreft de Heresy…..
  De bedrading erin is nogal gebrekkig,
  Heeft iemand een tip idee zuiver koper of zelf met zilver aan de slag of…
  Een goed zuivere koperen bedrading : welke.. waar …wie .
  Een reeds gebruikte is nu ook heel welkom.

 14. Ruud Jansen zegt:

  Hallo Marco,

  Bij toeval kwam ik dit artikeltje tegen over de Klonwall. In de intro worden Speaker en Co en Speakerland (want daaruit bestaat tegenwoordig de verzameling Nederlandse zelfbouwwinkels) weggezet als ongeïnteresseerde innovatie loze bedrijven.

  Inderdaad hebben we naar aanleiding van de X-fi beurs in 2012 contact gehad over recensies van bouwpakketten op jullie site. Ik heb je toen meerdere malen, via email en telefonisch, uitgenodigd om hier in de winkel samen na te gaan op welke manier dat vorm kon krijgen. Je voorstel om een set bouwpakketten aan te leveren, dat te bouwen en te recenseren en vervolgens te verloten onder de lezers vond ik in het geval van de Vivace 2012 wat te ver gaan. Vandaar mijn verzoek om hier van gedachten te wisselen.
  Je bent echter nog nooit hier in de winkel geweest.

  Het lijkt erop dat jullie insteek m.b.t. audio hobbyisme anders is dan dat van ons, de zelfbouwwinkels. Wij gaan uit van praktisch bruikbare kwaliteits luidsprekerontwerpen die potentieel geïnteresseerden eerst goed kunnen beoordelen voor aanschaf. Een winkel met luisterruimten en daarnaast technische ondersteuning en faciliteiten zoals de meetkamer zijn daarbij altijd, al sinds 1985, de uitgangspunten geweest. Kwaliteit en betrouwbaarheid, daarom bestaan we al 28 jaar en die andere winkels die er ooit waren niet meer.

  Jullie kiezen nu voor een bedrijf dat hier 450 km vandaan ligt, zonder winkel, alleen een webshop. Ze verkopen alle bouwpakketten die ze kunnen vinden, bedenken zelf nagenoeg niets. Ze hebben geen houtpakketten. Vergelijkbaar met wat Intertechniek doet. Wat schieten jullie lezers op met dat samenwerkingsverband? Dit soort firma’s heeft de echte zelfbouwwinkels die er in Duitsland waren al lang geleden weggeconcurreerd. de hobbyisten moeten het nu doen met een keuze op theoretische gronden of wat de zelfbenoemde “deskundigen” er over zeggen.

  In de reactie van Dick zegt hij door Titus van Speaker en Co geschoffeerd te zijn. Inderdaad is Titus kwaad geworden omdat jullie je flyers bij ons op stand en op de gang naast onze stand achterlieten. Dick noemde dit zelf ‘guerrilla reclame’.

  Naar mijn mening dus een zeer misplaatste intro en reactie op jullie site.

  Met vriendelijke groet

  Ruud Jansen
  Speakerland
  http://www.speakerland.nl
  jansen@speakerland.nl
  0412-647650

  • Marco Bouwer zegt:

   Dag Ruud,
   Ik denk dat je het allemaal een beetje te zwart wit ziet en de zaken uit zijn verband trekt. Maar ik denk dat dit niet de plaats is om hierover te discussiëren. Een en ander ging redelijk moeizaam en misschien niet zoals jij het wilde, maar ik ben best bereid hier eens een keer over te praten. We zijn soms wel een beetje guerrilla’s, maar schieten niet altijd met scherp….

 15. Hallo Marco,

  Leuk artikel! Ik heb zelf (ook uit Klang & Ton, 1/2011, even uit mn hoofd..) de Tangband W8-1772, full range. Klinkt goed, en is ongefilterd. In K&T geven ze ook nog een voorbeeld met 2 filters, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. In hoeverre zou een super tweeter effect hebben? Het wordt nu ondersteund met een sub. Mogelijk zijn er ook mensen met ervaring met de breedbander van Tangband (de W8-1772, 95dB).
  Groeten,
  Altjo

 16. Indien iemand eens het verschil wil horen tussen een standaard Heresy en een Klonwall dan neem mijn Heresy ’s graag mee naar Alphen.
  Klonwall heb ik helaas niet doch misschien zijn die er aanwezig.

