Klipschorn DIY project (deel 1)

Benodigde Klipschorn onderdelen

Een kast bouwen is één ding, maar om een echte Klipschorn te bouwen heb je natuurlijk de originele onderdelen nodig. In ieder geval goede equivalenten. Zoals ik al vertelde leeft Klipsch in America als nergens anders ter wereld en kun  je voor alle onderdelen terecht bij Klipsch zelf en een aantal actieve Klipsch liefhebbers.

De woofer

klipschorn K-33 woofer Bob Crites CW1526C wooferKlipsch gebruikt hiervoor de Klipsch K-33E woofer. De woofer is lange tijd geleverd door luidspreker leverancier Jensen. Deze originele woofers zijn erg lastig te vinden en ook bij Klipsch doen ze nogal eens moeilijk als je een setje wilt bestellen. Er zijn echter prima vervangers te koop voor deze laagweergever. Bob Crites in America levert deze vervangende woofer als type : CW1526C.

pd5vhDe squawker

Dit is eigenlijk de meest kritische unit in het gehele luidspreker systeem. Het belangrijke middengebied is zeer klankbepalend. Ook voor deze midden drivers kun je bij Bob Crites terecht. Hij levert de originele Atlas Pd-5VH drivers nieuw, af fabriek. Dezelfde driver die Klipsch gebruikt onder eigen naam K55-V. Nog belangrijker dan de driver is de bijbehorende hoorn voor de K55-V,

Klipsch K-400 hoorn

images kopie 2Dit is een kunststof gegoten hoorn die specifiek voor de Klipschorn en La Scala is berekend. Deze is nauwelijks zelf te maken. Al heb ik een leuke zijsprong gemaakt met het vervangen van deze kunststof hoorn met een zogenaamde houten Fastrac hoorn. Maar eerst wil ik de luidspreker met originele bezetting bouwen en bespreken.

De K-400 hoorn heb ik gewoon kunnen bestellen bij de Nederlandse importeur van Klipsch. Volgens mij kan dat nog steeds. Het mooie is dat Klipsch America deze onderdelen gewoon los verkoopt aan de particulier. Eigenlijk zijn deze kunststof hoornen bedoeld voor vervanging van de oudere metalen hoornen die tot in de jaren 80 in de La Scala en Klipschorn werden gebruikt.

 

De tweeter

Klipschorn tweetersKlipsch gebruikt hiervoor een kleine hoorntweeter, de K-77. Ik vermoed dat deze zijn oorsprong gewoon in de PA industrie heeft. Ik heb hier geëxperimenteerd met een aantal tweeters. De originele moderne Klipsch K-77 tweeter. De originele (oude) Alnico K-77  tweeter en de Crites CT-125 Tweeter. Deze laatste is een tweeter die Crites heeft uitgezocht als vervanger voor de originele tweeters. Straks de uitslag van dit experiment.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

50 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 1)

 • 24 juli 2013 om 23:48
  Permalink

  Lieve schat, dat bloemetje moet ik dan zeker nog krijgen………

  Beantwoorden
 • 25 juli 2013 om 09:15
  Permalink

  Na toch al heel wat luidsprekers gebouwd te hebben begin ik nu toch wel heel erg de kriebels te krijgen . Ik ga dit verhaal HEEL aandachtig volgens. Ooh…. En natuurlijk mijn vrouw proberen te overtuigen dat we genoeg ruimte in huis hebben. 😉

  Beantwoorden
 • 25 juli 2013 om 12:24
  Permalink

  Heel mooi verhaal interessant om te lezen.
  Het vervolg beloofd veel en ik ben erg benieuwd. Naar het resultaat.
  Helaas heb ik geen verstand van zelfbouw op dit terrein en ik heb deze speakers ook nog nooit gehoord zo als jij het verteld wordt je wel enorm nieuwsgierig.
  Zelf draai ik al 25 jaar met Magnepan, SMGA en nu al weer 8 jaar met de 1.6.

