Een Klipsch Cornwall wordt een stoere Klonwall zelfbouw luidspreker

Klonwall: een zelfbouw hoorn luidspreker van formaat

Tijd om te lijmen

Zo, het meeste werk zit er op. Nu wordt het tijd om de kast in elkaar te lijmen. Ik gebruik hiervoor een thixotrope, industriële PU lijm van Frencken.  Deze gel-lijm is na aanbrengen nog 20 minuten bewerkbaar. Breng gewoon een kleine ‘rups van lijm aan op één van de te verlijmen delen. Daarna hard de lijm uit onder vorming van een lichte schuimwerkingKlonwall-zelfbouw-luidsprekerKlonwall-zelfbouw-luidspreker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierdoor worden alle naden en eventuele kleine kieren opgevuld met lijm en hoef je die daarna niet meer af te dichten met siliconenkit. Ook een groot voordeel is dat deze lijm wit opdroogt en geen vlekken achterlaat. Zeker op een blanke berkenhouten kast is dit geen overbodige luxe. Neem hier geen bouwmarkt PU lijm, tenzij je de kast verder afwerkt in een kleur of met fineer. De standaard bouwmarkt PU lijm bruist veel meer dan deze industriële PU lijm. Een ander nadeel is het bruin verkleuren van de lijm na uitharden.Klonwall-zelfbouw-luidspreker

De kast wordt in één handeling in zijn geheel verlijmt. Dat is wel een klusje wat je even moet voorbereiden. Je hebt immers maar 20 minuten om de kast exact goed, in één keer, op zijn plaats te klemmen. Pas voor het aanbrengen van de lijm, nog één alles in elkaar, zodat je zeker weet dat alles op zijn plaats zit en alles past. Voor het klemmen van de kast gebruik ik spanbanden rondom de kast. Tevens heb ik nog wat lange lijmklemmen ingezet om hier en daar wat extra druk uit te oefenen, maar als alles precies gezaagd is, is dat eigenlijk niet nodig. Het grote voor en achterpaneel past exact in de kast en zorgt voor een precieze haakse verlijming. Ik heb overigens wel een aantal steunblokjes geplaatst, om de juiste afstand in te stellen voor deze panelen.Klonwall-zelfbouw-luidsprekerKlonwall-zelfbouw-luidspreker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het uitharden is de kastverbinding dan ook definitief. Neem hier wel even de tijd voor. Na uitharden is de kast dan ook direct klaar om verder af te werken.
Als je netjes en nauwkeurig werkt is het alleen een kwestie van schuren. Daarna kan ook de voet worden gemaakt en bevestigt. Mijn hobby schuurtje is te klein om een volledige kast te draaien en handelbaar te maken. De lege kast weegt toch al snel een slordige 30 kg. Daarom ben ik inmiddels uitgeweken naar de gang en de huiskamer om de kast verder af te werken en in te richten.Klonwall-zelfbouw-luidspreker

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

79 thoughts on “Klonwall: een zelfbouw hoorn luidspreker van formaat

 • 29 januari 2014 om 23:16
  Permalink

  een heel fraaie set, Marco. Helaas een beetje groot voor mijn huiskamer….

  Er wordt in April ook een luisterdag in Alphen a.d. Rijn georganiseerd door het Zelfbouw Audio Forum.
  http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=26&t=19752
  Uiteraard zijn jij en Dick daar natuurlijk ook welkom om wat Audio Creative zaken te tonen!
  (Ik kan helaas niet naar Hengelo komen de 15e, dan is mijn dochter jarig…)

  Beantwoorden
 • 29 januari 2014 om 23:33
  Permalink

  Hoi Marco,
  Heb je artikel met veel plezier gelezen. Ik voel mijn vingers weer kriebelen 😉
  Ben ook erg benieuwd naar je tweeter alternatieven!

  Beantwoorden
 • 30 januari 2014 om 09:32
  Permalink

  Je hebt weer een mooi stuk geschreven Marco. Ik zou ze dolgraag eens willen beluisteren…

  Beantwoorden
  • 30 januari 2014 om 13:11
   Permalink

   Hallo Sander,
   Dan kan natuurlijk.
   Op 15 februari aanstaande,op de Zelfbouw Audio Luisterdag in Hengelo, zijn we met een volledige zelfbouw audioset te zien en te horen.

   Beantwoorden
  • 16 mei 2021 om 15:22
   Permalink

   Hoi Marko,

   Erg interessant en wil ze zelf ook gaan bouwen, maar heb kort vraagje, wat is de impedantie van de speaker ? Ik lees bij Klang & Ton 4 ohm als ik naar het bouwvakker kijk !

   Groet Robert

   Beantwoorden
 • 30 januari 2014 om 09:47
  Permalink

  Maakt het wat uit als je hem 10 cm smaller maakt maar dan wel weer 10 cm dieper.

  Beantwoorden
  • 30 januari 2014 om 13:13
   Permalink

   Ik heb geen idee, maar dan is het geen Cornwall/Klonwall meer. Ook heeft Klipsch deze maatvoering niet zomaar gekozen.
   Je zou het gewoon moeten proberen.

