LuidsprekersProjecten

Klipschorn DIY project (deel 3)

De afwerking van de Klipschorn

Fineerles KlipschornDe afwerking van de fineer doe ik in een aantal stappen. Allereerst schuur ik de
gehele kast met korrel 320 volledig glad. Ik gebruik hiervoor een roterende schuurmachine van Festool. Wees hier wel voorzichtig. Een fineerlaag is erg dun en als je te lang op een plek schuurt, ben je zo door je fineerlaag heen geschuurd en kun je opnieuw beginnen. Zonde.
Als de gehele kast glad geschuurd is, neem ik hem af met een schone doek. Daarna zet ik de kast in de lijnzaadolie. Ik gebruik hiervoor een normale vloerolie op basis van gekookte lijnzaadolie.

Fineerles KlipschornFineerles Klipschorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Wanneer je met lijnolie werkt, leg dan nooit een met olie doordrenkte doek, onachtzaam weg. Lijnzaadolie kan gaan ‘broeien’ en zo warm worden dat het zelf ontvlamt. Je bent niet de eerste hobbybob die zijn eigen werkschuurtje, of erger,  in de as legt. Leg de doek na gebruik gewoon uiteen gevouwen, het liefst buiten, te drogen.
Door het werken met een drogende olie ‘seal’ je de nerf mooi dicht en krijg je een prachtige verdieping in de houtkleur. Wanneer na 24 uur de olie droog is, schuur je hem weer glad. Dit hoeft niet met geweld, maar doe dit met beleid. Neem dan schuurpapier met korrel 600. Het is alleen om de opstaande houtvezels, veroorzaakt door het aanbrengen van de olie, weg te schuren. Daarna breng je een tweede laag olie aan. Het is de bedoeling dat er geen olie op het oppervlak blijft liggen. Als er na 30 minuten nog olie zichtbaar is, kun je dit met een schone doek weghalen. Na droging (24 uur) herhaal je het schuurproces.Fineerles Klipschorn

Daarna zet je de kast in de blanke bijenwas. Werk ook hier met een dunne laag. De volgende dag kun je de kast netjes uitwrijven met een niet pluizige doek. Het resultaat is een prachtig diepe kleur met een egale zijdeglans.

Schermafbeelding 2013-12-10 om 21.06.09Een mooi verhaal over fineren vond ik ook bij de Arnhemse fijnhouthandel. Daar kun je al heel veel informatie uithalen. Ik zal deze even bijvoegen. Door op de foto te klikken kun je hem downloaden. Ook vond ik op de site van Greg Roberts een prachtige ‘fotoles’ over de restauratie van een set Klipschorn. Kijk hier ook zeker even.

Luidsprekerdoek voor de Klipschorn

Het is natuurlijk het mooiste om het originele doek te gebruiken. Klipsch gebruikt hiervoor een prachtig geweven nylon doek, met een open structuur.Klipschorn luidsprekerdoekSchermafbeelding 2013-12-02 om 14.40.44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens mij is dit doek niet in Nederland te koop, maar als je even op Ebay zoekt, kun je het originele doek gewoon bestellen. Klik even op het plaatje voor een link naar een aanbieder, Voor zolang deze werkt, natuurlijk.
Het luidsprekerdoek is een zogenaamd ‘star’ doek. Met andere woorden: het is niet elastisch. Het doek is relatief eenvoudig aan te brengen door eerst de ‘lange’ zijde te bevestigen. Waar je wel voor moet oppassen dat je niet aan het doek gaat trekken als je hem vastniet. Licht opspannen is prima, maar trek je te hard, dan gaat de mooie open structuur scheef lopen. Dat is zeer storend. Om het helemaal af te maken, kun je een fraai embleem of badge plaatsen. Deze zijn gewoon op Ebay te koop. Als je netjes werkt ziet niemand meer dat het geen originele Klipschorn is.Klipschorn luidsprekerdoek

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

13 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 3)

 • Proficiat! Ziet er schitterend vintage uit.