  Beantwoorden
 • 25 juli 2013 om 17:38
  Permalink

  Tsjonge wat verwennen jullie ons toch op deze site. Ben heel benieuwd naar kosten en tijdsplanning van dit project. Eerdt maar mijn Lenco/PTP project afronden 😉

  Beantwoorden
 • 25 juli 2013 om 18:01
  Permalink

  Al eens het genoegen gehad een Klipsch La Bella te beluisteren. Zeer indrukwekkend. Maar de laatste tijd gelezen over de synergy hoorn van Tom Danley (danlysoundlabs.com). Dat lijkt mij nog net een stap beter. Met name de SH-50 icm met de DTS-20 schijnt een waanzinnige combinatie te zijn. In de DIY sfeer wordt er juist heel vaak een SH-50 nagebouwd en dan actief gefilterd. Is dat geen optie voor de Klipsch hoorn?

  Beantwoorden
  • 26 juli 2013 om 00:17
   Permalink

   De DTS-50 ken(de) ik nog niet. Wel een heel andere speaker dan de Khorn,
   Ook ben ik bezig geweest met het actief filteren van de Khorn. Met een Behringer 24/96.
   Dat vond ik geen succes. Klankmatig niet en het wordt er geenszins praktischer op. Met drie verschillende versterkers is dat een hele klus.

   Beantwoorden
 • 25 juli 2013 om 19:37
  Permalink

  Marco, ik kan op de site van alK onder het kopje universal alleen een net iets ander filter vinden.
  Heb ik het goed dat jij zelf het filter iets aangepast hebt? Of heb ik verkeerd gekeken……
  Trouwens, als ik zo vrij mag zijn, het valt mij erg mee wat een bouwproject als dit moet kosten.
  De kosten voor de drivers zijn goed te doen. (voor de hoorns zelf durf ik de uitspraak niet te doen. nog niet naar gekeken)
  Voor bijv. een setje seas woofers, die veel gebruikt worden in de DIY wereld, betaal je het dubbele.
  Maakt het alleen wel weer moeilijker om uit je hoofd te zetten 😉

  Beantwoorden
  • 25 juli 2013 om 19:52
   Permalink

   Ik heb de klipschorn ruim twee jaar geleden gebouwd. Inmiddels kan Al K. het filter enigszins hebben aangepast.
   Het leuke is dat een Klipschorn helemaal niet zo heel duur is om te bouwen. Maar er komt natuurlijk ook nog wel wat geld bij voor de afwerking.
   Ik heb mijn luidsprekers gefineerd met walnootfineer, zoals Klipsch het ook toepast. Dan ben je ook weer een paar honderd euro verder.
   Wat betreft de hoorns. Ik heb ze destijds gekocht bij de Klipsch importeur in Nederland.
   Ik meen dat de kosten ongeveer 125 euro waren voor een set K-400 hoorns. Ook zeer betaalbaar dus.
   Naast het bouwen is het voorwerk natuurlijk ook heel erg boeiend.
   Zo’n project groeit eerst in je hoofd en dan is er bijna geen weg meer terug.

   Beantwoorden
   • 25 juli 2013 om 20:25
    Permalink

    Ik ken het gevoel……Alle dozen met reserve onderdelen al doorgekeken en een kostenlijstje aan het maken 😉 En er liggen natuurlijk nog een aantal projecten die af moeten…….. Hoe kan het ook anders.

    Beantwoorden
   • 25 september 2013 om 12:29
    Permalink

    hallo Marco , ik ben zelf inmiddels 30 jaar klipsch eigenaar (mijn Heresy’s heb ik nog steeds en heb ook La Scalas gehad en ingeruild op Klipschorns). Het draait bij Klipsch Heritage om de muziek, het gevoel van “er bij zijn is ongeëvenaard” en dat vindt je niet bij veel speakers.
    ik heb nu zelf sinds 5 jaar mijn Khorns en zelfs mijn vrouw houdt van de manier waarop ze de muziek weergeven..
    misschien kunnen we eens een keer een luisterafspraak regelen ?

    groeten.