   Beantwoorden
 • 30 januari 2014 om 13:15
  Permalink

  Hoi Marco,
  Fijn dat zelf bouwen van luidsprekers weer de aandacht krijgt die het verdient. Als trouwe lezer van het Duitse blad Hobbyhifi, zie ik vaak prachtige ontwerpen voorbij komen. Ik zie weinig of geen initiatieven meer van de Nederlandse zelfbouwwinkels. Is dit ook een typisch voorbeeld van het verschil in ondernemersklimaat in Nederland en Duitsland? Duitse bedrijven nemen de zelfbouwer wel serieus en lopen niet te klagen dat de markt voor hifi nu zo slecht is
  Ik verwacht dat door jullie inspanningen, de zelfbouw van hoogwaardige audioproducten weer de plaats krijgt die het verdient.

  Beantwoorden
  • 30 januari 2014 om 15:20
   Permalink

   Dag John,
   Ik ben het niet eens dat je zegt er in nederland weinig gedaan wordt aan de zelfbouw van luidsprekers.Ga maar eens bij Speakerland in Oss langs.of doe ook eens wat meer ondezoek op de internet sites van bv.Tony Gee,etc.Als je dat allemaal gedaan hebt zien we je over een maand wel terug.
   Ik heb trouwens zelf een artikel geschreven over het ontwerp en bouw van mijn eigen luidsprekers,wat nog ergens in een lade van de redactie moet liggen,om ooit gepubliceerd te worden.Echter je moet met alles gewoon geduld hebben.Dan komt het allemaal goed ,ook bij audio-creative.
   Genieten van de artikelen en eruit pikken wat je interesse heeft.
   vr.gr.
   Ben van Druten

   Beantwoorden
   • 30 januari 2014 om 19:20
    Permalink

    Ben,

    Je moest eens weten op hoeveel onwil wij afgelopen jaar zijn aangelopen bij de Nederlandse DIY speakerwinkels. We zijn domweg geschoffeerd door Speaker & Co uit Haarlem, aan het lijntje gehouden met beloftes, maar nooit wat bereikt bij Speakerland. Legt Marco contact met Strassacker, bij onze oosterburen, is er het een ander op een zeer prettige wijze en professioneel binnen anderhalve week geregeld. Dan begrijp je wel dat we even niet zo’n hoge pet op hebben van onze Nederlandse luidsprekerzelfbouw winkels. Ze hebben ons eigenlijk eigenhandig de deur van de oostuitgang gewezen. Het internet heeft de wereld inmiddels een heel stuk kleiner heeft gemaakt.

    Tony Gee waardeer ik erg hoog, als persoon en om zijn vakkennis, maar hij heeft geen zelfbouwwinkel. Tony bouwt sinds een aantal jaren beroepsmatig in opdracht van de klant. We hopen overigens nog eens een luidsprekersysteem van Tony voor Audio Creative aan de tand te mogen voelen. Daar wordt aan gewerkt…:-)

    Beantwoorden
    • 01 februari 2014 om 12:19
     Permalink

     Sluit mij aan bij de woorden van Dick. (Zonder dat ik nu de discussie wil aanwakkeren)

     Van Tony maak ik altijd dankbaar gebruik van zijn cap-tests. Hij is ook zeker niet te beroerd om zijn advies/mening te geven als je vragen hebt.
     (Uiteraard zijn caps ook onderhevig aan het woord: SMAAK. Het beste advies van Dick dat ik kreeg: doe vooral datgene wat jij goed vind klinken.)

     Heb al eens een ontwerp van Tony gemaakt voor een vriend. Die is zeer tevreden.
     Zelf ben ik erg gecharmeerd van de ontwerpen van Troels Gravesen . Al meerdere gebouwd.
     Momenteel bezig met de Jenzen Seas van Troels.

     De klipschorn staat nog op de verlanglijst.
     Goed bezig marco & dick!

     Beantwoorden
 • 30 januari 2014 om 17:48
  Permalink

  Hi Marco,
  Goed nog eens te lezen dat je flabbergasted was van de Guru QM60. Je opmerking over het prijsverschil kan ik begrijpen maar je mag de totaalkosten van de gebruikte componenten van een zelfbouwspeaker niet een-op-een naast de winkelprijs van fabrieksspeakers zetten. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken.
  Hartelijke groeten,
  Ton van der Veeken

  Beantwoorden
  • 30 januari 2014 om 18:18
   Permalink

   Hoi Ton,
   Natuurlijk kun je dat niet één op één vergelijken. Maar ik denk wel, dat in de High-End handel, in de afgelopen jaren het prijsverschil tussen werkelijke kosten en verdiensten, enorm uit zijn verband is getrokken. Daar kunnen we nog wel een keer over bomen:-)

   Beantwoorden
   • 01 februari 2014 om 12:36
    Permalink

    Mijn ervaring is dat de prijzen gemiddeld haast 10 keer over de kop gaan. (Zelfbouw vs nieuwkoop)
    Een fabrikant zal helaas wel moeten ben ik bang. Een speaker bouwen is 1 maar dan komt de verpakking de manuren de opslag het vervoer het gedeelte voor de dealer etc etc.

