LuidsprekersProjecten

Klipschorn DIY project (deel 3)

Het eindresultaat

Klipschorn

De topkast staat los van de onderkast. Ik gebruik standaard stoelpoot viltjes tussen beide kasten. Enerzijds voorkom je beschadigingen, anderzijds staat de bovenkast net een paar mm. van de onderkast af, waardoor deze ontkoppeld is van de baskast.

 

Luisteren naar de Klipschorn

KlipschornNa deze noeste arbeid is er niets leuker dan de eerste klanken uit je zelf gebouwde luidspreker te horen. Het is wel belangrijk om de Klipschorn  goed te  laten inspelen. Dat is niet anders dan bij andere speakers. Zet de verzwakking van de squaker eerst op de ‘normale input’ tussen aansluiting 5 en 2 (-3.8 dB). Wees niet te spastisch met het wisselen tussen de taps, maar luister eerst een tijdje voordat je weer een verandering maakt.
Bedenk ook dat er geen goede of slechte instelling is. Wat jij goed vind klinken, is goed.

Een Klipschorn nog beter?

Er zijn talloze manieren om een Klipschorn te tweaken. Van filtermodificaties tot aan een gehele aanpassing van het hoog/middengedeelte. Al kun je dan niet echt meer van een Klipschorn spreken. Een fijne upgrade die ik zelf heb toegepast is een aanvulling van een supertweeter. Deze Fostex T900A vult de Klipschorn naadloos aan en geeft net wat meer sprankeling en detaillering in het geluidsbeeld. Voor wie wil lezen hoe ik dat precies heb gedaan, verwijs ik graag even naar het artikel over de Fostex T900A.Fostex T900A

Eindnoot

Over de (klank) eigenschappen van de Klipschorn wordt veel gediscussieerd. Een aantal eigenschappen wil ik graag nog even aanhalen. Een Klipschorn heeft een zeer hoog rendement.  Met een rendement van 108 dB/m, is een klein beetje muzikale energie met een paar watt versterking, voldoende om de ramen te laten klapperen. De Klipschorn is ook makkelijk aan te sturen en dat betekent dat je eindeloos kunt experimenteren met versterkers. De Klipschorn is dus een makkelijke klant, maar vraagt wel om een kwaliteitsversterking. Een goed ontworpen transistorversterker geeft de Klipschorn autoriteit en kracht. De souplesse waarmee de noten uit de hoorns vloeien zijn echt fenomenaal. Aan de andere kant is een combinatie van de Klipschorn met een  mooie buisversterker van een paar watt, vaak een ‘magische’ combi.
Betrokkenheid bij de muziek, ‘live’ ervaring, een geweldig breed en diep geluidsbeeld, is het resultaat van een goede combinatie van luidspreker en versterker. Het fijne is dat een Klipschorn echt alles laat horen. Dat laatste is bij de Klipschorn ook direct een beperkende factor. Maar maak je de juiste combinaties in je audioketen, dan wil je nooit meer een andere speaker.

Ik merk dat, wanneer ik s ’avonds in alle rust luister naar een goed opgenomen stuk muziek, soms letterlijk ‘verdrink’ in de muziek. Dat is een heerlijke beleving en dat is iets wat nog niet een andere luidspreker mij heeft doen ervaren. Een ding weet ik zeker, ik doe mijn Klipschorn luidsprekers nooit meer weg.

Veel plezier met het bouwen en laat je inspireren door de vele Klipsch bouwers die je voor zijn gegaan. Enfin, ik ga nu eerst een goed stuk muziek opzetten…….

Klipschorn DIY project (deel 1)
Klipschorn DIY project (deel 2)

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

13 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 3)

 • Proficiat! Ziet er schitterend vintage uit.

  Beantwoorden
  • Goeiemiddag Marco,
   Ik Wil graag weten Als de ak5 en de eckhorn dezelfde zijn of niet?
   Zijn er verschilen?

   Zijn er plans beschikbaar ?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.
   Groeten
   Boris

   Beantwoorden
 • Marco, Ik ben een klipsch la scala aan het bouwen. Kan ik het filter wat jij gebruikt hebt ook voor mijn la scala gebruiken?

  Beantwoorden
  • Hallo Edwin,
   Ja, dat kan. Het filter is geschikt voor de Khorn, La Scala en Belle Klipsch.
   Lees de site van Al Klappeberger even door. : http://www.alkeng.com. Dan wordt het zeker een stuk duidelijker.

   Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Ik ben klipsch(verslaafd) bezitter van de Klipschhorn (de grote), de La Scala en de RF83 die in de living staan. De grote “bakken” mogen niet binnen van mijn wederhelft en hebben een plaats op mijn ingerichte schuurzolder. De La Scala gebruikt mijn zoon voor zijn zomerfuif op zijn boerderijtje in combinatie met Beyma subs die gevoed worden door een JB Ampli CT800 (2×400 watt). de La Scala’s worden gevoed door mijn Phase Linear 400. De uitstraling van die opstelling verbaasd de aanwezigen.Mijn grote kasten worden uiteraard aangestuurd door een Luxman Buizenampli, push pull (ML360-MQ360) wat een genietend resultaat geeft. Mijn vraag waar kun je aan het schema komen voor het ontwerpen van de hornkasten daar mijn zoon -handige Harry- het zou wagen dit te ondernemen. Dank bij voorbaat op eventueel antwoord…

  Beantwoorden
 • Hallo marco, ik zit er aan te denken om de klipshorn te gaan bouwen, ik heb zelf een sony vFet versterker de ta-4650 en de F3 vFet versterker van nelson pass (15 watt) mischien koop ik ook weer een ta-5650 maar wat ik me afvraag in mijn geval,
  nu gebruik ik jamo 703 speakers waarvan ik de bas speakers vervangen heb voor 2 philips oude breedband speakers omdat de orginele bas speakers stuk waren, ik vind het geluid wel goed klinken beter dan de gemiddelde huis tuin en keuken speaker
  maar ik zit ook te denken om B&W dm2a speakers te kopen is een versterker als de sony vFet het waard om klipshorn voor te bouwen of kan ik net zo goed een B&W dm2a kopen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  een heel erg goede beschrijving.
  Ik heb de woofers nog liggen, dus …
  Je verhaal is inspirerend

  Beantwoorden
 • Kun je eenvergelijk maken met de cornwell/ Klonwall?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je ervaringen neer te schrijven met gedetailleerde uitleg!

  Beantwoorden
 • Simpelweg: Wow!

  is er wellicht iemand die deze plannen heeft uitgevoerd en overweegt zijn zelfbouw-klipsch horns te verkopen? ik zou daar heel veel interesse in hebben.

  Ik ben bang dat dit erg veel timmermansvakmanschap vereist, en daarvan heb ik niet zo veel 😉
  En een paar originele Horns kan ik me echt niet veroorloven….

  Beantwoorden
 • Hello everyone,

  Very nice topic.
  I have Pioneer HPM speakers.
  But I decided to go higher 🙂
  So, I started two projects: a tube amp and a K-Horns.
  As Roger above, I can’t afford a new pair of K-horn and I decided to build ones.
  I tried to build a 3D version based on some drawings but were not very accurate and a lot of parts didn’t fit very well.
  Marco, I will make a 3D version based on your drawings.
  However, I want to upgrade everything to be similar to the latest version of K-horns AK6.
  Can someone help me with the necessary details? (some dimensions, new brackets, panels, etc.)

  Thank you
  Norbert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.