    Beantwoorden
    • 25 september 2013 om 13:21
     Permalink

     Hallo Fred,
     Dat is best een keer leuk om te doen. Op dit moment ben ik nog erg druk.
     Maar ik hou het in gedachten.

     Beantwoorden
 • 26 juli 2013 om 08:30
  Permalink

  Spannend project! Zou ook leuk zijn voor de La Scala. Ik heb namelijk niet de mogelijkheid om ze in hoeken te plaatsen, helaas. Zijn er ook ideeën voor de La Scala, of iemand een idee of dat a een keer gedaan is?

  Beantwoorden
  • 26 juli 2013 om 09:31
   Permalink

   Ook de La Scala is prima te maken. Tekeningen zijn op het www te vinden en de kastconstructie is veel eenvoudiger.
   Zoek maar eens op het Klipsch Forum in America.
   De luidsprekerbezetting is nagenoeg gelijk aan de Khorn.

   Beantwoorden
 • 27 juli 2013 om 15:15
  Permalink

  Ik heb in het verleden de Klipsch horn twee keer mogen beluisteren. Een keer bij Frits de Vries in Loosdrecht en nog wat langer geleden bij iemand thuis. Het geluidsbeeld is overweldigend met een echte live gevoel. De Klipschhorn is zo gevoelig dat je met een 2 watt buizenbakje hem al tot leven kan brengen. Ik ga zeker dit project volgen.

  Beantwoorden
 • 28 juli 2013 om 16:32
  Permalink

  Hallo Marco!
  Het is weer pure verwennerij.
  Overigens strakke actie van je partner, zal nu wel een etenje worden vrees ik 😉
  Alweer een tijdje geleden heb ik ze kunnen beluisteren, liet diepe indruk achter.
  Echter de prijs was de showstopper. Ineens komen de luidsprekers binnen bereik.
  Fijn om te lezen dat dit project uitgebreid gedocumenteerd gaat worden, ik zie nu al uit naar het vervolg.
  Nu heb ik thuis niet de mogelijkheid om ze in de hoeken van mijn woonkamer te plaatsen. De woonkamer is simpel te breed en vraagt een complete herinrichting. Ik vrees dat dit meer dan één bloemetje gaat kosten (..). Is het een idee om naast de luidspreker, die niet in de hoek kan staat, een zijwand met dezelfde hoogte naast de luidspreker te plaatsen? Of moet deze zijwand tot aan het plafond doorlopen. Heb je ook (luister)ervaring met de plaatsing van één luidspreker niet in een hoek?

  Hartelijke groeten,

  René

  Beantwoorden
  • 28 juli 2013 om 17:03
   Permalink

   Hallo Rene,
   ach ja, dat komt wel goed… 🙂
   Even wat betreft je vraag. Je kunt de Klipschorn gewoon ‘misleiden’ door het maken van een valse hoek. Gewoon een klein wandje plaatsen naast de luidspreker. Deze hoeft ook niet door te lopen tot aan het plafond. Eigenlijk is de hoogte van de onderkast voldoende.Ik heb daar verder geen ervaring mee.Maar ook hier wordt voldoende mee geëxperimenteerd. Even zoeken op het Klipsch forum in America.

   Beantwoorden
 • 31 juli 2013 om 18:02
  Permalink

  Beste Marco,

  Leuk om te lezen, zelf ken ik de Klipschorn erg goed en zijn mits goed geplaatst en aangestuurd fantastische luidsprekers.
  Om actief aantesturen had je een XTA moeten gebruiken, ik durf te stellen dat die gelijkwaardig is aan het passieve filter misschien zelfs wel beter.
  Voordeel is dat je de speaker dan nog naar smaak kan tweaken en kan aanpassen aan de akoestiek.

  succes met het bouwen !