    Beantwoorden
 • 31 januari 2014 om 17:27
  Permalink

  Binnenkort begin ik met mijn eerste zelfbouw project met name de Cyburg Needle. Heel eenvoudig en prima om te leren. De Klonwall zou dan misschien de volgende kunnen worden. Het enige wat me afschrikt is het filter. Ik heb hier absoluut geen kaas van gegeten. Kun je zoiets kant en klaar verkrijgen?

  Beantwoorden
  • 03 februari 2014 om 10:32
   Permalink

   Hallo johan,
   Volgens mij is dit filter, zoals hij beschreven is, niet kant en klaar te koop. Het is een redelijk ingewikkeld filter, maar als je er je tijd voor neemt en het goed bestudeert, is het zeker te doen. Netjes en overzichtelijk werken is dan wel een vereiste en ook een overzichtelijke stap voor stap opbouw, is belangrijk.

   Beantwoorden
   • 18 februari 2021 om 01:47
    Permalink

    He beste mensen,
    Ik wil hiermee aan de slag qua zelfbouw. Zijn er nog mensen die deze speakers hebben staan? Zou erg geinteresseert zijn om een keer te luisteren.
    Gr Douwe Osinga

    Beantwoorden
 • 03 februari 2014 om 00:04
  Permalink

  Hoi Marco,

  Een korte vraag over de maatvoering van de diverse panelen. Kloppen de aangegeven maten van de panelen voor beide “zaagsnedes”? Dwz, is het maatvoeringstabelletje voor de te zagen panelen van toepassing op het verstekzagen van de kast of het koud op elkaar monteren?

  Of blijven de maten gelijk? (Dacht zelf van niet)

  Beantwoorden
  • 03 februari 2014 om 10:25
   Permalink

   Hallo Theo,
   De tekening die ik heb bijgevoegd is voor de kast met 45 graden verbinding. (kun je ook zien aan het vooraanzicht van de speaker)
   Wanneer je een ‘koude verbinding maakt, hou je de maatvoering van de buitenzijde van de kast aan. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

   Beantwoorden
 • 05 februari 2014 om 14:22
  Permalink

  Hallo Marco,
  Heb jij, of misschien een lezer, ervaring met de alternatieven van de ‘echte’ houtfineer (die je voor het Klipschorn project hebt gebruikt)? Op het web zijn bijvoorbeeld plastic folies te krijgen en zelfklevende vinyl fineer met levensechte hout structuur. Qua prijs beide erg interessant..

  Beantwoorden
  • 05 februari 2014 om 15:39
   Permalink

   Hallo Albert,
   Ik weet dat bij de Arnhemse fijnhouthandel ook gefineerde meubelplaten (18 mm.) te koop zijn. Deze zijn te krijgen in verschillende (echte) houtfineren. Met kunststof folies heb ik geen ervaring.

   Beantwoorden
   • 09 februari 2014 om 00:50
    Permalink

    Hallo Marco,
    Die gefineerde meubelplaten die hebben ze bij de plaatselijke bouwmarkt ook wel. Maar dat is schelden in de Klipsch kerk hè! Ik meen ergens gelezen te hebben dat Paul Klipsch faliekant tegen het gebruik van MDF was in behuizingen, laat staan spaanplaat zoals bij meubelpanelen. Ik zou eigenlijk wel heel erg benieuwd zijn naar de daadwerkelijke klankverschillen! Zijn er lezers met ervaring op dit gebied? Zaterdag a.s. eerst maar eens naar jouw berken versie luisteren. (En daarna waarschijnlijk naar huis met een hele grote bos bloemen…)

    Beantwoorden
    • 09 februari 2014 om 22:12
     Permalink

     De huidige generatie Klipsch Heritage zijn ook van gefineerd MDF gemaakt…:-) (Goed) fineren is echter niet ieder’s kopje thee. Dan is het berkenplex dat Marco gebruikt een geweldig fijn en mooi materiaal.

     Beantwoorden
     • 10 februari 2014 om 11:01
      Permalink

      Paul Klipsch was daar natuurlijk al een tijdje niet meer zo actief.. gefineerd mdf is een behoorlijke kosten reductie bij het productieproces en dus een logische stap. Tenzij het consequenties heeft voor de klank natuurlijk! Ik neem aan dat dat dus wel mee zal vallen.

    • 10 februari 2014 om 00:21
     Permalink

     Ik heb in mijn verhaal al eerder genoemd dat plaatmateriaal bij de lokale hobbymarkt ongeschikt is.
     De plaatmaterialen die ik bedoel, zijn gefineerde, hoogwaardige multiplex panelen. Geen spaanplaat of MDF dus.
     Maar daarvoor moet je echt naar de professionele houthandel.

     Beantwoorden
 • 08 februari 2014 om 00:30
  Permalink

  Marco,

  Ik kwam “ergens” op het www van iemad een uitspraak tegen dat het “beplakken” van de binnenzijde van de middenhoorn met “strips” danwel bijv. velours/vilt klankmatig veel meer zou brengen dan het implementeren van de meest dure type Caps in het filter ed…..