  Het enige wat ik er aan heb verandert is het filter.
  Twee 2 uf elco’s uit de jaren tig….en een 33uF nichicon voor industriele doeleinden.

  Ondanks dat het speakers zijn — zo uit het schuurtje– redelijk klinken doch de andere elco’s waren geen slechte zet. D.w.z ik kan er niet meer naar terug.

  Weet iemand of ik deze speakers kan gebruiken voor een Klonwall uitvoering..?
  Er zit in een K22-EF – Laag
  Een K53 midhoorn
  Een K77-M hooghoorn

 17. Hallo Marco,

  Ik heb deze mooie set laten bouwen. maar ik zoek nu eigenlijk een goede versterker.
  Welke versterker is goed geschikt. het liefst een transistor versterker indien mogelijk?
  Op internet kan ik daar geen wijs uit worden.mijn Sony Mosfet klinkt helaas veel te mager

  Mvg Creek

 18. Dag allemaal,
  Ik ben wel benieuwd naar de prestaties vergeleken met het origineel, de Cornwall 3.
  Iemand ze al eens vergeleken? Is het vergelijkbaar of is het ontwerp naar een hoger niveau getild.

  Groet

 19. Gerard Kroon zegt:

  Hallo Marco,
  Ik liep al jaren met het idee om zelf boxen te bouwen, maar het moesten ook echte zijn.
  Dus ben ik na jou inspirerende project over de klonwell maar begonnen en heb ze nu klaar.
  Ze zijn gewoon geweldig wat een super geluid komt er uit.
  De lp’s van pink floyd en moody blues op mijn dual 701 klinken weer zoals ze bedoeld zijn.
  Binnenkort meld ik me nog wel een keer voor een nieuwe element, maar de euro’s zijn eerst op.
  Groetjes Gerard Kroon.

  • Marco Bouwer zegt:

   Hoi Gerard,
   Mooi dat je ze zo goed vind 🙂 Bij mij staan ze ook nog steeds in de huiskamer te spelen.
   Ze hebben ook nog een tijdje nodig om in te spelen, dus ik vermoed dat ze nog beter gaan klinken in de tijd. Veel luisterplezier!

 20. ik wil graag bouwtekeningen van bv de klipsch rp-450 .. of van de klipsch rp-280 fa.waar kan ik deze vinden? ik ben helemaal idolaat van alles wat met klipsch heeft te maken. aub een reaktie van wie dan ook.

 21. H.v.d.Heuvel zegt:

  Hoi Marco, ik heb al een tijdje naar de Klonwall gekeken en heb besloten om met het nieuwe jaar er aan te beginnen, het is wel weer een heel tijdje geleden dat ik weer een box hebt gebouwd maar dat zal wel lukken.
  maar even een paar vragen, ik kan het beste denk ik die boxen compleet als bouwpakket bestellen maar zit daar ook het hout bij? en moet ik de achterkant aan de binnenkant ook bekleden met die isolatie?
  Oja nog 1 vraag is er in het komend jaar 2016 ergens in het land een luister demonstratie te horen? want dat is belangrijk voor de jeugd ja me zoon is inmiddels al weer 27jaar maar ik kan dan wel uitleggen hoe een goede box klinkt maar dat moeten ze toch zelf horen.
  Groetjes Hennes en iedereen een goede 2016 alvast.

 22. EdjePetje zegt:

  Mooi project. Ook ik ben op zoek naar een goed zelfbouwontwerp en deze KlonWall lijkt me wel wat. Niet zo heel duur en toch veel luidspreker/kwaliteit voor het geld, zo op het eerste gezicht. Maar om zo maar wat te gaan bouwen zonder deze zware jongens eerst gehoord te hebben durf ik niet aan. Ook ik zou graag deze luidsprekers een keer willen beluisteren, net zoals HvdHeuvel één bericht boven mij. Wie weet een gebeurtenis, of luistersessie ergens in het land dit jaar?

  Marco, ik vind dat je echt wat toevoegt aan de zelfbouwaudiogemeenschap. Ik lees je artikelen met veel plezier. Ga zo door.