  Beantwoorden
 • 31 juli 2013 om 19:40
  Permalink

  Na mij ingelezen te hebben vraag ik mij nog iets af. Wat voor versterker stuur je deze speakers mee aan? Met name wattage ben ik benieuwd naar. Als ik het goed heb is een wattje of 8 al ruim voldoende…..
  Mijn amps hebben de mogelijkheid te “halveren” naar 50w. Is dit al teveel?

  Beantwoorden
  • 31 juli 2013 om 20:27
   Permalink

   dit soort hoornsystemen spelen in mijn oren het best op een kleine buisversterker. Ik zelf speel met een Triodedick ceasar II 300B versterker. Maar een 2A3 buis met een 2-3 Watt gaat ook uitstekend.
   De kwaliteit van de versterker is wel enorm belangrijk. De klipschorn en de La Scala laten echt alles horen. Een zwaardere transistorversterker kan ook best, al zul je de volumeregeling wat meer met rust moeten laten.

   Beantwoorden
   • 31 juli 2013 om 20:36
    Permalink

    Op een paar speakers van 96dB had ik dit “probleem” ook al. Op een kwart volume wil je de kamer al uit. Zal eens kijken of een abonnement op bloemen tot de mogelijkheid behoort 😉
    Ceasar staat namelijk ook op het verlanglijstje.

    Beantwoorden
 • 01 augustus 2013 om 16:55
  Permalink

  Ik heb ze beluisterd op oa McIntosch buizen en op transistor monoblokken van Marantz (ma9s2)
  Met transistor erop vond ik het veel echter en strakker, zeker het laag heeft profijt van een transistor
  Ondanks het hoge rendement zit je wel met een 15inch driver die je moet ´´starten´´ en ´´stoppen´´
  net iets waar een buis niet zo sterk in is en ik mij aan irriteer daar ik ook electronische muziek beluister.

  Beantwoorden
  • 01 augustus 2013 om 23:31
   Permalink

   Ma9…. Is dat niet een 300 watter?
   Zou ik er persoonlijk niet aan durven hangen.

   Beantwoorden
   • 02 augustus 2013 om 12:13
    Permalink

    Dat werkt perfect ! mits je maar een goed regelbare voorversterker hebt.
    Is de mooiste combinatie die ik ooit op de Klipschorn heb beluisterd, waren overigens wel de ”special editions” die hebben een iets andere kast.

    Beantwoorden
    • 09 augustus 2013 om 22:15
     Permalink

     ik denk toch dat ik de lege printjes van een mini-aleph (10w) die bij de print van mijn preamp zaten maar op ga bouwen voor dit project……

     Beantwoorden
  • 09 augustus 2013 om 22:21
   Permalink

   Hallo Ger,
   Ik ben er mee bezig.
   Het is natuurlijk ook vakantie tijd voor ons.
   Alles draait op een lager pitje. Maar het komt zeker binnenkort

   Beantwoorden
    • 20 september 2013 om 11:20
     Permalink

     Ha jongens, Leuk dat jullie zo enthousiast zijn. maar geef me nog even….
     Het zit al in de pen.

     Beantwoorden
 • 22 september 2013 om 08:50
  Permalink

  Hoi marco

  Heb je soms nog Klipschorn kasten te koop staan
  Of iemand anders?

  Gr
  Koos

  Beantwoorden
  • 22 september 2013 om 14:18
   Permalink

   Ha Koos,
   Ik heb geen kasten te koop. Ik denk dat dat lastig wordt. Misschien kun je een meubelmaker/ timmerman vinden die ze wil maken voor je?
   Succes.

   Beantwoorden
  • 27 september 2013 om 22:59
   Permalink

   Ik heb te koop de bas-kasten naar het model van Klipsch Cornerhorn in 15 mm beukenmultiplex . In zeer goede staat, compleet met orginele 15″ K33 speakers, MonsterCable en WBT luidspreker klemmen.
   Midden en hoog, alsmede het wisselfilter zitten er dus niet bij.