  Heb jij hier een mening over?

  Met dit project schiet je (in ieder geval bij mij) midden in de roos. Was al een tijdje aan het kijken naar iets DIY Klipsch achtigs… Was bijna in je Klipsch horn project “getrapt” maar dat was me toch net even een “bridge to far”…..

  Deze ga ik dus echt maken! Ik neem er rustig de tijd voor want er staat reeds een heerlijke Harbeth set te spelen, geen haast dus….

  Beantwoorden
  • 10 februari 2014 om 00:16
   Permalink

   Hallo Theo,
   Elke verandering in de luidspreker, elektrisch of mechanisch zal een effect hebben op de uiteindelijke klank. Of dat allemaal positief is, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar dat is nu het leuke van zelfbouw. Gewoon proberen dus.

   Beantwoorden
   • 21 februari 2014 om 18:28
    Permalink

    Hallo Marco,

    Ben me aan het oriënteren om zelf speakers te bouwen, maar ik weet nog niet of het red met een boeketje en een romantisch liedje … maar stel dat … ik heb een serieus gereviseerde Quad 33/303 en Prima Luna Proloque Two, is een van deze wat op de Klonwall, de speaker spreekt me erg aan, lekker tegendraads … of heb je een andere tip.

    Gr Frank, Tilburg

    Beantwoorden
    • 21 februari 2014 om 20:31
     Permalink

     Hallo Frank,
     Ik kan het je niet zeggen, aangezien ik beide versterkers niet op de Klonwall beluisterd heb. Echter is de Klonwall een erg makkelijk aan te sturen luidspreker, dus zie ik eigenlijk geen enkel probleem waarom het niet zou kunnen. Het is een kwestie van smaak, welke versterker voor jou het beste klinkt. Eerst bouwen dus en dan lekker gaan uitproberen.

     Beantwoorden
 • 23 februari 2014 om 13:24
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ben je, nu je de Klonwalls al wat langer beluisterd hebt, nog steeds ‘flabbergasted’ van hun geluid?
  Ik denk na over een nieuw zelfbouw-project. Heb een jaar of dertig terug luidsprekers gebouwd met
  twee mooie Electrovoice-units. Een mooie hoorn en een krachtige bass-mid unit.
  Misschien eens tijd voor wat anders.

  Succes met de leuke en informatieve website/projecten!

  Groeten,

  Bert

  Beantwoorden
  • 23 februari 2014 om 16:52
   Permalink

   Hallo Bert,
   Ik luister nu nog elke dag met zeer veel plezier naar de Klonwall luidsprekers. Wat ik merk is dat ze steeds beter in balans komen. Het ‘wilde’ is er af. Deze Klonwall heeft echt een tijdje nodig om in te spelen. Wel adviseer ik er een goede supertweeter bij. Dat heb ik al gemerkt bij mijn eigen Klipschorn luidsprekers. Deze Klipschorn luidsprekers profiteren enorm van de extra hoogaanvulling en dat is bij de Klonwall niet anders. Deze week komt mijn verslag over de supertweeters i.c.m. de Klonwall op de site. Dan zal ik nog wat verder uitweiden over de klankmatige kwaliteiten van het gehele luidsprekersysteem.

   Beantwoorden
 • 28 februari 2014 om 20:22
  Permalink

  Wat betreft de Heresy…..
  De bedrading erin is nogal gebrekkig,
  Heeft iemand een tip idee zuiver koper of zelf met zilver aan de slag of…
  Een goed zuivere koperen bedrading : welke.. waar …wie .
  Een reeds gebruikte is nu ook heel welkom.

  Beantwoorden
 • 13 maart 2014 om 18:39
  Permalink

  Hallo Marco,

  Bij toeval kwam ik dit artikeltje tegen over de Klonwall. In de intro worden Speaker en Co en Speakerland (want daaruit bestaat tegenwoordig de verzameling Nederlandse zelfbouwwinkels) weggezet als ongeïnteresseerde innovatie loze bedrijven.

  Inderdaad hebben we naar aanleiding van de X-fi beurs in 2012 contact gehad over recensies van bouwpakketten op jullie site. Ik heb je toen meerdere malen, via email en telefonisch, uitgenodigd om hier in de winkel samen na te gaan op welke manier dat vorm kon krijgen. Je voorstel om een set bouwpakketten aan te leveren, dat te bouwen en te recenseren en vervolgens te verloten onder de lezers vond ik in het geval van de Vivace 2012 wat te ver gaan. Vandaar mijn verzoek om hier van gedachten te wisselen.
  Je bent echter nog nooit hier in de winkel geweest.

  Het lijkt erop dat jullie insteek m.b.t. audio hobbyisme anders is dan dat van ons, de zelfbouwwinkels. Wij gaan uit van praktisch bruikbare kwaliteits luidsprekerontwerpen die potentieel geïnteresseerden eerst goed kunnen beoordelen voor aanschaf. Een winkel met luisterruimten en daarnaast technische ondersteuning en faciliteiten zoals de meetkamer zijn daarbij altijd, al sinds 1985, de uitgangspunten geweest. Kwaliteit en betrouwbaarheid, daarom bestaan we al 28 jaar en die andere winkels die er ooit waren niet meer.