  Beantwoorden
  • Goeiemiddag Marco,
   Ik Wil graag weten Als de ak5 en de eckhorn dezelfde zijn of niet?
   Zijn er verschilen?

   Zijn er plans beschikbaar ?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.
   Groeten
   Boris

   Beantwoorden
 • Marco, Ik ben een klipsch la scala aan het bouwen. Kan ik het filter wat jij gebruikt hebt ook voor mijn la scala gebruiken?

  Beantwoorden
  • Hallo Edwin,
   Ja, dat kan. Het filter is geschikt voor de Khorn, La Scala en Belle Klipsch.
   Lees de site van Al Klappeberger even door. : http://www.alkeng.com. Dan wordt het zeker een stuk duidelijker.

   Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Ik ben klipsch(verslaafd) bezitter van de Klipschhorn (de grote), de La Scala en de RF83 die in de living staan. De grote “bakken” mogen niet binnen van mijn wederhelft en hebben een plaats op mijn ingerichte schuurzolder. De La Scala gebruikt mijn zoon voor zijn zomerfuif op zijn boerderijtje in combinatie met Beyma subs die gevoed worden door een JB Ampli CT800 (2×400 watt). de La Scala’s worden gevoed door mijn Phase Linear 400. De uitstraling van die opstelling verbaasd de aanwezigen.Mijn grote kasten worden uiteraard aangestuurd door een Luxman Buizenampli, push pull (ML360-MQ360) wat een genietend resultaat geeft. Mijn vraag waar kun je aan het schema komen voor het ontwerpen van de hornkasten daar mijn zoon -handige Harry- het zou wagen dit te ondernemen. Dank bij voorbaat op eventueel antwoord…

  Beantwoorden
 • Hallo marco, ik zit er aan te denken om de klipshorn te gaan bouwen, ik heb zelf een sony vFet versterker de ta-4650 en de F3 vFet versterker van nelson pass (15 watt) mischien koop ik ook weer een ta-5650 maar wat ik me afvraag in mijn geval,
  nu gebruik ik jamo 703 speakers waarvan ik de bas speakers vervangen heb voor 2 philips oude breedband speakers omdat de orginele bas speakers stuk waren, ik vind het geluid wel goed klinken beter dan de gemiddelde huis tuin en keuken speaker
  maar ik zit ook te denken om B&W dm2a speakers te kopen is een versterker als de sony vFet het waard om klipshorn voor te bouwen of kan ik net zo goed een B&W dm2a kopen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  een heel erg goede beschrijving.
  Ik heb de woofers nog liggen, dus …
  Je verhaal is inspirerend

  Beantwoorden
 • Kun je eenvergelijk maken met de cornwell/ Klonwall?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je ervaringen neer te schrijven met gedetailleerde uitleg!

  Beantwoorden
 • Simpelweg: Wow!

  is er wellicht iemand die deze plannen heeft uitgevoerd en overweegt zijn zelfbouw-klipsch horns te verkopen? ik zou daar heel veel interesse in hebben.

  Ik ben bang dat dit erg veel timmermansvakmanschap vereist, en daarvan heb ik niet zo veel 😉
  En een paar originele Horns kan ik me echt niet veroorloven….

  Beantwoorden
 • Hello everyone,

  Very nice topic.
  I have Pioneer HPM speakers.
  But I decided to go higher 🙂
  So, I started two projects: a tube amp and a K-Horns.
  As Roger above, I can’t afford a new pair of K-horn and I decided to build ones.
  I tried to build a 3D version based on some drawings but were not very accurate and a lot of parts didn’t fit very well.
  Marco, I will make a 3D version based on your drawings.
  However, I want to upgrade everything to be similar to the latest version of K-horns AK6.
  Can someone help me with the necessary details? (some dimensions, new brackets, panels, etc.)

  Thank you
  Norbert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.