   Beantwoorden
 • 22 september 2013 om 15:38
  Permalink

  Jammer dat je gen lege kasten meer heb, wellicht nog iemand anders die ze wel heeft en dit leest. Ik speel nu mijn Lascalas met een Airtight ATM2 ( met ingebouwde voorverst/volumemeters) en dat klinkt buitengewoon goed en gecontroleerd mag ik wel zeggen

  Gr
  Koos

  Beantwoorden
 • 22 september 2013 om 15:43
  Permalink

  Heb je soms ook ideen over de plaatsing van de la scala,s. Ik heb ze nu een beetje ingedraaid staan ong 3. 1/2 m ter uit elkaar tegen de lange muur. Ik kan tot 6 meter afstand nemen tot de boxen.
  Weet iemand of ik ze ook met de achterwand tegen de muur kan plaatsen Geeft dit meer laag bv?
  Of moeten ze echt rondom van de muren af?

  Gr
  Koos

  Beantwoorden
  • 22 september 2013 om 15:51
   Permalink

   Hallo Koos,
   Ik vermoed dat de meeste La Scala bezitters ze gewoon in de hoek hebben staan. Je moet een aardige huiskamer hebben om ze vrij in de ruimte kunnen plaatsten.
   Daarbij gaan er steeds meer stemmen op om dergelijke systemen gewoon in de hoek te plaatsen. Ook Audio Note bijvoorbeeld, doet doet met hun luidsprekers.
   Er is geen wet die dat voorschrijft. Gewoon proberen en luisteren, zou ik zo zeggen. Het is tenslotte jouw muziekbeleving.

   Beantwoorden
 • 08 oktober 2013 om 18:10
  Permalink

  Hallo, ja ik zeg HALLO, Marco. ” wij “. Zitten al heel lang te wachten op deel 2 en 3 en ….
  Wij houden het niet meer. Als dat nog lang…… heb je zomaar kans dat we met een bloemetje je vrouw blij maken en jouw kasten komen ophalen. 😉

  Beantwoorden
  • 09 oktober 2013 om 19:19
   Permalink

   Hallo Pierre.
   Leuk dat je zo enthousiast bent. 🙂
   Het komt er echt aan.

   Beantwoorden
 • 09 oktober 2013 om 22:13
  Permalink

  Hallo Marco,

  Via deze weg wil ik vertellen dat de parasound versterker goed bevalt.
  Wil ook kwijt dat ik onderhand erg nieuwsgierig ben naar de vervolg delen over de Klipschorn die ik bij jou even heb mogen beluisteren. Krijgt het niet meer uit me hoofd gezet haha.
  Dank je nog dat je me die luisterervaring hebt gegeven.

  Gr. Herman

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2013 om 20:55
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ik droom al lang om zelf een Klipsch Horn te bouwen. Nadat ik ze een keer gehoord heb in een Hi-Fi winkel in Amsterdam en nog onder niet echt het meest gunstige omstandigheden, wist ik onmidelijk dat is het. Ik maakte muziek vroeger en heb wat ervaring met echte instrumenten en toen ik Klipsch Horn heb gehoord spelen, voelde ik me alsof ik in een repetitiekamer vol van goede instrumenten bevind en ik voelde me echt heel bijzonder. Zo’n ervaring blijft, gewoon.
  Maar enkele dagen geleden las ik ook jouw impressies van Bastanis Matterhorn en verder onderzoekend op zijn website las ik hele positieve indrukken van andere mensen.
  Zou je, AUB, in het kort kunnen zeggen, wat jouw mening is als je Khorn en Bastanis Mattterhorn zou vergelijken?
  Alvast bedankt voor een antwoord.
  Gr.
  Marino

  Beantwoorden
  • 21 oktober 2013 om 13:25
   Permalink

   Hallo Marino,
   De Bastanis Matterhorn is een totaal andere luidspreker en kun je niet 1:1 vergelijken met de Klipschorn. De luisterervaring is totaal anders.
   Het grote verschil zit hem toch in de muziekbeleving. De Klipschorn staat in de hoek en geeft een zeer breed podium waar je letterlijk omarmd wordt door de muziek.
   De Bastanis is wat preciezer en wat ingetogener. Ook erg mooi, maar het totale beeld is kleiner.
   Mocht je de Bastanis ook eens in een rustige omgeving willen beluisteren, adviseer ik je contact op te nemen met de importeur.
   Hij zal je graag een demo willen verzorgen. (adres staat onder aan het artikel)