  Jullie kiezen nu voor een bedrijf dat hier 450 km vandaan ligt, zonder winkel, alleen een webshop. Ze verkopen alle bouwpakketten die ze kunnen vinden, bedenken zelf nagenoeg niets. Ze hebben geen houtpakketten. Vergelijkbaar met wat Intertechniek doet. Wat schieten jullie lezers op met dat samenwerkingsverband? Dit soort firma’s heeft de echte zelfbouwwinkels die er in Duitsland waren al lang geleden weggeconcurreerd. de hobbyisten moeten het nu doen met een keuze op theoretische gronden of wat de zelfbenoemde “deskundigen” er over zeggen.

  In de reactie van Dick zegt hij door Titus van Speaker en Co geschoffeerd te zijn. Inderdaad is Titus kwaad geworden omdat jullie je flyers bij ons op stand en op de gang naast onze stand achterlieten. Dick noemde dit zelf ‘guerrilla reclame’.

  Naar mijn mening dus een zeer misplaatste intro en reactie op jullie site.

  Met vriendelijke groet

  Ruud Jansen
  Speakerland
  http://www.speakerland.nl
  jansen@speakerland.nl
  0412-647650

  Beantwoorden
  • 13 maart 2014 om 23:20
   Permalink

   Dag Ruud,
   Ik denk dat je het allemaal een beetje te zwart wit ziet en de zaken uit zijn verband trekt. Maar ik denk dat dit niet de plaats is om hierover te discussiëren. Een en ander ging redelijk moeizaam en misschien niet zoals jij het wilde, maar ik ben best bereid hier eens een keer over te praten. We zijn soms wel een beetje guerrilla’s, maar schieten niet altijd met scherp….

   Beantwoorden
 • 16 maart 2014 om 11:50
  Permalink

  Hallo Marco,

  Leuk artikel! Ik heb zelf (ook uit Klang & Ton, 1/2011, even uit mn hoofd..) de Tangband W8-1772, full range. Klinkt goed, en is ongefilterd. In K&T geven ze ook nog een voorbeeld met 2 filters, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. In hoeverre zou een super tweeter effect hebben? Het wordt nu ondersteund met een sub. Mogelijk zijn er ook mensen met ervaring met de breedbander van Tangband (de W8-1772, 95dB).
  Groeten,
  Altjo

  Beantwoorden
 • 04 april 2014 om 09:39
  Permalink

  Indien iemand eens het verschil wil horen tussen een standaard Heresy en een Klonwall dan neem mijn Heresy ’s graag mee naar Alphen.
  Klonwall heb ik helaas niet doch misschien zijn die er aanwezig.

  Het enige wat ik er aan heb verandert is het filter.
  Twee 2 uf elco’s uit de jaren tig….en een 33uF nichicon voor industriele doeleinden.

  Ondanks dat het speakers zijn — zo uit het schuurtje– redelijk klinken doch de andere elco’s waren geen slechte zet. D.w.z ik kan er niet meer naar terug.

  Weet iemand of ik deze speakers kan gebruiken voor een Klonwall uitvoering..?
  Er zit in een K22-EF – Laag
  Een K53 midhoorn
  Een K77-M hooghoorn

  Beantwoorden
 • 05 januari 2015 om 19:16
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik heb deze mooie set laten bouwen. maar ik zoek nu eigenlijk een goede versterker.
  Welke versterker is goed geschikt. het liefst een transistor versterker indien mogelijk?
  Op internet kan ik daar geen wijs uit worden.mijn Sony Mosfet klinkt helaas veel te mager

  Mvg Creek

  Beantwoorden
  • 24 januari 2015 om 00:11
   Permalink

   Bekend is dat ze liever een lekker fijnbesnaard buizenbakkie lusten

   Beantwoorden
 • 23 januari 2015 om 10:14
  Permalink

  Dag allemaal,
  Ik ben wel benieuwd naar de prestaties vergeleken met het origineel, de Cornwall 3.
  Iemand ze al eens vergeleken? Is het vergelijkbaar of is het ontwerp naar een hoger niveau getild.

  Groet

  Beantwoorden
 • 21 februari 2015 om 01:22
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ik liep al jaren met het idee om zelf boxen te bouwen, maar het moesten ook echte zijn.
  Dus ben ik na jou inspirerende project over de klonwell maar begonnen en heb ze nu klaar.
  Ze zijn gewoon geweldig wat een super geluid komt er uit.
  De lp’s van pink floyd en moody blues op mijn dual 701 klinken weer zoals ze bedoeld zijn.
  Binnenkort meld ik me nog wel een keer voor een nieuwe element, maar de euro’s zijn eerst op.
  Groetjes Gerard Kroon.