 23. Beste Marco,
  Een vraagje over de gebruikte hoorn voor de ku-516. In het eerste pakker zat de img stage line mpt-196, deze werd kort daarna uit de handel genomen en vervangen door een Nederlandse clone: de dap audio hp-2.
  Echter nu is deze ook niet meer te krijgen, geloof me, ik heb zelfs elke (buitenlandse) aanbieder gebeld en gemaild.
  Welke hoorn zou de mpt-196/dap hp-2 kunnen vervangen?
  Ik vind nergens een 100×30 hoorn, wat ik wel vind is met dezelfde buitenmaat een 90×40 hoorn.
  Welk effect heeft dit op de klank? Of is dit sterk af te raden? Heb je dit zelf eens geprobeerd?
  Alles kopen, bouwen en dan maar hopen dat het net zo goed klinkt als een ‘originele’ Klonwall gaat mij te ver.
  Ik hoop dat je een goede tip voor mij hebt en gezien al jouw goede verhalen over de heritage lijn en ervaring met Klipsch en de Klonwall vertrouw ik er eigenlijk wel een beetje op 😉
  Met vriendelijke groet,
  Bas

  • Henk Koopman zegt:

   Beste Bas
   Heb reeds alle spullen binnen behalve de hoorn voor de middentonen ,heb ook van alles afgebeld en gemaild maar niet meer te verkrijgen deze DAP HP 2 .
   Ik heb nu de procraft LH-515 besteld deze is inderdaad 90 40 in plaats 100 30 maar ik hoop (denk) dat het verschil minimaal is ,
   Misschien dat de spreiding iets anders wordt .
   Vrgr Henk

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Bas, ik durf het zo niet te zeggen. Ik heb ze niet geprobeerd.

   • tofifee zegt:

    Hello there, i am thinking about build these Klonewalls. Can anyone suggest them? I listen to jazz,pop,rock metal music…have a 50 m² room, where can sittuate them. Also own magnat all ribbon 6, which have an excellent sound….thanks for your answers

 24. Ron Benecke zegt:
 25. kenneth klarenbeek zegt:

  beste marco,

  ik wil graag deze luidsprekers bouwen. jammer genoeg zijn de stageline tweeters uitverkocht.
  nou heb ik wel gezien dat Eminence mooie tweeters heeft. de APT150V2. alleen zijn deze 105db per watt. dus mijn vraag was of dit zou gaan werken met uw crossover design.

  als de APT150V2 werkt met uw crossover is het dan misschien ook mogelijk om de Eminence kappa 15c te gebruiken in plaats van de celestions. deze zijn 101 db per watt en 4 ohm. deze worden vaak gebruikt als replacement voor de driver die in de originele cornwall zit.

  weet u misschien ook een adres waar ik de filters kan crossovers kan laten maken want ik ben daar zelf niet zo geleerd in (misschien was dat al duidelijk in deze paar vragen).

  • Beste Kenneth,
   De IMG Stage Line tweeters zijn te verkrijgen via Conrad.nl (8-10 dagen levertijd) en bij het duitse lautsprechershop zijn ze op voorraad.
   Als vervanging de de woofer zou je de door Marco getipte woofers kunnen kopen bij B&K Sound via critesspeakers.com.
   De middentoner is afgestemd op het rendement van de woofer en tweeter, pas je dus iets aan, dan zal je het hele filter moeten aanpassen.
   Ik had zelf ook nog nooit een filter gemaakt of uberhaupt zelfs gesoldeerd, maar op Youtube staan heel veel goede voorbeelden.
   Succes met bouwen.
   Groetjes,
   Bas

   • Kenneth klarenbeek zegt:

    Beste bas,
    Bedankt voor deze info. Hetgene wat ik een beetje raar vind is dat ze zeggen dat de stageline zonder driver word geleverd. Vind 37 euro best duur voor een stukkie plastic. Ik zal ze hierover bellen.
    Groetjes,
    Kenneth

 26. o. kubbe zegt:

  Dag, leuk artikel om te lezen.

  Is het misschien mogeiljk om een update te doen van de hyperlinks? en / of alternatieve onderdelen. De duitse leverancier levert de onderdelen niet meer bijvoorbeeld.

  • Marco Bouwer zegt:

   Helaas heb ik geen actuele links of updates. Het beste kun je bij Strassacker zelf even informeren. Inmiddels is de Klonwall al een paar keer getransformeerd tot ToneMaster. Op dit moment zijn we bezig met een zeer fraaie variant. De resultaten zijn veelbelovend

Laat wat van je horen

*