   Beantwoorden
 • 21 oktober 2013 om 10:15
  Permalink

  Tip voor de volgende keer:
  Eerst een heel verhaal schrijven. Daarna in stukken posten.
  De term binnenkort gaat niet op. 23 juli – 21 oktober.
  Bij het andere project zat ook 3 maanden tussen de posts…..
  Uiteraaf hebben jullie het druk. (Begrijpelijk!) Alle vragen (ergernissen) kunnen voorkomen worden door het verhaal vooraf klaar te hebben.
  Maakt het leuk voor de lezer. Hij/zij blijft enthousiast.
  (De meeste zelfbouwers willen nu eenmaal direct aan de slag.)
  Maakt het voor de schrijver minder stressvol. Hij/zij hoeft alleen maar op gezette tijden te posten en heeft geen vervelende vragen .
  Daarnaast staat het wat professioneler.

  Beantwoorden
  • 21 oktober 2013 om 13:33
   Permalink

   Tja, tijd is altijd relatief…
   Ik begrijp dat je het misschien wat te lang vindt duren.
   De verhalen worden vaak geschreven tijdens het bouwproces en nemen dan wat langer in beslag. Zeker als het grotere projecten zijn.
   Daarnaast zijn er ook andere zaken en projecten die aandacht vragen.
   Ik zal je opmerking in ieder geval meenemen.

   Beantwoorden
   • 31 juli 2016 om 11:59
    Permalink

    Marco,ik heb ook klipschorn,met nog de metalen hoorns(K 400).maar wel met nieuwe filters(in 2 delen bass en mid/tweet),gekocht jaren geleden bij audioimport in Loosdrecht(omgeving A’DAM) de klank is wel wat langs de schelle(scherpe) kant. hoe kan je dit euvel verminderen? de kunsthoorns zijn zeker minder scherp maar daarom kan je niet veranderen… heb jij een tip voor dit euvel te verminderen?? alvast dank voor je antwoord.groeten van Noël

    Beantwoorden
    • 10 augustus 2016 om 09:23
     Permalink

     Hallo Noel,
     Ik zou het zo niet weten. Wel ervaar ik dat de akoestiek van de luisterruimte voor een Khorn enorm van belang is.
     Ook zou je het natuurlijk in de versterker of bron kunnen zoeken.

     Beantwoorden
 • 08 december 2013 om 13:11
  Permalink

  Bijgaand mijn verhaal over de intrinsieke ontwerp fout (!) van de Klipschorn en wat je daar aan kunt doen zodat ze nóg beter klinken (dat kan). Probleem: de drie drivers zijn niet time-aligned van huis uit en de verschillen tussen woofer en tweeter zijn ca 8 mSec wat goed hoorbaar is wanneer je een echt snelle versterker zonder vervorming gebruikt. Het is een beetje de spreekwoordelijke natte krant i.p.v. een mooie droge tik. Overigens hoor je die attack opeens in alle muziek: de aanzet van iedere noot heeft iets percussiefs. De Klipschorns zijn wonderlijk realistische weergevers en alles wat je doet heeft er een invloed op en als alles klopt is het audio nirwana.