  Beantwoorden
  • 21 februari 2015 om 02:09
   Permalink

   Hoi Gerard,
   Mooi dat je ze zo goed vind 🙂 Bij mij staan ze ook nog steeds in de huiskamer te spelen.
   Ze hebben ook nog een tijdje nodig om in te spelen, dus ik vermoed dat ze nog beter gaan klinken in de tijd. Veel luisterplezier!

   Beantwoorden
 • 28 september 2015 om 18:23
  Permalink

  ik wil graag bouwtekeningen van bv de klipsch rp-450 .. of van de klipsch rp-280 fa.waar kan ik deze vinden? ik ben helemaal idolaat van alles wat met klipsch heeft te maken. aub een reaktie van wie dan ook.

  Beantwoorden
 • 30 december 2015 om 00:08
  Permalink

  Hoi Marco, ik heb al een tijdje naar de Klonwall gekeken en heb besloten om met het nieuwe jaar er aan te beginnen, het is wel weer een heel tijdje geleden dat ik weer een box hebt gebouwd maar dat zal wel lukken.
  maar even een paar vragen, ik kan het beste denk ik die boxen compleet als bouwpakket bestellen maar zit daar ook het hout bij? en moet ik de achterkant aan de binnenkant ook bekleden met die isolatie?
  Oja nog 1 vraag is er in het komend jaar 2016 ergens in het land een luister demonstratie te horen? want dat is belangrijk voor de jeugd ja me zoon is inmiddels al weer 27jaar maar ik kan dan wel uitleggen hoe een goede box klinkt maar dat moeten ze toch zelf horen.
  Groetjes Hennes en iedereen een goede 2016 alvast.

  Beantwoorden
 • 30 januari 2016 om 11:54
  Permalink

  Mooi project. Ook ik ben op zoek naar een goed zelfbouwontwerp en deze KlonWall lijkt me wel wat. Niet zo heel duur en toch veel luidspreker/kwaliteit voor het geld, zo op het eerste gezicht. Maar om zo maar wat te gaan bouwen zonder deze zware jongens eerst gehoord te hebben durf ik niet aan. Ook ik zou graag deze luidsprekers een keer willen beluisteren, net zoals HvdHeuvel één bericht boven mij. Wie weet een gebeurtenis, of luistersessie ergens in het land dit jaar?

  Marco, ik vind dat je echt wat toevoegt aan de zelfbouwaudiogemeenschap. Ik lees je artikelen met veel plezier. Ga zo door.

  Beantwoorden
 • 10 januari 2017 om 22:13
  Permalink

  Beste Marco,
  Een vraagje over de gebruikte hoorn voor de ku-516. In het eerste pakker zat de img stage line mpt-196, deze werd kort daarna uit de handel genomen en vervangen door een Nederlandse clone: de dap audio hp-2.
  Echter nu is deze ook niet meer te krijgen, geloof me, ik heb zelfs elke (buitenlandse) aanbieder gebeld en gemaild.
  Welke hoorn zou de mpt-196/dap hp-2 kunnen vervangen?
  Ik vind nergens een 100×30 hoorn, wat ik wel vind is met dezelfde buitenmaat een 90×40 hoorn.
  Welk effect heeft dit op de klank? Of is dit sterk af te raden? Heb je dit zelf eens geprobeerd?
  Alles kopen, bouwen en dan maar hopen dat het net zo goed klinkt als een ‘originele’ Klonwall gaat mij te ver.
  Ik hoop dat je een goede tip voor mij hebt en gezien al jouw goede verhalen over de heritage lijn en ervaring met Klipsch en de Klonwall vertrouw ik er eigenlijk wel een beetje op 😉
  Met vriendelijke groet,
  Bas

  Beantwoorden
  • 11 januari 2017 om 21:00
   Permalink

   Beste Bas
   Heb reeds alle spullen binnen behalve de hoorn voor de middentonen ,heb ook van alles afgebeld en gemaild maar niet meer te verkrijgen deze DAP HP 2 .
   Ik heb nu de procraft LH-515 besteld deze is inderdaad 90 40 in plaats 100 30 maar ik hoop (denk) dat het verschil minimaal is ,
   Misschien dat de spreiding iets anders wordt .
   Vrgr Henk

   Beantwoorden
   • 27 januari 2017 om 15:01
    Permalink

    Radio Heutink in Enschede heeft nog een setje DAP HP 2 hoorns liggen!

    Beantwoorden
    • 16 juni 2017 om 21:05
     Permalink

     Beste Albert,
     Bedankt voor de tip, hij heeft er nu géén meer 😉
     Groetjes,
     Bas

     Beantwoorden
    • 23 april 2021 om 19:19
     Permalink

     Beste Marco,

     Ik ben me aan het oriënteren om een luidspreker te bouwen en de Klonwall spreekt me wel aan. Alleen die hoorn…
     Na uitgebreid googlen kwam ik deze tegen:
     Sound Lab PA-Horn Piezo L054BC

     Weer een variant daarvan is hier te vinden:
     https://www.neqtiq.eu/products/60-w-15×5-piezo-horn.html

     Is dat een goede optie? Of zie ik iets over het hoofd?

     Met vriendelijke groet,
     Martijn Pot

     Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:44
   Permalink

   Hallo Bas, ik durf het zo niet te zeggen. Ik heb ze niet geprobeerd.

   Beantwoorden
   • 18 januari 2017 om 22:47
    Permalink

    Hello there, i am thinking about build these Klonewalls. Can anyone suggest them? I listen to jazz,pop,rock metal music…have a 50 m² room, where can sittuate them. Also own magnat all ribbon 6, which have an excellent sound….thanks for your answers

    Beantwoorden
 • 02 juni 2017 om 13:30
  Permalink

  beste marco,

  ik wil graag deze luidsprekers bouwen. jammer genoeg zijn de stageline tweeters uitverkocht.
  nou heb ik wel gezien dat Eminence mooie tweeters heeft. de APT150V2. alleen zijn deze 105db per watt. dus mijn vraag was of dit zou gaan werken met uw crossover design.

  als de APT150V2 werkt met uw crossover is het dan misschien ook mogelijk om de Eminence kappa 15c te gebruiken in plaats van de celestions. deze zijn 101 db per watt en 4 ohm. deze worden vaak gebruikt als replacement voor de driver die in de originele cornwall zit.

  weet u misschien ook een adres waar ik de filters kan crossovers kan laten maken want ik ben daar zelf niet zo geleerd in (misschien was dat al duidelijk in deze paar vragen).

  Beantwoorden
  • 15 juni 2017 om 17:22
   Permalink

   Beste Kenneth,
   De IMG Stage Line tweeters zijn te verkrijgen via Conrad.nl (8-10 dagen levertijd) en bij het duitse lautsprechershop zijn ze op voorraad.
   Als vervanging de de woofer zou je de door Marco getipte woofers kunnen kopen bij B&K Sound via critesspeakers.com.
   De middentoner is afgestemd op het rendement van de woofer en tweeter, pas je dus iets aan, dan zal je het hele filter moeten aanpassen.
   Ik had zelf ook nog nooit een filter gemaakt of uberhaupt zelfs gesoldeerd, maar op Youtube staan heel veel goede voorbeelden.
   Succes met bouwen.
   Groetjes,
   Bas

   Beantwoorden
   • 18 juni 2017 om 17:26
    Permalink

    Beste bas,
    Bedankt voor deze info. Hetgene wat ik een beetje raar vind is dat ze zeggen dat de stageline zonder driver word geleverd. Vind 37 euro best duur voor een stukkie plastic. Ik zal ze hierover bellen.
    Groetjes,
    Kenneth

    Beantwoorden
 • 21 november 2017 om 23:53
  Permalink

  Dag, leuk artikel om te lezen.

  Is het misschien mogeiljk om een update te doen van de hyperlinks? en / of alternatieve onderdelen. De duitse leverancier levert de onderdelen niet meer bijvoorbeeld.

  Beantwoorden
  • 30 november 2017 om 20:41
   Permalink

   Helaas heb ik geen actuele links of updates. Het beste kun je bij Strassacker zelf even informeren. Inmiddels is de Klonwall al een paar keer getransformeerd tot ToneMaster. Op dit moment zijn we bezig met een zeer fraaie variant. De resultaten zijn veelbelovend

   Beantwoorden
 • 20 mei 2019 om 07:03
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik heb eindelijk de Klonwall luidsprekers gebouwd.
  Ze klinken erg goed, alleen mis ik de diepte van de bas.

  Kan jij mij een paar ideetjes geven hoe ik dat op kan lossen?
  Of komt dat geleidelijk goed met het inspelen?

  alvast bedankt
  Henk

  Beantwoorden
  • 20 mei 2019 om 19:25
   Permalink

   Hallo Henk, dat kan natuurlijk aan veel factoren liggen en is natuurlijk erg relatief: akoestiek van de kamer, versterker keuze, opstelling of te veel demping in de kast. Ik heb de ervaring dat demping in dit type luidspreker het laag behoorlijk in de weg zit en heb zelf alle demping eruit gehaald. Zie ook het Cornscala verhaal van Bob Crites: https://critesspeakers.com/cornscala.html

   Beantwoorden
  • 16 mei 2020 om 12:01
   Permalink

   Beste Henk,

   welke middentoon hoorn heb je dan gebruikt voor je cornwalls?

   Alvast bedankt,

   Koen

   Beantwoorden
 • 04 juni 2019 om 10:44
  Permalink

  Bedankt Marco, ik heb de demping bij de woofer weggehaald en nu is er een mooi bas geluid te horen.
  Nu zei je dat je alle demping weggehaald heb, heb je dan geen last dat de tweeter erg schel gaat klinken?
  Ik heb nu de demping die rondom de woofer zat naar boven gevouwen tegen de middentoner en tweeter aan en vastgezet met nieten.

  Beantwoorden
  • 06 juni 2019 om 21:07
   Permalink

   Hallo Henk, nee. Geen probleem. De compressie driver en tweeter zijn beide horns. Die zijn onafhankelijk van de kast. Je kunt ze zelfs buiten de kast plaatsen.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2019 om 15:15
  Permalink

  Klonwall een mooi project, ga ik ook bouwen maar hoe kom ik aan de middentoon hoorn?
  Ik zoek me groen en geel op het internet maar kan ook geen gelijkwaardig product vinden. De MPT-196 of de DAP-HP-2 bestaan niet meer. Nu is het project al weer van enige tijd geleden maar toch…..