  It’s been four years since I got a pair of 60th Anniversary Klipschorns in my basement. It has worked out well for me, thanks to info from Klipschorn community. Especially the FAQ Corner-Horn Imaging has been very helpfull (tnx CASK05!). Made me switch to a FirstWatt F3 amp and tweak my room accoustics further. Little things like putting the beast on spikes, “sealing” the cabinet to the walls help etc. etc. I also flush mounted the tweeters to have a better time alignment with the middle horn.
  And now the MiniDSP has entered. It is positioned between the input switch board and the Nelson Pass B1 preamp in such a way that it can be bypassed. So we can ABX. It is setup straight forward with crossover at 450Hz, 48 dB slopes where the High Pass signal is delayed 7.5 mS. Both High and Low pass signals are shortcircuited and the sum signal is fed to the B1 preamp and stereo F3 power amp; so no bi-amping needed! It settles the time difference between the bass bin and the middle/high horns.
  The slapping of drums is very realistic now. Definition is great: female voices are overall nicer to listen to, instrument are behind the speakers, the stage is bigger and a piano is smaller so it can be pointed at. Somehow there is also more information on the recording venue and the illusion of height is there.

  Beantwoorden
 • 11 juli 2014 om 10:54
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ik heb met interesse je artikel gelezen over Klipsch, ik heb zelf ooit een paar la Scala’s gehad met filters van Al Klappenberger (niet Klapper haha). Deze filters zijn echt de moeite waard en gemakkelijk in te stellen. Ik had de gentle slope filters gecombineerd met de tweeters attenuators dit gaf bij mij het beste resultaat. Ik heb hier jaren van genoten , maar vanwege interieuraanpassingen heb ik ze moeten verkopen en ben ik overgestapt op Audio Note. Totaal anders maar ook zeer mooi.
  Veel succes met de bouw!

  Beantwoorden
 • 04 december 2014 om 21:14
  Permalink

  Marco,
  hoe is het met de fastrac diy hoorn afgelopen waar je het in het verhaal over hebt? Ik ben een setje la Scala’s aan het bouwen en vraag me af of ik de k-400 hoorns moet gaan bestellen of zelf fastrac of tractrix hoorns moet gaan maken. De tractrix hoorns voor Klipsch van “Volti audio” schijnen ook erg fijn te zijn, ook die zijn best zelf te maken…

  Beantwoorden
 • 28 november 2015 om 15:45
  Permalink

  Ha Marco,

  Eindelijk begonnen met de klipschorn. Zelf ga ik direct upgraden naar een betere hoorn. (en driver)
  Ik heb een setje volti hoorns weten te bemachtigen voor een hele zachte prijs. 🙂

  Op het klipsch forum word veel gesproken over eerste orde filters voor de squaker.
  Een eenvoudige “tweak”. Het is hetzelfde filter als het universal network minus de 2.2uF in het mid.

  Ik heb een schema bijgevoegd. (Dit is het nieuwe universal, iets andere waarden dan hier op de site, minus de genoemde condensator.)
  Door het weglaten van de 2.2uF zou het filter een stuk meer “openheid” hebben.
  Nu ben ik niet zo van de klankbeschrijving. Wat voor mij goed is, kan voor jou slecht zijn en andersom.

  Mijn vraag is, heb jij dit al eens getest met je eigen Klipschorns?

  Beantwoorden
  • 28 november 2015 om 16:38
   Permalink

   Hallo Zoef,
   Ik ben zelf nu ook weer mijn Klipschorns aan het opbouwen.
   Nog niet getest maar Ik ben benieuwd zeker benieuwd naar de tweak.

   Beantwoorden
   • 25 april 2016 om 09:56
    Permalink

    Hee Marco!
    Was even benieuwd.
    Heb je de tweak geprobeerd?

    Beantwoorden
 • 30 oktober 2020 om 13:04
  Permalink

  Hoi Marco,

  Leuk een verhaal over Klipsch te lezen! Eind jaren tachtig ben ik met mijn toenmalige vrouw in Leeuwarden onder een kerk terecht gekomen. Daar in de kelder was een hippe dancing ingericht waar uitsluitend op klassieke muziek werd gedanst (hoe doe je dat?). De muziekweergave van luidsprekers viel mij direct op, het waren Klipsch hoornluidsprekers. Er waren er een stuk of 4. Als ik ooit een groot huis zou bezitten… Mijn huidige vrouw heeft geen moeite met een flinke installatie (toen ik haar leerde kennen een QUAD-bezitter), maar een Klipsch is wel even andere koek!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.