  Met vriendelijke groet,

  Peter de Roo

  Beantwoorden
  • 18 augustus 2019 om 15:33
   Permalink

   De hoorn is idd niet meer leverbaar. Ik zou ook zo geen vervanger weten. Wij gebruiken inmiddels een andere hoorn + driver. Zie het artikel over de ToneMaster

   Beantwoorden
  • 18 augustus 2020 om 11:31
   Permalink

   Ik heb nog een nieuw setje DAP-HP-2 liggen, dus als je geïnteresseerd bent kun je mij bellen.
   nulzes 1endertig vijfenvijftig achtentachtig 1endertig.

   groet, Ron

   Beantwoorden
   • 03 maart 2021 om 15:32
    Permalink

    Beste Ron,

    Heb je toevallig de dap hoorns nog liggen?

    Beantwoorden
 • 31 juli 2020 om 20:14
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ondanks dat dit al weer een ouder artikel is wil ik toch even zeggen dat het erg leuk en informatief is om te lezen.

  Even een vraag over het crossover filter. Stel dat ik de mogelijkheid wil tot biamping (passief) of biwiring.
  Kan ik dan simpelweg in het schema de filters van de tweeter en mid gekoppeld laten en die naar 1 paar binding posts leiden en het filter voor de sub loskoppelen en die naar de 2e set binding posts?
  Alvast bedankt.
  Mvg
  Jan Maarten

  Beantwoorden
  • 02 augustus 2020 om 12:42
   Permalink

   Hallo Jan Maarten,
   Ik beantwoord dit even voor Marco. Je kunt de drie filtersecties naar wens in losknippen en ieder een eigen ingangterminalpaar geven. Of alleen de laagkant, zoals jij aangeeft.
   Alleen het RCL correctiefilter aan de ingang komt in dat geval te vervallen. Die is er alleen om het complete systeem te linialiseren voor bijvoorbeeld buisversterkers met een lage dempingfactor. Het is dus sowieso een optioneel circuit.

   Beantwoorden
   • 04 december 2020 om 12:08
    Permalink

    Beste Dick,
    Nog bedankt voor je snelle antwoord! Het filter zit inmiddels in elkaar en de speaker vordert gestaag. 1 ding in het schema laat me niet los en blijf ik raar vinden. Als ik het schema bekijk lijkt het erop dat de + en – van de MHD-190 verkeerd staan aangegeven en dus omgekeerd word aangesloten als je de andere speakers bekijkt. Nu is het plaatje niet helemaal scherp en heb ik de digitale Klang & Tone ook bekeken en daar staat het hetzelfde aangegeven. Klopt het schema? Of is er een foutje in geslopen en moet ik de + en – van de hoge tonen MHD-190 omdraaien.

    Alvast bedankt!
    Mvg
    Jan Maarten

    Beantwoorden
    • 06 december 2020 om 13:01
     Permalink

     Ha Jan Maarten,
     De fase van de tweeter is omgepoold omdat het cross-over filter de fase verschoven heeft. Dan worden de units in tegenfase aangesloten om weer in lijn te komen.

     Beantwoorden
 • 31 januari 2021 om 23:16
  Permalink

  Hallo allemaal, het lijkt erop dat die DAP-HP-2 weer te verkrijgen is in duitsland? Maar voor wie nog op zoek is? Deze hoorns zitten ook o.a. in zeer goedkope ‘PA’ achtige luidspreker: Phonic SE 715, en die staan vaak op MP voor weinig (50- 80 euro). Groet R

  Beantwoorden
 • 18 maart 2021 om 17:53
  Permalink

  Hallo allen,

  Het bouwpakket is inmiddels gewoon weer verkrijgbaar bij lautsprechershop.de. Heb alles inmiddels af en het klinkt als een trein. Had nog nooit eerder gesoldeerd of een speaker gebouwd, maar met de handleiding en dit artikel is het goed te doen. Bij het monteren moet je de schroefdraad van de middenhoorn goed in de gaten houden. Deze is van vrij zacht plastic gemaakt en moet op de metalen schroefdraad van de driver geschroefd worden. Als je niet voorzichtig te werk gaat beschadigd dit en wordt het erg moeilijk om nog te monteren. Het is al even geleden, maar bedankt Marco! Je artikel heeft me naar deze speaker geleid en het was erg leuk om te bouwen.

  Met vriendelijke groet,

  Jard

  Beantwoorden
 • 14 juni 2021 om 16:08
  Permalink

  Na een tijdje luisteren was ik nog niet helemaal tevreden met de bas en heb ik de demping verwijderd. De bas klinkt nu iets beter maar ik ben nog steeds niet tevreden. Nu heb ik de in de handleiding aanbevolen filtercomponenten besteld om de bas wat meer te boosten. Heeft iemand hier dat al eens geprobeerd? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar jullie ervaring.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.